PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 falstart i kilka pytań nowicjusza

PiterS
19.04.08, 22:27
Witam!
Kilka dni temu nabyłem nowiutkiego E-510 choć początkowo łaził za mną E-410 a później Nikon D-60. Niestety radość z zakupu okazała się falstartem bowiem na drugi dzień kiedy zrzuciłem zdjęcia do komputera okazało się, że są na nich widoczne jaskrawe piksele (czerwone, niebieskie, zielone i nne) na całej powierzchni zdjęcia. Początkowo widziałem je na LCD aparatu, ale myślałem że to jakieś zakłucenia a okazało się dużpo gorzej. Aparat zareklamowałem i czekam teraz na nowy. Czy spotkał się ktoś z was z tym problemem?
http://img72.imageshack.us/img72/3112/wadafb3.jpg

Mam jeszcze kilka pytań dotyczących osprzętu dodatkowego:
1. Jakiej firmy filtr polaryzacyjny polecacie? Hoya za 150zł ciut droga może coś tańszego?
2. Dostałem w gratisie kartę xD 2GB jednak wolałbym CF i pytanko związane z tym: Jaki minimalny transfer karty przy pojemności 2GB. Czytałem na fotopolis.pl ze xD są strasznie wolne.
3. Czy warto po zakupie nowego aparatu z oprogramowaniem 1.0 wgrać nowe firmowe 1.1? Dotyczy ono właśnie współpracy z kartami CF.
Liczę na kilka odpowiedzi.
Pozdrawiam
:esystem2:

dziekan
19.04.08, 22:38
Witam!
Kilka dni temu nabyłem nowiutkiego E-510 choć początkowo łaził za mną E-410 a później Nikon D-60. Niestety radość z zakupu okazała się falstartem bowiem na drugi dzień kiedy zrzuciłem zdjęcia do komputera okazało się, że są na nich widoczne jaskrawe piksele (czerwone, niebieskie, zielone i nne) na całej powierzchni zdjęcia. Początkowo widziałem je na LCD aparatu, ale myślałem że to jakieś zakłucenia a okazało się dużpo gorzej. Aparat zareklamowałem i czekam teraz na nowy. Czy spotkał się ktoś z was z tym problemem?

1. Jakiej firmy filtr polaryzacyjny polecacie? Hoya za 150zł ciut droga może coś tańszego?
2. Dostałem w gratisie kartę xD 2GB jednak wolałbym CF i pytanko związane z tym: Jaki minimalny transfer karty przy pojemności 2GB. Czytałem na fotopolis.pl ze xD są strasznie wolne.
3. Czy warto po zakupie nowego aparatu z oprogramowaniem 1.0 wgrać nowe firmowe 1.1? Dotyczy ono właśnie współpracy z kartami CF.
Pozdrawiam

takie kropki to najprawdopodohniej szum z matrycy jak długo masz na LV;

Filtr dobierz do jakosci obiektywu jak masz np 14-54 to nie żałuj na najlepszą Hoyę, Marumi. Jak masz zwykłego kita kup dobrą Hoye i będziesz zadowolony.

PiterS
19.04.08, 22:45
Szumy to to nie są i dlatego reklamowałem. Obiektyw mam 14-42 i pewnie zdecyduję się na Hoya. Pytanko: co to znaczy LV?

willow32
19.04.08, 22:47
Witam!

Pozdrawiam

co do problemu, współczuję ale to się zdarza i najlepszym niestety...
co do pytań:
ad1 w sumie do tego co napisał dziekan dodam tyle, jak masz kupować coś tańszego to lepiej wcale..
ad2 sandiski, lexary to w tej chwili tak szybkie karty że szybciej nie potrzeba, no i tanie sa przeokrutnie. Pomysł z nabyciem CF ze wszech miar słuszny, xd zostaw jako rezerwę w razie niemca zawsze możesz przerzucić foty z CFki i dalej focić
ad3 zawsze warto wgrywać nowe oprogramowanie, bo zawsze coś poprawia lub ulepsza :)

dobas
19.04.08, 22:59
pokaż więcej kota :)

dobas

eljot
19.04.08, 23:17
ad 2. Karty xD są wolne, zostaw tę kartę jako rezerwę, a kup CF San Disk Extreme III, lub Lexar Profesional x 133
ad. 3. Wgranie nowego firmware nie zaszkodzi. Obecnie dla korpusu jest to nr 1,3 a dla obiektywów kitowych 1,1

dog_master
20.04.08, 00:21
Szumy to to nie są i dlatego reklamowałem. Obiektyw mam 14-42 i pewnie zdecyduję się na Hoya. Pytanko: co to znaczy LV?
LiveView - podglad na zywo

PiterS
20.04.08, 19:46
Więcej kota :)

http://img376.imageshack.us/img376/219/maciekso4.jpg

ch4rlie
20.04.08, 19:55
na wszystkich fotach masz te "skazy" w tym samym miejscu czy pojawiają się w różnych miejscach?

PiterS
20.04.08, 20:02
Te plamki są dokładnie w tym samym miejscu na kazdym zdjęciu. Zareklamowałem jako wadę matrycy.

paszczol
20.04.08, 20:15
Co do plamek się nie wypowiem. Filtr polaryzacyjny kupiłem za 45zł SELCO i jestem zadowolony. Kartę koniecznie CF SandDisk Extreme. Na xD jest duuużo wolniej, zwłaszcza jak robi się serię w Raw to zamrozi Ci aparat na dobrą minutę... i to nie żadne narzekanie starego wyjadacza robiącego fotki ze stoperem, ja mam obie w aparacie i xD noszę tylko jako rezerwę.

ch4rlie
20.04.08, 21:12
Te plamki są dokładnie w tym samym miejscu na kazdym zdjęciu. Zareklamowałem jako wadę matrycy.

i chyba na nic innego to nie wygląda

dobas
20.04.08, 21:35
dobrym rozwiązaniem są dwie karty
w korpusie. Też radzę jako główną używać CFkę

Naprawią i będzie po bólu...

moim zdaniem to dobry aparat i będzie z czego być zadowolonym
pozdrawiam

dobas

p.s. dzięki za więcej kota :)

A firmware raczej zawsze warto wgrać nowy. przynajmniej z teorii w każdym firmware coś tam jest lepsze :)

mathu
23.04.08, 00:26
To jest ewidentna wada, zauważcie że te zakłócenia są od siebie równo odległe.

Obstawiałbym walniętą pamięć bufora obrazu.

PiterS
23.04.08, 09:35
Te plamki występuję w trzech rzędach idących skosem w dół ( na zdjęciu widoczny jest górny rząd i część środkowego z zielonymi plamkami, dolny widoczny przy powiększeniu). Dziś dostaję nowy aparat (choc z problemami ze strony sklepu, wiadomo jak reklamacja to im się nie spieszy) i mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
Co powiecie o filtrach polaryzacyjnych firmy HAMA?

epicure
23.04.08, 13:36
Co powiecie o filtrach polaryzacyjnych firmy HAMA?

Ja nie polecam. Lepiej zdecydować się na HOYĘ.

th3big
23.04.08, 14:15
A firmware raczej zawsze warto wgrać nowy.

Lecz nigdy pośpiesznie ;-) Lepiej poczekać na komentarze userów, którzy już tego dokonali. Czasami nowy firmware może wnosić nie tylko ulepszenia, ale i generować problemy. Powrót do starego w przypadku Olympusa o ile się nie mylę nie jest możliwy.

Hajcer
23.04.08, 14:23
Święte słowa, użytkownicy Nikona właśnie mają taki problem z D3. Nikon wypuścił nowe oprogramowanie które jak się okazało ma jakieś błędy. Lepiej poczekać, poczytać i wtedy wgrać.

mathu
23.04.08, 16:33
Te plamki występuję w trzech rzędach idących skosem w dół ( na zdjęciu widoczny jest górny rząd i część środkowego z zielonymi plamkami, dolny widoczny przy powiększeniu).
Punktowe uszkodzenie nośnika (pamięci RAM, karty) objawi się w taki sposób.

skow
23.04.08, 19:51
Punktowe uszkodzenie nośnika (pamięci RAM, karty) objawi się w taki sposób.

Jeśli już to RAM w aparacie lub matryca. Kartę na 100% należałoby wykluczyć. Widać, że to zakłócenia przed interpolacją itp i zapisaniem na kartę.
Gdyby to było uszkodzenie JPGa lub ORFa (w E-510 dane są kompresowane) zdjęcie byłoby nie do obejrzenia.

mathu
23.04.08, 20:15
Jeśli już to RAM w aparacie lub matryca. Kartę na 100% należałoby wykluczyć. Widać, że to zakłócenia przed interpolacją itp i zapisaniem na kartę.
Na pewno nie matryca, dlatego napisałem o pamięci bufora.

Gdyby to było uszkodzenie JPGa lub ORFa (w E-510 dane są kompresowane) zdjęcie byłoby nie do obejrzenia.
JPG tak, RAW niekoniecznie (to już zależy od konkretnego formatu).

Syd Barrett
23.04.08, 20:30
Ja miałem takie 'szumy', jak kopiowałem xD przez czytnik a nie prosto z aparatu. Myślałem, że to wina karty ale okazało się, że wadliwego czytnika.
Na Twoim miejscu połaziłbym po sklepach/fotografach i sprawdził na innej karcie. xD lubią się psuć..

PiterS
24.04.08, 08:01
Zmieniałem kartę z xD na CF i nic się nie zmieniło.
Aparatu nadal nie wymienili bo niby miało to być na pojutrze czyli dzisiaj (wyraźnie mówili jutro czyli w środę), a wszystko pilotuje dyrektor sklepu. Jeśli dziś nie dostanę nowego to przyda mu się szybki kurs pilotażu na Marsa :evil:

skow
24.04.08, 08:52
Na pewno nie matryca, dlatego napisałem o pamięci bufora.

JPG tak, RAW niekoniecznie (to już zależy od konkretnego formatu).

ORFy od E-1 do E-400 to by przetrwały takie uszkodzenie karty ale ORFy od E-410 (i nowsze) już nie ze względu na kompresję danych z matrycy.

Aby na 100% wyeliminować kartę wystarczy zrobić ORF+JPG a jeszcze lepiej z ORFa wydłubać miniaturkę jpg 1600x1200. Jeśli te zakłócenia widać też w jotpegach to na 100% to nie karta.

PiterS
24.04.08, 22:07
No i mam nowe body, a obiektyw zostawiłem z tamtego bo w nowym aparacie ktoś nie zbyt precyzyjnie obchodził się z gwintem i trochę go porysował. Wad jak na razie nie znalazłem i od jutra zaczynam testy :grin: