PDA

Zobacz pełną wersję : jerryg3 fotki

jerryg3
27.04.08, 06:53
Witam wszystkich. Chciałby poddać Waszej ocenie moje fotografie z uroczystości weselnych.
Długo zastanawiałem się nad " jerryg3 fotki " i doszedłem do wniosku, że tylko weselne.
Nie ukrywam, że od czegoś trzeba zacząć, więc zacznę od bardzo świeżych zdjęć.
Proszę o opinię i porady.

jerryg3
30.04.08, 15:47
chciałbym jeszcze przesłać trzy foto z imprezy. niestety z braku zainteresowania, pewnie będą to ostatnie. pewnie następnym razem poddam się publicznemu linczowi. szkoda, myślałem o poradzie

pkali
30.04.08, 16:07
Może ja nieśmiało zacznę. Moja opinia raczej nie będzie profesjonalna, ponieważ jestem totalnym amatorem i dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Napiszę tylko co mi się nie podoba.
Zdjęcie 1 - wg mnie trochę za ciemne,
Zdjęcie 2 - pokazałbym trochę fryzury panny młodej
Zdjęcie 3 - pierwsze co się rzuca w oczy to światło z okna, panna młoda i osoba trzymająca lustro niedoświetlone.
Zdjęcie 4 - hm... wygląda jak reklama tuszu (chyba tak to się nazywa :) o nazwie "prezent" w ogóle nie widać, że to panna młoda.
Zdjęcie 5 - zrobiłbym z 3 kroki w lewo. Przy tym kadrowaniu pierwsze co się rzuca w oczy to barierka po lewej stronie, Dodatkowo młodzi są "zamaskowani" cieniem.
Zdjęcie 6 - czy kobieta po prawej stronie młodych była kimś ważnym? jeśli tak to szkoda, że jej nie widać.
Zdjęcie 7 - hm... nie będę się wypowiadał.

Mam nadzieję, że nie uraziłem, w czymś pomogłem i czekam na rewanż kiedy w końcu coś wrzucę ;)

jerryg3
30.04.08, 16:16
kamień z serca mi spadł. i o to chodzi ))) ale co do ostatniego foto: krzywy kadr, różnica w balansie, czy ruch ?

pkali
1.05.08, 17:50
wydaje mi się, że na ostatnim zdjęciu młodzi są przepaleni. Coś jest nie tak z synchronizacją lampy. No ale niech się wypowiedzą jeszcze mądrzejsi.

rafrog
1.05.08, 18:25
jakie szkiełko ? kitowe 14-45 ?

jerryg3
2.05.08, 11:56
jakie szkiełko ? kitowe 14-45 ?

14-42, kit

Ania_
2.05.08, 14:52
W sumie bez rewelacji, ale też nie jakieś tragiczne. :wink:

jerryg3
3.05.08, 23:46
Ta to miała branie

Igorra
4.05.08, 00:05
Jak dla mnie zdjęcia ładne, ale w tym pierwszym denerwują mnie te siatki obok wędek. Tak to mi się podoba

jerryg3
18.06.08, 20:20
po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że nie ma sensu wrzucać tylko foto ślubne.
wiecie, zdjęć przybywa a umiejętności dalej jak nie było tak niema. na wesela nie będziemy czekać.

dwa nowe foto. napiszcie co nie tak, co byście zmienili, co bym w depresję nie wpadł.

Igorra
18.06.08, 20:37
Fajny ptak, ma ładny kadr i ciekawy ;) motyle taki średni ;) troche nieostry, taki mało ciekawy.......jak dla mnie ;)

Smerf Maruda
18.06.08, 20:41
A mi się podobają, i ślubne, i te ostatnie; specjalista to ja nie jestem, ale przypadły mi wszystkie do gustu, bo nie trącą sztampą, może poza tym z końcówką 007, które jest faktycznie słabe.

Ptak i motyl - co najmniej dobrze.

jerryg3
18.06.08, 20:45
ale dlaczego motyl nie ostry, może chodzi o głębię? póki co nie mam obiektywu makro, więc do kita dokręcam soczewki. mała GO to taka zmora moja jest.
co by tutaj w kadrze zmienić ?

Smerf Maruda
18.06.08, 20:46
ale dlaczego motyl nie ostry, może chodzi o głębię? póki co nie mam obiektywu makro, więc do kita dokręcam soczewki. mała GO to taka zmora moja jest.
co by tutaj w kadrze zmienić ?

Oba kadrowania, moim zdaniem, są spoko. Motyl bardzo spoko.

Igorra
18.06.08, 20:48
No może rzeczywiście Go ;) w kadrze może to że nie tak z boku zrobić a nie tak "płasko" ;)

jerryg3
18.06.08, 20:48
to z 007 to na szybkiego przed mszą. plener tydzień później. młodzi zadowoleni na szczęście

Wiejo
18.06.08, 21:11
zdjęcia z ślubu są w porządku bedą na pewno miłą pamiątką. Z doświadczenie unikam robienia zdjęć osobom stojącym pod drzewem przez które pada ostre swiatło to zawsze źle się kończy. Pomysł z wedkami fajny. Bardzo podoba mi się elemelek i jego młodzieńcza ciekawość po wyjściu z gniazda. Motylek jako, że robiony soczewką nie może być inny ale najważniejsze ma oddane więc w sumie porządny kadr.

jerryg3
18.06.08, 21:25
Wiejo, to drozd. ostatnio mam szczęście do uciętych ogonków.
tutaj podróbka kowalika

rocco
18.06.08, 21:30
Co chcesz od motylka?
Ostrość OK, kompozycja jak trzeba. GO mogłaby byc większa ale to tylko dlatego, że ja tak lubię ;)
Drugi kadr równiez bardzo udany.

anora
18.06.08, 21:33
oba ptaszki bardzo fajne:wink: w szczególności ostatnie

Igorra
18.06.08, 22:03
NIe wiem, motylek jakoś do mnie nie trafia :grin:

jerryg3
22.06.08, 01:00
a jak koncertowe? parę świeżych fotek z dni Jaworzna

aga_piet
22.06.08, 01:14
Pozwolę sobie na małe podsumowanie, gdyż mnie tu nie było.
Ślubne - rzadko komentuję, jest to zupełnie obca mi dziedzina ale tu - mam uwagi do pierwszej serii, że nie każda modelka lubi takie szczegółowe zbliżenia twarzy pokazujące każdy szczegół (również mankament). W tak ważnym dniu chcemy być bez skazy, bezpieczniej jest więc zachować zdrowy dystans ;) Podoba mi się, że potrafisz wyselekcjonować te najistotniejsze kadry przez co oglądanie nie nuży.
Ptaszory i makro - już dawno pokazałeś, że wiesz o co chodzi w fotografowaniu ptaków.
Ostatnie, koncertowe - dla mnie bez rewelki ale... tak to jest z koncertowymi - trudno znaleźć nietypowy, porywający kadr.

witia
22.06.08, 07:49
Moim skromnym zdaniem - wszystko jest GIT - oprócz "pierwszego" ptaszka.
Powodzenia.
Pozdrówka.

jerryg3
6.07.08, 01:06
a co powiecie na to foto:

J.Graph
6.07.08, 01:14
a co powiecie na to foto:

Zabawa ogniskową :wink:
Powiem że mogłoby to fajnie wyjść gdyby to rozmycie było równomierne ...
Jakoś to po prawej stronie sie tylko rzuca w oczy ...
No i wtedy może jakieś B&W :wink:
chociaż coś mi nie leży w kadrze ale sam nie wiem co ... :roll:

jerryg3
6.07.08, 01:33
myślę o całym BW. Kościół, sala mnie kręci. Młodzi dali wolną rękę. A wyżej to fakt, zabawa, zawsze się bawiłem aparatem. Jakiś porad ?

szklarz
6.07.08, 11:36
Koncertówki fajne, ostatnie fatalne

jerryg3
6.07.08, 15:52
chyba się troszku wyrwałem ze zdjęciami, tutaj i na galerii (ciach). MZ wydaje się za jasne, ale dlaczego fatalne ?

aga_piet
6.07.08, 16:23
Jak już wspomniałam wcześniej, panna młoda musi być piękna, to jest królowa balu. Na tym zdjęciu wyszła czerwona, błyszcząca twarz, w nienajlepszym ujęciu. Pan młody zresztą też (chociaż to ma mniejsze znaczenie).
Piszesz o zabawie aparatem - ok, popieram ale nie w fotografii ślubnej, te zdjęcia bardziej niż inne powinny być ŁADNE.

jerryg3
6.07.08, 18:52
poddaje się. zaczynam rozumieć, chociaż nie przemawia do mnie, że wszystko (włącznie z młodymi) musi być na tacy, znaczy cacy )))

jerryg3
6.07.08, 19:07
a Oni tak nawet bez wody mogą (?)

aga_piet
6.07.08, 19:21
poddaje się. zaczynam rozumieć, chociaż nie przemawia do mnie, że wszystko (włącznie z młodymi) musi być na tacy, znaczy cacy )))
Ojej, niekoniecznie WSZYSTKO, to już kwestia Twego wyczucia, rozumiesz, zachowania pewnej równowagi. Mogą być jaja ale jakiś procent esetyki powinien być zachowany, większy procent niż zwykle.
To są moje osobiste odczucia, tak odbieram fotografię ślubną, więc niekoniecznie muszę mieć rację.

jerryg3
10.07.08, 18:34
to już tak na tip top (przynajmniej mi sie tak wydaje) :

szklarz
10.07.08, 21:08
Pierwsze najlepsze

jerryg3
10.07.08, 22:22
pewnie, że tak. tylko ja bym osobiście Ją puścił )))

jerryg3
13.07.08, 12:25
dwa pliki do porównania. które z nich jest poprawniejsze (jasność) ?

jerryg3
15.10.08, 12:29
Sala mała, kameralna. Praktycznie brak światła, tylko punktowe. Jak sobie radzicie z takimi zdjęciami, czy i jak używacie palnika ? Poniżej dwa dla porównania, z lampą i bez. Które oddaje klimat ?

Mirek54
15.10.08, 12:53
Bez lampy duzo lepiej przemawia.

witia
15.10.08, 13:31
Jasne, że BEZ LAMPY.
Pozdrówka.

jerryg3
15.10.08, 14:32
Mam oczywiście więcej fotek, ale nie o tym mowa. Poprosiłem o foto, czy mogę, że właśnie bez lampy. Jak bez palnika, nie ma sprawy. Było paru fotografów i pstryk i lampa. Czy jakieś leprze foto ? Ja osobiście staram się nie błyskać, choć dopiętą mam 36, nie używam (rzadko). Poniżej z przedstawienia

jerryg3
11.12.08, 23:25
Chciałbym spytać, gdzie błąd popełniłem? Przedstawiam zdjęcie (trzy wersje), :
1) Orf na jpg (tak było- żółte, beznadziejnie)
2) To samo, lecz z wykorzystaniem automatycznego balansu bieli. Raw-y katuję Lightroomem. Tylko balans i MZ oczy bardzo niebieskie, białka, kąciki i tp.
3) Czyli to, co udało mi się wyciągnąć z Orf. Kadrowanie, ekspo, saturacja, winietowanie. Na galerii pytanie o oczy? Więc gdzie poległem ?

west73
11.12.08, 23:49
Może bardziej w tym kierunku

jerryg3
12.12.08, 00:30
Jeżeli chodzi o kącik ust i włos na policzku. Wiedz, że na szybko i do galerii. Sama koncepcja kolorystyki i kontrastu całkiem niezła, choć dla mnie zbyt komiksowo. Jednak o oczy tylko pytam. Skąd tyle niebieskiego ? Nie kumam
ps. mam też podony finalny kadr, mam też 1/1. jakoś tutaj nie jestem pewien, ale 2/3 chyba.

west73
12.12.08, 09:44
Dzieci już tak mają z tymi oczami. Sprawa jest prosta mają tak białe gałki oczne że aż wchodzą w niebieskie. Dorośli z wiekiem zatracają tą cechę, wiesz przemęczenie, przepicie, stres i oczy przechodzą w czerwienie :).
Ja przy obróbce, usunąłem całkiem kolor z gałek ocznych, lecz można pobawić się w usuwanie tylko niebieskich odcieni.

jerryg3
18.12.08, 17:15
Jak kadrowo, jak ogółem? Jedno dałem na galerie i odbiło się echem. Czy az tak źle ?

jerryg3
18.12.08, 22:00
no, ale o co biega? czy przeniosę do początkujących, coś zmieni ? proszę o przeniesienie wątku. Czy jest taka możliwość ?

jerryg3
19.12.08, 16:15
obraziliście sie na mnie, czy co ?

west73
19.12.08, 16:25
powiem tak
nie moje klimaty więc ciężko coś napisać. Zdjęcie wydają mi się dobre ale brakuje mi tego czegoś, tej zaciętej walki, min, potu, podoba mi się za to światło, chyba udało ci się tu złapać klimat tego pomieszczenia

jerryg3
19.12.08, 17:01
Widzę, że tylko w Tobie mam kolegę. Właśnie po to stworzono ten dział. To właśnie tutaj pisać można co się podoba, co nie. To też nie mój klimat. Nie sądziłem nawet, że można podpierać się nogą lub wisieć na planszy. Trudno też foto zrobić, gdy pomimo ustaleń z organizatorami, ochrona ze sceny wygania. Kamery tak, aparaty nie. Dziwnie, ale jeden incydent może skończyć współpracę z CT

jerryg3
19.12.08, 17:10
A tutaj więcej min:

Wiejo
19.12.08, 19:23
W pierwszej części relacji z zawodów zwróciłem uwagę na świetnie naświetlone kadry i to jedno w którym zawodnik opiera się nogą o stół. To ciekawy szczegół o którym nie miałem pojęcia. Druga natomiast seria relacji jest bardziej dynamiczna i przyciąga wzrok minami strojonymi przez zawodników które w istocie mają być grożne dla przeciwnika to postronnego widza śmieszą.

jerryg3
19.12.08, 21:05
Czyli będzie co ze mnie ? Zapraszam innych forumowiczów.

west73
19.12.08, 21:11
teraz się więcej dzieje, z drugiej serii 1 i 3 podobają mi się bardzo. Fotki typu "Zrobię z ciebie miazgę" :wink::grin::grin::grin:
Fajnie się ogląda

jerryg3
19.12.08, 21:23
Muszę sie jeszcze nauczyć numerować foto. Więcej zdjęć przez bloga. Zapraszam. (ups. reklama krypto)

a_wykrota
19.12.08, 21:47
Podoba mi się relacja. Bardziej część druga. Dobrze naświetlone kadry i widać emocje. Przyjemnie się to ogląda.
PS. nie denerwuj się tak na brak ocen:) czasem ludzie nie mają po prostu zdania:)

jerryg3
19.12.08, 21:50
I właśnie brak zdania jest gorsze niż totalne zdołowanie. Piszcie ludziska piszcie

witia
19.12.08, 23:01
Oj się DZIEJE!!!
Bardzo dobry fotki. Emocje, akcja, dynamika - no i technicznie świetne.
Gratulacje i pozdrówka.

rocco
20.12.08, 09:38
Ciekawa seria, emocje aż grają :)

Kaz de Wro
20.12.08, 13:10
Fotek z takich zawodów jeszcze nie widziałem. Ładnie ukazane emocje na większości fotek.

K_Puchatek
20.12.08, 13:59
Ciekawe te fotki z zawodów, ostatnia seria MSZ najlepsza.
Widać emocje, jest dynamika - gdyby jeszcze pojawiła się fotka otwierająca serię i ostatnia (zamykająca) z rozdaniem nagród (na przykład) - byłby świetny reportaż...
Generalnie MZ bardzo fajnie....
Pozdrawiam

jerryg3
12.01.09, 22:06
Przypomniało mi się parę fotek. W sumie już stare, ale ... od teraz numerowane. Zapraszam do oceny

jerryg3
12.01.09, 22:59
Jest tam kto ? Halo

rocco
13.01.09, 00:50
Jest tam kto ? Halo
Co się drzesz po nocy? :roll: Ludzie spią. Ja jestem.
Podoba mi się to ze splecionymi dłońmi i z tatusiem i coreczką.
I jeszcze pierwsze. Te w środku niespecjalnie.
Ale ja się nie znam...

jerryg3
13.01.09, 09:48
Chrzesty i moja córka. To w środku krzywo (specjalnie) do albumu, wklejacie tak ?

Nie bez powodu jeszcze dwie fotki. Kościółek w Krzeczowie, bardzo ciasny i ciemny. Od pary młodej dzieliło mnie zaledwie 1m (lub ok.130 km jak kto woli) Nie miałem jeszcze wtedy
ZD 14-54. Takie cóś mi wyszło:

maj0nez
13.01.09, 16:46
1, 4, 5 spoko tam na tych dwóch ostatnich gdzieś WB ucieka chyba ??
Ja to sie nie znam.
Pozdrawiam

dziekan
13.01.09, 19:52
centralnie święcone chyba ?

jerryg3
14.01.09, 21:12
No właśnie nie centralnie. Na palnik standardowo mam nałożony dyfuzor, a sam palnik o 45 do góry. W poziomych kadrach, gdy jestem blisko podnieść wyżej lampę, czy dać ujemną moc ? Gdy przekręcam aparat do kadru pionowego, nie zmieniam położenia palnika, odbijam, np. od filara. Może podnieść lampę do góry ? Długie czasy przy iso 800, a jednak nie mam tej głębi (światło) ?

rocco
14.01.09, 21:45
Ósemka mi sie podoba.
Nie przepadam za takimi krzywymi i udziwnionymi kadrami ale ten jest calkiem udany.
Ładnie widać szczególy na sukni panny młodej ale jest ona chyba lekko żołtawa.
Może tylko u mnie tak?

jerryg3
14.01.09, 21:59
Na odbitce i u mnie nie wyszła żółtawa. A jakieś porady co do lampy ?

Wiejo
14.01.09, 22:04
1- widać, że wesołe ale jakby wymuszone. 2 i 3 przyjemne naturalne a tonacja dodaje skromności. 4 obrączki na dłoniach to tradycja, szkoda, ze dłonie nie ułożone w jednym kierunku co dało by jednakowe światlo dla obrączek. 5 bardzo przyjemne i świetnie się ogląda a dodatkowo emanuje dobrym przekazem. 6 para w kościele a poprzedza ja sypiąca kwiatem dziewczynka. Tu mam wrażenie, ze trochę mdłe bez wyrazistości. 7 para klęczy i brakuje mi spójności. On patrzy gdzieś w górę Ona w tym czasie jakby w dekold i to powoduje rozdźwięk. Klimat świetny w zdjęciu 8 a do tego widoczne jeszcze piekne wnętrze koscioła. Bardzo mi się ten kadr podoba. 9 jest w nim jakaś symbolika w rodzaju Boże pobłogosław Młodej Parze.

jerryg3
14.01.09, 22:28
Oprócz 4 i 5, wszystkie odnoszą się do jednego wydarzenia. Co do 1) to masz troszkę racji. Cały plener był wykonany w strugach deszczu i przy niskiej temperaturze. Tutaj, na moment dosłownie, mogliśmy sie schować pod zadaszenie. Połowę kadrów uciekła, bo Młodzi byli wycięczeni pogodą.

Ale zamiast foto nr 1 miało być:

jerryg3
16.01.09, 22:57
To może zmienię klimat i dwa słonie pokażę, też stare, ale:

dziekan
16.01.09, 23:10
No właśnie nie centralnie. Na palnik standardowo mam nałożony dyfuzor, a sam palnik o 45 do góry. W poziomych kadrach, gdy jestem blisko podnieść wyżej lampę, czy dać ujemną moc ? Gdy przekręcam aparat do kadru pionowego, nie zmieniam położenia palnika, odbijam, np. od filara. Może podnieść lampę do góry ? Długie czasy przy iso 800, a jednak nie mam tej głębi (światło) ?

Da się zauważyć brak światła - ja daję lampę na najbliższą ścianę i palnik w zależności jak jasno (ciemno + 1 lub więcej EV podbijam) włączam funkcję High Key (wychodzi taki subtelny przepalik który dodaje uroku i podkreśla co trzeba moim zdaniem).

Długie czasy...gdybym miał ZD 50 albo sigme 30 to bym walczył tak to nie mam odwagi.

szybkie próbki takiego świecenia:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/01/GD271013-4.jpg
źródło (http://tekken.hekko.pl/GD271013.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/01/GD271027-4.jpg
źródło (http://tekken.hekko.pl/GD271027.jpg)

jerryg3
16.01.09, 23:25
Widzisz, tutaj też masz jakby nierównowagę światła. Fociłeś w owiele większym świetle niż ja, a jednak nie uzyskałeś tej głębi (światła). Na zdjęciu też są cienie, może muszą być. Ja przy ZD 14-42 schodziłem nawet do 1/40 s przy iso 800 z lampą. Nie wiem, czy akurat tutaj, ale napewno.

dziekan
16.01.09, 23:28
Widzisz, tutaj też masz jakby nierównowagę światła. Fociłeś w owiele większym świetle niż ja, a jednak nie uzyskałeś tej głębi (światła). Na zdjęciu też są cienie, może muszą być. Ja przy ZD 14-42 schodziłem nawet do 1/40 s przy iso 800 z lampą. Nie wiem, czy akurat tutaj, ale napewno.

A czym pstrykasz że iso 800 nie groźne :> ?

jerryg3
17.01.09, 00:13
Wtedy ? E-510 ZD 14-42, iso 800 (standard) groźne, FL 36 (też groźna lampa, nie ufna). A jak moje słoniątka ?

wanilia
17.01.09, 00:22
Ojoj a ja myślałam że tu tylko ptaszki będą!
Co do zdjęć ślubnych to jesteś na dobrej drodze, jako koieta muszę przychylić się do opinni bufetowej, że każda panna młoda musi wyglądać pięknie!
Weźmy np. pierwszą serię i to zdjęcie z odbiciem, panna młoda w odbiciu wyszła ok, ale sama ona poprzez chyba kąt i bliskość ujęcia wygląda przyciężkawo, a cień tylko podkreśla okrągły podbródek. Musisz pomyśleć jak kobieta :)
Każda chce być szczupła, więc fajnie wychodzą zdjęcia całych postaci jeśli fotograf np. kuca, wtedy nogi ma się dłuższe :-P
Jeśli mocno z góry, to bez nóg bo byłyby krótkie, ze to uwiecznić rowek w dekolcie jeśli biust powabny, jeśli panna młoda ma garbaty nos to bez djęć z profilu itd.....
chyba w wątku wykrecika o fotografii studyjnej widziałam też fajne wskazówki dopasowane do fizjonomii fotografowanej modelki.
Jak do tego dodasz swoje fajne pomysły jak te znad wody, z siatką to będzie ekstra
no i przydałoby się przestudiować w poradach Willowa jak wygładzić buzię bo każda panna młoda marzy o pięknym portrecie.
http://www.olympusclub.pl/porady-fotograficzne/qzaawansowane-wygsadzenie-ceryq-czyli-co-zrobieby-kobiety-nas-pokochasy.html
W pierwszej serii zdjęć koncertowych wyjątkowe byłoby ostatnie....gdyby było ostre:)
Serdecznie pozdrawiam :)

jerryg3
17.01.09, 01:01
Chodzi Ci o M. Anioł, czy to niebieskawe ? MZ każde ze zdjęć jest ostre. Fakt, brakuje troszkę szlifu... ale. A jak te słoniątka ? (wreszcie)

wanilia
17.01.09, 02:43
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=5040&d=1214089160
chodzi mi o to
świetne ujęcie tylko poruszone, trafienie w dobry moment wymaga pewnie dużego doświadczenia, wyczucia, wyłapania chwili , przerwy w ruchu artysty
słoniki urocze zwłaszcza pierwszy ale winieta zbędna:)

jerryg3
17.02.09, 20:50
Dzisiaj wróciłem właśnie z Krzeczowa. Tak na szybkiego zdjęcie. Pytanie, czy powrócic do koloru, czy rozjaśnić, usunąc nad głową, czy gradacja, itp ? Zobaczcie i poradźcie proszę.

Wiejo
17.02.09, 21:08
W słonikach np na 11 winieta po prawej u góry prawie nachodząca na głowę trochę przeszkadza w odbiorze podobnie jak na 12 z kolei u dołu po prawej powoduje, że głowa słonia jest płaska nie ma dystansu z podłożem. Na ostatnim nie jestem pewien bo to być może ustawienia monitora ale śnieg jest za jasny niemal na granicy prześwietlenia i nie widać jego faktury. Scena za to zabawna. Szkoda, że młodej włosy przesłoniły twarz za to poświecenie młodego jest zauważalne.

jerryg3
17.02.09, 21:48
Dobrze widzisz. Śnieg jest na granicy przepaleń. Jakby się przypatrzyć to nawet rózowego znajdziesz. To jest oczywiście foto ot tak. Uwierz, że mam z odsłonieta twarzą. Chodzi właśnie o ocenę zdjęć. Np. jak śnieg za jasny to postaram się dostosować. PZD

jerryg3
17.02.09, 22:43
Jeszcze jedno zdjątko. Na plener wybraliśmy się po godz. 14. Wczoraj o tej godzinie raczej jasno nie było. Może za ciemne zdjęcie ?

ziemia01
17.02.09, 22:47
lewa ręka młodego mi nie leży. Może razem trzymają kwiaty i bliżej ciała.

jerryg3
9.05.09, 22:08
Kilka dzisiejszych zdjęć Modraszka, co by się przypomnieć.
Jak Wam sie podobają kadry, kolory, co zmienić ?

Piotr Grześ
9.05.09, 22:13
Pięknie, Panie, pięknie. Naprawdę znakomite fotki, nic bym nie zmieniał.

aga_piet
9.05.09, 22:16
Środkowe mniej wyraziste ale 15. i 17. - świetne.

jerryg3
9.05.09, 22:31
Nr 16 - niestety nie mogłem zejść niżej, ot taka zabawa w chowanego.

jerryg3
9.05.09, 23:28
Dorzucę jeszcze kilka. Jak się spodoba, proszę dać znać, będą inne.

Wiejo
9.05.09, 23:35
Dwie ostatnie serie motyli są świetne. Kształty, kolory pieszczą oko. Jedynie do zdjęcia 18 zdecydowanie bez entuzjazmu podchodzę.

manol
10.05.09, 00:14
Jerryg3 fotografia ślubna to coś, co mnie urzekło. Robienie fotografii ślubnej uważam za najwyższy stopień wtajemniczenia. Gdy po raz pierwszy zobaczyłem 'Masters of Wedding Photografy' 1&2 to "kopara mi opadła" i wrzuciłem lusterko do torby z myślą, czas na ebaya i sprzedaż. Wrzucaj więcej zdjęć ze ślubu/ślubów. Uwielbiam je oglądać. Czasami można zobaczyć emocje i TO jest to, co w fotografii cenię najbardziej!

Moi ulubieni (w kolejności mojego uznania :cool:):
http://www.yervant.com/
http://www.heymanphoto.com/ws/
http://www.davidoliver.com.au/
http://www.davidbeckstead.com/
http://www.jerryghionisphotography.com/

Gdy dobrze poszukasz na goooglach to odnajdziesz linki do Masters of Wedding Photografy, gdyby jednak Ci się nie udało...PW do mnie.

Powodzenia
Wierzę że zobaczę jeszcze pare Twoich prac ze ślubów.

Trochę chaotycznie piszę bo to szalenie emocjonujący dla mnie temat :oops:.

PS Jedno pytanie: dlaczego wszystkie Twoje fotografie są ostre "od Pary aż po horyzont"? Nie lubisz tzw bokeh-u?

jerryg3
10.05.09, 00:21
Trochę ślubu zobaczysz na mojej skromnej galerii, zapraszam. Mam kilkoro znajomych w tym roku, więc pewnie coś pokażę.
Właściwie już dzisiaj moja córcia ma pierwszą komunię św, więc coś pewnie swocę, chociaż będzie trudno, u nas tylko jeden fotograf. Ale plenerek będę robił. Pozdrawiam

witia
10.05.09, 09:54
Kadry, kolory - no i motyle piękne, ale z ostrością trzeba by "powalczyć" (nie na wszystkich) - a może to już tylko moje oczy?
Pozdrówka.

andre77
10.05.09, 10:03
Bardzo fajna seria z motylami, kadry dopracowane tylko tak jak napisał przedmówca trochę ostrość ucieka :wink:. Jak dla mnie 20 wydaje się najbardziej dopracowana.:wink:

jerryg3
10.05.09, 23:31
Co Wy z tą ostrością ? Może GO ?

Co to się dzisiaj działo ... Nie byłem na szczęście oficjalnym fotografem, raczej pilnowałem by inni nie przeszkadzali. Mimo wszystko kilka zdjęć za pozwoleniem mogłem zrobić. Tutaj dwa zdjęcia Weroniki do porównania,
z lampą na zewn. i bez błysku wewn.

jerryg3
17.05.09, 10:48
Z wczorajszej imprezy. Trial 4x4 już drugi raz gości w naszym mieście.

taztaz
17.05.09, 10:58
z ostatniej serii 26 najbardziej
MZ reszta za statyczna wyglądają jakby po prostu wpadli w dziurę
ale z 2 strony oni prawie stoją jadąc :)

jolly
17.05.09, 11:41
Ja się odniosę jeszcze do obu serii z motylami, bo mnie urzekły. Świetne kadry, a kolorystycznie po prostu bajka.

eljot
17.05.09, 13:41
Pierwsza seria modraszków: 16 świetne kolorki, może jakby była ciut większa GO, chociaż ..., na 17 przeszkadza mi w odbiorze zagięta źdźbło trawy i trochę za ciemne, 18 bardzo fajna. Druga seria: 18 nie podoba mi się., 19 i 20 świetne a zwłaszcza 20. Z serii rajdowej fajne 26.

jerryg3
19.05.09, 00:17
OK. Wiem, że moje zdjęcia nie podchodzą Wam do gustu. Oceńcie jednak, proszę taką obróbkę. Tutaj na moment z plenerku komunijnego:

zibi1303
19.05.09, 00:25
27 byłoby super, ale zabrakło blendy.... - złe oświetlenie twarzy
Winieta pasuje fajnie w sumie wyszło

jerryg3
19.05.09, 01:17
Zdaję sobie sprawę z cieni na twarzy. Blenda raczej by się nie sprawdziła, gdyż dziewczęta były nadmiar ruchliwe i niecierpliwe. Dzięki

jerryg3
19.05.09, 20:39
Ale, to naprawdę mnie nie lubicie. Dalej nie wiem co i jak poprawić, moderatora proszę o zamknięcie tematu.

jolly
19.05.09, 21:12
Ale po co od razu zamykać ? i czemu nie lubicie ? i czemu uważasz, że zdjęcia się nie podobają ? Ja nie dawno byłam i zachwycałam się motylkami :wink:
Dziewczynka wyszła bardzo naturalnie. Szkoda tych cieni, no ale teraz to już się chyba nie da poprawić.

irek50
19.05.09, 21:20
Zdjecie 27 jest fajne i bez blendy...(blenda zawsze nieco spłaszcza i w wielu tematach nie trzeba jej stosować). Niektóre motylki też piękne --szczególnie kolorki --pozdrawiam

jerryg3
22.05.09, 15:16
Bardzo przepraszam za nieścisłosci. Nie wiem, jak i czy można ostatni temat, zdjęcie usunać. Po prostu zdjęcie dziewczynki jest przedwcześnie, miało być na chwilę. Ja noga z netu jestem (o czym juz pisałem), więc jeżeli moderator jakiś by był miły i usunął ostatnie zjęcie i posty pod dziewczyną, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

wanilia
22.05.09, 15:30
Większość motyli naprawdę świetna, na jakiej przesłonie je łapiesz?

jerryg3
22.05.09, 15:53
A, motyle ? Właściwie to staram się, żeby w exif było widać. Ostatnio, od chyba 5.0 do 7.1. Mogę się mylić, alę już nie pamiętam. Ostatnie motyle (jeden w zasadzie) był przy niesprzyjającym świetle, więc stąd rózne iso wys. zazwyczaj. Brak statywu, lampy makro i taki efekt. Dzięki za wgląd.

jerryg3
26.05.09, 23:52
Powoli, całkiem powoli przyzwyczajam się do mych niedoskonałści (niekoniecznie technicznych). Człowiek zmylony , bo córka przyjmuje Pana Jezusa do serca, a tu jak na złość żadnych dobrych zdjęć nie można znaleźć.
Człowiek by podpatrzył, nauczył się, a tu same zdjęcia ze świecą, kotkiem, pieskiem... Ja poszedłem w inną drogę, zabawy, choć niedoskonałej, to zawsze zabawy. To zdjęcie jakoś mi się podoba:

manol
27.05.09, 00:08
(...) Człowiek by podpatrzył, nauczył się, a tu same zdjęcia ze świecą, kotkiem, pieskiem... (...)

Proszę oto sznurek to wielu ciekawych wątków nie tylko komunijnych.
Z obozu wroga ale ... :wink:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=106

jerryg3
27.05.09, 00:25
Żeby bardzo wroga znienawidzieć, trzeba go dobrze poznać :grin:
Dzięki, przyda się.

manol
27.05.09, 00:37
Żeby bardzo wroga znienawidzieć, trzeba go dobrze poznać :grin:
Dzięki, przyda się.
Żartujesz :wink:? Pooglądasz trochę foty a zmienisz obóz na N. :cool:

jerryg3
27.05.09, 16:13
To ja może przy motylkach zostanę ? Coś poprawić, inaczej do foto podejść ?

Kaz de Wro
27.05.09, 21:43
Motylek podoba mi się , ów klimat zachodzącego słońca ;-)

jerryg3
1.06.09, 23:29
Ostatnio, ślub znajomych i dwa foto. Zerknijcie i napiszcie proszę czy w dobrym kierunku zmierzam: