Zobacz pełną wersję : c750
nie wiem czy warto tym sie zajac, ale mam taka sprawe: jak zrzucam zdjecia z aparatu to bardzo czesto, nie sciagaja sie w takiej samej kolejnosci w jakiej byly na karcie.
troche to jest wkurzajace jak robisz seryjne zdjecia i sa one rozrzucone po calym folderze.
jak ktos wie dlaczego sie tak dzieje i czy da sie z tym cos zrobic prosze o rozwiazanie.
sortujesz po nazwie i no problem
a widzisz to wcale nie takie proste, xpk rozpoznaje dysk sam i pyta sie czy sciagnac i kazdemu po kolei zdjeciu przypisuje nowe nazwy. z tego wynika, ze kolejne nazwy nadawane sa w kolejnosci sciagania zdjec z karty, a zdjecia nie sciagaja sie w kolejnosci w jakiej byly zrobione.
to nie korzystaj z kreatora tylko otwórz folder i kopiuj ręcznie
Ja otwieram dysk (aparat) i LPM przeciągam cały folder z karty w wybrane miejsce i nie ma problemu, nazwy plików w folderze z karty pozostają nie zmienione.
A ja sie powtorze. Uzywam programu cam2pc, ktory zaklada sam katalog z data kiedy zdjecia byly robione (mozna pododawac rozne inne rzeczy), nastepnie potrafi w locie przy sciganiu dodac info do exifa, np Copyright, autor etc, etc., zmiania nazwy plikow wg ustalonego kryterium, a nawet sam bezstratnie obraca fotki aby byly dobrze zorientowane (trzeba wstepnie je obrocic w aparacie przycieskiem AEL)
A ja sie powtorze. Uzywam programu cam2pc, ktory zaklada sam katalog z data kiedy zdjecia byly robione (mozna pododawac rozne inne rzeczy), nastepnie potrafi w locie przy sciganiu dodac info do exifa, np Copyright, autor etc, etc., zmiania nazwy plikow wg ustalonego kryterium, a nawet sam bezstratnie obraca fotki aby byly dobrze zorientowane (trzeba wstepnie je obrocic w aparacie przycieskiem AEL)
moze wiesz skad mozna sciagnac nieshareware'owa wersje tego programu? :)
No sciagasz wersje sharewarowa a pozniej szukasz na "edukacyjnych stronach" slodzika do niego. Albo siec sklepow calodobowych "osoba2osoba". :wink:
No sciagasz wersje sharewarowa a pozniej szukasz na "edukacyjnych stronach" slodzika do niego. Albo siec sklepow calodobowych "osoba2osoba". :wink:
czekam na dalsze instrukcje ;)