Zobacz pełną wersję : [PILNE]Obiektywy do 1800 zł - krajobraz+portret+fisheye -OMD-10 Mark III
Dobry wieczór,
na dosłownie już muszę kupić obiektywy do Olympus E-M10 MARK III:
Niestety, nie miałem czasu na zgłębienie forum - potrzeba wynikła teraz :oops:
Sprzęt który mam do dyspozycji:
Olympus E-M10 MARK III + kit Zuiko 14-44
Lumix DMC-G7 + kit oraz 45-150
wymagania finansowe:
nieprzekraczalny budżet: 1800 zł brutto / 1500 zł netto każdy
sprzęt nowy, ze sklepu wystawiającego faktury
potrzeby:
jasna portretówka (mój typ to PANASONIC LUMIX G 42.5 MM F/1.7 ASPH. POWER O.I.S.) - portrety, ale również małe przedmioty + bokeh
szeroki, normalny kąt, mniej niż kitowe 14mm (mój typ: Samyang 12 mm f/2.0 ED AS NCS) - zastosowanie - ludzie w wąskich przestrzeniach, krajobrazy
* ewentualnie - szerokie coś - np. OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL 9MM F/8.0 - wrzucenie z aparatem do np. piwnicy/wąskiego przejścia
Z góry dziękuję za sugestie
1. Olek 45/1.8 taniej
2. Olek 9-18 z promocji ze sklepu olka wychodzi 1800 netto.. Samyang jest duży i nie ma AF. Jak to chcesz na F-vat to ma sens. Jak patrzysz na koszta, to moze warto zastąpić kita z panasa na 12-32.
3. to to jest zabawka. Z tym światłem, to zdjecia w piwnicy nie zrobisz.
Musisz to dzielic na 3*1800? TO mocno ogranicza.
1. Olek 45/1.8 taniej
2. Olek 9-18 z promocji ze sklepu olka wychodzi 1800 netto.. Samyang jest duży i nie ma AF. Jak to chcesz na F-vat to ma sens. Jak patrzysz na koszta, to moze warto zastąpić kita z panasa na 12-32.
3. to to jest zabawka. Z tym światłem, to zdjecia w piwnicy nie zrobisz.
Musisz to dzielic na 3*1800? TO mocno ogranicza.
1. że taniej to wiem, ale czy lepiej?
2. to niestety musi być mniej niż 1 500 zł netto, ten Samyang to najlepsze co udało mi się trafić w tej cenie - ale może się nie znam? też bym wolał olka 9-18...
3.założenie jest takie - ustawiam aparat na powiedzmy 10 s naświetlania i zostawiam - chodzi o foty przestrzeni, nie życia np. szczurów :)
teraz doszło jeszcze jedno ewentualne szkło do kupienia: jasna stałka w okolicach 25 mm
Niestety, to musi być mniej niż 1 500 netto za jeden, nie mogę tego zsumować...
1. Nie gorzej ;) a taniej, czyli lepiej. Pomijając Stabilizację, ale to w sumie przy takim obiektywie i posiadaniu stabilizacji w body nie jest problem. https://www.optyczne.pl/362.11-Test_obiektywu-Panasonic_G_42.5_mm_f_1.7_ASPH._POWER_O.I.S._Podsu mowanie.html
2. No to jak cena taka, a nie inna to pola manewru specjalnie nie masz.
3. To akurat nie zmienia sytuacji, ze to zabawka.
4. jest świetny (jak na cenę) Panasonic 25mm f/1.7 Lumix G ASPH
Sprawdź co od olka masz w promocji: https://forum.olympusclub.pl/threads/114489-25-rabatu-na-sprz%C4%99t-Olka-cashback
FreddieChopin
22.12.17, 10:39
Jeśli Twoim celem jest zakup tego sprzętu na firmę, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić go używanego w legalnie działającym komisie, który również wystawi Ci fakturę VAT-marża. Jeśli zaś chcesz uniknąć wpisywania tych obiektywów do ewidencji wyposażenia (zapewne stąd ten próg 1500 zł), to po pierwsze próg ten jest umowny, bo w rzeczywistości kryterium jest czas używania danego sprzętu przez przedsiębiorstwo, a po drugie przecież wpisanie sobie czegoś do tej ewidencji nie jest jakimś wielkim problemem, tak samo jak późniejsze usunięcie z niej wybranych pozycji.
Jeśli Twoim celem jest zakup tego sprzętu na firmę, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić go używanego w legalnie działającym komisie, który również wystawi Ci fakturę VAT-marża. Jeśli zaś chcesz uniknąć wpisywania tych obiektywów do ewidencji wyposażenia (zapewne stąd ten próg 1500 zł), to po pierwsze próg ten jest umowny, bo w rzeczywistości kryterium jest czas używania danego sprzętu przez przedsiębiorstwo, a po drugie przecież wpisanie sobie czegoś do tej ewidencji nie jest jakimś wielkim problemem, tak samo jak późniejsze usunięcie z niej wybranych pozycji.
Od faktur VAT-marża nie da się odliczyć VAT - kupimy wprawdzie sprzęt tańszy jednak używany a VAT odprowadzimy do Urzędy Skarbowego.
Mnie udało się kupić np. nowy obiektyw M. Ziuko 75-300 (który w sklepie Olympusa wyceniony jest na 2499 zł) wydając z własnej kieszeni jedynie 950 zł - odliczony Vat, podatek i cashback 450 zł (od razu uprzedzam zastrzeżenia że jak się bierze fakturę to nie da się uzyskać cashback - jednak się da choć trzeba to zrobić sprytnie.
Na zabawy z vatem i cashbackami nie mam czasu.
co do
1. postanowione: Olympus 45 mm / 1.8
2. nadal nie mam pojęcia, i się zastanawiam się czy nie odpuścić tej kategorii:
Samyanga nie dostanę od ręki zostaje mi:
Panas 12-60, 3.5+,
lub olewając zupełnie moje założenia: coś jasnego do robienia zdjęć w pomieszczeniach i od czasu do czasu krajobrazów (tu zdaję się na Was)
3. i 4. odpuszczam
budżet wciąż do 1500 netto
Myślałem że masz firmę Vat-owską - tam nie ma zabawy z VAT-em tylko VAT od zakupów po prostu się odlicza w księgowości i o tyle się jest do przodu - oczywiście o ile ma się też sprzedaż z VAT-em.