PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt 1500 do 2500 ?

Jd
21.06.18, 10:52
Syn mój stoi przed dylematem zakupu dobrego kompakta . Ma służyć do zdjęć rodzinnych, wycieczek i spacerów.
Moje typy to Panasonic LX100, Canon G1X MkII, Z mniejszymi matrycami to Panasonic TZ100 lub Sony RX100 III.
Jest jeszcze Panasonic TZ90 ale tam mikroskopijna matryca 1/2.3
Co z tych proponowanych będzie najbardziej przydatne.
A może inne propozycje.

epicure
21.06.18, 11:07
Z doświadczenia mogę polecić Canona G7X II.

grizz
21.06.18, 15:09
Najbardziej przydatne? Dołozyłbym ten 1000-1500 do smartfona.

Serio. Serio.

fret
21.06.18, 15:30
Smartfon wystarczy, jak będzie miał dziewczynę, to kup mu taniego Olka z 45/1,8 :)

Jd
21.06.18, 16:13
Nie róbcie se jaj, ja pytam całkiem poważnie.:-P

ogc13
21.06.18, 16:20
to kup mu taniego Olka z 45/1,8 :)
Coś w tym jest :)
Mój już ma dziewczynę i nie rozstaje się teraz z 75/1.8.
Obiektywy dla zakochanych :)

fret
21.06.18, 16:58
No właśnie, ja pisałem całkiem serio.

stpman
21.06.18, 17:07
A jakby tak kupić, nie smartfona a OM-D E-M10MKII z Panasonic 25mm 1.7?

Sprzęt nieduży, rozwojowy, a w trybie auto działa jak kompakt.
A może chłopak się wkręci w robienie zdjęć?

Jd
21.06.18, 18:28
To nie jest taki "chłopak" bo niedawno stuknęło mu tyle ile miał. inż. Karwowski w znanym serialu z epoki Edwarda G.
Zdjęcia to robi , ale na dzisiaj właśnie smartfonem , a chciałby jakiś dobry kompakt z dużymi możliwościami i w miarę niewielkimi gabarytami.
Żonglowanie słoikami nie wchodzi w ogóle w grę.
Prosiłbym więc o opinie na temat aparatów które wymieniłem w pierwszym moim poście..

grizz
21.06.18, 18:34
no to LX, GX1/7 RX. Niech idzie i pomaca, pobawi się i weźmie, ten, który bardziej mu się spodoba.

Jd
21.06.18, 18:40
Problem w tym , że nie na gdzie pomacać. A jak już któryś jest to nie ma np naładowanej baterii .To tak jakby kupować kota w worku . Worek, widać , ale kota już nie :mrgreen:

grizz
21.06.18, 18:45
To jak sam nie wie, Co mu potrzebne, to rzuć monetą/kostką.

zonkinho
21.06.18, 20:13
Bierz RX100 mk III. 2489 zł kosztuje w fajnym zestawie z skórzanym pokrowcem https://www.e-fotojoker.pl/sony-dsc-rx100-m3--futera%c5%82--grip.
Od tego Sony zwróci jeszcze 250 zł w akcji Cashback.

W tym modelu masz:
- lepszy obiektyw, bo ze światłem 1.8-2.8 (ekw 24-70)
- uchylny ekran (można łatwo selfiaka strzelić w potrzebie)
- wysuwany wizjer OLED (w ostrym słońcu przydatny).

stpman
21.06.18, 20:53
To je ze swojej strony tylko powiem, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony zdjęciami z Sony RX100MkI. Aparat jest bardzo mały co może być zarówno zaletą jak i wadą.

P.S szukałbym czegoś ze światłem 1.8 minimum.

Jd
22.06.18, 11:17
Trochę irytujący ten mikroskopijny wizjer. A co myślicie o LX100 ??

Fajny jest TZ200 , ale to nie ta liga cenowa.

Roberto73
22.06.18, 11:41
Na te wakacje zabiorę właśnie RX100 m3 , trochę tele będzie mi brakować, ale cała reszta jest doskonała w tym maleństwie.

Mcarto
22.06.18, 12:18
Ja za radą epicure wybrałbym Canona G7X II; miałem/macałem różne kompakty ale Canony mają w sobie coś fajnego i zawsze zostają na dłużej... sporo dedykowanych akcesoriów, fajne menu, dobra personalizacja.

Roberto73
22.06.18, 12:24
mają tą magię z logo na C ;)

epicure
22.06.18, 12:42
Canony są przede wszystkim bardzo proste w obsłudze. Ta firma opanowała niemal do perfekcji interfejs użytkownika - na jej przykładzie widać, czym różni się guzikologia i menu projektowane przez fotografów, od tych projektowanych przez informatyków (mam tu na myśli głównie Panasonika i Olka, w mniejszym stopniu Fuji, ale podobno Sony jest tu najgorszy).

And.N
22.06.18, 13:39
Canony są przede wszystkim bardzo proste w obsłudze. Ta firma opanowała niemal do perfekcji interfejs użytkownika - na jej przykładzie widać, czym różni się guzikologia i menu projektowane przez fotografów, od tych projektowanych przez informatyków (mam tu na myśli głównie Panasonika i Olka, w mniejszym stopniu Fuji, ale podobno Sony jest tu najgorszy).

Używałem i mam jeszcze sprawne dwa kompakty Canona A75 i A610. Przyznaje menu bardzo intuicyjne i przejrzyste. Nie uważam jednak aby te w Panasonicu było jakoś znacząco trudniejsze. Jeśli chodzi o Olka to takie opinie można spotkać, także zamieniłbym przynajmniej kolejność firm w tym podkreślonym tekście:)
Tak w ogóle to pewnie do każdego menu da się przyzwyczaić i je opanować, a najlepiej jak jest tyle przycisków, przełączników, kółek, aby z menu nie trzeba było korzystać.

stpman
22.06.18, 17:12
LX 100 to jednak większa matryca i wizjer elektroniczny. Za to brak odchylanego ekranu...

Mcarto
22.06.18, 17:39
mają tą magię z logo na C ;)
No tak - jutro wywalę Pentaxa:wink:

Canon to jak dla mnie fajne użytkowanie i genialna personalizacja - wszystko sobie ustawiłem prawie jak w lustrzance. Do tego obrazek pomimo, że często odrobinę odbiega od aparatów konkurencji to jest wg mnie bardziej naturalny a wysokie iso ma ciekawe analogowe ziarno - fajnie wygląda zwłaszcza przy konwersji B&W.
Mógłbym jeszcze wspomnieć o filtrze szarym, alternatywnym oprogramowaniu CHDK a nawet dobrym auto jak aparat na chwilę trafia do miej zaawansowanego użytkownika...

Roberto73
22.06.18, 17:51
Co do guzikologii i menu to fakt , canon podąża jedną , sprawdzoną ścieżką. Co do takiego Sony np. to miałem różne, i niektóre były świetne co do obsługi , inne znów porażka. Wczesna seria Sony A7 to np. tragedia jak dla mnie

epicure
22.06.18, 18:51
Nie uważam jednak aby te w Panasonicu było jakoś znacząco trudniejsze.

Właśnie wróciłem ze zdjęć, testowałem AF Panasa GX9, nagrywałem to Canonem G7XII. W pewnym momencie potrzebowałem zwiększyć jasność ekranu. W Canonie była to bułka z masłem - 3 główne zakładki: ustawienia foto, ustawienia ogólne i moje menu; "Jakość wyśw." jest oczywiście w tej drugiej, oznaczona wielką podziałką z symbolem słońca, jak w smartfonie. To samo chciałem zrobić w Lumiksie i męczyłem się kilka minut. 6 głównych zakładek, w jednej z nich widzę pozycję "Monitor/Wyświetlacz", a tam 3 karty ustawień i w żadnej z nich nic, co by dotyczyło jasności. Dopiero w innej zakładce głównej jest "Luminacja wyświetl." z małą ikonką nieprzypominającą kompletnie niczego.

W menu Panasa zawsze czegoś szukam albo zastanawiam się, czemu jakąś funkcja jest nieaktywna. Właśnie w tym momencie wyrywam sobie włosy z głowy, bo menu wyboru maksymalnego progu migawki, z którego jeszcze godzinę temu korzystałem, teraz jest wyszarzone.

Jeśli chodzi o Olka to takie opinie można spotkać, także zamieniłbym przynajmniej kolejność firm w tym podkreślonym tekście:)

O nie, Olek ma przynajmniej ponumerowane zakładki i strony, więc jeśli coś jest w głupim miejscu, to wystarczy zapamiętać numer. Niestety z tych wymienionych Panas jest na szarym końcu.

And.N
22.06.18, 19:48
Właśnie wróciłem ze zdjęć, testowałem AF Panasa GX9, nagrywałem to Canonem G7XII. W pewnym momencie potrzebowałem zwiększyć jasność ekranu. W Canonie była to bułka z masłem - 3 główne zakładki: ustawienia foto, ustawienia ogólne i moje menu; "Jakość wyśw." jest oczywiście w tej drugiej, oznaczona wielką podziałką z symbolem słońca, jak w smartfonie. To samo chciałem zrobić w Lumiksie i męczyłem się kilka minut. 6 głównych zakładek, w jednej z nich widzę pozycję "Monitor/Wyświetlacz", a tam 3 karty ustawień i w żadnej z nich nic, co by dotyczyło jasności. Dopiero w innej zakładce głównej jest "Luminacja wyświetl." z małą ikonką nieprzypominającą kompletnie niczego. ...

Powiem tak, nigdy nie zmieniałem (nie pamiętam w każdym razie) ustawień wyświetlacza w Panasonicu G5. Znalezienie tej funkcji zajęło mi kilka sekund.
Wchodząc do Menu najpierw widać 5 dużych opisanych ikon. Fakt, ta dotycząca Zdjęć (ikona przedstawiająca aparat) mogłaby być lepiej przetłumaczona, a nazwali ją Nagr. następna to Film (ikona kamery), później Menu własne (ikona klucz uniwersalny tzw. francuz z literką C), czwarta to Konfig. (ikona sam klucz uniwersalny) i Odtwarz. (ikonka przedstawiająca zdjęcia).
Zdjęcie podlinkowane z Optycznych (https://www.optyczne.pl/190.2-Test_aparatu-Panasonic_Lumix_DMC-G5_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_funkcjonal no%C5%9B%C4%87.html):
201953

Logicznym mi się wydaje, że chcąc zmienić parametry wyświetlacza wybieram Konfigurację i następnie z dostępnych zakładek - Wyświetlacz.
Oprócz Jasności jest tam: Kontrast - Nasycenie oraz odcień: Zieleń - Czerwień i Żółty - Niebieski. Intuicyjne i przejrzyste. Dlatego tak napisałem. Widać w nowszych modelach pokomplikowali to Menu.

jkr
22.06.18, 20:30
Jeżeli raz na długi czas zmienia się aparat to idzie się przyzwyczaić do jego menu, a nawet go pokochać

Jd
23.06.18, 10:21
Na placu boju zostały : RX100 III i LX100. Teraz dylemat który ??

fret
23.06.18, 11:18
Na placu boju zostały : RX100 III i LX100. Teraz dylemat który ??

Masz jakąś monetę pod ręką? ;)

Jd
23.06.18, 11:53
Z tym nie problem . Gorzej z wyborem. Na temat LX100 mogę coś powiedzieć bo go miałem ale RX100 III to dla mnie czarna magia. Kiedyś jak wszedł na rynek i kosztował krocie oglądałem go w Sony Centre . Pamiętam tylko , że wizjer był maciupki i ja osobiście bym go chyba nie zaakceptował. Mi nawet muszla oczna w GX7 wydaje się za mała i przymierzam się do zakupu tej większej.

fret
23.06.18, 12:44
Może pora odciąć pępowinę i niech chłopak sam coś wybierze. Ograniczenie wyboru do tych dwóch, to spora podpowiedź i dużego błędu nie popełni, niezależnie od decyzji.

epicure
23.06.18, 12:48
Ja bym się poważnie zastanowił nad ekranem do selfików. Podczas gdy na co dzień takimi zdjęciami gardzę, to wakacje rządzą się innymi prawami...

fret
23.06.18, 13:02
Też uważam, że na wakacje wystarczy smartfon.

Iwo
23.06.18, 13:18
Panasonic Lumix DMC-GF7 + 12-32mm
https://m.ceneo.pl/36201036 - teraz za około 1500 z 12-32mm.
Fajny mały kompakt, a nawet Mikro4/3.

Ew. Huawei p9 lite, Lenovo k6 lub nowsze, a zaoszczędzoną kasę na tą rodzinną wycieczkę :)

epicure
23.06.18, 13:21
Ja uważam, że większości ludziom wystarczy smartfon, nie tylko na wakacjach.

Bodzip
23.06.18, 13:55
Całkiem fajne zdjęcie ze smartfona...

201969

Jd
23.06.18, 20:50
A to z mojego smartka

201985

epicure
23.06.18, 20:52
Łoo kurde, ta sztuczna inteligencja w smartfonach potrafi nawet zmienić porę roku na zdjęciach ;)

stpman
23.06.18, 21:08
Te wszystkie zdjęcia ze smartfona wyglądają nieźle co najwyżej na ekranie smartfona.
Na większym ekranie już nie jest tak fajnie.

And.N
23.06.18, 21:08
@grizz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2143) , przyznam zadziwił mnie Twój post na zapytanie jaki "Jaki kompakt 1500 do 2500"

...Dołozyłbym ten 1000-1500 do smartfona.
Serio. Serio.

Kurcze, smartfon za 2,5 do 4 tyś zł ? Ja bidny kupiłem niedawno za 600 zł smartfona (swojego pierwszego) i podejrzewam wystarczy mi w zupełności na 5 lat do 10 lat (chyba, że się spsuje)
Są smartfony za 4 tyś ? i co one maja w tej cenie ? Podejrzewam niezniszczalny, niezatapialny itp. itd. ?

Całkiem fajne zdjęcie ze smartfona...
Pewnie, że fajne pod warunkiem dobrego zastanego światła.

Jd
23.06.18, 21:09
To jest fotka z 17 listopada 2017 :roll: - to do epicure

Fotka winna cieszyć oko , niezależnie czym była wykonana.

And.N
23.06.18, 21:15
To jest fotka z 17 listopada 2017 :roll: - to do epicure
Exif podaje 14 listopada 2017, ale to już czepialstwo z mojej strony:)

...Fotka winna cieszyć oko , niezależnie czym była wykonana.
Tu pełna zgoda z mojej strony:)

Jd
23.06.18, 21:25
Fakt, ale o trzy dni chyba nie chodzi :)

And.N
23.06.18, 21:27
Fakt, ale o trzy dni chyba nie chodzi :)
Chyba nie o to chodzi, to już musiałby się epicure wypowiedzieć..ja tylko zwracam uwagę na szczegóły:)

Roberto73
23.06.18, 23:23
Mój stary LGV10 robi takie , pewnie na wakacje by starczył

202013
202012

viruuss
24.06.18, 10:48
Właśnie wróciłem ze zdjęć, testowałem AF Panasa GX9, nagrywałem to Canonem G7XII. W pewnym momencie potrzebowałem zwiększyć jasność ekranu. W Canonie była to bułka z masłem - 3 główne zakładki: ustawienia foto, ustawienia ogólne i moje menu; "Jakość wyśw." jest oczywiście w tej drugiej, oznaczona wielką podziałką z symbolem słońca, jak w smartfonie. To samo chciałem zrobić w Lumiksie i męczyłem się kilka minut. 6 głównych zakładek, w jednej z nich widzę pozycję "Monitor/Wyświetlacz", a tam 3 karty ustawień i w żadnej z nich nic, co by dotyczyło jasności. Dopiero w innej zakładce głównej jest "Luminacja wyświetl." z małą ikonką nieprzypominającą kompletnie niczego.

W menu Panasa zawsze czegoś szukam albo zastanawiam się, czemu jakąś funkcja jest nieaktywna. Właśnie w tym momencie wyrywam sobie włosy z głowy, bo menu wyboru maksymalnego progu migawki, z którego jeszcze godzinę temu korzystałem, teraz jest wyszarzone.

O nie, Olek ma przynajmniej ponumerowane zakładki i strony, więc jeśli coś jest w głupim miejscu, to wystarczy zapamiętać numer. Niestety z tych wymienionych Panas jest na szarym końcu.

w panasie masz guzik qmenu, tam wrzucasz sobie prawie wszystko i masz pod ręką, kwestia personalizacji :)

epicure
24.06.18, 10:54
Regulacji jasności ekranu tam nie wrzucisz. Poza tym w Fuji jak wchodzę do szybkiego menu, to widzę tam od razu badajże 16 kafelków, a w Panasie tylko 4 czy 5. Żeby zobaczyć pozostałe, to trzeba przewijać. No i podczas programowania tych kafelków nie można zmienić ich kolejności - trzeba usunąć wszystkie i ustawiać od początku we właściwej kolejności.

Roberto73
24.06.18, 11:22
Dawaj tego gx9 i nie męcz się już :mrgreen:

epicure
24.06.18, 11:32
Nie męczę się z nim ani trochę. Ten aparat ma tyle innych zalet, że kwestie dotyczące interfejsu użytkownika schodzą na daleki plan :-)

Mcarto
24.06.18, 16:51
GX9 a G7X(II) to innej klasy aparaty wiec menu bedzie bardziej rozbudowane... ale z zestawienia Canon s95/s100, GX6 czy Panas LX5 wybieram Canona.

Dla mnie praca z bezlustrem Panasonica polega na używaniu customów - zawsze mam zaprogramowany jeden czy dwa i to się sprawdza w GX1 czy GX7.

Jd
25.06.18, 10:39
Zapomniałem jeszcze o takim kompakcie jak Lumix LX 15. Czy ktoś go używa i może podzielić się wrażeniami ??

epicure
25.06.18, 10:56
Zapomniałem jeszcze o takim kompakcie jak Lumix LX 15.

Brak filtra ND + f/1,4 + migawka maks. 1/2000 s = marketingowa ściema.

Jd
25.06.18, 13:18
Mając na uwadze Twoja wiedzę nieśmiało zapytam. Co Ty byś wskazał , co byłoby najlepszym wyborem. Inaczej , co Ty byś kupił ??
Albo daj alternatywę pomiędzy którymi wybierać, a które sobie odpuścić.

epicure
25.06.18, 15:47
Wszystkie te z matrycami 1" będą dobre do zdjęć. Kwestia tylko tego, jakie dodatkowe funkcje będą potrzebne. Biorąc pod uwagę moje aktualne potrzeby, to kupiłbym coś z odchylanym dotykowym ekranem, dobrym trybem wideo (niekoniecznie 4K, ale żeby AF zapier...) i stabilizacją taką, jak Dual IS Panasa. Czyli nic bym nie kupił, bo takiego kompaktu póki co jeszcze nie ma. G7X II czy któryś z Soniaczy RX100 powinny się sprawdzić, LX15 też (tylko wideo bez filtra ND w słoneczny dzień może rozczarować). Jeśli uchylny ekran nie jest potrzebny, to LX100 jak najbardziej też.

Jd
25.06.18, 21:56
Na 99% wybór padł na Canon G7X Mk II.

Wszystkim , którzy mi pomogli serdecznie dziękuję, temu który dal mi po reputacji - 77 pkt również

Jd
27.06.18, 10:14
Bierz RX100 mk III. 2489 zł kosztuje w fajnym zestawie z skórzanym pokrowcem https://www.e-fotojoker.pl/sony-dsc-rx100-m3--futera%c5%82--grip.
Od tego Sony zwróci jeszcze 250 zł w akcji Cashback.

W tym modelu masz:
- lepszy obiektyw, bo ze światłem 1.8-2.8 (ekw 24-70)
- uchylny ekran (można łatwo selfiaka strzelić w potrzebie)
- wysuwany wizjer OLED (w ostrym słońcu przydatny).

Przeważył jednak ten 1% i zamówienie poszło na RX100 III