PDA

Zobacz pełną wersję : Mały korpus dla nastolatka

ObSztetke
18.02.18, 12:50
Cześć. Fotografią zajmuje się amatorsko od kilku lat. Używam lustrzanki APS-C Pentaxa. Niedawno nieśmiało wszedłem w system micro 4/3 kupując dodatkowo, jako fotograficzne EDC, Lumixa GX80 i obiektyw Lumix G 20mm f/1.7. Ponadto posiadam obiektyw Lumix G 12-32 mm f/3.5-5.6, który był w zestawie z aparatem ale jego używam sporadycznie. Częściej zdarza mi się podpiąć, któryś z posiadanych i lubianych przeze mnie manualnych obiektywów (kilka Pentax-M i jeden M42). Decyzja była przemyślana, poprzedzona odpowiednim rozeznaniem, analizą potrzeb i z perspektywy kilku miesięcy jestem bardzo zadowolony z wyboru.

No dobra... pomału dochodzimy do pytania :) Otóż mój szesnastoletni syn zaczyna przejawiać zainteresowanie fotografią. Póki co udowadnia mi, że to zainteresowanie jest autentyczne fotografując moim starym aparatem analogowym :) ale pomału zaczynamy myśleć o cyfrowym. Chciałbym, żeby na początek był to tani używany aparat (500 PLN max do 1 000 PLN). Mały i lekki tzn. wielkości kompakta. Oczywiście koniecznie z trybami półautomatycznymi i manualnym. Pomyślałem, że może to być jakiś zaawansowany kompakt (Fujifilm X20 / X30) albo sam korpus micro 4/3 zaś ja oddałbym młodemu prawie nie używany przeze mnie obiektyw Lumix G 12-32 mm f/3.5-5.6. Po wstępnej analizie doszedłem do wniosku, że odpowiedni będzie Panasonic Lumix GF1. Niestety młodemu zależy na wizjerze :( Trochę kwękam na to wymaganie ale w sumie mu się nie dziwię... też nie chciałbym aparatu bez wizjera. Nie mam dobrego rozeznania w systemie a szczególnie w starszych modelach. Podpowiecie coś? Napierać na tego GF1 czy jest jakieś kompromisowe rozwiązanie?

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam. Dobrej niedzieli :)

easy_rider
18.02.18, 13:11
Skoro ma być z wizjerem - to jakikolwiek OMD załatwia sprawę...

ObSztetke
18.02.18, 13:18
Myślisz, że znajdę coś rozsądnego z OMD w tych pieniądzach?

Koriolan
18.02.18, 13:46
Poszukaj Panasonica z serii G/GX. Nie musi być najnowszy. Jakieś G5?

Bodzip
18.02.18, 17:19
Za małe pieniądze to kup Pena E-PL5 za psi piniądz kupisz. Całe lata tym fociłem.

szafir51
18.02.18, 17:30
Z wizjerem to używany G6 znajdziesz i to z obiektywem. Tylko on nie jest taki mały. Albo GX7. Albo E-M10 w pierwszej wersji. Cokolwiek byś nie kupił to i tak przewyższy znacznie umiejętności szesnastolatka.

And.N
18.02.18, 17:34
E-PL5 nie ma wizjera, G5 ma, ale nie jest taki kompaktowy. Na początek zabawy w fotografie w zupełności wystarczy.

Roberto73
18.02.18, 18:56
GX7 albo EM10

Bodzip
18.02.18, 20:47
E-PL5 nie ma wizjera, G5 ma, ale nie jest taki kompaktowy. Na początek zabawy w fotografie w zupełności wystarczy.
Ma nakładany. Mogę oddać za grosze. No za 3 stówki (897 kosztuje w Cyfrowych)

ObSztetke
19.02.18, 00:02
Koledzy, bardzo dziękuję za odzew. Ten G5 mi się podoba ale najważniejsze, że zainteresowanemu także :). Jak sprawdziłem wymiary, to nie jest on taki duży. Chyba bryła podobna do lustrzanki sprawia, że wydaje się większy niż na papierze. Obiektyw 12-32 mm będzie wystawał akurat tyle, co grip więc bryła będzie taka akuratna myślę. Nie spodziewałem się także, że w tym budżecie znajdzie się coś, nie dość, że z wizjerem to jeszcze z gibanym wyświetlaczem. GX7 wydaje się równie dobrym, jeżeli nie lepszym wyborem. Zobaczymy, co ciekawego uda się nam znaleźć. Poszukiwania uważam za otwarte :) Dzięki Panowie jeszcze raz za pomoc.