Zobacz pełną wersję : Obiektyw Fujian China 35mm f1/1.7
Fujian China 35mm f1/1.7, czyli chiński obiektyw za... 75zł! (wysyłka, adapter na m4/3 i ring macro w cenie)
Kupiony z ciekawości, oraz na próbę jak poradzę sobie z manualnym obiektywem (nie jest to aż tak straszne!)
Pierścienie ostrości i przesłony chodzą całkiem przyzwoicie. Funkcja focus peaking nie działa, ale ostrzy się nienajgorzej.
Testy w toku, jeśli będziecie zainteresowani to z czasem dodam kilka zdjęć zrobionych tym cudakiem :)
A tak prezentuje się na OM-D E-M10MkII :
201524
201525
(zdjęcia paskudne, ale robione tanim smartfonem).
Pozdrawiam
stpman
Dlaczego Focus Peaking nie działa ? Jacek (Jack) kiedyś pisał, że toto działa z wszystkimi obiektywami.
Mam FP włączony, a nie podświetla mi ostrego obiektu na biało...
Mam FP włączony, a nie podświetla mi ostrego obiektu na biało...
Ja ustawiłem na żółto i podpiąłem pod Fn2
Sprawdź czy dobrze to zrobiłeś. Masz obiektywy do m 4/3 ? to ustaw MF i na nich możesz przetestować.
Właśnie to testowałem i z panasem 25mm FP działa elegancko, z tym chińczykiem nie działa. Może to kwestia adaptera?
Nie wiem, może. Napisz do Jacka, On jest guru :)
Może być też kwestia słabego kontrastu tego szkiełka (miałem kiedyś 25 1.4 tej samej firmy). Ja coś takiego obserwuję z Heliosem, Tokiną 135 2.8 i Samyangiem 500 6.3. Jeśli w kadrze nie ma czegoś bardzo kontrastowego to nie działa, w przypadku Heliosa i Tokiny po lekkim przymknięciu od razu poprawa, przy Samyangu nic przymknąć się nie da...
Może być też kwestia słabego kontrastu tego szkiełka (miałem kiedyś 25 1.4 tej samej firmy). Ja coś takiego obserwuję z Heliosem, Tokiną 135 2.8 i Samyangiem 500 6.3. Jeśli w kadrze nie ma czegoś bardzo kontrastowego to nie działa, w przypadku Heliosa i Tokiny po lekkim przymknięciu od razu poprawa, przy Samyangu nic przymknąć się nie da...
Też tak pomyślałem, lub nawet inny powód. Obiektyw jest zbyt "miękki". I nawet jak masz kontrast to obiektyw go rozmemła :)
Z Heliosem nie mam problemów - ostrzy doskonale.
Poniżej zdjęcie z Jupitera 9 na 2,0 Tło jest szalone :D
201544
Z tego co pamiętam to Fujian 25 1.4 był ostry tylko teoretycznie ;) szkło raczej do zabawy niż do czegoś poważniejszego, ale cena śmiesznie niska i malutki rozmiar. Co do Heliosa albo Tokiny to zależy od powierzchni, na którą celuję i od ustawionego profilu jpg - przy ustawionym wyostrzeniu na +3 efekt jest dużo lepiej widoczny, nie wiem jak na Olku (mam Panasa GX9)
Ja robie w RAW-ach. Wyostrzanie na zero :)
W takiej sytuacji ostrość na podglądzie jest gorsza u mnie, Olkiem robiłem tylko w RAW-ach, Panasem zdjęcia rodzinne w jpg, jak używam manuali jak Helios 58, Tokina 135, Reuvenon 300 albo Samyang 500 używam RAW+jpg, jpg w profilu wyostrzanie na +3 i dużo wygodniej ostrzy się. Póki miałem Olka to Samyanga 500 chciałem sprzedać bo za żadne skarby nie mogłem ostrości złpać, z Panasem w odpowiedniej konfiguracji jest o niebo lepiej.
Nie oszukujmy sie... Ten obiektyw to raczej zabawka ;)
Jest ostry tylko w centrum, boki to mydełko. Po weekendzie wrzucę jakieś foto to sobie obejrzycie.
Trzy zdjęcia przykładowe w moim temacie, link w stopce.
Jeszcze taki mały updated ;)
Funkcja Focus Peaking oczywiście działa z tym obiektywem, ale trzeba ją włączyć. Sama z automatu się nie włącza jak przy systemowym szkle w manualnym ostrzeniu.
(Bo niby skąd aparat ma wiedzieć, że ostrzymy).