Zobacz pełną wersję : Jaki komputer od obróbki zdjęć
Jako , że mój stacjonarny komp ma już około 7 lat , i Lightroom 6 jakoś tak kulawo na nim działa , przymierzam się do zmiany na coś nowszego. Obecnie mam procek i5 750 (jakaś stara generacja 2.67) , 8 GB RAM (666Mhz), karta jakaś geforce 9500, wolny dysk 5400 , zasilacz 300W .
No i teraz pytanie , jaki procek da dużą poprawę prędkości obróbki, czy jest sens inwestowania w jakieś najnowsze 6 rdzeniowe i7 , ile RAM i jakie pędkości wystarczą, czy dysk ma duże znaczenie, czy karty nvidia GTX (te nowsze producent reklamuje że wspomagają programy do obróblki) faktycznie coś dają ?
Mogę wydać , tylko czy to się przełoży faktycznie na zdecydowanie większy komfort pracy , czy mi da 10-20%?
Nie ma sensu, zmiana dysku na SSD pod system(do 120GB) i masz fajną maszynę.
Karty graficzne kosztują teraz krocie, ile warstw będziesz tworzył w PS czy jak wielkie TIff, będziesz otwierał?
Właśnie sobie złożyłem maszynkę na 6 rdzeniowym Ryzen5 +16 GB ramu + dysk SSD. Tyle że to wszystko na Linuxie śmiga.
Aha, grafika Radeon - tylko jaka to Ci teraz nie powiem :)
Żadnych prac na warstwach itp. Jedno zdjątko otworzę i tyle , aa może film w 4K z aparatu obejrzę , teraz tylko FullHD idzie płynnie. Żadnych linuxow , nie chcę mi się uczyć :mrgreen:
Żadnych prac na warstwach itp. Jedno zdjątko otworzę i tyle , aa może film w 4K z aparatu obejrzę , teraz tylko FullHD idzie płynnie. Żadnych linuxow , nie chcę mi się uczyć :mrgreen:
Wystarczy, + to co napisałem.
Wystarczy, + to co napisałem.
No masz , a chciałem kupić nową zabawkę , to mnie wyhamował jak ojciec :mrgreen:
Ok.
I7 albo Ryzer
1070 albo rx 580 8GB
32GR RAM
SSD M2 250 + Hdd 1TB na dane
zasiłka ok 850W certyfikat gold+
Może być? :lol:
Jak chcesz nową zabawkę to poczekaj, aż wejdą na rynek nowe ryzeny. Nawet jeżeli myślisz o Intelu (a te nowe i7 są bardzo fajne) to też poczekaj, może ceny się ruszą.
Nowy komputer się kupuje jak wychodzi coś nowszego, wtedy te nieco "starsze" spadają z ceny a i tak jest o niebo lepsze od tego co się ma...
No chyba, że kasy masz w nadmiarze to szalej. A co!
... chciałem kupić nową zabawkę ...Kup SSD jak radził Saboor, będziesz miał nową zabawkę :)
Nowy komputer się kupuje ...
Komputerów się nie kupuje, bo wsadzą do środka byle co. Komputery się składa samemu.
Kup SSD jak radził Saboor, będziesz miał nową zabawkę :)
Potwierdzam.
Zainwestuj w dysk SSD i włóż do "starego" kompa. Na nim zainstaluj system i folder Lightroom a zdjęcia możesz trzymać na HDD. Jeżeli nie odczujesz wystarczającej poprawy to do kupionego już dysku SSD dokupisz całą resztę. Niczym nie ryzykujesz a możesz zaoszczędzić np. na dobry monitor, jeżeli jeszcze nie masz :)
Komputerów się nie kupuje, bo wsadzą do środka byle co. Komputery się składa samemu.
Czepiasz się Gorliczaninie. Oczywiście, że części się dobiera samemu wg potrzeb, kasy no i żeby to grało miedzy sobą.
Ja mam komputer już pewnie też tyle co nasz kolega. 4-ro rdzeniowy 8 ram. 64bit, jedyne co ostatnio zmieniłem to zasilacz i kartę graficzną na dużo nowszą.
Śmiga na razie dalej nieźle, Pliki po 1,5GB, Prace 3D, grafika na warstwach..... Działa....
Nie zmienia to faktu, że zmieniłbym jeszcze parę rzeczy w nim. Ale to tak jak z mym samochodem: jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma...
Potwierdzam.
Zainwestuj w dysk SSD i włóż do "starego" kompa. Na nim zainstaluj system i folder Lightroom a zdjęcia możesz trzymać na HDD.Tak właśnie zrobiłem. Oryginalny HDD służy mi jak o magazyn zdjęć a na SSD jest system i Zoner. :)
FreddieChopin
24.01.18, 23:15
Nawet jeżeli myślisz o Intelu (a te nowe i7 są bardzo fajne)
szczególnie w kontekście Meldown i Spectre (;
Meltdown jest załatany.
Spectre dotyczy wszystkich w bardzo wąskim zakresie. I pewnie kolejne ryzeny i intele też będą na niego podatne.
FreddieChopin
24.01.18, 23:31
Meltdown jest załatany.
Czyżby? http://www.komputerswiat.pl/nowosci/bezpieczenstwo/2018/04/intel-odradza-instalowanie-patchy-dla-spectre-i-meltdown.aspx - news z wczoraj.
No wynika, że nowe poprawki są.
FreddieChopin
24.01.18, 23:49
Widział ktoś te nowe poprawki już? Bo ja jeszcze nie <:
Święte słowa ! :mrgreen:
Tylko,że składać trzeba umieć. I dobrać sprzęt też. Nie każdy ma na to czas i ochotę. Sytuacja jak z malowaniem pokoju. Można samemu, można po taniości brać fachowca albo wybrać solidnego ;) (albo ze zdjęciami na ślubie!)
Zaczął bym od tego, że Lightroom jest jednym z najgorzej skalujacych się programów.
Tzn przyrost szybkości działania będzie, ale niewspółmierny do wydanych pieniędzy.
Jestem świeżo - tzn 4 miesiące - po wymianie komputera z roku 2009, tak więc jestem na bieżąco.
Po drugie - można mieć komputer zarówno kupiony jak i złożony - w wielu firmach są konfiguratory i dobierasz co chcesz ( z ich oferty rzecz jasna) a sklep złoży komputer za free lub za rozsądną opłatą.
W piec generalnie nie ma potrzeby inwestowania, jezeli ktus nie zajmuje sie profesjonalnie grafika lub filmowaniem.
Zwykla maszynka z wiekszym ramem i koniecznie SSD wystarczy.
pozdroofka
PS
Rowniez szkoda zycia na rawy:)
Czyżby? http://www.komputerswiat.pl/nowosci/bezpieczenstwo/2018/04/intel-odradza-instalowanie-patchy-dla-spectre-i-meltdown.aspx - news z wczoraj.
Polecam poczytać, sporo informacji: intel wycofał się ze swojego mikrokodu z 2018 r i wrócił do 2017.
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=30168
FreddieChopin
25.01.18, 10:39
Czyli na razie żadnej poprawki nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Wg informacji Intel wiedział o problemie od ~pół roku, więc skoro do tej pory nie mają jeszcze działającej poprawki, to nie wiadomo kiedy ją zobaczymy <: Bo gadanie o tym że już ją mają i tylko wystarczy lepiej przetestować może zadziała na inwestorów giełdowych, dla użytkowników finalnych jest bezwartościowe [;
Natomiast prawie wszyscy producenci płyt głównych wydali jakieś aktualizacje BIOS.
co do pieca - jeśli ktoś nie gra ( mnie się zdarza) to pecet sprzed 7 lat, dozbrojony w 8/16 GB RAM i dysk SSD spokojnie da radę.
No to mnie przekonaliscie ( przynajmniej na kilka miesięcy) , zostaje przy starym. Nic nie kupię i tyle! Tzn kupię jakiś aparat :evil:
To jednak słabo przekonywaliśmy ;) bo chyba większość namawiała na dysk SSD. No chyba, że już masz takowy :D
Mam, ale robił za magazyn :mrgreen: . Duzo roboty z postawieniem od nowa systemu. No ale może sie zmusze.
Mam, ale robił za magazyn :mrgreen: . Duzo roboty z postawieniem od nowa systemu. No ale może sie zmusze.
Nie musisz stawiać systemu. możesz sklonować obecny. Jakieś pół godziny.
Jak mialem przed uprgejdem do 10 win7 , to za chiny nie dało sie klona zrobić. Każdy program się wykladal. To jest komp od HP , na firmę z systemem juz sprzedany i tak zainstalowany , że nie dało rady.