Zobacz pełną wersję : tryb LV a zużycie migawki
Może macie jakieś sugestie lub opinie na taka sprawę? Czy mianowicie włączenie i wyłączenie trybu LV powoduje wyzwolenie migawki w celu odsłonięcia matrycy, czy jest tylko podnoszony cały mechanizm zasłaniający matryce łącznie z migawka?
Zmierzam do pytania, czy użycie LV zwiększa ilość wyzwoleń migawki, która ma, jak wiadomo ograniczona żywotność.
Jeżeli chodzi o migawkę to rybka, bo to picuś. Gorzej z samą matrycą.
Myśle jednak, że większym problemem jest migawka. Nie słyszałem o zużyciu matrycy z powodu jej normalnej eksploatacji w stanie aktywności. Ludziska robią kompaktami masę zdjęć i dużo się bawią i nie ma mowy o uszkodzeniu matrycy od tego. Co innego długi czas jej odsłonięcia na kurz i brud w kierunku obiektywu i komory korpusu.
Myśle jednak, że większym problemem jest migawka. Nie słyszałem o zużyciu matrycy z powodu jej normalnej eksploatacji w stanie aktywności. Ludziska robią kompaktami masę zdjęć i dużo się bawią i nie ma mowy o uszkodzeniu matrycy od tego. Co innego długi czas jej odsłonięcia na kurz i brud w kierunku obiektywu i komory korpusu.
Tak? Jesteś pewien? Znajomemu stary kompakt po 2-3 latach zaczął szumieć niemiłosiernie nawet na najniższym iso... Inne cyrki też zauważył. ;)
BTW ile klapnięć ma migawka w e510, gwarantowane? 50 000 ?
Tak? Jesteś pewien? Znajomemu stary kompakt po 2-3 latach zaczął szumieć niemiłosiernie nawet na najniższym iso... Inne cyrki też zauważył. ;)
BTW ile klapnięć ma migawka w e510, gwarantowane? 50 000 ?
Pewien nie jestem. Po prostu nie obiło mi się o uszy nic o zużyciu matrycy, co nie znaczy, że problemu nie ma - skoro tak piszesz. Za to wątek o zużyciu migawki kiedyś założyłem i dałem tam odpowiedź na Twoje drugie pytanie - myśle, że dość ciekawą i cenną bo pochodzącą od serwisu.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8766
Ha czyli zwiększyli :P
WIęc nie masz się raczej coi martwić... dla tych 100tyś to trrzeba się baaardz starać, nawet z LV
Syd Barrett
25.04.08, 22:11
Potwierdzam to co napisał Grizz - miałem kompakta a po 2 latach już iso 100 było jak teraz u mnie na lusterku iso 800.