PDA

Zobacz pełną wersję : OLYMPUS OM-D E-M10 Mark III ( Mark II) czy to dobry wybór?

Patiaszek_1
24.07.18, 09:45
Cześ,
Przez 6 lat używałam Olympusa E-620 oraz obiektywy M.Zuiko Digital (Fish-eye, Tele obiektyw 70-300 mm f/4.0-5.6).

Po pierwsze chciałabym się dowiedzieć , czy do aparatów OM-D E-M10 pasują obiektywy M.Zuiko Digital bez konieczności stosowania adapterów ? Czy tylko obiektywy micro 4/3?!

Po drugie, czy OM-D E-M10 spełni moje oczekiwania jeśli chodzi o fotografię, np. produktową packshot? Czy to bardziej "amatorki" aparat?

Z góry dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam

DzejPi
24.07.18, 10:04
Ad. 1 Obiektywy 4/3 z adapterem
Ad. 2 Bardziej amatoski . Jak nie robisz filmów to Mark II (nie ma sensu przepłacać).

Patiaszek_1
24.07.18, 10:43
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Domyślam się, że adapter może pogorszyć jakość zdjęć (np. prędkość nastawienia ostrości) . Czy zakup takiego adaptera się w ogóle opłaca?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Czy to tyczy się również OM-D E-M1 lub M5?

wyszomir
24.07.18, 11:29
Adapter nie zawiera optyki, więc jakości samych zdjęć nie pogorszy. Problemem jest jednak szybkość nastawiania ostrości która w większości aparatów systemu m4/3 wykorzystuje pomiar kontrastu obrazu z matrycy. Przy pracy z obiektywami 4/3 przez adapter działa to niestety zazwyczaj znacznie wolniej niż w przypadku lustrzanek 4/3. Lepiej ustawienie ostrości z obiektywami systemu 4/3 działa w korpusach OM-D E-M1 i OM-D E-M1-II ale czy równie dobrze jak w lustrzankach - nie wiem.

Roberto73
24.07.18, 13:42
Oznaczenie M.Zuiko to obiektywy właśnie do systemu micro. Bez literki M. to stare szkła, pod stary system . Trzeba o tym pamiętać, bo to częsta pomylka nowych użytkowników systemu micro.

epicure
24.07.18, 13:44
Lepiej sprzedać stare klamoty i kupić nowy korpus i dedykowane obiektywy.

fuchs7
6.08.18, 13:59
Czyli te bez literki M nie będą pasować po zastosowaniu adaptera?

Roberto73
6.08.18, 14:10
Stare szkła ,od starego systemu będą działać z body micro tylko poprzez adapter. Obiektywy Olympus do starego systemu nie mają tej literki M., nowe do nowego systemu micro maja właśnie w nazwie tą literkę. Jaśniej już nie umiem.

fuchs7
6.08.18, 15:19
Ok. Dziękuję. Jest jasno :)