PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy sprzęt, pierwsze zdjęcia...

rickross
26.07.18, 21:20
Witam, prezentuje moje dwa pierwsze chyba w miarę ładne zdjęcia (przynajmniej mi się podobają :) ), wybrane ogólnie z 50 pierwszych zrobionych fotek w moim życiu więc proszę bez ostrego hejtu :-D. Sprzęt to olympus omd mark III i zuiko 45mm.
202813
202814

stpman
26.07.18, 21:23
Człowieku zmniejsz zdjęcia! :) 5mb,serio?

rickross
26.07.18, 21:28
sorry zaraz zmniejsze, nie pomyślałem...

Ola_Olga
26.07.18, 21:41
A teraz powiększ, żeby nie trzeba było klikać...:wink: Spoko, nie stresuj się. Zdjęcia ładne. Dawaj dalej.

Muminek
26.07.18, 22:27
Zdjęcia zrobione w zbyt mocnym świetle, na żółtych płatkach pojawiają się przepalenia. Wstawiaj kolejne kadry :)

Makromaniak
27.07.18, 01:23
naprawdę podziwiam ludzi wstawiających do oceny pierwsze zdjęcia spośród 50 zrobionych w życiu (pewnie od wczoraj)

wyszomir
27.07.18, 08:54
Zdjęcia zrobione w zbyt mocnym świetle, na żółtych płatkach pojawiają się przepalenia. Wstawiaj kolejne kadry :)

Światło mogłoby być nieco łagodniejsze, ale z tymi przepaleniami nie jest tak źle. Histogramy wskazują, ze na pierwszym zdjęciu (tym z częścią kwiatu) mamy 2.9% pikseli z nasyceniem kanału czerwonego - w pozostałych kanałach przepaleń nie ma. Na drugim zdjęciu (z całym kwiatem) jest jeszcze lepiej - przepaleń w kanale czerwonym jedynie 0.2%, w pozostałych kanałach brak. Wiele zdjęć prezentowanych na naszym forum jest przepalonych w dużo większym stopniu.

epicure
27.07.18, 08:54
Widziałem gorsze zdjęcia w galeriach ludzi, którzy zrobili już 50 tys. zdjęć w życiu.

Pierwsza fotka ma dobrą kompozycję. Rzadko kiedy początkujący o niej myślą przy robieniu zdjęć.

Ola_Olga
27.07.18, 08:57
Widziałem gorsze zdjęcia w galeriach ludzi, którzy zrobili już 50 tys. zdjęć w życiu.
Ja też.:)

rickross
27.07.18, 16:56
Dzięki za wszystkie opinie, jestem totalnie zielony jak narazie ale będę się szkolił o ile tylko mi na to pozwoli czas... narazie widzę ze to będzie hobby od niedzieli do niedzieli, wiec jak będę miał coś czym moglbym się podzielić chętnie jeszcze tutaj wrzucę. Pozdrawiam

Roberto73
27.07.18, 17:37
Przepalenia to chyba jeden z głównych błędów na zdjęciach w tym systemie. Dlatego właściwie zawsze mam ustawione przynajmniej -0,3 . Ale te słoneczniki nie są takie nawet złe

Krakman
27.07.18, 20:39
Dzięki za wszystkie opinie, jestem totalnie zielony jak narazie ale będę się szkolił o ile tylko mi na to pozwoli czas... narazie widzę ze to będzie hobby od niedzieli do niedzieli, wiec jak będę miał coś czym moglbym się podzielić chętnie jeszcze tutaj wrzucę. Pozdrawiam
Pooglądaj zdjęcia innych, zawsze to jakaś inspiracja... Zdjęcia oprócz tego, że są ładne, powinny być choć niezłe...