Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do Olympusa OM-D E-M10 MII?

lunsive
20.12.17, 14:25
Witam,

Planuję zakup aparatu - szukam czegoś głównie do amatorskiego filmowania ale również do robienia zdjęć. Aparatu głównie używał będę w podróżach. Po kilku dniach poszukiwań wybór padł na Olympusa OM-D E-M10 MII.
Teraz zostaje kwestia obiektywu - wstępnie chciałem kupić podstawowy M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm II R. Cena zachęca - bo wraz z aparatem to ok. 2700zł.
Jednak trafiłem na kilka opinii, że nie warto kupować podstawowych obiektywów i lepiej dorzucić kilka(set) złotych i kupić coś lepszego.

Upatrzyłem PANASONIC Lumix G VARIO 12-60mm za ok. 1200zł. Więc całość zamknęłaby się w ok. 3300zł.

Czy to dobry wybór? Może zamiast obiektywu Panasonica wybrać inne obiektywy M.ZUIKO z serii Premium lub Pro? A może coś całkiem innego?
A może dla amatora różnica będzie nieznaczna i lepiej nie nadwyrężać budżetu i kupić z podstawowym obiektywem?

grizz
20.12.17, 14:28
A jaki masz budżet i jakie będzie przeznaczenie?

fret
20.12.17, 14:34
Witam,

Planuję zakup aparatu - szukam czegoś głównie do amatorskiego filmowania ... Po kilku dniach poszukiwań wybór padł na Olympusa OM-D E-M10 MII.
...

Ciekawe. Kompletnie nie znam się na filmowaniu, ale na podstawie opinii osób temat znających, mam wrażenie, że w mikrusach zdecydowanie przewodzi Panas. Wygląda na to, że w różne internety przeglądamy... ;)

lunsive
20.12.17, 14:41
A jaki masz budżet i jakie będzie przeznaczenie?

Napisałem: przeznaczenie to filmowanie ale również i fotografowanie (60 do 40%) podczas podróży.
Maksymalny budżet to 3tys. ale jeśli faktycznie ten obiektyw Panasonica byłby super jestem w stanie dopłacić te 300zł. Ale wiadomo - im mniej tym lepiej.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Ciekawe. Kompletnie nie znam się na filmowaniu, ale na podstawie opinii osób temat znających, mam wrażenie, że w mikrusach zdecydowanie przewodzi Panas. Wygląda na to, że w różne internety przeglądamy... ;)

Jaki dokładnie model masz na myśli?

grizz
20.12.17, 14:55
Ja bym nie dopłacał. Zbierał za to na 12-40 albo 12-35. I jak po czasie okaże się, że hobby zaskoczyło to brał coś odpowiedniego..

luc4s
20.12.17, 16:51
EM10 II i filmowanie? Olympus w tym modelu ma słabe fullHD, gdzie masz obok taki np. GX-80 z 4K.

viruuss
20.12.17, 16:56
gx80+ panas 14-140 ten jaśniejszy

lunsive
20.12.17, 21:09
EM10 II i filmowanie? Olympus w tym modelu ma słabe fullHD, gdzie masz obok taki np. GX-80 z 4K.

Na chwilę obecną z 4K i tak nie będę korzystał - nie mam sprzętu do obróbki video tej jakości.

Czy do GX-80 obiektyw Lumix G VARIO 14-42mm II będzie ok?

markg
20.12.17, 23:07
GX80 sprzedawany jest z 12-32, i to jest niezły obiektyw kitowy. Najlepiej kupić z 12-35 ale to są już inne pieniądze.

piasbog
21.12.17, 00:37
Do EM-10II możesz rozważyć zakup 12-50, to dobry równy obiektyw idealny na podróże z funkcją elektrycznego zoomu do filmowania - można kupić za 700zł. Osobiście używam aparatu do robienia zdjęć i do tego celu moim zdaniem Olek jest pewniejszym wyborem. Co do filmów prosto z aparatu - nikomu nie chce się tego potem oglądać chyba, że poświęcisz dużo czasu na obróbkę i złożenie reportażu.