Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M10 Mark II nowy obiektyw - jaki?
Witam Wszystkich, zwracam się do Wasz pytaniem a w zasadzie z prośbą o doradztwo. Ze dwa lata temu kupiłem Olympus OM-D E-M10 Mark II + ob. 14-42 (standardowy zestaw) , zrobiłem setki zdjęć, opanowałem aparat, nauczyłem się obróbki w PS i Lightroomie. Zapełniłem jeden album, ludziom się podoba czyli tragedii nie ma Ale ten kitowy obiektyw powoli mi nie starcza, co raz to nowe pomysły mam i czuje lekkie ograniczenie. Mam też dzieciaka i do póki był niemowlakiem nie było problemu, teraz gdy jest wszędzie i w miejscu stoi... tyle co dziecko.. sami rozumiecie. Nie potrzebuję nowego obiektywu, może być używany, zastosowanie - krajobraz, portret, architektura, żona czasem coś na bloga. Wpadł mi w oko Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45 mm f/1.8 budżet ok 1000 zł czy to dobry wybór ? na co jeszcze zwrócić uwagę ? W tym budżecie też mieści się Sigma 30mm F2.8 ART mikro 4/3 ale... ? Proszę Was o pomoc i porady
Pewnie nie będę odkrywczy, gdy powiem, że 45 mm to bardzo przyjemny obiektyw :)
Posiadam 12-40mm i 45 mm i ten drugi mimo wszystko dość często jest założony (choć brak zooma bywa czasami "ograniczający"..
Jeśli nie jesteś pewien zakupi -> może warto przejść się do jakiegoś sklepu klasy "MediaMarkt" - czasami sprzedawcy dopuszczają możliwość podłączenia do własnego body obiektywu lub zapisania sobie zdjęć na karcie.
Ew. wypożyczalnia https://wypozycz.proclub.pl/produkty/olympus-mzuiko-digital-45mm-18
Niestety nie znam Sigmy.
pzdr
W jakich sytuacjach brakuje Ci zooma ? osobiście oprócz 45 mm f/1.8 co jeszcze posiadasz ? :) Apropo czy warto inwestować w używane obiektywy z przejściówką na mikro 4/3 ? na popularnym serwisie aukcyjnym jest tego sporo.
Inwestycje , to się robi w dobre , dedykowane , systemowe obiektywy. Jak już znasz aparat , to wiedząc czego Ci trzeba po prostu kupujesz najlepszy na jaki Cię stać lub też na taki na który teoretycznie Cię nie stać lub też używkę , byle był przeznaczony pod konkretne cele . Do dziecka wystarczy to co masz . Jak zacznie biegać szybko i dalej , to pomyślisz o tele . Ale portretówka jak najbardziej dla żony
Natomiast wszelkie obiektywy z przejściówkami to nie inwestycja , a wydatek na zabawę , próby i tu im taniej tym lepiej . Zabawy przy tym sporo , ale jednak zawsze jest jakiś niedosyt . A to zbyt wolno ustawia się manualnie , albo zestaw jest zbyt ciężki/długi z przejściówką , a to nie ostrzy tak jak w oryginale . Bawię się od dawna w m42 z Heliosem czasem Porstem czy Raflectą ale ciągle wygodnie do wszystkiego, z bliska jest Helios , ale w terenie kit 40-150 Olympusa.
Oczywiście , to jest moje zdanie jako kompletnego laika i ignoranta .
Ad 1. Jak mam podpiętą 45mm to brakuje mi zooma w przedziale 12-25mm :). Taka już uroda stałek.
Ad.2. 60mm Macro + 14-150v II
Ad.3. Nigdy nie miałem okazji sprawdzić jak to działa. Raczej bym wolał brać już coś dedykowanego do m4/3 (mniej potencjalnych problemów/powinna być też mniejsza waga/itd).
pzdr
Odświeżę temat, kupiłem OM-D E-M10 Mark II razem z kitowym obiektywem 14-42, ale nie mogę na nim osiągnąć ładnej fotografii np. portretu, lub rozmycia tła. Zdjęcia głównie rodzina i wyjazdy na piknik, w góry, nad morze i w domu / na działce, szukam czegoś używanego, w miarę uniwersalnego, co możecie polecić ?
Odświeżę temat, kupiłem OM-D E-M10 Mark II razem z kitowym obiektywem 14-42, ale nie mogę na nim osiągnąć ładnej fotografii np. portretu, lubrozmycia tła. Zdjęcia głównie rodzina i wyjazdy na piknik, w góry, nad morze i w domu / na działce, szukam czegoś używanego, w miarę uniwersalnego, co możecie polecić ?
Do portretu (względnie) tani mZD 45/1,8 - używki ok 800 zł. By tło było rozmyte trzeba otworzyć przysłonę na te 1,8.
Można też kupić mZD 40-150, ten da się trafić w dobrym stanie za ok 600 zł, tu rozmycie tła uzyskasz stawiając osobę na tle dalszego planu ( np w plenerze)
...Można też kupić mZD 40-150, ten da się trafić w dobrym stanie za ok 600 zł, tu rozmycie tła uzyskasz stawiając osobę na tle dalszego planu ( np w plenerze)
Za 600 zł. to można już nówkę (https://allegro.pl/oferta/olympus-40-150mm-r-f4-0-5-6-m-zuiko-digital-ed-7735119115) kupić (bo chyba o taki obiektyw chodzi), używki za 400 z groszami. Mam ten obiektyw kilka lat i całkiem dobrze się sprawuje. Optycznie jak za tą cenę jest przyzwoicie.
Do portretu... właśnie sobie sprawiłem :mrgreen: za 1300 zł z natywnym mocowaniem do m4/3 -->> 85/1,5
208998
Całkiem ładny portret obiektywu
Może też być Sigma 56/1,4
Do portretu... właśnie sobie sprawiłem :mrgreen: za 1300 zł z natywnym mocowaniem do m4/3 -->> 85/1,5
208998
Dobrze Ci się strzela z takiej dużej ogniskowej? Nie przeszkadza Ci odległość od modela? Kiedyś zastanawiałem się nad 75 1.8 ale dystans mnie zniechęcił, może przez to, że pomieszczenia mam małe, 45 optymalna dla mnie ;)
Dobrze Ci się strzela z takiej dużej ogniskowej? Nie przeszkadza Ci odległość od modela? Kiedyś zastanawiałem się nad 75 1.8 ale dystans mnie zniechęcił, może przez to, że pomieszczenia mam małe, 45 optymalna dla mnie ;)
Bo to obiektyw nie tylko do człowieków. Ot taka zabawa...
209028 209027 209026
Do człowieków w plenerze też będzie ok, pomieszczenia to inna bajka.
Do człowieków w plenerze też będzie ok, pomieszczenia to inna bajka.
Ha, gdybym ja miał ten obiektyw ciut wcześniej... eeech taka fajna miejscówka mi uciekła.
Bo to obiektyw nie tylko do człowieków. Ot taka zabawa...
209028
Witam.
Zabawa fajna tylko zabawa. Wygląda to jak przez dziurkę w zaparowanej szybce lub przez zaparowany obiektyw było zrobione. Pozostałe dwa ładne.
Masz coś przeciwko dziurkom? Przecież cała fotografia zaczęła się od dziurki/otworka... ;)
Witam.
Zabawa fajna tylko zabawa. Wygląda to jak przez dziurkę w zaparowanej szybce lub przez zaparowany obiektyw było zrobione. Pozostałe dwa ładne.
. Nie mam.Tylko to było zrobione obiektywem. Programem do rozmydlania zdjęć by lepiej wyszło.