Zobacz pełną wersję : Zmiana obiektywu Zuiko 14-54 mm 1:2,8-3,5 na M. Zuiko 14-42MM F/3.5-5.6
Dzień dobry,
Posiadam lustrzankę Olympus E-M10 Mark II, adapter i stary obiektyw Zuiko digital 14-54 mm 1:2,8-3,5. W plenerze zestaw działa bez zarzutu, natomiast przy robieniu zdjęć dzieciom w pomieszczeniach nawet przy ISO 800, sporo fotek wychodzi poruszonych. Chciałem przerzucić się w całości na obiektywy m.zuiko i szukam obiektywu zmiennoogniskowego ale w cenie do 2.000 zł. Czy zakup płaskiego obiektywu M.ZUIKO DIGITAL 14-42MM F/3.5-5.6 poprawi moje zdjęcia? Na pewno będzie działać dużo szybciej niż starszy obiektyw z adapterem i nie będę tracił czasu zanim obiektyw złapie ostrość, ale z kolei to dużo ciemniejszy obiektyw. Czy Waszym zdaniem ta zmiana spowoduje, że zdjęcia będą mniej poruszone?
Zakup obiektywu 12-40 mm F 2.8 Pro nie wchodzi w grę bo to wydatek prawie 4.000 zł.
Primo - nie znajdziesz lustra w E-M10 II :) To bezlusterkowiec.
Secundo - jakie czasy tych poruszonych zdjęć? Możesz wstawić jakieś przykładowe, poruszone zdjęcie?
Tertio - poszukaj używanego 12-40/2.8 Pro albo Panasonica 12-35/2.8. Powinieneś znaleźć coś jeszcze na gwarancji w cenie ok. 2,5 tys. zł.
14-42 z pewnością nie poprawi twoich zdjęć. Jak 2,5k za zooma to za dużo to poszukaj może wśród stałek? Panasonic 25/1.7 jest jasny, ma szybki AF i kosztuje 700 zł.
E-M10 II nie jest lustrzanką.
Tak żartobliwie :D - dzieci zamrozić np. w zamrażarce lub gaśnicą śniegową :mrgreen:
... dzieci mają to do siebie że szaleją. Może użyj lampy skierowanej w sufit ?
Jak bez lampy i w domu to może m ZD 17/1,8
Pacaneum na Twoje bolączki jest YN 560 + wyzwalacz. Dzieciaki będą zamrożone lepiej niż filety rybne Frosta ;)
Ale AF będzie nadal działał kiepsko w takim tandemie. Wiem, bo mam 14-54 i przejściówkę i czasem sobie testuję:) Szczególnie jak to 14-54 verI.
Popatrz na eglobal, tam masz 12-40 za 1950 zl tylko płać paypalem, bo to zakup z Chin.
FreddieChopin
5.01.18, 18:47
Wg opinii w necie "eglobal" to po prostu kolejne wcielenie "valuebasket" - https://uk.trustpilot.com/search?query=eglobal
Czyli kolejna szansa na nówkę bez gwarancji w śmiesznej cenie. A wracając do tematu, to nawet z 12-40 bez lampki będzie trudno. W wariancie budżetowym stawiałbym na lampkę + najtańszy bezlusterkowy kit.
FreddieChopin
5.01.18, 20:14
Czyli kolejna szansa na nówkę bez gwarancji w śmiesznej cenie.
Albo na - w najlepszym wypadku - zamrożenie kasy i stres przez dosyć długi czas (; W najgorszym to chyba wiadomo na co można liczyć? <:
Panikujesz. Płacisz PP i jedyny problem to brak gwarancji.
Chyba najgorszy przypadek to jak obiektyw przyjdzie ale coś nie będzie działać. PP kasy nie zwróci, bo kupioną rzecz dostałeś. Odsyłać do naprawy? Naprawiać w PL na własną rękę?
Zdjęć nie wstawię, bo są na nich dzieci. W sklepie polecali mi stałkę M. Zuiko 25mm 1:1.8. To rozwiązywałoby problem jasności ale nie wiem, czy nie doskwierałby mi brak zooma. Trochę się do niego przyzwyczaiłem :-)
Ja sugeruję Ci (podobnie jak Fret i Luc4s) zakup 12-40 na eGobal, koniecznie płać PP. Dostaniesz nówkę w pudełku za pieniądze jak za kita. Fakt, bez gwarancji, ale to obiektyw PRO więc ryzyko, że coś nie będzie działać duże nie jest. Oczywiście Twoje pieniądze i decyzja.
Nie użYwałem wiele przed laty podobnego kita, jeśli musi być on właśnie, to koniecznie musisz błyskać, inaczej będzie klapa na całej linii niestety....
25/1,4 dosyć łatwo w świelle nieładnie flaruje, jest w tej chwili ciekawa oferta szkieek 1,2 od obu głównych producentów systemu.
Kwestia kasy i potrzeby. Ale wybór jest.
domino512 - zamiast 25/1.8 kup Panasonica 25/1.7 - ogniskowa taka sama, światło też, jakość obrazka i autofocus pewnie też bardzo podobne. A cenowo Panas wyraźnie tańszy. Taka mała jasna stałka + uniwersalny zoom (np. 12-60/3.5-5.6) z lampą pozwalają na "ogarnięcie" większości amatorskich sytuacji.
Chyba jest jeszcze jakiś popularny Panas 20 mm. Na rodzinnych imprezach zawsze trochę szerzej, a do 25 mm bez większego bólu da się kadrować.
fret
ale w porównaniu do innych obiektywów MFT ten Panas jednak wyraźnie odstaje z szybkością AF. I tego żadna lampa nie zmieni. Jak już szerzej to 15/1.7.
Zdjęć nie wstawię, bo są na nich dzieci. W sklepie polecali mi stałkę M. Zuiko 25mm 1:1.8. To rozwiązywałoby problem jasności ale nie wiem, czy nie doskwierałby mi brak zooma. Trochę się do niego przyzwyczaiłem :-)
My lubimy dzieci, ale ich nie zjadamy :)
Koledzy dobrze radzą - lampa pomoże. Ja mam Nissina i40 i mogę tylko polecić.
mZD 12-40 to już byłoby ostateczne rozwiązanie- ale sądzę, że jednak lampa może być lepsza
Dzięki.
Ze stałek mam jeszcze Zuiko digital 50mm 1:2, ale to głównie do portretów.
Do tej pory omijałem lampy szerokim łukiem, ale pewnie dzięki wam się skuszę. Który model polecacie?