PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt - wytypujecie faworyta?

salvadhor
23.04.08, 20:01
Dostałem takie zadanie od znajomej - 'o, ty masz coś z fotografią wspólnego, jaki byś aparat polecał?'. Jak poleciłem, to szybko dodała 'ale tak do 600 zł', i pokazując jakaś papierową reklamę z mediamarktu z Canonem na pierwszej stronie - 'a to dobre, to?'.

Rozchodzi się o kompakt dla kobity, do torebki i do kieszeni. Ma przetrwać burze piaskowe (wywczasy w Maroku), ma przetrwać poranną bryzę, w domu rodzinę uwiecznić, bezproblemową komunikację z komputerem, itp.

Pierwsze co mi przyszło do głowy, to olkowa seria SP-XXX, ale potem - mamy te pancerniaki i np. zacząłem rozważać mju 820. Ale jakie toto zdjęcia robi? W tej materii z małych kompaktowców, Fuji zbiera dobre oceny. No przecież Canona jej nie polecę :) A może będę musiał? Podzielcie się doświadczeniami.

fotomic
23.04.08, 20:23
dla kobiety i do torebki, któryś z serii mju nie koniecznie SW. Popatrz też na FE, ale wolałbym dopłacić do mju ;)

Aha - 600 zzeta ? hmmmm za mało chyba.

grizz
23.04.08, 20:51
za 700 kilka zł można dorwać mju790sw :)

Smerf Maruda
23.04.08, 20:51
Olympus mju ii załadowany Kodak Portrą 400NC.

Morlok
23.04.08, 21:03
Olympus mju ii załadowany Kodak Portrą 400NC.
Jak możesz takie rzeczy pisać fujj, toż to pewnie nowoczesna kobieta, gdzie jej sie w żelatynie babrać. :wink:
A tak na poważnie, sąsiadka (fotograf) kupiła matce Nikona Coolpix P50 i wpadla do mnie w niedzilę się pochwalić. Fotki wyglądąły nieźle. Przynajmniej na papierze. Mówiła , że nie grzbała w PS, tylko zmniejszyła na potrzeby labu.
Pozdr.

suchar
23.04.08, 23:41
Olympusa XA z HP5 Plus ;)

dobas
24.04.08, 00:50
OLYMPUS 35 RD z ZUIKO 40 1.7 - i VELVIĘ do środka

ewentualnie polecał bym serię SW - moja mama jest zachwycona ! ;)

dobas

zulka
24.04.08, 08:28
Tak zwyczajnie po babsku strasznie podobają mi się Lumix'y Panasonica :) ładne, eleganckie, w stalowych kolorkach i czytałam o nich dobra opinie.

Albo Ricoha caplio, któregoś.

Ale jak ma przeżyć burze piaskowe i wiesz... damska torebka czasem tez lata ;) to pancerne olki też są ładne :)

heheh mam wrażenie że nie pomogłam :D

(ale zawsze przy półce z kompaktami czuje sie jak dzieciak w sklepie ze slodyczami hehehe )

marcinpolniak
3.05.08, 06:48
Aparat dla teściowej do 450 zł... Canon A470 lub Oly FE-210. Co wy na to?