Zobacz pełną wersję : Dylemat co kupić?
Breslauczyk
6.12.17, 15:34
Adobe Photoshop Lightroom5 czy Adobe Premiere Elements Ret 14 ...?
A może jakieś inne sugestie ...
Te programy znacząco się różnią, skąd wiadomo co Ci jest bardziej potrzebne.
Może jednak masz na myśli PS Elements? :roll:
Może jeszcze chodzić o zestaw Premiere + PS Elements, wychodzi taniej niż kupowanie programów osobno.
Nie zmienia to faktu, że trudno doradzić nie znając potrzeb. To prawie jakby zapytać, jakie auto mam kupić, miejskie, terenowe, itd.
W zestawie jak z pytania, to raczej kwestia kupić kajak, czy rower... ;)
Breslauczyk
7.12.17, 01:13
No tak, doprecyzuje co autor miał-ma na myśli.
Focenie typowo amatorskie.
Mam kilkadziesiąt tysięcy zdjęć, porozrzucanych na różnych nośnikach.
Zdjęcia w większości w formacie jpg. ale jest trochę w RAWach.
Zdjęcia robione kompaktem, lustrzanką i bezlusterkowcem jak w stopce.
Ponieważ, cały styczeń a może i nawet luty, będę wyłączony z aktywnego życia, mając słabą silną wolę, już zrobiłem noworoczne postanowienie, że uporządkuję wszystkie zdjęcia.
Szukam programu, który umożliwi mi uporządkowanie zdjęć jak również pozwoli na podstawową obróbkę RAWów.
Oczekiwania?
Biblioteka - aby pomogła zapanować nad zbiorami fotek poprzez dodawanie kluczowych słów do zdjęć, ocen, etykiet, czułość ISO, zastosowanego aparatu, obiektywu, geotagowanie, rozpoznawanie twarzy, itp. a tym samym filtrowanie.
Edycja - szybki podstawowy retusz (usuwanie prześwietleń, korekta kolorów, usuwanie ziarnistości, zmiana barw poszczególnych elementów, usuwanie niedoskonałości cery, kadrowanie itp.)
Tworzenie prezentacji ze zdjęciami
Druk - mozliwość
Web - możliwość tworzenia internetowego albumu
Intuicyjność i prostota obsługi.
Mogę nabyć Adobe Photoshop Lightroom5 w okazyjnej cenie ( Oryginalna Licencja: ESD-1 Stanowisko-Licencja: Wieczysta-Wersja Językowa: Polska) lub Adobe Premiere Elements Ret 14 w tej samej cenie co LR5.
No tak, doprecyzuje co autor miał-ma na myśli.
Focenie typowo amatorskie.
Mam kilkadziesiąt tysięcy zdjęć, porozrzucanych na różnych nośnikach.
Zdjęcia w większości w formacie jpg. ale jest trochę w RAWach.
Zdjęcia robione kompaktem, lustrzanką i bezlusterkowcem jak w stopce.
Ponieważ, cały styczeń a może i nawet luty, będę wyłączony z aktywnego życia, mając słabą silną wolę, już zrobiłem noworoczne postanowienie, że uporządkuję wszystkie zdjęcia.
Szukam programu, który umożliwi mi uporządkowanie zdjęć jak również pozwoli na podstawową obróbkę RAWów.
Oczekiwania?
Biblioteka - aby pomogła zapanować nad zbiorami fotek poprzez dodawanie kluczowych słów do zdjęć, ocen, etykiet, czułość ISO, zastosowanego aparatu, obiektywu, geotagowanie, rozpoznawanie twarzy, itp. a tym samym filtrowanie.
Edycja - szybki podstawowy retusz (usuwanie prześwietleń, korekta kolorów, usuwanie ziarnistości, zmiana barw poszczególnych elementów, usuwanie niedoskonałości cery, kadrowanie itp.)
Tworzenie prezentacji ze zdjęciami
Druk - mozliwość
Web - możliwość tworzenia internetowego albumu
Intuicyjność i prostota obsługi.
Mogę nabyć Adobe Photoshop Lightroom5 w okazyjnej cenie ( Oryginalna Licencja: ESD-1 Stanowisko-Licencja: Wieczysta-Wersja Językowa: Polska) lub Adobe Premiere Elements Ret 14 w tej samej cenie co LR5.
Przydatność Lightroom jako jedynej wywoływarki do Olka jest prawdę mówiąc nieco okrojona...
Polecam eksperymenty z ORF-em z Superpoprawki międzyforumowej -defekty widać jak na dłoni....
Dalej nie wiem o co chodzi. Piszesz o zdjęciach, a Adobe Premiere Elements jest programem do obróbki filmów. No w każdym razie tak mi się wydaje...
Brałbym PS Elements. Świetna rzecz dla amatora, nawet zaawansowanego.
Oczekiwania?
Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się Lightroom i tego bym polecał. Ma bardzo rozbudowany moduł Biblioteki i chyba najlepszy wśród wywoływarek RAW. Jest też intuicyjny w obsłudze. W razie czego tutoriali w PL nie brakuje.
Breslauczyk
12.12.17, 16:20
Przydatność Lightroom jako jedynej wywoływarki do Olka jest prawdę mówiąc nieco okrojona...
Polecam eksperymenty z ORF-em z Superpoprawki międzyforumowej -defekty widać jak na dłoni....
jak to się ma do: Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się Lightroom i tego bym polecał. Ma bardzo rozbudowany moduł Biblioteki i chyba najlepszy wśród wywoływarek RAW. Jest też intuicyjny w obsłudze. W razie czego tutoriali w PL nie brakuje.