Zobacz pełną wersję : KONIEC C-750 UZ ?
nie wiem jak wy ale wydaje mi sie ze coraz mniej jest o 750 w internecie na stronie EULROCOLOR nawet nie ma tego modelu a w gazetach to juz zapomnieli o 750 ;) a do testow z aparatami innych firm biora modele stare 730 ,740 albo te nowsze od 760
a moze wycofali ten model ?
pozdrawiam
True True, aparat wyszedl juz z produkcji. Teraz tylko wyprzedaz z magazynow.
i tak jest THE BEST :P No nie ? :>
No (właśnie) nie ===----> ma straszne szumy :(
tylko wybrancy maja 750-tke ;) hihih
Bulva jak chcesz zobaczyc szumy na zdjeciu to zrob sobie fotki Minolta Z1 lub Z2 :lol:
uwazam ze to jest dobry model, ma swoje wady, ale i zalety, a co do szumow, kazda cyfrowka je ma, mniejsze czy wieksze. ja jestem zadowolony, choc apetyt rosnie w miare jedzenia (mysle nad lustrzanka cyfrowa moze EOS300, albo D70). do srody wieczorem myslalem, ze ta chwila jest juz bliska (niestety ni wylosowali moich numerow w totka), wiec na razie takie cacko to swera mazen i przemyslen, ale moze po wakacjach, kto wie.
Co ciekawe ceny C750-ki nie ulega zmianie, a wrecz wzrasta co jest spowodowane jeszcze duzym zainteresowaniem tym modelem, a stopniowym wyczerpaniem zapasow...
a moze to zagranie marketingowe ze strony olympusa bo dlaczego mieli by wycofac 750 skoro na rynu do tej pory sa starsze modele
No wlasnie... Czemu wycofali go z produkcji przeca to chyba byl/jest udany model olympusa....
W Polsce już jest chyba nieosiągalny, natomiast w USA jest wciąż w sprzedaży, ale jego cena wzrosła. Ja kupiłem go w stanach 2 m-ce temu za 385$, a teraz kosztuje już 449$ !
nawet cena u tipow siega juz 2200 za ten model...wiec wniosek taki, ze komu sie udalo tanio kupic to cudo niech sie cieszy :)
no tak aparaty ktore wyszly w tym samym czasie co 750 tka juz od dawnna sa grubo ponizej 2000 zl
a moze to cisza przed burza moze na dniach wyjdzie nastepca 750 tki ?
Nie martwcie się poprostu Olek c-750 jest perłą w koronie :D :D :D
racja :D i jak to ktos juz wczesniej napisal jest tylko dla wybrancow :P VIPow :P
A ja sie rozczarowałem swoim c750. Szumi jak wodospad, co przy swojej cenie jest niedopuszczalne. A porównania z minoltą z1/2?
W galeriach nie widze zbyt dużych szumów przy minolcie (w olkach zresztą też wydają sie mniejsze niż w moim modelu) -a wszyscy twierdzą ze nie były "odszumiane"
Może zawsze robicie foty przy iso50? ale w pochmurne dni tak sie nie da,
już chyba lepszy szum niż rozmazane foty...
Da się. Pobaw się troszkę przysłoną i czasem naświetlania.
Przy słąbym świetle,żeby zdjęcie nie było poruszone musze ustawić czas min.1/50 coby fota nie była poruszona, a w takich warunkach przy iso50
nie zawsze da sie zrobić fotke,
a statywu (puki co jeszcze stojak na kwiaty :D ) nie bede targać wszedzie ze sobą...
A poza tym po kiego diabła producent rzucił takie ustawienia jak iso200/400??? Przecie tego nie da sie wykorzystać do żadnego celu...
Szumi jak wodospad...
Steve 13 zachowujesz się dokładnie jak mój kolega. Miał HP 720 (małpa). Kupił Minoltę Z1 i się załamał. Żadne zdjęcie mu nie wychodziło. Przyzwyczajony przez HP-ka tylko do pstrykania po tygodniu chciał już Z1 sprzedać z dużą stratą. Teraz po miesiącu mówi że nie oddzł by Z1. Wniosek: trzeba nauczyć się robić zdjęcia, a nie pstrykać na "auto" - to nie jest aparat typu "idiot camera"
@steve13, moze zdjecia z galerii byly pomniejszone, nie w pelnej wielkosci, wtedy szumy znikaja (zlewaja sie z tlem). Iso 200, 400 mozna wykorzystac, np w fotografii czarno-bialej. Ja np ustawialem sobie ISO 400, B/W albo sepia i wychodza bardzo klimatyczne fotki.
no tak aparaty ktore wyszly w tym samym czasie co 750 tka juz od dawnna sa grubo ponizej 2000 zl
a moze to cisza przed burza moze na dniach wyjdzie nastepca 750 tki ?
nastepca ma byc zapewne C-770, ktorego cena "na ulicy" w stanach w pakiecie takim samym jak C-750 (karta 16, ladowarka, aku, kable, soft) rozni sie o 50 dolcow (10%).
Ja do czasu kiedy nie nauczę się robić dobrych fotek, także twierdzę ża C-750 ma bduże szumy.Mam nadzieję, że za miesiąc zmienie zdanie.Może faktycznie przyczyna leży nie w aparacie tylko w umiejętnościach, braku doświadczenia. Wiem,ze dzisiaj robię lepsze zdjęcia niż dwa miesiące temu, po zakupie C-750.
steve13 widzę, że tylko my mamy problem z ostrością i szumami w tym aparacie. Jak dojdziesz do przyczyny tego problemu daj znać, ja także się podzielę wiedzą - jak taką zdobędę odnośnie ustawiania ostrości i odszumiania. Pozdrawiam
Moja C750 też ostro szumi, ale z pewnością C770 szumi tak samo (ta sama matryca). Powtórzę, co w temacie szumienia napisano na tym forum wiele razy: ściągnijcie program Neat Image. Ja zacząłem go używać i jest o wiele, wiele lepiej. Pewnie, że byłoby lepiej gdyby zdjęć nie trzeba było dodatkowo obrabiać, ale chyba należy wierzyć bardziej doświadczonym użytkownikom, którzy trwierdzą, że szumy w C750 nie należą do największych w cyfrówkach o podobnej klasie (a wręcz przeciwnie :wink: ).
Pzdr
Niech kazdy z Was wybierze wsrod swoich fotek taka dosc zaszumiona wg Was. Oczywiscie w miare rozsadku, ISO 50, ISO 100 i zrobcie sobie odbitke w najbardziej popularnym formacie 10x15 i wtedy ocencie czy widac szumienie aparatu ma fotkach w realu.
Dokładnie.Vodnik ma rację. Ja właśnie dziś odebrałem pierwsze papierówki z mojego C750.
Format zdjęć 21,5x15 cm i zero zaszumienia (Iso niekiedy ponad 100).
Tylko kolorki mnie ciut rozczarowały - na LCD-ku były bardziej soczyste (następnym razem spróbuje w innym labie)
Włanie pobawiłem sie troche programem NetImage.Rewelka, naprawdę sš niezłe efekty.Oczywicie zdjęcie musi być ostre, bo program poprzez usuniecie szumu powoduje minimalne pogorszenie ostroci (tak mi się wydaje), ale jest to słabo zauważalne, no chyba zę przesadzimy z ustawieniami programu.
Pzdr