PDA

Zobacz pełną wersję : x30 - Lx100 - Gx80

Mr_Crowley
17.04.18, 15:00
Witam ponownie bo bardzo długiej przerwie:)
juz jakiś czas temu następca olka E520 czyli nikon D300s został sprzedany, wvkońcu przyszedł czas na cos mniejszego i nowszego i stad pytanie:
Fuji X30 czy Panasonic Lx100 czy moze jednak Panasonic GX80.
sporo poczytałem o powyższych aparatach wiec wiem ze gx80 jest z wymienna optyka , ze Lx 100 jest jaśniejszy na krotkim a fuji jest dłuższy z tez nie złym światłem.
dodam ze fuji mogę nabyć używkę(ponoc prawie nowy) za jakies 250 EUR panasoniki nowe za 600.
zalezy mi na wygodzie, co spełniają oba kompakty sa male i poreczne, gx 80 z 12-32 tez, jednak swiatlo juz slabsze, ma to byc do wakacyjnych fotek czasem street lub jakis portrecik.
niestety w sklepach nie zawsze sa dostepne zeby pomacac stad pytanie do znawcow.
Ktory?
wiem ze panasonic jest technicznie lepszy(wiekszy sensor, wideo 4K) jednak patrzac na zdjecia tych aparatow jakos te z fuji mi podchodza bardziej, moze lepszy fotograf :)
chetnie poczytam wasze opinie.
co do GX80 to z kazdym innym obiektywem juz nie jest taki kompaktowy i cena oczywiscie inna i to jest u mnie na minus.
Pozdrawiam

grizz
17.04.18, 15:18
Jeżeli to bez myśli o innych obiektywach, to gx80 nie ma sobie co głowy zawracać.

Brałbym lx100. wiesza matryca + jaśniejszy i szerszy obiektyw.

Makromaniak
17.04.18, 15:36
Jeśli do wakacyjnych zdjęć, to większych różnic między Fuji a LX100 chyba nie znajdziemy w gotowych zdjęciach mimo pewnej różnicy w wielkości sensora, Seria fuji x10-20-30 była bardzo chwalona za wygodę, jakość optyki i zdjęć, Panas bardzo mi się podoba, a le w twojej sytuacji wziął bym ...tańszy :-) 300 euro piechotą nie chodzi.... Sprawdź w sieci, jak sprawdzić przebieg tego "mało używanego" fujica.
Wideo 4K to jak dla mnie bajer, po pierwsze trzeba mieć takie TV, Różnica będzie widoczna raczej z bliska ekranu, moim zdaniem HD zupełnie wystarcza

epicure
18.04.18, 09:06
Polecam 1-calowce z jasnymi szkłami, np. Canona G7X II.

Mr_Crowley
18.04.18, 20:12
Dzieki za odpowiedzi,
Canona udało się zobaczyć i potrzymać, maly, aż chyba za maly, brak wizjera,
Bardziej skłaniam się ku lx100 i tego zamówię, jak nie będzie pasował to mam zawsze 14 dni na zwrot.
Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

psl
19.04.18, 09:26
Wideo 4K to jak dla mnie bajer, po pierwsze trzeba mieć takie TV, Różnica będzie widoczna raczej z bliska ekranu, moim zdaniem HD zupełnie wystarcza

4K to nie tylko film, ale również różne opcje i możliwości zdjęć 4K. Dla mnie fantastyczne, np. post focus, a zwłaszcza focus stacking.

Makromaniak
19.04.18, 13:17
4K to nie tylko film, ale również różne opcje i możliwości zdjęć 4K. Dla mnie fantastyczne, np. post focus, a zwłaszcza focus stacking.

ale czy jest to w LX 100?

stpman
19.04.18, 13:51
Rozważyłbym jeszcze na twoim miejscu Olympusa O-MD E-M10 Mk II plus jasna stałka. W przyszłości obiektyw zawsze możesz dokupić lub zmienić. W kompakcie trzeba będzie zmienić aparat ;)

Mr_Crowley
19.04.18, 13:57
Rozważyłbym jeszcze na twoim miejscu Olympusa O-MD E-M10 Mk II plus jasna stałka. W przyszłości obiektyw zawsze możesz dokupić lub zmienić. W kompakcie trzeba będzie zmienić aparat ;)

Rozwazam wciaz zakup gx 80 który wydaje sie byc lepszym, jednak nie chce juz bawić sie w zbieranie słoików a w tym przypadku napewno tak będzie ;), w tej chwili nie mam czasu na fotografie wiec dla kilku chwil w roku nie chce sie w to pchać, najlepsza opcja byłby fuji x100f/t jednak cena hamuje i to bardzo;)

grizz
19.04.18, 14:11
ale do gx80 musiałbyś podpiąć 12-35 a nie 12-32 żeby zbliżyć się do lx100

psl
19.04.18, 20:32
ale czy jest to w LX 100?
Nie mam pojęcia. Jest na pewno na stronie producenta opisane. Jak ma filmy 4K to prawdopodobnie ma też zdjęcia 4K. Przy czym nie jest pewne czy ma wszystkie możliwości 4K, bo np. g7 nie ma możliwości focus stackingu, chociaż zdjęcia 4K ma. Panasonic coś tam kombinuje w zależności od aparatu daje więcej i mniej opcji 4K. Trzeba przeczytać specyfikacje danego aparatu plus przeczytać aktualizacje do tego aparatu.

stpman
19.04.18, 22:25
A może jeśli sprawa nie jest pilna to poczekać, czy na jesieni Panasonic pokaże następcę LX100? To może być bardzo ciekawy aparat ;)

A może Sony RX100?

epicure
19.04.18, 22:28
Całe te 4K można o kant d... potłuc, jeśli obraz będzie się trząsł jak galareta (bo stabilizacja nie działa w 4K), a AF będzie jeździł w tę i z powrotem, powodując młodości u widzów. Żadne focus stackingi czy inne bajery nie zrekompensują tego. Trzeba dokładnie sprawdzić, czy producent danego modelu nie leci sobie w kulki z tym 4K, bo niestety w większości przypadków tak właśnie jest.

Mr_Crowley
19.04.18, 22:30
Zamowilem juz panasonc lx100, jak pisalem wczesniej, w ciagu 14 dni moge zwrocic, w najblizszym czasie szykuja sie 2 wypady wiec bede mogl go dobrze przetestowac, wtedy zdecyduje

stpman
19.04.18, 22:32
Całe 4k to pic na wodę...
Mam TV 4k 49cali, który oglądam z 4m i różnicy w jakości obrazu między 4k a fullHD nie widać... Oczywiście mowa o tym samym obrazie w dwóch jakościach.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

LX100 wydaje się być sensownym wyborem :)

Mr_Crowley
19.04.18, 22:33
Całe te 4K można o kant d... potłuc, jeśli obraz będzie się trząsł jak galareta (bo stabilizacja nie działa w 4K), a AF będzie jeździł w tę i z powrotem, powodując młodości u widzów. Żadne focus stackingi czy inne bajery nie zrekompensują tego. Trzeba dokładnie sprawdzić, czy producent danego modelu nie leci sobie w kulki z tym 4K, bo niestety w większości przypadków tak właśnie jest.
4K i wlasciwie cale filmowanie traktuje jako dodatek ktory moze wykorzystam, ale wcale nie musze, gorzej jak by byl potrzebny a by nie bylo ;)

psl
19.04.18, 23:10

W gx80 nic nie lata jak galareta. Focus stacking i pozostałe funkcje foto 4K działają bez problemów. Moża z ręki stacking robić pod warunkiem, że w kadrze nic nie zmienia gwałtownie pozycji. Post focus rewelacja, zwłaszcza przy maksymalnie otwartym 25/1.7 i dynamicznych scenach - ostrość łapiesz w punkt po zrobieniu ujęcia. Generalnie dla mnie zdjęcia 4K w znaczny sposób zwiększają możliwości foto i to działa. Koszt? Zjazd do 8MP oraz nie działa z obiektywem dużego 4/3 podpiętym przez MMf2.

cube007
20.04.18, 09:30
LX100 ma 4K Photo, ale nie ma funkcji post focus i focus stacking... Pewnym substytutem może być apka GSimpleRelease