PDA

Zobacz pełną wersję : moje fotki z kajaka

chi
17.01.18, 00:37
ahoj! to mój pierwszy post więc witam pięknie wszystkich forumowiczów

piszę z prośbą o porady. jestem fanem kajakarstwa, w wolnym czasie pływam gdzie tylko się da. początkowo swoje spływy dokumentowałem robiąc zdjęcia komórką, która jednocześnie służyła mi za nawigację i telefon, jednak podczas jednego ze spływów telefon zatonął. postanowiłem zainwestować w aparat, wybór padł na Olympusa Tg-5. jestem bardzo zadowolony ze sprzętu, jednak martwi mnie fakt, że wykorzystuję zaledwie mały ułamek jego możliwości. w telefonie sprawa była prosta - klikam i jest zdjęcie. tutaj teoretycznie tak samo, ustawiam aparat w tryb auto i klikam, wychodzi zdjęcie... tylko że aparat ma tych trybów od groma. przeczytałem instrukcję, mimo wszystko kompletnie nie wiem, jaki tryb lub jakie ustawienia mam wybrać w danych warunkach

wiadomo jak jest na kajaku - pływam głównie po rzekach więc nie da się praktycznie stanąć w miejscu więc długi czas naświetlania jest niewskazany. kajak nie lubi stać w miejscu, jeśli puszczam wiosło i chwytam za aparat - zaczyna się kręcić, co nie ułatwia fotografowania. kolejna rzecz - często rzeka się kręci i płynąć przez las raz mamy światło z tyłu, raz z przodu, oświetlenie zmienia się cały czas. raz słońce, raz chmury...
próbowałem w aparacie wybierać opcje adekwatne do warunków: np: dużo zielonego i widoczki - to krajobraz, płynąłem przez gęsty las w cieniu - wybierałem cień, jak było pochmurno - chmury itp itd jednak nie zawsze uzyskiwałem pożądany efekt. jutro płynę na kajak i leżeć śnieg oraz dzień ma być pochmurny - jakie ustawienia będą optymalne?

kilka przykładowych zdjęć

197740

197741

197742

197743

197744
Warta

197745

197746

197747

197748

197749

197750

DG1193
17.01.18, 19:04
Nie wiem, czy tylko mnie to dotyczy, ale w tekście jest dużo dziwnych znaków zamiast niektórych liter (chyba dotyczy to tylko polskich liter), przez co tekst ciężko się czyta.
W kwestii wyboru ustawień - jeśli problemem są poruszone zdjęcia spowodowane niestabilnością kajaka, to o ile to możliwe należy skrócić czas naświetlania. Jeśli aparat ma możliwość wykonywania zdjęć w formacie RAW, to ja osobiście wolałbym właśnie w tym formacie robić zdjęcia, i nie bawić się w filtry jak np. "krajobraz", "chmury". Oczywiście zdjęcia w takim formacie wymagają później większego nakładu pracy przy obróbce, ale dają też o wiele większe możliwości.

Bodzip
17.01.18, 19:16
Jedne zdjęcia mi się podobają, inne nie. Dotrzesz się. Z czego piszesz, że tekst jest praktycznie nieczytelny ?

Krakman
17.01.18, 19:34
Trochę brak poziomu w niektórych. O tekście nie wspomnę...:)

jurec
17.01.18, 23:39

Tekst trzyma poziom - tylko się delektować :mrgreen:.

Krakman
18.01.18, 09:41
Aby mnie źle nie zrozumiano.
Nie wypowiadam się o poziomie zdjęć w sensie powiedzmy artystycznym, lecz tylko o braku poziomu, czyli horyzont nieco nie stabilny :wink:

easy_rider
18.01.18, 10:44
...o braku poziomu, czyli horyzont nieco nie stabilnyTo nie horyzont - to kajak jest niestabilny... :mrgreen:

A tekst jest nieczytelny ze względu na kodowanie Unicode UTF-8.

Ps. Mój kajak na razie zdjęć nie robi... też jest niestabilny :lol:

fret
18.01.18, 11:25
... też jest niestabilny :lol:

Otwiera się rynek kajaków z pięcioosiową stabilizacją... :roll:

Bodzip
18.01.18, 11:41
A tekst jest nieczytelny ze względu na kodowanie Unicode UTF-8.

Też mam UTF-8 i to Linuxowe. Jakoś czytelne

Roberto73
18.01.18, 12:41
o dzizusie nazareński! musisz jeszcze dużo spływów zaliczyć . No ale ćwicz !

Krakman
18.01.18, 18:44
Dawaj dalej te fotki z kajaka, ja tyle pływałem na różnych spływach kajakowych, takich jak na ten przykład na Dunajcu, ale z kajaka nie mam fotek.
Zawsze się bałem, że mogę mego ówczesnego Zenita utopić..:grin: