Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec E-PL8 - chyba maryca, wyłącza się nie robi zdj
salber2010
23.04.18, 11:07
Witam,
Nabyłem bezlusterkowca E-PL8 powystawowy, ale po kilku zdjęciach wyłączył się. Po kilku takich razach (wł, wył) zaczęły towarzyszyć temu nienaturalne odgłosy z wew. (chrobotanie). Jak jest świeżo włączony to działa menu i wszystko, zoom itd. ale po wstępnym naciśnięciu spustu słychać już jakieś dziwne odgłosy i widać jak na wyświetlaczu przeskakuje obraz (przemieszcza się i wraca, szybko). Po zwolnieniu spustu nic się nie dzieje, ale po zrobieniu zdjęcia, które się nie zapisuje na karcie, aparat się wyłącza. Po zdjęciu obiektywu widać matrycę, która na oko jest przekrzywiona i znowu: po naciśnięci wstępnym migawki widać jak skacze i towarzyszą temu odgłosy i chrobotanie.
Czy można taką usterkę naprawić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pada lub już padła stabilizacja obrazu . Wszystko można naprawić , gwarancję masz?
salber2010
23.04.18, 11:21
Witam,
dzięki za szybką odp. No właśnie nie mam gwarancji i sam się musze z tym bujać. Nie mam komu tego dać. W Bielsku Białej jest tylko jeden serwis foto, ale chwilowo nieczynny. Nawet nie wiem czy się tego podejmie,
To może być coś więcej. Gdy mnie padła stabilizacja, to w prawym górnym rogu ekrany migał na czerwono napis "IS" (E-PL5)
Pomimo tego aparat robił zdjęcia bez problemu.
wyłącz stabilizacje w menu (jeśli się da) i sprawdź jak działa
salber2010
24.04.18, 20:28
wyłącz stabilizacje w menu (jeśli się da) i sprawdź jak działa
Da się, co więcej bez stabilizacji działa dobrze, cyka fotki w każdej opcji. Za to z włączoną stabilizacją (bez względu czy auto czy 1, 2, 3) skacze obraz i dobiegają z wnętrza stuki, nie robi zdjęcia, i wyłącza się. Inaczej w przypadku video, skacze obraz, odgłosy stukania, ale kręci filmiki. Po zatrzymaniu nagrywania znowu skacze obraz i wydobywają się stuki.
Czyli stabilizacja? Ma ktos pomysł gdzie to wysłać. z kim sie skontaktować.
[...]
Czyli stabilizacja? Ma ktos pomysł gdzie to wysłać. z kim sie skontaktować.Roberto73 sugerując wyłączenie stabilizacji dał jasno do zrozumienia, że to ona nie działa poprawnie. Wracając do naprawy - E-PL8 jest stosunkowo nowym modelem (jeszcze nie minęło 2 lata od wprowadzenia do sprzedaży), więc powinien być na gwarancji, o ile pochodzi z dystrybucji europejskiej (ale np. sklepy typu "eglobalcentral" - nie są europejskie).
Co to znaczy "powystawowy" i jest bez gwarancji? Jeżeli aparat nie został zwinięty z wystawy, albo nie "spadł z TIRa" w trakcie powrotu z wystawy i pochodzi ze sklepu, to sprzedawca powinien wystawić paragon sprzedaży. Nawet, gdy dotyczy aparatu użytkowanego w w sklepie do celów demonstracyjnych. A z paragonem aparat posiada gwarancję.
Aparat możesz zgłosić do serwisu fabrycznego Olympus (poprzez formularz internetowy: https://consumer-service.olympus-europa.com/external/Default.aspx) na naprawę gwarancyjną (jeśli znajdziesz paragon), albo odpłatną. Zryczałtowany koszt naprawy modelu E-PL8 wynosi 552,50 Złotych brutto. Na Twoim miejscu poszukałbym paragonu ;-)
salber2010
25.04.18, 10:33
Roberto73 sugerując wyłączenie stabilizacji dał jasno do zrozumienia, że to ona nie działa poprawnie. Wracając do naprawy - E-PL8 jest stosunkowo nowym modelem (jeszcze nie minęło 2 lata od wprowadzenia do sprzedaży), więc powinien być na gwarancji, o ile pochodzi z dystrybucji europejskiej (ale np. sklepy typu "eglobalcentral" - nie są europejskie).
Co to znaczy "powystawowy" i jest bez gwarancji? Jeżeli aparat nie został zwinięty z wystawy, albo nie "spadł z TIRa" w trakcie powrotu z wystawy i pochodzi ze sklepu, to sprzedawca powinien wystawić paragon sprzedaży. Nawet, gdy dotyczy aparatu użytkowanego w w sklepie do celów demonstracyjnych. A z paragonem aparat posiada gwarancję.
Aparat możesz zgłosić do serwisu fabrycznego Olympus (poprzez formularz internetowy: https://consumer-service.olympus-europa.com/external/Default.aspx) na naprawę gwarancyjną (jeśli znajdziesz paragon), albo odpłatną. Zryczałtowany koszt naprawy modelu E-PL8 wynosi 552,50 Złotych brutto. Na Twoim miejscu poszukałbym paragonu ;-)
Kupiłem na OXL :) Gość przywozi różne "cacka" z niemiec. Ma mnie teraz gdzieś ze sprzętam i paragonem. Kupiłem u niego samo body. Jak testowałem body z innym obiektywem na próbe w sklepie to na stabilizacji wyłączonej i wszystko było ok. Chciałem tylko sprawdzić czy działa/. Potem czekałem na swój obiektyw miesiąc i dopiero zacząłem się bawić.
Kupiłem na OXL :) Gość przywozi różne "cacka" z niemiec. [...]Zatem masz alternatywę - albo rozważyć serwisowanie, albo wyłączyć stabilizator mając wielką nadzieję, że już nie będzie dodatkowych niespodzianek. W przypadku serwisu fabrycznego Olympus, aparat zostanie przetestowany, będzie miał naprawione wszystko to, co nie bangla, a cały aparat uzyska 6 miesięcy gwarancji na całość jego działania. Tylko rachunek będzie wynosić 552,50 :roll: Ewentualnie zorientuj się, czy jakaś krajowa firma serwisująca aparaty podejmie się naprawy stabilizatora.