Zobacz pełną wersję : E330 max karta
czy ktoś próbował się z kartą 16GB na E330, a jeśli tak to jakiej firmy?
znalazłem na stronie Kingston`a 16GB Elite Pro CompactFlash Card 133x ponoć współpracuje z E330
pytanie jak z innych firm:
Sandisk, PQI
Witam !
Jeśli E-330 potrafi obsługiwać karty 16 Gb to nie ma znaczenia jaka firma.
Problemem może być jakość kart w zależności od producenta .
Pzdr
A nie lepiej kupic kilka mniejszych kart? Ja poleci jedna mniejsza, to straty zdjeciowe i finansowe mniej bolą ;-)
Lechu , a co to znaczy mniejsza. Dziś ogromna... to ile ? 16GB 32 ???
Jutro , może pojutrze wszystko będzie razy x4 i co wtedy będziesz wachlował dwudziestoma kartami po 1GB , albo 2GB. Wolę dziś kupić 4-8GB i mieć 3-4 karty za kilka lat
Podzielam zdanie zibiego... Inwestować w markowe ósemki i nie wydziwiać.
Polecam,
A-Data Pamięć CF 8GB (266X) Turbo Series
Niedługo sprawdzę, właśnie zamówiłem... transfer na poziomie 40MB/s
Lechu , a co to znaczy mniejsza. Dziś ogromna... to ile ? 16GB 32 ???
Jutro , może pojutrze wszystko będzie razy x4 i co wtedy będziesz wachlował dwudziestoma kartami po 1GB , albo 2GB. Wolę dziś kupić 4-8GB i mieć 3-4 karty za kilka lat
Wlasnie myslalem o czyms w rodzaju 4GB. Moim zdaniem 4x4 jest lepsze niz 1x16 ;-)
Lechu dziś jest optymalne 4GB (i jakby standard) , ale ja patrze w przyszłość za rok dwa przeciętna karta będzie miała co najmniej 8GB.
Wszystko zależy ile przeznaczasz na kartę. Ja tez myślałem o 4GB, ale liczyłem się z wydatkiem ok 200zł, a tu 8GB będę miał za 220zł. Dlatego się nie zastanawiam dalej
zibi:
do czego zapodajesz kartę, do E-510?
Tak, a co ?
A tu macie link: Można i 16GB sobie wybrać
http://www.adata.com.tw/adata_en/product_show.php?ProductNo=ACFC266ZZ
Ceny są niesamowite... :)
dog_master
28.04.08, 15:19
Ja mam 1gb i 2gb z czasow, gdy najpopularniejsze byly 512mb/1gb ;) Przy okazji dokupie 8gb, a 1gb odejdzie do lamusa i znow beda 2 karty. Nie wyobrazam sobie wiecej kart niz 2, za duzo do pilnowania i pamietania ;) [no + xD, ale ona na stale w aparacie siedzi].
Lechu dziś jest optymalne 4GB (i jakby standard) , ale ja patrze w przyszłość za rok dwa przeciętna karta będzie miała co najmniej 8GB.
Tak, tyle, ze za ten rok czy dwa po danej karcie moze pozostac juz tylko w wspomnienie, w koncu to tylko karta i nie wiesz jak dlugo bedzie zyc. Zreszta kazdy musi dokonac wyboru pod katem wlasnego aparatu (wilekosc generowanych plikow) i intensywnosci zapelniania karty :-)
Hmm, ale karty flash są raczej mniej zawodne niż np. dyski twarde. Dlatego, jesli nic się nie dzieje przez kilka pierwszych zapełnień, to można założyć, że będzie to raczej pewny nośnik pamięci. Oczywiście, jeśli robisz coś zawodowo, to powinieneś mieć jednak kilka kart, podobnie jak kilka korpusów, żeby uniknąć niespodzianki...
Edycja:
Tutaj można sprawdzić pojemności, jakie obsługują poszczególne aparaty:
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/di000374e.cfm
Przy E-330 nie ma podanej informacji, tak samo jak przy 410/420/500/510. Czyli można założyć, że obsługiwane są nawet duże pojemności?
Natomiast przy E-1/E-300 podano max 4GB. Ale to starsze konstrukcje.
dziękuję za wypowiedzi
dalej nie wiem jak z tymi 16GB i E330
i dlatego biorę 2 x 8GB
Syd Barrett
1.05.08, 23:41
e330 nie obsługuje 16 giga.
Jeśli miał bym kupować sobie kartę do aparatu teraz - to prędzej kupił bym 4 GB niż 16 (myśląc przyszłościowo ) :)
może i 32 to będzie standard za 2 lata ale za 2 lata takie karty będą kosztowały pewnie tyle co 10 piw. Dlatego 32 kupie sobie wtedy
zaś teraz nie idąc owczym pędem w zupełności wystarcza mi wachlowanie 2kami i 4kami - zważywszy że wielkość zdjęcia z pliku 330 czy 510 w zupełności pozwala na stosowanie takich kart bez męki :)
tak więc można i owszem kupić sobie 16 GB za 499 PLN - bo przecież jak kupować to nie byle szajs :) a można poczekać aż rzeczywiście taka karta będzie Ci potrzebna i wdać na nią kilkadziesiąt PLN ...
pozdrawiam
Dobas
nie wiem czy to nie pomylka ale sandisk podaje ze :
http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(8189)-Olympus-E330.aspx
nie wiem czy już ktoś to opisywał
po włożeniu dziewiczej karty 8GB do E330 czerwona dioda miga ok. 27 sekund po tym czasie można już pstrykać
nie pamiętam ile trwało to z kartą 4GB, ciekawe czy 16 GB to ok. 1 minuty
Ja tam wolę 8GB zwłaszcza jak mam w cenie 4GB