PDA

Zobacz pełną wersję : OLYMPUS Image Track na androidzie - czy to działa ?

ogc13
26.04.18, 15:03
Czy mogę prosić o wyjaśnienie jak tego używać ?
Chciałem przypisać do zdjęć lokalizację.
Odpalam to badziewie, łączę się z aparatem, synchronizuję czas (udało się), startuję dziennik na komórce, rozłączam aparat z Wifi (no bo chcę zdjęcia robić), cykam dwa zdjęcia, zamykam dziennik w aplikacji, podłączam aparat do aplikacji, próbuję zsynchronizować i d..a.
Mówi że nie ma zdjęć do otagowania.
Co robię źle ?
Nie mogli wbudować modułu GPS do aparatu czy co ! :evil:

ogc13
26.04.18, 17:17
Uff udało się. Ale nie jest to wcale intuicyjne.
Kliknięcie w dziennik tylko go otwiera.
Trzeba go dłużej przydusić paluchem i wtedy w menu kontekstowym jest opcja przesyłania geotagów do aparatu.

Jakieś strasznie niedopracowane te programy (OIShare i ten OITrack).
Niby chcą współpracować ze sobą, jeden uruchamia drugi, gubią przy tym WiFi, każą wchodzić w ustawienia WiFi i usuwać połączenie z aparatem .... masakra.

Jack
26.04.18, 20:24
[...]Niby chcą współpracować ze sobą, jeden uruchamia drugi, gubią przy tym WiFi, każą wchodzić w ustawienia WiFi i usuwać połączenie z aparatem .... masakra.Nie otwierałem dzioba wcześniej, bo powinienem to wiedzieć, ale nie wiedziałem...:roll: Trochę to sobie przejrzałem i zauważyłem jedną okoliczność, która powoduje to gubienie Wi-Fi. Mianowicie przy przechodzeniu z OI.Share do Tracka, smartfon z uporem maniaka przełącza się na to Wi-Fi w swoim pobliżu, z którego osiąga połączenie z internetem, a wyłącza połączenie z aparatem, z którego nie ma internetu. Może problem tkwi jednak w inteligencji smartfona? Do geotagowania nie trzeba używać OI.Share. Wystarczy od razu uruchomić OI.Track,sparować z aparatem, aby ustawić datę i godzinę. Potem rozpocząć rejestrowanie dziennika. Po zakończeniu wędrówki, znowu włączyć Wi-Fi, połączyć aplikację z aparatem i przesłać dziennik do aparatu.
Edit: uprościłem... oczywiście przed wysłaniem dziennika, trzeba go wpierw zakończyć i zapisać. Poprzez OI.Share można importować zdjęcia do smartfona, te otagowane oznaczone są symbolem satelity.

ogc13
26.04.18, 22:49
Potwierdzam, że telefon był połączony z WiFi do internetu. Może to jest przyczyną tego niestabilnego zachowywania się programów.
Idzie majówka - niebawem potrenuję.

Bodzip
23.09.18, 07:41
Kiedyś popełniłem takiego arta. Może warto zaimplementować :)

https://forum.olympusclub.pl/threads/91431-Geotagowanie-w-Linuxie

ogc13
23.09.18, 08:14
Ciekawy materiał. Dzięki.
Popróbuję takiego rozwiązania.