Zobacz pełną wersję : obiektywy na wakacje
Witam, stałem się posiadaczem olympusa omd em10 mark III z obiektywem kitowym. Mam okazję nabyć za dobre pieniądze dwa obiektywy a mianowicie SIGMY 19mm i 30mm obydwie F2.8. chciałem się dowiedzieć czy na początek będą wystarczające do rozwijania umiejętności. planuje nagrać amatorski filmik z wakacji oraz zrobić jakieś ładne zdjecia. Co myślicie o takim zestawie? czy może kupić np 19mm albo 30mm i do tego 40-150mm? pozdrawiam
Wszystko zależy od tego co chcesz ma tych wakacjach fotografować.
Może to być dobry zestaw, a może być kiepski.
ludzi, elementy architektury, krajobrazy można powiedzieć że chciałbym taki uniwersalny zestaw posiadać nie musi być to superprofesjonalne bo jestem amatorem :) podoba mi sie film w takim stylu jak w linku https://www.youtube.com/watch?v=A_Zeu5ycLIo opisane jest że zostal nagrany wlasnie tymi obiektywami, czy wyjdzie mi coś tej jakości przy omd mark III i tych obiektywach? czy jeszcze jakieś filtry zostały tutaj zastosowane?
sigma 19/2,8 jest ok, 30mm do mnie nie trafiło :( po czasie wymieniłem 19 na panasa 20/1,7, jest na body przez jakieś 80% czasu :)
Kit, 19 i 30. Nie za dużo w sąsiedztwie na początek?
Lepiej 45 1,8 (Olka, albo panasa) moim zdaniem.
Właśnie dlatego pytam :-) to może żeby miec większy zakres kupie 19mm i tego olympusa 40-150?
Stałki f/2,8 moim zdaniem mają sens tylko w FF. W 4/3 radziłbym szukać szkieł f/1,8 i jaśniejszych.
Na wakacjach raczej nikt nie uprawia sztuki, 2,8 jest ok. Jakiś czas temu ktoś pokazywał zdjęcia z Meksyku, wszystkie fajne, ale klasy smartfonowej. Było tam jakieś wymagające szkła jaśniejszego niż 2,8? Ok, są zoomy o takiej jasności, ale stałka jest od nich duuuuużo mniejsza. Oniskowa 30mm w Olku jest bezsensu, 19 może robić za szkło uniwersalne.
Szkło typu 12-60 i obskoczysz nim prawie cały wyjazd Brałem czasem jakieś stalki, ale raczej zostawaly w torbie .
no właśnie oglądam filmy z 12-60 jeżeli chodzi o jakość to są bardzo mnie satysfakcjonujące. Jeszcze mam pytanie odnośnie filmowania bo na YT jest wiele filmów nagranych tym obiektywem, ale aparatami panasonica. Czy moim omd em10 mark III nagram filmy podobnej jakości używając tego obietywu?
To zależy jakimi aparatami było to nagrywane i co rozumiesz przez podobna jakość.
Podłączając szkła Panasonica do puszki Olka nie zawsze wykorzystasz ich możliwości np DFD czy podwójną stabilizację.
Np. Jest w necie nagrany film panasoniciem g85 z obiektywem 12-60. No i przekładam go teraz do olympusa i wyjdzie podobny obraz z niego? Chodzi mi o to czy panasonic jest typowo do filmu i olympusa nie ma co porównywać? Czy przy takim półamatorskim filmiku jakość będzie wystarczająca?
Dobry "efekt" w wideo to w większości zasługa umiejętności, podobnie jak w zdjęciach. Ludzie oglądają filmy kręcone ziemniakiem, ale na gimbalu i zastosowaniem technik kinematograficznych, a później dziwią się, że ich wypasiony sprzęt za grube PLNy tak nie "kameruje".
No właśnie dlatego pytam jak to wyglada w praktyce bo nie znam się na tym. Wiec obiektyw narazie wystarczy ten 12-60 i kita w takim razie tego 12-42 olympusa będę mógł opchnac bo zakres będzie ten sam i większy?
Będziesz miał trochę większy zakres ogniskowych, ale wideo Ci się nie zmieni.
Tak sie troche podepne do tematu ;) Za 4 tygodnie lece na Zakynthos. Mam do tej pory w zestawie KIT-a i 25 mm olkowe 1.8 ktore nijak nie ma szerokiego kata. Mysle wlasnie cos na ten rok zmienic i kupic cos o szerokim kacie ale tez jasne jak co zeby odseparowac osobe od tla i do tego 45 mm olka do tluczenia bokehow tu i tam ;) Nie jestem juz w temacie jakies 2,3 lata. Moze ktos cos poradzic ? Zdjecia na wakacjach jak to na wakacjach.
Tak sie troche podepne do tematu ;) Za 4 tygodnie lece na Zakynthos. Mam do tej pory w zestawie KIT-a i 25 mm olkowe 1.8 ktore nijak nie ma szerokiego kata. Mysle wlasnie cos na ten rok zmienic i kupic cos o szerokim kacie ale tez jasne jak co zeby odseparowac osobe od tla i do tego 45 mm olka do tluczenia bokehow tu i tam ;) Nie jestem juz w temacie jakies 2,3 lata. Moze ktos cos poradzic ? Zdjecia na wakacjach jak to na wakacjach.
Nic nie kupuj. To co masz wystarczy aż nadto. Lepiej kup dodatkowe karty lub dysk przenośny.
Ja bym jeszcze zabrał coś z większą ogniskowa. Jakiś tania stałka z dobrą optyką, jak olympus om zuiko mc 135mm f2.8, którego można kupić za kilka stówek. Wersja ze światłem 3.5 aktualnie jest na Allegro za 185 zł, to pewnie tamten będzie miał cenę max x2 + przejściówki. Obiektyw nie jest duży, wagowo też jest całkiem ok. Chodzę z nim w Tatry i ogólnie we wszystkie góry. Ostatnio zaliczył ze mną wejście w Sierra Newada na prawie 3400 m.n.p.m. Na wakacje w Grecji jak znalazł ;)
Właśnie byłem w podobnej okolicy (Kreta). Pojechałem z zestawem PL 8-18 + Zuiko 100-300II + Zuiko 60mm. Powiem tak - 60mm przydało mi się może 2 razy jako 'pomost' pomiędzy szerokim i wąskim kątem. To czego mi jednego wieczoru zabrakło to okolice standardowych 40mm. Poza tym głównie używałem 8-18 w okolicach 12-18mm oraz tele bliżej 300m (detal, duża odległość).
Na pewno dużym plusem była kompaktowość zestawu - ze sobą brałem tylko korpus na pasku + obiektywy i filtry upchane do małej torebki Nike. cieszyłem sie jak głupi, że w końcu nie muszę tachać większej torby/plecaka aby mieć kilka obiektywów przy sobie (pierwszy dłuższy urlop z m43).
Kompletnie nie rozumiem zestawu wakacyjnego z dziurą w zakresie 18-100.
9-18 super, ale do tego jakieś choćby 12-60.
60 f2.8 ani to jasne ani poręczna ogniskowa.
Mnie w zasadzie by wystarczyło 12-40 f/2.8 ale bardzo mi brakowało tele. Kitowy MZD 40-150 to minimum.
jadę zaniedługo i wezmę chyba 12-40 + 9/f8. Zastanawiam się nad 45-150 ale chyba odpuszczę.
Ja na Santorini miałem dwa podstawowe kity,14-42mm oraz 40-150mm. Miałem też Panasonic 20mm. Głównie używałem krótszego kita. Pozostałe obiektywy bardzo rzadko. Choć coś szerszego by się przydało. Tak więc jak masz możliwość zabrać coś właśnie szerszego to bierz. Przyda się.
Dołączyłem do użytkowników mOlka przez lat używając Nikona. Mam do niego sporo szkieł ale po latach moim standardowym wakacyjnym zestawem były Nikkory 16-85 i 70-300. W sumie dawało to zakres 24-450 dla FF. Wcześniej zdarzało mi się zabierać jeszcze 10-24 ale sobie darowałem - można zrobić dwa zdjęcia na 16 mm i złożyć w programie. Taki zestaw był dość lekki i mimo że szkła ciemne to dawał radę. Chcąc mieć coś jaśniejszego brałem jeszcze "do kieszeni" 50/1.8 Kupując Olka szukałem podobnego zakresu. Wybór padł na 12-40/2.8 - większy od kita ale optycznie super no i dawał namiastkę jasnej stałki. Nad tele myślałem dłużej - bo korciło mnie 75-300 albo Panas 45-200 ale zwyciężyła wygoda (albo lenistwo) i kupiłem kit 40-150. Ten zestaw był ze mną ostatnio na wakacjach w Hiszpanii i spokojnie dał radę. Gdyby tańszy był 12-100 to najchętniej kupiłbym to szkło - ok. jest duże ale wystarczyłoby jedno - żadnego przepinania, jeden filtr. Ale i to co mam jest ok. Trochę mnie korci coś jasnego (25/1.7 albo 45/1.8) ale to kolejny klamocik do pilnowania. W podróży mniej to lepiej...
35 ekw. wystarczy do wszystkiego :)
35 ekw. wystarczy do wszystkiego :)
... a jak wystarczy kasy kup jeszcze 75/1,8 do fotografowania towarzyszki podróży :)
... a jak wystarczy kasy kup jeszcze 75/1,8 do fotografowania towarzyszki podróży :)
Sądzę, że 45/1.8 w zupełności wystarczy do tego celu, a zaoszczędzone pieniążki przeznaczyć na wakacje:)
Sądzę, że 45/1.8 w zupełności wystarczy do tego celu...
Możliwe, ale tylko pod warunkiem, że nie widziało się zdjęć z 75/1,8 ;)
Prawdą jest że 75 jakością zdjęć powala ale co z tego jak się go używa bardzo rzadko, na wakacje to ogniskowa nie przypiął nie wypiął bo do przybliżeń za krótkie a do portretów czasami za długie ;) moim skromnym zdaniem to obiektyw do bardzo specyficznych zastosowań tak jak 135mm F/2 Canona z czerwonym paskiem ;)
Szedłbym w 45mm lub jakieś tele 45-100 bądź 75-300 (100-300)
... a do portretów czasami za długie ;) ...
Czasem tak, w pomieszczeniach, ale na wakacjach nie siedzi się cały czas w hotelu ;)
Dalej nie zabierał bym 75/1.8.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/08/946d96b88a602399dce56feeb94a31fe-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180818/946d96b88a602399dce56feeb94a31fe.jpg)
Oczywiście, jak ktoś lubi zdjęcia w smartfonowej stylistyce, to nawet zakup 45/1,8 nie jest specjalnie sensowny. Każdy kit da sobie z tym radę.
Ja chyba pozbede sie swojego Olka 25 mm 1.8, zakupie 45 mm 1.8 + do tego kit ktory juz mam i bedzie elegancki zestaw na streety, widoczki wakacyjne + portretowy bokeh kiedy zajdzie potrzeba ;)
25 mm 1.8 naprawde swietna jakosc obrazka ale brakuje bardzo czesto szerokiego. Niby fajnie focic streety ale duzo sie trzeba nachodzic zeby wszystko uchwycic. Najczesciej fotki robilem kitowym na 14 mm. Jakby sie dalo wylupac jeszcze szerszy kat i bardziej jasny obiektyw byloby super, bo fotki w jakichs zabytkach czy zamczyskach, grotach bedzie juz ciezej focic z takim swiatlem.
Ma ktos jakies fajne propo do 45 mm 1.8 + jakies jasne zastepstwo zamiast KIT?
Właśnie byłem w podobnej okolicy (Kreta). Pojechałem z zestawem PL 8-18 .....
Nie to ze nie stac, ale nie bede tyle wydawac na wakacyjne szkielko ;) 4800 zl hmmm...
Ja bym jeszcze zabrał coś z większą ogniskowa. Jakiś tania stałka z dobrą optyką, jak olympus om zuiko mc 135mm f2.8, którego można kupić za kilka stówek. Wersja ze światłem 3.5 aktualnie jest na Allegro za 185 zł, to pewnie tamten będzie miał cenę max x2 + przejściówki. ....
Pomysle bardzo solidnie.
Chcialbym tym obiektywem robic tez wnetrza, wiec fajne jasne swiatlo + szeroki kat mile widziany.
Juz prawie zdecydowane o sprzedazy 25 mm. Zamienie na 45 mm od Oly + wlasnie jakis obiektyw wakacyjny + ten od cissic i co wtedy mi straszne. Moze tez byc tez cos z przejscioweczka, czemu nie.
Chcialbym tym obiektywem robic tez wnetrza, wiec fajne jasne swiatlo + szeroki kat mile widziany.Tanio i jasno to Samyang 12/F2...
Bardzo ciekawa propozycja, widzialem tez sample xD Chyba do srody bedzie klikniety + 45 mm od Oly + 135 mm (ale ten jeszcze musze obadac czy sie przyda do tego co ja chce)
Ja wziąłem na wakacje 12-40 i niczego mi nie brakowało
Tanio i jasno to Samyang 12/F2...
Teraz dopiero sie doszukalem ze obiektyw nie ma AF, wszystko manual. W tej ogniskowej - 12 mm - nie ma za duzego wyboru. Jest tylko Oly 12 mm z AF f 2.0 i wlasnie ten Samyang 12 mm i super drogi Panas 12 mm F 1.4. Oly idzie wyrwac na allegro uzywke juz za 1400 zl wiec chyba calkiem spoko. Zamiast tego Samyanga chyba bede polowac na okazje z Olympusem. Jest mniejszy niz 12-40 Oly i nie potrzebuje zmiany ogniskowych. Raz na jakis czas podepne swietny 45 mm i tyle ;)
Chyba to najrozasdniejsze w tej calej kombinacji szkielkami
We wnętrzach wykorzystaj stabilizację, a wtedy nie będziesz musiał szukać jasnych obiektywów. Byle kit Panasa zaczynający się od 12 mm da radę.
We wnętrzach wykorzystaj stabilizację, a wtedy nie będziesz musiał szukać jasnych obiektywów. Byle kit Panasa zaczynający się od 12 mm da radę.
epicure dobrze pisze. Poniżej zdjęcie z exifem. Z ręki.
203989
epicure dobrze pisze. Poniżej zdjęcie z exifem. Z ręki.
203989
No wszystko ladnie pieknie ale na targach samochodowych albo tak jak ostatnio bylem w Giethoorn w Holandi, ja sobie spokojnie dalej pykalem fotki malowniczych domkow Giethoorn swoim 25 mm 1.8 a kolega na swoim Nikonie z Sigma juz dawno przestal liczyc na cokolwiek jesli chodzi o nierozmazane fotki. Jedynie statyw go ratowal :D I to mi sie podoba wlasnie w m4/3, mobilnosc, bo to male skubance i dobra stabilizacja. Plus do tego jeszcze jakis jasny obiektyw i szafa gra.
Co do kitowych obiektywow Panasa od 12 mm, to beda one strasznie ciemne, tym samym wszystko bedzie calkiem plaskie i moge sobie zapomniec o jakichkolwiek fotach z bokeh chyba ze przypne 45 mm Oly. Rownie dobrze moge sobie schowac aparat w domu i wyskoczyc ze swoim nowym Xiaomi A2 Lite, ktory tez mi dobrze strzeli szerokokatne foty i czasem nawet i cos rozmaze :D Cala ide noszenia wtedy z soba aparatu mija sie z celem bo zwykle foty w trybie "A" zupelnie mi wystarcza, a o zabawach przy strumykach i rzeczkach z szybkoscia migawki moge sobie zapomniec przy moim obecnym 25 mm 1.8 i kitowym 14-45.
Przy m4/3 albo trzeba sie przyblizyc do obiektu, albo zwiekszyc ogniskowa co nam ograniczy kat widzenia, albo zapiac jakis super jasny obiektyw min. F1.8 zeby cokolwiek rozmazac bokehem. Powoli coraz bardziej mysle nad zmiana systemu na APS-C np od Fujiego, bo 25 mm 1.8 i kitowy obiektyw szczescia mi nie daly :D I przepadlo mi mnostwo fajnych pomyslow na zrobienie fotki ze wzgledu na ograniczenie sprzetu. Wiem, wiem, Robin Wang (tak sie chyba nazywa) potrafi zrobic mega foty nawet przypieta szklanka od whisky ale ja takiego talentu nie mam i musze sie wspierac hardwarem ;)
A przepraszam Cię bardzo, ale jaki Ty chcesz mieć bokeh przy 12 mm ??
Przy Olku 12/2,0 na wet na 2,0 to wszystko jest ostre do bólu. No chyba, że przybliżysz obiekt prawie że w sam obiektyw, to i tak "reszta świata" będzie tylko ciut rozmemłana. A jak podnieszesz f=4,0 to ostre bedzie po horyzont.
Bokeh będziesz miał, jak podejdziesz na pół metra. Z większej odległości zapomnij o nim. Coś tam w dalszym planie będzie odrobinę niewyraźne, ale o separacji tła nie ma mowy. W APS-C będzie niewiele lepiej. Szanse na bokeh na szerokim kącie będziesz miał, jak przejdziesz na pełną klatkę z 24 mm f/1,4.
No niestety m43 bardziej nadaje się do ostrych zdjęć niż rozmazanych :)
Oj tam :mrgreen:
No ale to jest Jupiter
204016
sorry za czerwoną gębę, ale Julka tak ma :-P
No niestety m43 bardziej nadaje się do ostrych zdjęć niż rozmazanych :)Dla mnie to zaleta.
Jak ktoś chce mieć nieostre zdjęcia to zawsze może na Ali kupić za 70 Ziko obiektyw Fujian China 35mm i robić fotki na przysłonie 1.7 ;)
Oj tam :mrgreen:
a to jest 45 1.8
204058
Szafr, fajne foty robisz na wakacjach ;)
Fret pewnie miał na myśli to, że fotka studzienki kanalizacyjnej to nie jest typowo wakacyjne zdjęcie :) Raczej będą to krajobrazy, portrety kontekstowe, może jakiś street itp.
czyli fret nie doczytał wszystkiego
Ja wziąłem na wakacje 12-40 i niczego mi nie brakowało
a to jest 45 1.8
drugi przykład był po to, by pokazać że w MFT też można rozmywać ale nie zawsze ma to sens.
przy okazji - to nie studzienka tylko odwodnienie liniowe.
Ogólnie sens jest taki, że rozmazywanie najczęściej używane jest przy zdjęciach osób. Przykłady ze studzienkami, kotkami, pieskami, kwiatkami itp. są bez sensu, bo są to zwykle zdjęcia robione z mniejszej odległości i rozmazanie wygląda na nich nieco zbyt optymistycznie. Pokaż rozmazanie na przykładzie jakiegoś kadru pokazującego dorosłą osobę od talii w górę. Takie zdjęcie będzie miało zdecydowanie większy sens.
fret
ja nie wiem o co ci chodzi, czy ja pisałem, że nie będzie miało sensu?
Na wakacyjny obiektyw to jak dla mnie zoom i to najlepiej o dużej krotności ogniskowej - 14-150 albo Panasowy 14-140. Jasne, można jedną stałką jak ktoś potrafi, można też wziąć ze sobą worek obiektywów i zmieniać co chwilę mając nadzieję, że kompani będą na tyle wyrozumiali że nie pójdą w cholerę jak po raz n-ty będziemy przekręcać słoiki.
A ja na wakacje zabrałem 1 małą torbę a wniej 7-14 , 20 i 75 mm - zestaw kompletny jak dla mnie - 75mm była używana najrzadziej potem 50/50 20mm i 7-14 - generalnie polecam 20mm jako panaceum na większość bolączek - nawet portret da się nim jako tako zrobić. Przy stałych widoczkach wydaje mi się tez, że czasmi jest lepiej złożyć panorame z 20tki niż pstryknąć 1 zdjęćie z 7-14 - wychodzi inna perspektywa i zdjęcia są moim ciekawsze
dekielek 9mm można mieć przy sobie. Nie waży, miejsca nie zabiera, coś się da z nim zrobić
204083
Makromaniak
12.09.18, 13:24
Na wakacyjny obiektyw to jak dla mnie zoom i to najlepiej o dużej krotności ogniskowej - 14-150 albo Panasowy 14-140. Jasne, można jedną stałką jak ktoś potrafi, można też wziąć ze sobą worek obiektywów i zmieniać co chwilę mając nadzieję, że kompani będą na tyle wyrozumiali że nie pójdą w cholerę jak po raz n-ty będziemy przekręcać słoiki.
W tym roku zakupiłem 14-150 II i zastąpiłem nim 12-50 i 40-150. Wygodne i poręczne, jakościowo porównywalne, a w środku zakresu jakieś 30-100 na pewno lepiej. Przede wszystkim mniej zmieniana obiektywów, więcej robię zbliżeń i szczegółów architektonicznych, bo poprzednio czasem nie chciało mi się sięgać do torby po dłuższy obiektyw...
Pewnie ze zoomami PRO albo stałkami można ostrzej, ale jest pytanie, po co?
1) bo potrzebujemy super ostrości do powiększeń A3 i większych
2) bo "wszystko musimy mieć jak najlepiej" mimo że fotki zostają głównie na dysku, publikujemy miniaturki w necie, a odbitki robimy najwyżej 10x15....
niech każdy sobie sam odpowie co potrzebuje:-)
Ja uważam że ten obiektyw to świetny kompromis jakości i wielkości. Do tego biorę malutki OLY 9-18 - jak potrzebuje naprawdę szeroko, tzn szerzej niż 14, to 12 i tak było za mało, trzeba szerzej....No i na zdjęcia nocne - Panaleica 25/1,4. Czasem jej brakuje szerzej, no ale jak się chce wersję "light" to z czegoś trzeba zrezygnować. No i czasem wspomagam się i-phone, szczególnie jak chcę zapamiętać dokładne położenie miejsca.....
BTW jak wam działa 45mm f/1.8 na nowszych matrycach? Znajomy coś narzeka. Mam pierwsze EM-5 i mnie wszystko jest ok, ale on coś twierdzi, że mu kolory się sypią
BTW jak wam działa 45mm f/1.8 na nowszych matrycach? Znajomy coś narzeka. Mam pierwsze EM-5 i mnie wszystko jest ok, ale on coś twierdzi, że mu kolory się sypią
M10 II i jest ok
E-M5 mk2, też nie widzę problemu.
... Znajomy coś narzeka. Mam pierwsze EM-5 i mnie wszystko jest ok, ale on coś twierdzi, że mu kolory się sypią
Poproś znajomego o jakieś zdjęcie z sypiącymi się kolorami, z samego narzekania nic konkretnego nie wynika.
I jeszcze poproś o jakieś zdjęcie z innym obiektywem z tego aparatu.
To znajomy z sieci. Po prostu podczas rozmowy wspomnial, że w jego odczuciu obiektyw na nowym EM-5 gorzej wypada. Tak jakby nie radził sobie z większą matrycą. Nie wykluczam jakiegoś problemu po stronie aparatu. Jak będę z nim gadał, to poproszę o jakiś sampel
... Tak jakby nie radził sobie z większą matrycą. ...
Wydawało mi się, że obie piątki mają 16 M.
Sorry miało być E-M1. Niewyspanie [emoji6]
Sorry miało być E-M1. Niewyspanie [emoji6]
ten też ma 16mln
To było bardzo duże niewyspanie ;)
Przecież piszemy o „nowym”, a więc o Mark II ;)
powiedz koledze, że się pewnie nie wyspał jak oceniał te kolory ;)
powiedz koledze, że się pewnie nie wyspał jak oceniał te kolory ;)
Osoba dość poważna. Żaden gamoń. Widać gdzieś problem jest, ale nie w słoiku
Liniowo, to jakieś 12% przyrostu rozdzielczości matrycy. To nie jest wielkość, która sprawi, że z dobrego szkła zrobi się kiepskie. Stawiam na to, że pokręcił coś z ustawieniami.
Liniowo, to jakieś 12% przyrostu rozdzielczości matrycy. To nie jest wielkość, która sprawi, że z dobrego szkła zrobi się kiepskie. Stawiam na to, że pokręcił coś z ustawieniami.
Co więcej twierdzi też, że wyłazi mu AC. Coś co na starej matrycy nie stanowiło problemu, teraz stanowi
Osoba dość poważna. Żaden gamoń. Widać gdzieś problem jest, ale nie w słoiku
Jest taka funkcja w menu (pewnie w M1 też) -> "zachowaj ciepłe kolory". Jak się to wyłączy to rzeczywiście kolory są "takie se".
Jak się tego nie wyłączy to kolory są fatalne. Pierwsza rzecz jaką zmieniłem w menu po kupieniu aparatu.
AC mogła wzrosnąć o 12%... może ma wyłączoną korekcję?
Może tak być. Podpowiem mu przy okazji. Dzięki
204161204162204163
To zdjecia ziomeczka za jego zgoda, wlasnie na FF. Nie da rady tego ogarnac na micro 4/3 z tego co tu piszecie. Wiele pomyslow mi ucieklo, bo wlasnie nie moglem ich zrealizowac za pomoca mojego e-m10 mk1 + 25 mm + kit. Jedyne co mnie czeka to zmiana systemu ;) Nie ma co sie ograniczac.
Taki zestaw mysle ze na probe starczy:
- https://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/fotografie-camera-s-analoog/m1315323669-camera-sony-a7-full-frame-fe-50mm-full-frame-plus-meer.html
To zdjecia ziomeczka za jego zgoda, wlasnie na FF. Nie da rady tego ogarnac na micro 4/3 z tego co tu piszecie. Wiele pomyslow mi ucieklo, bo wlasnie nie moglem ich zrealizowac za pomoca mojego e-m10 mk1 + 25 mm + kit. Jedyne co mnie czeka to zmiana systemu ;) Nie ma co sie ograniczac.
Taki zestaw mysle ze na probe starczy:
- https://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/fotografie-camera-s-analoog/m1315323669-camera-sony-a7-full-frame-fe-50mm-full-frame-plus-meer.html
Przepraszam Cię bardzo, ale czego tu się nie da ogarnąć m43? Kolegom raczej chodziło o mityczną ostrość na rzęsę ;)
A7 fajny sprzęt, ale jeśli myślisz, że ten aparat wystrzeli Cię w kosmos z Twoją fotografią, to jesteś w błędzie. Jeśli umiesz robić foty, to zrobisz je zasadniczo wszystkim
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Oczywiście zawsze możesz sobie zmienić system. Sam to planowałem, ale jakoś się nie mogę zdecydować. Początkowo wychodziło mi, że to może być właśnie pierwsze A7, ale AF mnie zniechęcił. Teraz sobie czekam na nowego Panasa FF i tak pewnie będę knuł, aż uschnę ;)
Nie da rady tego ogarnac na micro 4/3 z tego co tu piszecie.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/09/26942995452_27ac4cdf72_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/H3RTSm)
Back then (https://flic.kr/p/H3RTSm) by Vincent Tsai (https://www.flickr.com/photos/vftsai/), on Flickr
Znaczna cześć zdjęcia niewyraźna, ale pewnie autor zdjęcia rutinoscorbinu nie wziął :roll:
Dziwne, że nikt jeszcze nie wrzucił kociego łba ;)
Znaczna cześć zdjęcia niewyraźna, ale pewnie autor zdjęcia rutinoscorbinu nie wziął :roll:
Zwróć uwagę tylko na ogniskową, te „ziomeczka” są szersze. Pewnie o to z grubsza o to chodziło
Zwróć uwagę tylko na ogniskową, te „ziomeczka” są szersze. Pewnie o to z grubsza o to chodziło
Dokladnie.... zdjecia kolegi sa focone glownie 35L Nikona. Jakies 90 % fotek tym robi. Reszta 135 mm. Ale to tak sporadycznie.
75 mm fajna i mozna wylupac za dobra cene, ale ogniskowa nie ta ;) No nie przeskoczysz tego w mikro 4/3
35L Nikona? Cuda jakieś... ;)
Oj przecież wiadomo o co kaman. FF jest fajne. Obiektywów do tego jest cała masa, od tanich manualnych przedpotopowych, przez budrzetowe, do kosmicznie drogich. Wszystko ma jednak swoją drugą stronę medalu. W przypadku szkieł FF jest to rozmiar, a w przypadku Olka cała reszta, prócz rozmiaru i w pewnych wpadkach cropu[emoji6]
Nie moje wiec nie wiedzialem :P Oczywiscie chodzi o 35L Canon'a, dokladnie mk2.
Nie moje wiec nie wiedzialem :P Oczywiscie chodzi o 35L Canon'a, dokladnie mk2.
Puścił przecie oczko ;)
W sumie prosta sprawa, wystarczy podpiąć do Olka 17/0,7. Może kiedyś będzie...
tymczasowy_
15.09.18, 20:19
Ale jaja, ale jaja jak to mówi pewna Pani komisarz.
Ostatnio byłem na forum cztery lata temu ... nic a nic się nie zmieniło, to samo systemowe pitolenie nawet w wątku "obiektyw na wakacje".
Cieszę się bardzo, że nic nie straciłem a zyskałem wiele wolnego czasu.
Gorące pozdrowienia dla systemowych wojowników.
PS1
A prezentowane foty, po czterech latach dłuższej praktyki, jak doopy nie urywały tak dalej nie urywają dalej ;-)
PS2
Na Boga chłopaki, nie jedźcie tak z obróbką, bo psujecie to co produkuje matryca.
Ale jaja, ale jaja jak to mówi pewna Pani komisarz.
Ostatnio byłem na forum cztery lata temu ... nic a nic się nie zmieniło, to samo systemowe pitolenie nawet w wątku "obiektyw na wakacje".
Cieszę się bardzo, że nic nie straciłem a zyskałem wiele wolnego czasu.
Gorące pozdrowienia dla systemowych wojowników.
PS1
A prezentowane foty, po czterech latach dłuższej praktyki, jak doopy nie urywały tak dalej nie urywają dalej ;-)
PS2
Na Boga chłopaki, nie jedźcie tak z obróbką, bo psujecie to co produkuje matryca.
Cieszy nas Twoje szczęście. Masz jakieś fotki, którymi chciałbyś się pochwalić?
Takeście się zagadali, że wakacje minęły!?:lol:
Studenci się jeszcze wczasują ;)
Studenci się jeszcze wczasują ;)
No co ty, juz kombinuja jak zarobic na nastepne wakacje pare euro :D
Ja poki co sprzedaje KIT-a i 25 MM. Wjezdza Panasonic 12-32 mm i Sigma 60 mm jako obiektyw do portretow i mysle ze to dobry zestawik tez na wakacje.
Rownoczesnie bede polowal na dobra cene jakiegos Sony A7 mk2 ;)
FuRiOn Sigma 60mm to ekwiwalent 120mm. Nie każdemu pasuje taka wąska portretówka. Ja wolałbym jaśniejszą dedykowaną pod obrazek m43 mZD 45mm f/1,8.
No co ty, juz kombinuja jak zarobic na nastepne wakacje pare euro :D
Ja poki co sprzedaje KIT-a i 25 MM. Wjezdza Panasonic 12-32 mm i Sigma 60 mm jako obiektyw do portretow i mysle ze to dobry zestawik tez na wakacje.
Są różni studenci ;)
Dobrze, że weźmiesz mk2. Jeśli fundusze Ci pozwolą, to bierz trójkę ;)
@FuRiOn (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16387) Sigma 60mm to ekwiwalent 120mm. Nie każdemu pasuje taka wąska portretówka. Ja wolałbym jaśniejszą dedykowaną pod obrazek m43 mZD 45mm f/1,8.
Nie bedzie pasowac to pojdzie do zyda :D Wlasnie takie szkielko mi potrzebne do zadan specjalnych :D Mialem brac 75 mm Oly ale ta Sigma tez daje rade:
- https://www.flickr.com/groups/2256815@N23/pool/with/30467575775/ ;)
Do tego zmienie nalesnik na troche szerszy niz ten co mam. I wszystko w komplecie.
btw. ktos wie gdzie kupie takiego ringa do 25 mm. Jakims cudem zginal mi w kanale w Amsterdamie. Niech nikt nie pyta jak :D204216
@FuRiOn (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16387) Sigma 60mm to ekwiwalent 120mm. Nie każdemu pasuje taka wąska portretówka. Ja wolałbym jaśniejszą dedykowaną pod obrazek m43 mZD 45mm f/1,8.
Co Ty znów wypisujesz??? Najbardziej klasyczna portretówka, to 135mm. Nie wymyślaj fotografii od nowa. Może i nie każdemu pasuje, ale większości z tego powodu, że w plenerze ciut za krótko ;) W pomieszczeniach rządzi 85mm, ale to raczej kwestia braku odejścia, a nie szczególnej urody zdjęć.
No co ty, juz kombinuja jak zarobic na nastepne wakacje pare euro [emoji3]
Jeszcze jedno. Jeśli wchodzisz w pełną klatkę, to nie kupuj obiektywów pod Olka. Szkoda forsy. Zamiast tej Sigmy 60 kupiłbym jakiegoś manualnego staruszka m42 za 100 zł [emoji6]
Ja najbardziej lubię akurat stare Zuiko z mocowaniem OM, ale one są ciut droższe. Jakaś 50mm będzie ok do portretu
fret mnie historycznie najładniejsze portrety wyszły z 105mm 2,8, czyli ekwiwalent 210mm, co nie oznacza że będę ten polecał. 75mm 1,8 mi nie leżało, bo nie lubię robić ciasnych portretów, ani z dystansu, więc polecam subiektywnie, co uważam za najlepsze rozwiązanie.
Zwłaszcza że te 1,8 w ekw. 90mm przydaje, a i sam obiektyw jest niewielki, tani, zacny optycznie. Co kto lubi.
PS żeby było ciekawie to sama Sigma została wydana z myślą o identycznym ekwiwalencie ogniskowej, co mZD 45mm, bo jest pod apsc pod Sony zaprojektowana.
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) mnie historycznie najładniejsze portrety wyszły z 105mm 2,8, czyli ekwiwalent 210mm, co nie oznacza że będę ten polecał. 75mm 1,8 mi nie leżało, bo nie lubię robić ciasnych portretów, ani z dystansu, więc polecam subiektywnie, co uważam za najlepsze rozwiązanie.
Zwłaszcza że te 1,8 w ekw. 90mm przydaje, a i sam obiektyw jest niewielki, tani, zacny optycznie. Co kto lubi.
PS żeby było ciekawie to sama Sigma została wydana z myślą o identycznym ekwiwalencie ogniskowej, co mZD 45mm, bo jest pod apsc pod Sony zaprojektowana.
To jest zdecydowanie lepsza wersja. Ja też najbardziej lubię portrety z 200mm. W plenerze z odejściem raczej nie ma problemu i nawet nie trzeba krzyczeć do modelki :)
Poza tym, to właśnie wychodzę na małe pstrykanko i biorę dwusetkę ;)
Jeszcze jedno. Jeśli wchodzisz w pełną klatkę, to nie kupuj obiektywów pod Olka. Szkoda forsy. Zamiast tej Sigmy 60 kupiłbym jakiegoś manualnego staruszka m42 za 100 zł [emoji6]
Ja najbardziej lubię akurat stare Zuiko z mocowaniem OM, ale one są ciut droższe. Jakaś 50mm będzie ok do portretu
Nie wiem to chyba jakis sentyment do MFT bo troche sie napstrykalo, tez i cena za mk2 a7 z rozsadnym obiektywem. Wybralem opcje chyba najbardziej zacna. Wlasnie zostala kliknieta SIGMA 60 mm F2.8 :D i w piatek weekendzik w paryzu albo gdzies w hiszpani zeby sie jeszcze wygrzac poki sie da. Sony a7 moze za miesiac, poki co Paris i 60 mm ;) Za tydzien dolaczy nalesnik panas 12-35. Oly 25 mm - żyd, kit - żyd.
W koncu osiagnalem level pro i wiem jak wrzucac pelnowymiarowe fotki w postach, takze moj temat zostanie odkurzony ^^.
Pamiętam, że Wantuch kiedyś się zachwycał 50-200 do portretów. Pewnie dlatego, że nic innego długiego nie miał pod ręką ;)