Zobacz pełną wersję : Retronaprawa, edycja 1/2018
Tym razem spróbujmy pobawić się plikiem jpg
Zdjęcie przysłał ajan
197632
Zdjęcie można pobrać z tego posta.
Po naprawie zdjęcie powinno mieć 800 px w pionie.
Swoich wersji naprawionych zdjęć, nie wklejamy do wątku tylko wysyłamy na adres
retronaprawa@gmail.com
Miłej zabawy
Przysłane wersje po naprawie
197653197680197820
Niezawodny (do tej pory :)) A56 przysłał swoją pracę:
197652
Ponieważ było to pierwsza zabawa ze skanem w formie jpg, chciałbym spytać: czy praca z jpg-iem ma sens. Pytam, ponieważ mogą być kłopoty z pozyskaniem skanów w formie tif i może jedynym sposobem na podtrzymanie tej zabawy będzie obrabianie jpg-ów. :roll:
Dla mnie tif jest właściwym plikiem do wszelakiej obróbki zwłaszcza kolorowych zdjęć.. Ale się nie mieszam bo nie wiem jakie ograniczenia są na forum....
Dla mnie tif jest właściwym plikiem do wszelakiej obróbki zwłaszcza kolorowych zdjęć.. Ale się nie mieszam bo nie wiem jakie ograniczenia są na forum....
Wiadomo lepszym do obróbki jest format bezstratny TIF. Ostatecznie może być i JPG, ale powinien być w możliwie dużej rozdzielczości i z jak najmniejszą kompresją. Akurat ten tu powyżej taki nie jest, ma zaledwie 230KB.
PS.
Ograniczenia na forum tu nie mają znaczenia bo końcowy efekt pokazujemy i tak zawsze w JPG.
Ograniczenia na forum tu nie mają znaczenia bo końcowy efekt pokazujemy i tak zawsze w JPG.
Praktycznie nie ograniczeń, bo skan jest i tak do pobrania ze źródeł zewnętrznych. A dla obrabiającego jest prościej, gdy jest więcej szczegółów.
Dla mnie tif jest właściwym plikiem do wszelakiej obróbki zwłaszcza kolorowych zdjęć.. Pewnie masz rację jeśli chodzi o kolor.
Zrobiłem próbę- porównałem skany (300dpi) w jpg i tif. Nie zauważyłem wyraźnej różnicy. Uważam więc, że na potrzeby naszej zabawy, dla zdjęć monochromatycznych, można posłużyć się rowież jpg-ami. Muszą być jednak w przyzwoitej rozdzielczości.
Niestety nie mogę pokazać tych skanów ponieważ forum nie przyjmuje tif-ów.
Ostatecznie może być i JPG, ale powinien być w możliwie dużej rozdzielczości i z jak najmniejszą kompresją. Akurat ten tu powyżej taki nie jest, ma zaledwie 230KB.
Chyba zbyt dużą wagę przywiązujesz do cyfr. Zważ, że jest to zdjęcie monochromatyczne, więc raczej trudno spodziewać się dużej wagi.
Dla porównania dodam, że Twoje zdjęcie z popRAWki 1/2018, po przekonwertowaniu do BW i zmniejszeniu do podobnych rozmiarów ma 231KB.
197655
.. Zważ, że jest to zdjęcie monochromatyczne, ...
Tak nie do końca. Zdjęcie zostało zeskanowane w kolorze (nie w odcieniach szarości) i tą informacje o kolorze posiada.
Dla porównania dodam, że Twoje zdjęcie z popRAWki 1/2018, po przekonwertowaniu do BW i zmniejszeniu do podobnych rozmiarów ma 231KB.
Przy najmniejszej kompresji (najlepszej jakości) ma 360 KB.
197656
Edit.
Chodzi tylko o to, że jak już nie może być bezstratny format TIF, to dobrze aby w JPG ta kompresja była jak najmniejsza (w pliku przeznaczonym do obróbki).
Ale wiadomo, to już od Ciebie nie zależy, co zostanie wysłane.
Pora na moją wersję.
Kombinowałem długo, więcej nie wymyślę :)
197679
Zdjęcie jest tak potrzaskane (emulsja pomarszczona i poodpryskiwana), że nawet nie było z czego klonować :)
Ale dajecie czadu. Podziwiam. Żeby z takiej zniszczonej fotki coś wyciągnąć ...
Bardziej pasuje mi wersja Helmuth'a z wyjątkiem czubka nosa :)
Czubek nosa wolę u A56 :)
Czubek nosa wolę u A56 :)Taki jak orła dziób mi wyszedł ale już nie chciałem dłużej kombinować, żeby nie wyszło jeszcze gorzej :)
Ale dajecie czadu. Podziwiam. Żeby z takiej zniszczonej fotki coś wyciągnąć ...
Czubek nosa wolę u A56 :)
Osobiście kiedyś poznałem A56. Nie ma takiego nosa jak przedstawiony.... :wink:
A ja Ciebie pamiętam jako człowieka zawsze z humorem.
Pozdrawiam
Dzięki wzajemnie.... Pozdrów Dziadka.
A ja Ciebie pamiętam jako człowieka zawsze z humorem.
Pozdrawiam
A Wy skąd razem się znacie ? .... aaaa, Rybnik - Krzysiek na ryby jeździł :mrgreen:
A Wy skąd razem się znacie ? .... aaaa, Rybnik - Krzysiek na ryby jeździł :mrgreen:
Rybnik...? Bywałem, nawet rok tam pracowałem, potem na zawodach wędkarskich byłem na zalewie rybnickim... (porażka, nic nie złowiłem).
A56 poznałem na zlocie w Jurze.... (tak sobie przypominam)
A56 poznałem na zlocie w Jurze.... (tak sobie przypominam)
Pamięć dobra.
Pamięć dobra.
Dzięki, a już czasem się martwię czy pierwsza demencja mnie dopadnie czy tez co gorsze aischajmer (pisownia oryginalna:mrgreen:)
Też byłem, czemu ja Adama nie pamiętam ?? Krzysiu, wynika, że moja demencja jest potężna :(
Brawo helmuth, dobra robota.
Też byłem, czemu ja Adama nie pamiętam ?? Krzysiu, wynika, że moja demencja jest potężna :(
A może Marysi czar był?
(Przekaż ukłony, prosze)
A może Marysi czar był?
(Przekaż ukłony, prosze)
Dziękuję, z przyjemnością :)
Dzięki wzajemnie.... Pozdrów Dziadka.
Dzięki za pozdrowienia, chyba spróbuje moich sił z tą fotką :)
No i proszę! Dziadek dotrzymał słowa :)
197819