PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 + 14-54 z USA

remg
26.04.08, 19:07
Witam,
jestem zdecydowany na zakup mojej pierwszej lustrzanki i zdecydowalem ze bedzie to E-510 Olympusa. Tak sie sklada ze mam mozliwosc zakupu sprzetu w USA po atrakcyjnej cenie i bezpiecznego dostarczenia do kraju z pominieciem cła i vatu. Pomyślałem ze skorzystam z okazji i zamiast kitowego szkła wezmę chwalony obiektyw 14-54.

W zwiazku z tym nasuwa mi sie kilka pytań:

- czy ten obiektyw dobrze współpracuje z E-510? Słyszałem opinie że jest troche cieżki dla niego i aparat z tym szkłem nie jest dobrze wyważony. Podobno też przy użyciu lampy wbudowanej na zdjęciach powstaje cień od obiektywu, czy jest to bardzo uciążliwe?

- czy ten sprzęt jest awaryjny? Nie bedę miał gwarancji w Polsce, wiec zastanawiam się na ile atrakcyjna cena jest warta ryzyka (aparat będzie za okolo 1100 a obiektyw ponad 900 PLN). Chyba że Olympus respektuje gwarancje na sprzęt kupiony za granicą?

Ogólnie jeszcze się waham, taka okazja pewnie mi sie drugi raz nie powtórzy. Co byście zrobili na moim miejscu?

Pozdrawiam,
remg

Warmik
26.04.08, 19:10
z wbudowaną lampą na małych ogniskowych będzie cień, ale z lustrzankami lampy wbudowanej używa się w awaryjnych sytuacjach
ja bym się nie zastanawiał nawet sekundy
dlaczego nie będziesz miał gwarancji?

heyahero
26.04.08, 19:21
Z tego co mi wiadomo, to na sprzęt z jUeS Olympus daje rok gwarancji (zamiast dwóch na kupiony u nas). Na twoim miejscu nie zastanawiałbym się ani na chwilę, bo za cene obiektywu u nas będziesz miał jeszcze całkiem-całkiem puszkę do niego.
Ewentualnie, gdybyś kupował sprzęt bez gwarancji, o ile nie będziesz go jakoś ekstremalnie obijał podczas foto-wypadów to i tak warto!

remg
26.04.08, 19:37
Z tego co mi wiadomo, to na sprzęt z jUeS Olympus daje rok gwarancji (zamiast dwóch na kupiony u nas). Na twoim miejscu nie zastanawiałbym się ani na chwilę, bo za cene obiektywu u nas będziesz miał jeszcze całkiem-całkiem puszkę do niego.
Ewentualnie, gdybyś kupował sprzęt bez gwarancji, o ile nie będziesz go jakoś ekstremalnie obijał podczas foto-wypadów to i tak warto!

Nie wiedzialem ze Olympus daje jednak gwarancje na sprzet z zagranicy. No to swietnie, chyba sie zdecyduje. A jak wspolgra 14-54 z E-510 w kwestii "leżenia w ręce", wyważenia itp?

fotomic
26.04.08, 19:48
Nie wiedzialem ze Olympus daje jednak gwarancje na sprzet z zagranicy. No to swietnie, chyba sie zdecyduje. A jak wspolgra 14-54 z E-510 w kwestii "leżenia w ręce", wyważenia itp?normalnie współgra, a co powiedzieć o obiektywach cieższych, naczytaleś sie gdzieś bzdur i tyle.

skow
26.04.08, 19:57
A jak wspolgra 14-54 z E-510 w kwestii "leżenia w ręce", wyważenia itp?

To zależy od ciebie co będziesz robił z lewa ręką. Są dwie szkoły:
- lewą ręką trzymasz korpus.
- lewą ręką trzymasz obiektyw (chyba, że jest tak mały, że nie ma za co złapać)

Ja zawsze łapię za obiektyw więc problemu z wiekszym/cięższym obiektywem nigdy nie mam.

Felipe
26.04.08, 20:43
- czy ten sprzęt jest awaryjny? Nie bedę miał gwarancji w Polsce, wiec zastanawiam się na ile atrakcyjna cena jest warta ryzyka (aparat będzie za okolo 1100 a obiektyw ponad 900 PLN). Chyba że Olympus respektuje gwarancje na sprzęt kupiony za granicą?

hehe, jestem w bardzo podobnej sytuacji. Nadarzyła się szansa kupienia czegoś taniej to czemu nie! Puszka w stanach ma z reguły gwarancję jedno-roczną na cały świat,a obiektyw 14-54 z reguły ma jedno-roczną na USA. Wszystko jednak zależy od sklepy w jakim kupisz/zamówisz, itd.
Ja osobiście też ściągam ze stanów, ale mam o tyle dogodną sytuację,że będę mógł w razie problemu odesłać sprzęt i dostać naprawiony ;)

Pozdr i powodzenia

lcf
26.04.08, 20:46
Współgra bardzo dobrze. 14-54 jak na swoją jasność jest w miarę lekki (minimalnie lżejszy od samego body), więc w razie potrzeby spokojnie można nawet 1 ręką całość trzymać - E-510 z 14-54 waży niewiele więcej, niż sama puszka E-3 :).

Cień od wbudowanej lampy strzelając do prostopadle ułożonej płaskiej powierzchni przy 54mm znika w okolicy 30mm, przy 14mm jeszcze przy 2m kawałek cienia widać na dole kadru, przy 18mm od około 1.5m cienia nie widać. Nie jest idealnie, ale można z tym żyć :).

d@nielski
26.04.08, 22:10
remg zawsze możesz jeszcze dokupić lampę błyskową i cienia nie będzie. Ją właśnie sobie pluję w brodę, że nie kupiłem lampy FL-50 kosztowała tylko, 375 $ ale za 180 $ masz FL-36. Ja poskąpiłem :) i kupiłem tylko ZD14-54 i muszlę oczną powiększającą ME-1 a teraz by się przydała. Gwarancja na ZD14-54 jest respektowana w Polsce i wynosi 1 rok. Obiektyw bardzo dobrze współpracuje z E-510 jest trochę ciężki, ale można się przyzwyczaić. Jeżeli okazja już się nie powtórzy to chłopie trzeba brać i pamiętaj o lampie :).

salvadhor
26.04.08, 22:21
Nie wiedzialem ze Olympus daje jednak gwarancje na sprzet z zagranicy.

Trzeba doczytać/dopytać się w ofercie sklepu zza ocenu, czy sprzęt posiada gwarancję typu World Wide Warranty - jeżeli ma (a raczej każdy sprzęt olka ma), gwarancja jest respektowana wszędzie.

wujek.samo.h
27.04.08, 08:55
Wszystko co do tej pory usłyszałeś na tym forum to prawda. To że e 510 w swojej cenie rządzi, a ZD 14-54 jest doskonałym szkłem - prawda. To że zestaw ten ma pewne wady - tyż prawda. A to że się nie opłaca go mieć - g#wno prawda.

Sam jestem użytkownikiem takiego zestawu i potwierdzam to że 510 z 14-54 może przynieść piękne efekty. Po pierwsze: polecam, po drugie: polecam, po trzecie: polecam.

Natomiast potwierdzam "wady" (piszę specjalnie w cudzysłowie bo zestaw ten tak napradę to nie ma wad):
- Obiektyw (jakby nie patrzeć cięższy niż kit) "leci w dół". Ciężko trzymać puszkę jak "małpkę", tj. oburącz. Trzeba mieć rękę na obiektywie, inaczej będzie niemiłosiernie ciążył. Można się przyzwyczaić.
- Cienie z lampą błyskową (oczywiście auto). Zamiast komentarza - zdjęcia 14 mm, 18mm i 25mm. Osobiście "utrata" szerokiego konta z współpracą z lampą właściwie mi nie przeszkadza. I tak lampy właściwie nie używam.

rocco
27.04.08, 09:26
Potwierdzam slowa Wujka w całej rozciągłości.
E-510 z 14-54 to zestaw bliski ideału. Ja zresztą zawsze trzymam aparat "po staremu", prawa dłoń na gripie, lewa podtrzymuje obiektyw.
Dla tych, co nie pamietają, kiedyś tak trzymało sie lustrzankę a ostrość i przysłonę ustawiało się na obiektywie ;)
Waga zestawu jak w sam raz, mam teraz E-3 i brakuje mi 510-ki. Na dłuższą metę etrójka jest dla mnie przyciężka.

PS
Jeśli chodzi o efekty, to wszystkie fotki z Włoch w mojej galeryjce architektury, zrobilem właśnie tym zestawem. Można obejrzeć :)

kastofela
27.04.08, 10:08
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post;) Od dłuższego czasu obserwuje forum jednak dopiero teraz mam okazję się wypowiedzieć. Otóż chodzi o to, że również mam możliwość zakupu E-510 z USA, jednakże sprzedawca pisze jedynie o rocznej gwarancji na USA. Na jakiej podstawie sądzicie, że Olympus daje także gwarancje na cały świat????

fotomic
27.04.08, 10:10
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post;) Od dłuższego czasu obserwuje forum jednak dopiero teraz mam okazję się wypowiedzieć. Otóż chodzi o to, że również mam możliwość zakupu E-510 z USA, jednakże sprzedawca pisze jedynie o rocznej gwarancji na USA. Na jakiej podstawie sądzicie, że Olympus daje także gwarancje na cały świat????

Bo to jest oficjalna gwarancja Olympusa.

http://www.olympusamerica.com/cpg_section/world_warranty_home.asp

raven66
27.04.08, 21:49
Otóż chodzi o to, że również mam możliwość zakupu E-510 z USA, jednakże sprzedawca pisze jedynie o rocznej gwarancji na USA. Na jakiej podstawie sądzicie, że Olympus daje także gwarancje na cały świat????
Gwarancja na produkt zakupiony w USA na podstawie "USA Warranty" jest ważna w Polsce, pod warunkiem że posiada się dowód zakupu (rachunek/fakturę). Problem nie dotyczy oczywiście "Worldwide Warranty".
Taką odpowiedź otrzymałem oficjalnie od przedstawicielki Olympusa w Polsce, kiedy dopytywałem się o to przy ściąganiu właśnie 14-54.

Mechanick
4.05.08, 20:55
Dzwoniłem do serwisu Olympusa. powiedziano mi że gwarancja z USA jest honorowana w Polsce 1 rok, pod warunkiem posiadania dowodu zakupu i gwarancji lub samej gwarancji z pieczątką sprzedawcy i datą sprzedaży.

pol189
5.05.08, 10:49
Czy mi się wydaje, czy 14-54 przy najmniejszej ogniskowej nie "zakrzywia przestrzeni" tak jak ED14-42!? :shock:

.

grizz
5.05.08, 10:51
Czy mi się wydaje, czy 14-54 przy najmniejszej ogniskowej nie "zakrzywia przestrzeni" tak jak ED14-42!? :shock:

.

Tak... jakoś tak każdy szeroki kąt ma... ;)

pol189
5.05.08, 18:51

.Tak... jakoś tak każdy szeroki kąt ma... ;)

Ech.. Ja pytam poważnie, bo w ED14-42 na najmniejszej jest niestety beczka - co niestety wyłazi na budynkach, a tu (może się mylę) tego zjawiska nie widzę.
Czy jakiś posiadacz 14-54 może to sprostować - na 14stce jest beczka czy nie....:oops:

.

grizz
5.05.08, 19:06
Takiej, która przeszkadza, to nie ma....

jak chcesz tablice to masz: http://optyczne.pl/117.6-Test_obiektywu-Olympus_Zuiko_Digital_14-54_mm_f_2.8-3.5_Dystorsja.html

Rafał Czarny
5.05.08, 19:16

Dobrze Ci się wydaje. Kit robi sporą beczkę, 14-54 niezauważalną (jakąś tam pewnie robi).

pol189
5.05.08, 19:53
Dobrze Ci się wydaje. Kit robi sporą beczkę, 14-54 niezauważalną (jakąś tam pewnie robi).

upsss Dało do myślenia....

Takiej, która przeszkadza, to nie ma....

jak chcesz tablice to masz: http://optyczne.pl/117.6-Test_obiektywu-Olympus_Zuiko_Digital_14-54_mm_f_2.8-3.5_Dystorsja.html

Wielkie dzięki panowie! Przepraszam że w tym wątku to pytanie sie pokazało.

.

e-bola
6.05.08, 09:15
A tak właśnie wracając do zakupu E-510 w USA... Zdecydowałem się na ten zakup i w przyszły poniedziałek znajomy wylatuje. Do tego zakupu przekonały mnie w wiekszości posty na naszym forum... Mam jeszcze tylko pewne wątpliwości co do wyboru obiektywów i tutaj kolejny raz liczę na Wasze opinie. A więc w kicie można kupić body + 14-42 + 40-150 (nowy) i to kosztuje około 700$ (dodatkowo w zestawie jest karta CF 4GB, torba na aparat, akumulatorek z ladowarką i portfel na karty pamięci). No i zastanawiam się czy nie lepiej byłoby kupić body + 14-42 a osobno dokupić 40-150 (stary) + pozostałe akcesoria... Ta druga opcja jest troszkę droższa i wyszłoby trochę ponad 800$ ale za to z lepszym obiektywem... A może najlepiej byłoby kupić body + 14-54 (cena też koło 800$)... Zastanawiałem się również nad kupnem body + 18-180 ale wybiliście mi to z głowy... No i jeszcze jedno pytanie czy warto odrazu kupić zestaw filtrów (UV + Polar + fluorescencyjny) - 25$ ??? Proszę Was udzielcie mi rady co najlepiej wybrać, biorąc pod uwagę że jestem amatorem i pewnie moje "focenie" będzie raczej standardowe (krajobraz, ludzie, budynki, kwiatuszki itp.)... Za poradę z góry dziękuję...

Warmik
6.05.08, 09:18
kup 14-54 i nowe 40-150
filtry sobie podaruj, przynajmniej takie, co 3 sztuki razem kosztują 25 $

S4INT
6.05.08, 12:59
Na początek najlepiej body + 14-54 a później w razie potrzeby/ochoty dokupisz 40-150 choćby w polsce.
Co do filtrów - nawet za darmo takich (tych konkretnych, o takiej wartości) nie bierz. Nie dość, że nie polepszą zdjęcia, to dodatkowo mogą zepsuć - przede wszystkim ostrość. Jak kupować filtry to tylko markowe (niestety dość drogie).
Pozdrawiam