Zobacz pełną wersję : amazon vs oficjalny diler w Polsce
Czy kupując aparat na Amazonie w Niemczech, ryzykuję czymkolwiek w stosunku do zakupu w Polsce? Chodzi mi głównie o dostępność do ew. akcji promocyjnych Olympus Polska.
Jakie jest Wasze doświadczenie z zakupem sprzętu foto na amazon.de ? Warto w to się pakować przy różnicy ceny około 100PLN (~5% wartości zakupu) na korzyść Amazon ?
Amazon.de nie jest objęty cashbackiem Olympus Pl, ale w chwili obecnej cashback się skończył. Poza tym pamiętaj, że Amazon przeliczy VAT na polski i cena będzie wyższa. No i uważaj, czy kupujesz od Amazona, czy od firm trzecich. Jeżeli od Amazona, to poza powyższym ryzyka żadnego nie ma.
Jeżeli te 5% nie uwzględnia róznicy VAT w PL i DE... to nie będzie żadnej różnicy.
Na Amazonie trzeba uważać, bo pojawiły się jakieś wałki, sprzedawcy proszą o kontakt przez email a potem wysyłają link do podrobionej strony amazona.
Ja kupuję na Ebay.de czy Amazon.de jak jest wyraźnie taniej niż u nas. Jak sprzęt nowy to obowiązuje gwarancja europejska.
Kupowanie taniej za granicą i żebranie o keszbek w Polsce to już mocne cebulowanie. Ja wiem, że każdy chce jak najtaniej ale bez przesady. Zresztą akcje promocyjne zawsze mają swój regulamin, który w miarę przejrzyście wyjaśnia kto, co i gdzie.
Dziękuję za porady, Wszystkie je wziąłem pod uwagę. 5% różnicy jest już po uwzględnieniu polskiego VAT. Towar jest bezpośrednio od Amazona. W promocji jest dodatkowo 30 dni darmowej chmury Adobe.
Jeden minus, że sprzęt (srebrny korpus E-M10 II) na magazynie będzie dopiero 29 stycznia.
Na zakończenie wątku mogę tylko dodać, że Amazon fatalnie zapakował aparat. Olympusowskie opakowanie wsadzili do dużo większego kartonu z dość miękkiej tektury bez żadnego wypełnienia, tak że pudełko z Olkiem latało w środku jak ryż w grzechotce :(