PDA

Zobacz pełną wersję : Podatek od sprzedanych zdjęć

fusch
11.04.18, 19:55
Czy ma ktoś doświadczenie w kwestii odprowadzania podatku od zdjęć sprzedanych w serwisach online?

1. Jak zakwalifikować taką sprzedaż w PIT?

2. Czy liczy się faktyczna data transakcji z serwisu, czy też data kiedy zdecydowałem się na przelew całości środków na moje konto?

Będę wdzięczny za pomoc bardziej doświadczonych fotografów :wink:

grizz
12.04.18, 08:49
Ter kwestie będą zależały od kilku czynników.

Masz dg? Jaka jest umowa ze serwisem sprzedającym - kto jest stroną transakcji, kiedy uważa się ją za przeprowadzoną.

Eddie
12.04.18, 11:54
Zależy jak wygląda Twoja umowa z serwisem. Jeśli serwis jest pośrednikiem i de facto umowa kupna/sprzedaży zawierana jest z nim, ma obowiązek wystawić Ci PIT zgodnie z zasadami, w którym zawarte są kwoty ze sprzedaży i zaliczka odprowadzona na poczet podatku.
Jeśli to Ty jesteś częścią umowy jako sprzedający, kwota ze sprzedaży zdjęć powinna być zawarta w rubryce z przychodami z praw autorskich (to jeszcze do potwierdzenia). Obecnie istnieje coś takiego jak działalność nierejestrowana. Przy przychodach do 1050 pln nie musisz mieć DG.

fusch
14.04.18, 21:58
Zależy jak wygląda Twoja umowa z serwisem. Jeśli serwis jest pośrednikiem i de facto umowa kupna/sprzedaży zawierana jest z nim, ma obowiązek wystawić Ci PIT zgodnie z zasadami, w którym zawarte są kwoty ze sprzedaży i zaliczka odprowadzona na poczet podatku.

Zdjęcia sprzedałem na 500px. To jest amerykański portal więc nie wystawią mi PITa. Kwota nie przekroczyła wskazanej przez Ciebie. To była pojedyncza transakcja.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Ter kwestie będą zależały od kilku czynników.

Masz dg? Jaka jest umowa ze serwisem sprzedającym - kto jest stroną transakcji, kiedy uważa się ją za przeprowadzoną.

Nie mam dg. To była pojedyncza transakcja nie przekraczająca kwoty 500 zł.

Korzystam z 500px, więc nie wystawią mi PITa.

fotozawodowiec
23.04.18, 20:51
zadzwoń do ministerstwa finansów na infolinię