Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt 1500 do 2500 ?
Syn mój stoi przed dylematem zakupu dobrego kompakta . Ma służyć do zdjęć rodzinnych, wycieczek i spacerów.
Moje typy to Panasonic LX100, Canon G1X MkII, Z mniejszymi matrycami to Panasonic TZ100 lub Sony RX100 III.
Jest jeszcze Panasonic TZ90 ale tam mikroskopijna matryca 1/2.3
Co z tych proponowanych będzie najbardziej przydatne.
A może inne propozycje.
Z doświadczenia mogę polecić Canona G7X II.
Najbardziej przydatne? Dołozyłbym ten 1000-1500 do smartfona.
Serio. Serio.
Smartfon wystarczy, jak będzie miał dziewczynę, to kup mu taniego Olka z 45/1,8 :)
Nie róbcie se jaj, ja pytam całkiem poważnie.:-P
to kup mu taniego Olka z 45/1,8 :)
Coś w tym jest :)
Mój już ma dziewczynę i nie rozstaje się teraz z 75/1.8.
Obiektywy dla zakochanych :)
No właśnie, ja pisałem całkiem serio.
A jakby tak kupić, nie smartfona a OM-D E-M10MKII z Panasonic 25mm 1.7?
Sprzęt nieduży, rozwojowy, a w trybie auto działa jak kompakt.
A może chłopak się wkręci w robienie zdjęć?
To nie jest taki "chłopak" bo niedawno stuknęło mu tyle ile miał. inż. Karwowski w znanym serialu z epoki Edwarda G.
Zdjęcia to robi , ale na dzisiaj właśnie smartfonem , a chciałby jakiś dobry kompakt z dużymi możliwościami i w miarę niewielkimi gabarytami.
Żonglowanie słoikami nie wchodzi w ogóle w grę.
Prosiłbym więc o opinie na temat aparatów które wymieniłem w pierwszym moim poście..
no to LX, GX1/7 RX. Niech idzie i pomaca, pobawi się i weźmie, ten, który bardziej mu się spodoba.
Problem w tym , że nie na gdzie pomacać. A jak już któryś jest to nie ma np naładowanej baterii .To tak jakby kupować kota w worku . Worek, widać , ale kota już nie :mrgreen:
To jak sam nie wie, Co mu potrzebne, to rzuć monetą/kostką.
Bierz RX100 mk III. 2489 zł kosztuje w fajnym zestawie z skórzanym pokrowcem https://www.e-fotojoker.pl/sony-dsc-rx100-m3--futera%c5%82--grip.
Od tego Sony zwróci jeszcze 250 zł w akcji Cashback.
W tym modelu masz:
- lepszy obiektyw, bo ze światłem 1.8-2.8 (ekw 24-70)
- uchylny ekran (można łatwo selfiaka strzelić w potrzebie)
- wysuwany wizjer OLED (w ostrym słońcu przydatny).
To je ze swojej strony tylko powiem, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony zdjęciami z Sony RX100MkI. Aparat jest bardzo mały co może być zarówno zaletą jak i wadą.
P.S szukałbym czegoś ze światłem 1.8 minimum.
Trochę irytujący ten mikroskopijny wizjer. A co myślicie o LX100 ??
Fajny jest TZ200 , ale to nie ta liga cenowa.
Na te wakacje zabiorę właśnie RX100 m3 , trochę tele będzie mi brakować, ale cała reszta jest doskonała w tym maleństwie.
Ja za radą epicure wybrałbym Canona G7X II; miałem/macałem różne kompakty ale Canony mają w sobie coś fajnego i zawsze zostają na dłużej... sporo dedykowanych akcesoriów, fajne menu, dobra personalizacja.
mają tą magię z logo na C ;)
Canony są przede wszystkim bardzo proste w obsłudze. Ta firma opanowała niemal do perfekcji interfejs użytkownika - na jej przykładzie widać, czym różni się guzikologia i menu projektowane przez fotografów, od tych projektowanych przez informatyków (mam tu na myśli głównie Panasonika i Olka, w mniejszym stopniu Fuji, ale podobno Sony jest tu najgorszy).
Canony są przede wszystkim bardzo proste w obsłudze. Ta firma opanowała niemal do perfekcji interfejs użytkownika - na jej przykładzie widać, czym różni się guzikologia i menu projektowane przez fotografów, od tych projektowanych przez informatyków (mam tu na myśli głównie Panasonika i Olka, w mniejszym stopniu Fuji, ale podobno Sony jest tu najgorszy).
Używałem i mam jeszcze sprawne dwa kompakty Canona A75 i A610. Przyznaje menu bardzo intuicyjne i przejrzyste. Nie uważam jednak aby te w Panasonicu było jakoś znacząco trudniejsze. Jeśli chodzi o Olka to takie opinie można spotkać, także zamieniłbym przynajmniej kolejność firm w tym podkreślonym tekście:)
Tak w ogóle to pewnie do każdego menu da się przyzwyczaić i je opanować, a najlepiej jak jest tyle przycisków, przełączników, kółek, aby z menu nie trzeba było korzystać.
LX 100 to jednak większa matryca i wizjer elektroniczny. Za to brak odchylanego ekranu...
mają tą magię z logo na C ;)
No tak - jutro wywalę Pentaxa:wink:
Canon to jak dla mnie fajne użytkowanie i genialna personalizacja - wszystko sobie ustawiłem prawie jak w lustrzance. Do tego obrazek pomimo, że często odrobinę odbiega od aparatów konkurencji to jest wg mnie bardziej naturalny a wysokie iso ma ciekawe analogowe ziarno - fajnie wygląda zwłaszcza przy konwersji B&W.
Mógłbym jeszcze wspomnieć o filtrze szarym, alternatywnym oprogramowaniu CHDK a nawet dobrym auto jak aparat na chwilę trafia do miej zaawansowanego użytkownika...
Co do guzikologii i menu to fakt , canon podąża jedną , sprawdzoną ścieżką. Co do takiego Sony np. to miałem różne, i niektóre były świetne co do obsługi , inne znów porażka. Wczesna seria Sony A7 to np. tragedia jak dla mnie
Nie uważam jednak aby te w Panasonicu było jakoś znacząco trudniejsze.
Właśnie wróciłem ze zdjęć, testowałem AF Panasa GX9, nagrywałem to Canonem G7XII. W pewnym momencie potrzebowałem zwiększyć jasność ekranu. W Canonie była to bułka z masłem - 3 główne zakładki: ustawienia foto, ustawienia ogólne i moje menu; "Jakość wyśw." jest oczywiście w tej drugiej, oznaczona wielką podziałką z symbolem słońca, jak w smartfonie. To samo chciałem zrobić w Lumiksie i męczyłem się kilka minut. 6 głównych zakładek, w jednej z nich widzę pozycję "Monitor/Wyświetlacz", a tam 3 karty ustawień i w żadnej z nich nic, co by dotyczyło jasności. Dopiero w innej zakładce głównej jest "Luminacja wyświetl." z małą ikonką nieprzypominającą kompletnie niczego.
W menu Panasa zawsze czegoś szukam albo zastanawiam się, czemu jakąś funkcja jest nieaktywna. Właśnie w tym momencie wyrywam sobie włosy z głowy, bo menu wyboru maksymalnego progu migawki, z którego jeszcze godzinę temu korzystałem, teraz jest wyszarzone.
Jeśli chodzi o Olka to takie opinie można spotkać, także zamieniłbym przynajmniej kolejność firm w tym podkreślonym tekście:)
O nie, Olek ma przynajmniej ponumerowane zakładki i strony, więc jeśli coś jest w głupim miejscu, to wystarczy zapamiętać numer. Niestety z tych wymienionych Panas jest na szarym końcu.
Właśnie wróciłem ze zdjęć, testowałem AF Panasa GX9, nagrywałem to Canonem G7XII. W pewnym momencie potrzebowałem zwiększyć jasność ekranu. W Canonie była to bułka z masłem - 3 główne zakładki: ustawienia foto, ustawienia ogólne i moje menu; "Jakość wyśw." jest oczywiście w tej drugiej, oznaczona wielką podziałką z symbolem słońca, jak w smartfonie. To samo chciałem zrobić w Lumiksie i męczyłem się kilka minut. 6 głównych zakładek, w jednej z nich widzę pozycję "Monitor/Wyświetlacz", a tam 3 karty ustawień i w żadnej z nich nic, co by dotyczyło jasności. Dopiero w innej zakładce głównej jest "Luminacja wyświetl." z małą ikonką nieprzypominającą kompletnie niczego. ...
Powiem tak, nigdy nie zmieniałem (nie pamiętam w każdym razie) ustawień wyświetlacza w Panasonicu G5. Znalezienie tej funkcji zajęło mi kilka sekund.
Wchodząc do Menu najpierw widać 5 dużych opisanych ikon. Fakt, ta dotycząca Zdjęć (ikona przedstawiająca aparat) mogłaby być lepiej przetłumaczona, a nazwali ją Nagr. następna to Film (ikona kamery), później Menu własne (ikona klucz uniwersalny tzw. francuz z literką C), czwarta to Konfig. (ikona sam klucz uniwersalny) i Odtwarz. (ikonka przedstawiająca zdjęcia).
Zdjęcie podlinkowane z Optycznych (https://www.optyczne.pl/190.2-Test_aparatu-Panasonic_Lumix_DMC-G5_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_funkcjonal no%C5%9B%C4%87.html):
201953
Logicznym mi się wydaje, że chcąc zmienić parametry wyświetlacza wybieram Konfigurację i następnie z dostępnych zakładek - Wyświetlacz.
Oprócz Jasności jest tam: Kontrast - Nasycenie oraz odcień: Zieleń - Czerwień i Żółty - Niebieski. Intuicyjne i przejrzyste. Dlatego tak napisałem. Widać w nowszych modelach pokomplikowali to Menu.
Jeżeli raz na długi czas zmienia się aparat to idzie się przyzwyczaić do jego menu, a nawet go pokochać
Na placu boju zostały : RX100 III i LX100. Teraz dylemat który ??
Na placu boju zostały : RX100 III i LX100. Teraz dylemat który ??
Masz jakąś monetę pod ręką? ;)
Z tym nie problem . Gorzej z wyborem. Na temat LX100 mogę coś powiedzieć bo go miałem ale RX100 III to dla mnie czarna magia. Kiedyś jak wszedł na rynek i kosztował krocie oglądałem go w Sony Centre . Pamiętam tylko , że wizjer był maciupki i ja osobiście bym go chyba nie zaakceptował. Mi nawet muszla oczna w GX7 wydaje się za mała i przymierzam się do zakupu tej większej.
Może pora odciąć pępowinę i niech chłopak sam coś wybierze. Ograniczenie wyboru do tych dwóch, to spora podpowiedź i dużego błędu nie popełni, niezależnie od decyzji.
Ja bym się poważnie zastanowił nad ekranem do selfików. Podczas gdy na co dzień takimi zdjęciami gardzę, to wakacje rządzą się innymi prawami...
Też uważam, że na wakacje wystarczy smartfon.
Panasonic Lumix DMC-GF7 + 12-32mm
https://m.ceneo.pl/36201036 - teraz za około 1500 z 12-32mm.
Fajny mały kompakt, a nawet Mikro4/3.
Ew. Huawei p9 lite, Lenovo k6 lub nowsze, a zaoszczędzoną kasę na tą rodzinną wycieczkę :)
Ja uważam, że większości ludziom wystarczy smartfon, nie tylko na wakacjach.
Całkiem fajne zdjęcie ze smartfona...
201969
A to z mojego smartka
201985
Łoo kurde, ta sztuczna inteligencja w smartfonach potrafi nawet zmienić porę roku na zdjęciach ;)
Te wszystkie zdjęcia ze smartfona wyglądają nieźle co najwyżej na ekranie smartfona.
Na większym ekranie już nie jest tak fajnie.
@grizz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2143) , przyznam zadziwił mnie Twój post na zapytanie jaki "Jaki kompakt 1500 do 2500"
...Dołozyłbym ten 1000-1500 do smartfona.
Serio. Serio.
Kurcze, smartfon za 2,5 do 4 tyś zł ? Ja bidny kupiłem niedawno za 600 zł smartfona (swojego pierwszego) i podejrzewam wystarczy mi w zupełności na 5 lat do 10 lat (chyba, że się spsuje)
Są smartfony za 4 tyś ? i co one maja w tej cenie ? Podejrzewam niezniszczalny, niezatapialny itp. itd. ?
Całkiem fajne zdjęcie ze smartfona...
Pewnie, że fajne pod warunkiem dobrego zastanego światła.
To jest fotka z 17 listopada 2017 :roll: - to do epicure
Fotka winna cieszyć oko , niezależnie czym była wykonana.
To jest fotka z 17 listopada 2017 :roll: - to do epicure
Exif podaje 14 listopada 2017, ale to już czepialstwo z mojej strony:)
...Fotka winna cieszyć oko , niezależnie czym była wykonana.
Tu pełna zgoda z mojej strony:)
Fakt, ale o trzy dni chyba nie chodzi :)
Fakt, ale o trzy dni chyba nie chodzi :)
Chyba nie o to chodzi, to już musiałby się epicure wypowiedzieć..ja tylko zwracam uwagę na szczegóły:)
Mój stary LGV10 robi takie , pewnie na wakacje by starczył
202013
202012
Właśnie wróciłem ze zdjęć, testowałem AF Panasa GX9, nagrywałem to Canonem G7XII. W pewnym momencie potrzebowałem zwiększyć jasność ekranu. W Canonie była to bułka z masłem - 3 główne zakładki: ustawienia foto, ustawienia ogólne i moje menu; "Jakość wyśw." jest oczywiście w tej drugiej, oznaczona wielką podziałką z symbolem słońca, jak w smartfonie. To samo chciałem zrobić w Lumiksie i męczyłem się kilka minut. 6 głównych zakładek, w jednej z nich widzę pozycję "Monitor/Wyświetlacz", a tam 3 karty ustawień i w żadnej z nich nic, co by dotyczyło jasności. Dopiero w innej zakładce głównej jest "Luminacja wyświetl." z małą ikonką nieprzypominającą kompletnie niczego.
W menu Panasa zawsze czegoś szukam albo zastanawiam się, czemu jakąś funkcja jest nieaktywna. Właśnie w tym momencie wyrywam sobie włosy z głowy, bo menu wyboru maksymalnego progu migawki, z którego jeszcze godzinę temu korzystałem, teraz jest wyszarzone.
O nie, Olek ma przynajmniej ponumerowane zakładki i strony, więc jeśli coś jest w głupim miejscu, to wystarczy zapamiętać numer. Niestety z tych wymienionych Panas jest na szarym końcu.
w panasie masz guzik qmenu, tam wrzucasz sobie prawie wszystko i masz pod ręką, kwestia personalizacji :)
Regulacji jasności ekranu tam nie wrzucisz. Poza tym w Fuji jak wchodzę do szybkiego menu, to widzę tam od razu badajże 16 kafelków, a w Panasie tylko 4 czy 5. Żeby zobaczyć pozostałe, to trzeba przewijać. No i podczas programowania tych kafelków nie można zmienić ich kolejności - trzeba usunąć wszystkie i ustawiać od początku we właściwej kolejności.
Dawaj tego gx9 i nie męcz się już :mrgreen:
Nie męczę się z nim ani trochę. Ten aparat ma tyle innych zalet, że kwestie dotyczące interfejsu użytkownika schodzą na daleki plan :-)
GX9 a G7X(II) to innej klasy aparaty wiec menu bedzie bardziej rozbudowane... ale z zestawienia Canon s95/s100, GX6 czy Panas LX5 wybieram Canona.
Dla mnie praca z bezlustrem Panasonica polega na używaniu customów - zawsze mam zaprogramowany jeden czy dwa i to się sprawdza w GX1 czy GX7.
Zapomniałem jeszcze o takim kompakcie jak Lumix LX 15. Czy ktoś go używa i może podzielić się wrażeniami ??
Zapomniałem jeszcze o takim kompakcie jak Lumix LX 15.
Brak filtra ND + f/1,4 + migawka maks. 1/2000 s = marketingowa ściema.
Mając na uwadze Twoja wiedzę nieśmiało zapytam. Co Ty byś wskazał , co byłoby najlepszym wyborem. Inaczej , co Ty byś kupił ??
Albo daj alternatywę pomiędzy którymi wybierać, a które sobie odpuścić.
Wszystkie te z matrycami 1" będą dobre do zdjęć. Kwestia tylko tego, jakie dodatkowe funkcje będą potrzebne. Biorąc pod uwagę moje aktualne potrzeby, to kupiłbym coś z odchylanym dotykowym ekranem, dobrym trybem wideo (niekoniecznie 4K, ale żeby AF zapier...) i stabilizacją taką, jak Dual IS Panasa. Czyli nic bym nie kupił, bo takiego kompaktu póki co jeszcze nie ma. G7X II czy któryś z Soniaczy RX100 powinny się sprawdzić, LX15 też (tylko wideo bez filtra ND w słoneczny dzień może rozczarować). Jeśli uchylny ekran nie jest potrzebny, to LX100 jak najbardziej też.
Na 99% wybór padł na Canon G7X Mk II.
Wszystkim , którzy mi pomogli serdecznie dziękuję, temu który dal mi po reputacji - 77 pkt również
Bierz RX100 mk III. 2489 zł kosztuje w fajnym zestawie z skórzanym pokrowcem https://www.e-fotojoker.pl/sony-dsc-rx100-m3--futera%c5%82--grip.
Od tego Sony zwróci jeszcze 250 zł w akcji Cashback.
W tym modelu masz:
- lepszy obiektyw, bo ze światłem 1.8-2.8 (ekw 24-70)
- uchylny ekran (można łatwo selfiaka strzelić w potrzebie)
- wysuwany wizjer OLED (w ostrym słońcu przydatny).
Przeważył jednak ten 1% i zamówienie poszło na RX100 III