Zobacz pełną wersję : Zmiana z E-520 na coś innego - ma to sens?
Witam.
Chciałbym się Was poradzić.
Na tę chwilę posiadam:
E-520, ZD 15-54, ZD 50-140, ZD 70-300, FL50.
Fotografuję wszystko. Zdjęcia rodzinne, trochę makro, przyrodę.
Tutaj mam galerię: https://websites.snaplitics.com/dxtech/
Są tam zdjęcia również z mojego starego E-510 - który ciągle wydawał się lepszy od E-520, oraz z telefonów n73, e7 - mocno obrabiane.
Chciałbym żeby zdjęcia były bardziej szczegółowe. Jak fotografuję np ptaki, muszę potem cropować. Po powiększeniu czasem nie da się nic ze zdjęciem zrobić.
Czy wymiana na np E-3, E-30 ma w tym przypadku sens?
schuttenbach
1.08.18, 08:44
Nie ma sensu zmieniać na inny model E-systemu.
Jeśli już to na OM-D + mZ 300 pro, ale koszty nie są małe.
Do makro wystarczy ci to co masz + tani ZD 35 mm, albo poszukaj Sigmy 105 mm.
Właśnie znalazłem porównanie:
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-E30-versus-Olympus-E520-versus-Olympus-E3___574_221_220
A gdyby pójść w coś innego? Coś używanego do 2 tys?
4/3 i m4/3, to nie są przesadnie ptaszkowe systemy. Najtaniej wyjdzie przesiadka na C, ale czy zadowoli Ciebie sprzęt mieszczący się w 2000, to też wątpię.
Dobrze, a na tę chwilę zakup konwertera do 70-300 EC-14 czy EC-20 ma sens?
Nie ma sensu. To przeciętne, ciemne szkło, podpięcie konwertera pogorszy jeszcze jego właściwości optyczne, zysk będzie żaden. A Konwerter tani nie jest. Tylko zmiana systemu jak chcesz po taniosci albo C albo N.
Czyli na tę chwile zostaję z tym co mam.
Co musiałbym kupić,żeby móc wykonać takie zdjęcia jak tutaj:
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/24645/normal_P1060782.jpg
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/24645/normal_P1060791.jpg
Stawiam na to, że musiałbyś podejść bliżej :)
Hmmmm przy tym co masz , to ewentualnie właśnie podejść najbliżej jak się da, ustawić aparat na statywie, ISO w aparacie najniższe jak się da, domknac przysłone na jakieś 7-8, pewnie przydałby się wężyk do wyzwalania migawki bo czasu będą już długie, potem rabnac po ile się da fotek, bo wiele będzie do śmieci, aaaa no i modlić, się aby ptak nie odleciał w międzyczasie ;). Na koniec jeszcze fajna obróbka w lightroomie
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Oczywiście ja je ciachnalem na szybko z ręki, ale nie miałem e-510 i 70-300
Moim się nie da, to wiem. Robiłem zdjęcia (te co są w mojej galerii), z odległości od ok 5-15 metrów, z ręki, na statywie czy też z podparciem.
Z jakiej odległości np robiłeś swoje zdjęcia?
Chodziło mi o to, co tu kupić za rozsądne pieniądze, żeby mieć szczegółowość jak na tych przykładowo podanych, zrobionych przez Ciebie zdjęciach.
Czy zmieszczę się w kilku tysiakach w używce, czy to większe pieniądze?
Jeśli chodzi o optyke ze starego systemu, to pewnie trochę lepiej by było, gdybyś miał oly 50-200 2.8-3.5 do tego ec-14. Problemem będzie dalej słaba stabilizacja i ISO wyższe niż 400.
Te fotki robione akurat sprzętem za kilkanaście tysięcy.
nie kombinuj, kup GX80/GX8 + panas 100-300, jak kupisz używki nie wyjdzie "tak drogo" :) do tego jakiegoś kita - gra i bucy na początek !! będzie małe i lekkie :)
Tak jest , a stary wyprzedaj kasa będzie zawsze jakaś
Sony RX10 lekarstwem na wszystko ;)
Do ptaszków, to raczej Nikon P1000 :)
Ale Cię koledzy zdołowali :) ale w 100% mają rację. Najbardziej to mi się freta podpowiedź podobała - odległość jest lekarstwem na wszystko. Ostrego ptaka zrobisz nawet telefonem jak na pół metra podejdziesz.
Poniżej - E-30 + Sigma 150 + EC-20 (jakieś 3 metry. Pełna klatka - bez cropu.
203004
taaaaak , bierz coś takiego i zasuwaj do parku , wszystkie gołębie twoje
https://www.swiatobrazu.pl/lenshide-idealne-maskowanie-dla-fotografujacych-dzikie-zwierzeta-33075.html
https://www.swiatobrazu.pl/lenshide-idealne-maskowanie-dla-fotografujacych-dzikie-zwierzeta-33075.html
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Roberto73. :)
Witam.
Chciałbym się Was poradzić.
Na tę chwilę posiadam:
E-520, ZD 15-54, ZD 50-140, ZD 70-300, FL50.
Fotografuję wszystko. Zdjęcia rodzinne, trochę makro, przyrodę.
Tutaj mam galerię: https://websites.snaplitics.com/dxtech/
Są tam zdjęcia również z mojego starego E-510 - który ciągle wydawał się lepszy od E-520, oraz z telefonów n73, e7 - mocno obrabiane.
Chciałbym żeby zdjęcia były bardziej szczegółowe. Jak fotografuję np ptaki, muszę potem cropować. Po powiększeniu czasem nie da się nic ze zdjęciem zrobić.
Czy wymiana na np E-3, E-30 ma w tym przypadku sens?
Moja przesiadka na E3 na nieustający banan na twarzy:) 70-300 stał się użyteczny na f8, 50-200 był jak Japończyk Kosi Mazaki. Obecnie mam OMD M1 z przejściówką na duże 4/3. 70-300 znowu stał się bezużyteczny, 50-200 af już taki fajny nie jest jak w E3, ale daje radę. Tak jak Chłopacy pisali - może lepiej doskonalić podchody, maskowanie niż wydłużać ogniskowe. Jeśli nie masz kasy to proponuję E3/E30 +50-200. Jeśli dobrze poszukasz nie przekroczysz 2500. Panaś z 100-300 fajny, letki i poręczny ale za stary jestem żeby się dać na to nabrać :) na brylanty mikro mnie nie stać ( Olympus). Ciągle sobie obiecuję zrobienie pułapki z wykorzystaniem smartfona i obsługą M1, ale siem bojem .:)
Jeśli chodzi o optyke ze starego systemu, to pewnie trochę lepiej by było, gdybyś miał oly 50-200 2.8-3.5 do tego ec-14. Problemem będzie dalej słaba stabilizacja i ISO wyższe niż 400.
Te fotki robione akurat sprzętem za kilkanaście tysięcy.
Tyle nie mogę dać za sprzęt, ale przynajmniej mogę zobaczyć fotki innych więc nie jest źle :)
nie kombinuj, kup GX80/GX8 + panas 100-300, jak kupisz używki nie wyjdzie "tak drogo" :) do tego jakiegoś kita - gra i bucy na początek !! będzie małe i lekkie :)
Poczytam o nim.
Tak jest , a stary wyprzedaj kasa będzie zawsze jakaś
Patrząc na ceny tych staroci to nie wiem czy jest sens sprzedawać.
Mimo wszystko w dobrym świetle 40-150 robi piękne portrety, a może kiedyś dzieci będą miały coś do nauki.
Sony RX10 lekarstwem na wszystko ;)
Też poczytam.
Do ptaszków, to raczej Nikon P1000 :)
Takie megazoomy to chyba nie bardzo dobre?
Ale Cię koledzy zdołowali :) ale w 100% mają rację. Najbardziej to mi się freta podpowiedź podobała - odległość jest lekarstwem na wszystko. Ostrego ptaka zrobisz nawet telefonem jak na pół metra podejdziesz.
Poniżej - E-30 + Sigma 150 + EC-20 (jakieś 3 metry. Pełna klatka - bez cropu.
203004
Nie mam takich warunków na bliskie podchody więc focenie przyrody muszę chyba odpuścić i podziwiać Wasze galerie.
Nie lubię gołębi ale kamuflaż elegancki :) tylko wtedy w parku mnie by fotografowali i stukali się w głowę :)
Moja przesiadka na E3 na nieustający banan na twarzy:) 70-300 stał się użyteczny na f8, 50-200 był jak Japończyk Kosi Mazaki. Obecnie mam OMD M1 z przejściówką na duże 4/3. 70-300 znowu stał się bezużyteczny, 50-200 af już taki fajny nie jest jak w E3, ale daje radę. Tak jak Chłopacy pisali - może lepiej doskonalić podchody, maskowanie niż wydłużać ogniskowe. Jeśli nie masz kasy to proponuję E3/E30 +50-200. Jeśli dobrze poszukasz nie przekroczysz 2500. Panaś z 100-300 fajny, letki i poręczny ale za stary jestem żeby się dać na to nabrać :) na brylanty mikro mnie nie stać ( Olympus). Ciągle sobie obiecuję zrobienie pułapki z wykorzystaniem smartfona i obsługą M1, ale siem bojem .:)
Technika się zmienia, aparaty też tylko czasem wcale nie na lepsze.
Mi generalnie brakuje tego że np w gorszych warunkach nie mogę wydłużyć czasu bo podnosząc iso jest po prostu w e-520 słabo.
Druga sprawa to slaby zakres tonalny, fotografowanie przyrody wygląda nieraz tak że krzaki czarne - niebo białe, trzeba potem wszystko poprawiać.
Dobrze że chociaż google NIK jest za darmo :)
Kiedyś zobaczyłem zdjęcia z 5DMII i byłem zachwycony ale sporo to kosztuje, tak samo podobają mi się również zdjęcia z D610.
Odłożyłbym nawet te kilka tysiaków ale żeby się nie okazało że mi wystarczy kasy tylko na body, bo tanim kitowym przy lepszej puszce to grzech zdjęcia robić...
Jeśli masz obiektywy 4/3 to mogę Tobie zaproponować korpus E-5 z gripem.
Jakość zdjęć na pewno się poprawi i AF nabierze rozpędu.
Ma bardzo mały przebieg poniżej 1300 fotek.
Nic się nie odkleja, stan idealny.
Heniu, nie bądź głupi. Smiena 8M, Fed-3 i inne cacka leżą i robią za ołtarzyk. Idź w me ślady 203005
Heniu, nie bądź głupi. Smiena 8M, Fed-3 i inne cacka leżą i robią za ołtarzyk. Idź w me ślady 203005
Taaaak, przyjdzie jakaś komisja ( takie czasy ), ołtarzyk zobaczy, za niepoprawność religijną albo polityczną aresztują, i do łagru wyślą. :cry:
Lepiej aby komuś radość dał, jeszcze mu daleko do tych które wymieniłeś. :mrgreen:
PS.
Ołtarzyk mam :
Agfa 2
Smiena
Dwa OM
Jeden IS
Omd1
Wygrałem ??? :roll:
A ile za ten korpus dobry człowieku?
Taaaak, przyjdzie jakaś komisja ( takie czasy ), ołtarzyk zobaczy, za niepoprawność religijną albo polityczną aresztują, i do łagru wyślą. :cry:
Lepiej aby komuś radość dał, jeszcze mu daleko do tych które wymieniłeś. :mrgreen:
PS.
Ołtarzyk mam :
Agfa 2
Smiena
Dwa OM
Jeden IS
Omd1
Druh, Zenith, Exakta... jestem lepszy ? :-P
PS.
Ołtarzyk mam :
Agfa 2
Smiena
Dwa OM
Jeden IS
Omd1
Jaka cena ? Może ja bym sobie pozmieniał na gorsze :) jeśli nasz przedmówca się nie zdecyduje.
lisiajamka1
2.08.18, 20:10
Ołtarzyk mój:
Kodak AnastigmatTB 75 25
Alfa 2 PZO
Ami 2
Practica MTL 5B
Practica BX20
Olympus E510
Olympus E3
Olympus XZ2
Olympus OMD EM1
Widzę, że ołtarzykowych zboków jest sporo. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Druh, Zenith, Exakta... jestem lepszy ? :-P
Wiem. :cry:
Tak wygląda oferowany sprzęt :
Jest jeszcze pasek, ale nie używany.
Nigdy nie noszę aparatu na pasku tylko w torbie. :mrgreen:
jak dobra cena to bierz , E5 fajniusi sprzęt
jak dobra cena to bierz , E5 fajniusi sprzęt
Cena nadal jest milczeniem :)
Cena nadal jest milczeniem :)
Oferta poszła na PW pierwszego być może zainteresowanego. :wink:
Jesteś drugi w kolejce. :cry:
Cena jak za ten aparat w takim stanie nie jest zła, ale muszę to przemyśleć.
Tym bardziej że nie mam wybitnych szkieł.
Dziękuję za propozycję.
E-520 i troszkę gratów.
(https://forum.olympusclub.pl/www.ex-treme.neostrada.pl/fotki/)Moja Galeria (https://websites.snaplitics.com/dxtech/)
Popatrzyłem w Twoją galerię. Ładne zdjęcia robisz. Masz plusa :)
A decyzję co do aparatu musisz podjąć sam :)
E-5 to moje emeryta marzenie.....:???:
Oferta poszła na PW pierwszego być może zainteresowanego. :wink:
Jesteś drugi w kolejce. :cry:
No to czekam i rozmyślam...
No to czekam i rozmyślam...
Jeśli do jutra do godz. 20.00 nie otrzymam odpowiedzi, przedstawię Tobie ofertę. :wink:
Jeśli do jutra do godz. 20.00 nie otrzymam odpowiedzi, przedstawię Tobie ofertę. :wink:
Super.
kupno dzisiaj E5 z myślą o fotografowaniu, a nie zbieraniu kolekcjonerskim na półkę trąci lekko masochizmem :)
Popatrzyłem w Twoją galerię. Ładne zdjęcia robisz. Masz plusa :)
A decyzję co do aparatu musisz podjąć sam :)
Dziękuję Ci za to :) Bardzo się cieszę że ktoś wszedł, zobaczył i pochwalił to co robię :) tym bardziej że nikt tam prawie nie zagląda.
Tak sobie myślę że dla mnie cena aparatu kolegi jest za droga. Żeby to miało ręce i nogi trzeba by kupić jeszcze 50-200 a wtedy jak to podliczyć tanio nie będzie,
a w tych pieniążkach można by coś nowszego kupić.
Oczywiście jak na ten stan aparatu to cena nie jest wcale wysoka i sam bym się zastanowił czy pozbywać się takiej perełki.
...Co musiałbym kupić,żeby móc wykonać takie zdjęcia jak tutaj:
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/24645/normal_P1060782.jpg
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/24645/normal_P1060791.jpg
Nie wiem..., może to samo czym te zdjęcia były zrobione?
Są przecież dane EXIF, gdzie podany jest aparat (Panasonic G9) i obiektyw (Olympus 300mm f4)
Cena przyjazna nie będzie...
kupno dzisiaj E5 z myślą o fotografowaniu, a nie zbieraniu kolekcjonerskim na półkę trąci lekko masochizmem :)
Masochizmem można nazwać af M1 ze starymi szkłami 4/3. Masochizmem jest cena szkieł mikro. Na koniec opowiem prawdziwą historię jak zasadziłem się na zimorodka ( dawno temu prezentowałem swoje wypociny). Nie wiem jak to zimorodek czyni ale af walczył z nim, a był to nie byle jaki af bo z E3 w dodatku żaden tam kolekcjonerski :) Mój kompan łowów z pełną klatką, za kilka ton biletów narodowego banku polskiego nie dał rady. Nawet jego Lka nie dała rady.
aparat foto to nie tylko AF :) zakładając idealną pracę AF korpusów m4/3 nawet EM1ze szkłami 4/3 to nie masochizm ale rodzaj głupoty :( co do ceny szkieł m4/3 - tak tak , gdzie indziej jest taniej i lepiej !! jak jest drogo to nie kupujesz, jak kupujesz to znaczy , że nie jest drogo bo jest Ciebie stać na zakup, proste !!
Najtaniej wychodzi zwykle Canon. Do siedzących ptaszków 200 D (2 tys.) spokojnie wystarczy. Do tego nowa Sigma 100-400 lub używany Canon 400/5,6 w podobnej cenie (ok. 3,5 tys.) i masz porządny sprzęt sporo taniej niż w Olku.
Ta nowa Sigma 100-400 to faktycznie niezły obiektyw. Jakość na 400mm jest zaskakująco dobra , a można używkę wyrwać w cenie 2500-2700 .
Ale nie taka dobra jak Panaleica 100-400 :-P
...
Ale nie taka dobra jak Panaleica 100-400 :-P
Ale Canon ma więcej pikseli, to może przeważyć :cool:
Chodzi mi o o sam obiektyw. panaleice można użyć do zdjęć macro, ma ciekawe rozmycie tła, ma zdecydowanie lepszą stabilizację, no i jest jednak trochę mniejsza . Droższa, ale w cenie 4tys warto.
... Droższa, ale w cenie 4tys warto.
No to brać. Jak by nie liczyć, te 4,5 - 6,5 trzeba na sensowny zestaw wydać.
Jak ktoś siedzi w micro i lubi długie tele to brać. Nad sensem wydawania na takie 300 pro można się już mocniej zastanawiać. Ale każdy mierzy swoim portfelem
Wszystko tu obija się o cenę no i nie ma się co dziwić bo jeśli ktoś nie zarabia na fotografii to wydawanie na hobby dużej kwoty mija się z celem.
Na tę chwilę dokładanie do 4/3 większych pieniędzy nie ma sensu. Gdyby trafiło się np tanie body i 50-200 to wtedy co innego.
W innym przypadku to nie ma sensu.
Nad micro 4/3 myślałem przez chwilę ale mając na uwadze obiektywy których teraz używam. Skoro nie działają jak należy i trzeba i tak w końcu zaopatrzyć się nowe to lepiej od razu inwestować w inny system.
Jeśli chodzi o małe aparaty, bezlusterkowce, to dla mnie odpadają.
Chcę mieć dobry wizjer (ten w E-520 doprowadza mnie do szału....), nie żadne tam lv które w słońcu i tak nie ma szans.
W moim nie widzę dokładnie ostrości, nie widzę też dobrze twarzy - często ostrzę wizjerem, a następnie odrywam od niego wzrok, staram się nie poruszyć aparatem i w dobrym momencie staram się pstryknąć dobre ujęcie.
Gdyby wizjer był większy sprawa była by prosta. Jak wchodziłem w olka to kolega mnie namawiał na pentaxa i trzeba było go posłuchać...
Podobnie również dobrze gdyby była wbudowana lampa - bo nie zawsze potrzeba dużej siły błysku.
Spodobała mi się A7 i cenowo nie jest tragedia, ale przeczytałem że ma problemy podczas zdjęć robionych z lampą wiec odpada.
Jest canon 5d mk2 o którym dawno marzyłem, który też nie jest bez wad (i lampy), jest nikon d600 który też robi piękne zdjęcia ale ma jakąś wadę bo brudzi matrycę.
Jak widać drogie aparaty też nie są doskonałe co jeszcze bardziej utrudnia wybór.
...
Jak widać drogie aparaty też nie są doskonałe co jeszcze bardziej utrudnia wybór.
Bo podchodzisz do tematu od zadu. Nie istnieje idealny aparat do wszystkiego - fakt.
Trzeba wybrać najlepszy kompromis.
Chcesz focić landszafty i siedzące ptaszki.
Cecha wspólna: nie potrzebujesz sprtowego AF.
Kolejna: nie potrzebujesz ekstremalnie wysokiego ISO.
Potrzebujesz: szerokiego kąta do landszaftów i długiego tele do ptaszków. Cenę robi długie tele, więc wybierasz matrycę APS-C.
Wybierasz Canona APS-C z matrycą 24M. Po prostu najtaniej, największy wybór szkieł nowych i używanych, w tele dodatkowy bonus ;) Na dodatek, najbardziej stabilna marka, małe szanse na niespodzianki jak w 4/3 lub nawet w Pentaxie (rozwoju raczej nie widać).
THE END
Jeśli lubisz dreszczyk emocji, to czytasz testy i kombinujesz... ;) ... ale raz już kombinowałeś... ;)