PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M10 Mark II nowy obiektyw - jaki?

zajec
3.07.18, 11:16
Witam Wszystkich, zwracam się do Wasz pytaniem a w zasadzie z prośbą o doradztwo. Ze dwa lata temu kupiłem Olympus OM-D E-M10 Mark II + ob. 14-42 (standardowy zestaw) , zrobiłem setki zdjęć, opanowałem aparat, nauczyłem się obróbki w PS i Lightroomie. Zapełniłem jeden album, ludziom się podoba czyli tragedii nie ma Ale ten kitowy obiektyw powoli mi nie starcza, co raz to nowe pomysły mam i czuje lekkie ograniczenie. Mam też dzieciaka i do póki był niemowlakiem nie było problemu, teraz gdy jest wszędzie i w miejscu stoi... tyle co dziecko.. sami rozumiecie. Nie potrzebuję nowego obiektywu, może być używany, zastosowanie - krajobraz, portret, architektura, żona czasem coś na bloga. Wpadł mi w oko Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45 mm f/1.8 budżet ok 1000 zł czy to dobry wybór ? na co jeszcze zwrócić uwagę ? W tym budżecie też mieści się Sigma 30mm F2.8 ART mikro 4/3 ale... ? Proszę Was o pomoc i porady

artart
3.07.18, 12:19
Pewnie nie będę odkrywczy, gdy powiem, że 45 mm to bardzo przyjemny obiektyw :)
Posiadam 12-40mm i 45 mm i ten drugi mimo wszystko dość często jest założony (choć brak zooma bywa czasami "ograniczający"..

Jeśli nie jesteś pewien zakupi -> może warto przejść się do jakiegoś sklepu klasy "MediaMarkt" - czasami sprzedawcy dopuszczają możliwość podłączenia do własnego body obiektywu lub zapisania sobie zdjęć na karcie.
Ew. wypożyczalnia https://wypozycz.proclub.pl/produkty/olympus-mzuiko-digital-45mm-18

Niestety nie znam Sigmy.

pzdr

zajec
3.07.18, 12:23
W jakich sytuacjach brakuje Ci zooma ? osobiście oprócz 45 mm f/1.8 co jeszcze posiadasz ? :) Apropo czy warto inwestować w używane obiektywy z przejściówką na mikro 4/3 ? na popularnym serwisie aukcyjnym jest tego sporo.

Hiszpan63
3.07.18, 14:49
Inwestycje , to się robi w dobre , dedykowane , systemowe obiektywy. Jak już znasz aparat , to wiedząc czego Ci trzeba po prostu kupujesz najlepszy na jaki Cię stać lub też na taki na który teoretycznie Cię nie stać lub też używkę , byle był przeznaczony pod konkretne cele . Do dziecka wystarczy to co masz . Jak zacznie biegać szybko i dalej , to pomyślisz o tele . Ale portretówka jak najbardziej dla żony

Natomiast wszelkie obiektywy z przejściówkami to nie inwestycja , a wydatek na zabawę , próby i tu im taniej tym lepiej . Zabawy przy tym sporo , ale jednak zawsze jest jakiś niedosyt . A to zbyt wolno ustawia się manualnie , albo zestaw jest zbyt ciężki/długi z przejściówką , a to nie ostrzy tak jak w oryginale . Bawię się od dawna w m42 z Heliosem czasem Porstem czy Raflectą ale ciągle wygodnie do wszystkiego, z bliska jest Helios , ale w terenie kit 40-150 Olympusa.

Oczywiście , to jest moje zdanie jako kompletnego laika i ignoranta .

artart
3.07.18, 15:50
Ad 1. Jak mam podpiętą 45mm to brakuje mi zooma w przedziale 12-25mm :). Taka już uroda stałek.
Ad.2. 60mm Macro + 14-150v II
Ad.3. Nigdy nie miałem okazji sprawdzić jak to działa. Raczej bym wolał brać już coś dedykowanego do m4/3 (mniej potencjalnych problemów/powinna być też mniejsza waga/itd).

pzdr

RafalKk
5.03.19, 15:12
Odświeżę temat, kupiłem OM-D E-M10 Mark II razem z kitowym obiektywem 14-42, ale nie mogę na nim osiągnąć ładnej fotografii np. portretu, lub rozmycia tła. Zdjęcia głównie rodzina i wyjazdy na piknik, w góry, nad morze i w domu / na działce, szukam czegoś używanego, w miarę uniwersalnego, co możecie polecić ?

Rysiek_O
5.03.19, 15:34
Odświeżę temat, kupiłem OM-D E-M10 Mark II razem z kitowym obiektywem 14-42, ale nie mogę na nim osiągnąć ładnej fotografii np. portretu, lubrozmycia tła. Zdjęcia głównie rodzina i wyjazdy na piknik, w góry, nad morze i w domu / na działce, szukam czegoś używanego, w miarę uniwersalnego, co możecie polecić ?

Do portretu (względnie) tani mZD 45/1,8 - używki ok 800 zł. By tło było rozmyte trzeba otworzyć przysłonę na te 1,8.
Można też kupić mZD 40-150, ten da się trafić w dobrym stanie za ok 600 zł, tu rozmycie tła uzyskasz stawiając osobę na tle dalszego planu ( np w plenerze)

And.N
5.03.19, 15:47
...Można też kupić mZD 40-150, ten da się trafić w dobrym stanie za ok 600 zł, tu rozmycie tła uzyskasz stawiając osobę na tle dalszego planu ( np w plenerze)
Za 600 zł. to można już nówkę (https://allegro.pl/oferta/olympus-40-150mm-r-f4-0-5-6-m-zuiko-digital-ed-7735119115) kupić (bo chyba o taki obiektyw chodzi), używki za 400 z groszami. Mam ten obiektyw kilka lat i całkiem dobrze się sprawuje. Optycznie jak za tą cenę jest przyzwoicie.

Bodzip
5.03.19, 20:28
Do portretu... właśnie sobie sprawiłem :mrgreen: za 1300 zł z natywnym mocowaniem do m4/3 -->> 85/1,5

208998

yac
6.03.19, 00:38
Całkiem ładny portret obiektywu

DzejPi
6.03.19, 07:31
Może też być Sigma 56/1,4

Marcin
6.03.19, 11:23
Do portretu... właśnie sobie sprawiłem :mrgreen: za 1300 zł z natywnym mocowaniem do m4/3 -->> 85/1,5

208998

Dobrze Ci się strzela z takiej dużej ogniskowej? Nie przeszkadza Ci odległość od modela? Kiedyś zastanawiałem się nad 75 1.8 ale dystans mnie zniechęcił, może przez to, że pomieszczenia mam małe, 45 optymalna dla mnie ;)

Bodzip
6.03.19, 11:36
Dobrze Ci się strzela z takiej dużej ogniskowej? Nie przeszkadza Ci odległość od modela? Kiedyś zastanawiałem się nad 75 1.8 ale dystans mnie zniechęcił, może przez to, że pomieszczenia mam małe, 45 optymalna dla mnie ;)
Bo to obiektyw nie tylko do człowieków. Ot taka zabawa...

209028 209027 209026

fret
6.03.19, 13:07
Do człowieków w plenerze też będzie ok, pomieszczenia to inna bajka.

Bodzip
6.03.19, 17:16
Do człowieków w plenerze też będzie ok, pomieszczenia to inna bajka.
Ha, gdybym ja miał ten obiektyw ciut wcześniej... eeech taka fajna miejscówka mi uciekła.

sten
7.03.19, 09:00
Bo to obiektyw nie tylko do człowieków. Ot taka zabawa...

209028
Witam.
Zabawa fajna tylko zabawa. Wygląda to jak przez dziurkę w zaparowanej szybce lub przez zaparowany obiektyw było zrobione. Pozostałe dwa ładne.

fret
7.03.19, 10:15
Masz coś przeciwko dziurkom? Przecież cała fotografia zaczęła się od dziurki/otworka... ;)

sten
7.03.19, 11:38
Witam.
Zabawa fajna tylko zabawa. Wygląda to jak przez dziurkę w zaparowanej szybce lub przez zaparowany obiektyw było zrobione. Pozostałe dwa ładne.
. Nie mam.Tylko to było zrobione obiektywem. Programem do rozmydlania zdjęć by lepiej wyszło.