Zobacz pełną wersję : PEN-F EVF lag
Zaobserwowałem podczas podglądu przez EVF lag. Nie jest to typowe spowolnienie trwające cały czas. Np ostrzę na przedmiot, aparat łapie ostrość, przesuwam aparat na inny punkt i wtedy widoczne jest spowolnienie obrazu trwające sekundę, dwie. Jeżeli nie ostrzę, tylko podglądam obraz to jest ok. Naciskam spust do połowy, lapię ostrość po czym przesuwam na inny punkt to wizjer łapie zadyszkę zanim "nadąży". Podobna sytuacja ma miejsce na wyświetlaczu, ale nie z takim natężeniem. To jest normalne? Dodam, że podczas naciśnięcia spustu do połowy aparat zaczyna szumieć ( IBIS? ). Puszczę spust aparat przestaje szumieć. Tak jakby ten szum był połączony z tym lagiem. Ktoś się spotkał z czymś takim? W OM-D E-M5 II nie ma takich jazd. Wizjer jak i wyświetlacz nie mają laga, nie słychać też szumu. Troche to upierdliwe i nie wiem czy taki urok Pena czy coś z nim nie halo
Znalazłem przyczyne. Opcja Half Way Rls With IS.Przestawilem na off. Nie ma laga i nie szumi, czyli stabilizacja nie włącza się podczas nacisniecia spustu do połowy. Przekopac się przez menu Olympusa to golgota
... Przekopac się przez menu Olympusa to golgota
Podobnoż jak twierdzi @epicure (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4992) to menu w Olympusie jest całkowicie przyjazne dla użytkownika, a na pewno łatwiejsze, bardziej intuicyjne od tego w Panasonicu:?:
Takich przykładów (jak ten cytowany post) mógłbym mnożyć, gdybym je zapisywał...co do Menu Panasonica "problemów" sobie nie przypominam...
W momencie wciskania spustu migawki do połowy aparat przymyka przysłonę do wybranej wartości. Jeśli jest mało światła, to wizjer zmniejsza klatkarz. Może w tym jest problem?
Nie wiem jak w panasie. Skończyłem z nim przygodę na LX3. Świetny aparacik, dużo mnie nauczył tak poza tematem. A wracając do tematu - w Olym po prostu można spersonalizowac wszystko. Plus to i minus. Trzeba mieć czas i zacięcie żeby te milion opcji przeklikac i przesprawdzac. A czasami zwyczajnie chce się iść i pstrykac a nie kopać w menu. Może za parę miesięcy ogarnę wszystkie opcje
Epicure, problem rozwiązałem, patrz post nr 2