Zobacz pełną wersję : Co skopałem w obróbce ORF ?
Witam wszystkich. Występuję tu raczej jako obserwator, bo za mała wiedza żeby sie cokolwiek udzielać :) Wróciłem wczoraj z Dusseldorf, taka wycieczka jak i inne, porobiłem pare fot. Wszystko spoko. Wróciłem do domu i wywołałem RAW. I tu wielkie zaskoczenie. Szumy tak spieprzyly sprawy, wypatrzyły kolory, że co to wogóle jest ?
Dzisiaj w ramach testów zrobiłem foty też w JPG w domowych warunkach na ISO 3200 i wtedy już wiedziałem gdzie jest problem. Źle wywołuje raw-y. Ostatnio się przerzuciłem na raw w ramach eksperymentu ale chyba wrócę do jpg.
Aparat jakim śmigam to niezmiennie OMD-EM10 MK1 + akurat podpięty Olek 25 MM 1.8
Program do fotek Adobe LR 6.12 CR 9.12.
Czemu fotki wywołane z raw nie dość że mają więcej piachu to zajmują jeszcze więcej.
Original JPG 6,41 MB
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/357f199426d1d3e8med-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/911/357f199426d1d3e8.jpg)
z ORF 10,01 MB
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/b652aec89ac53c5cmed-1.jpg
źródło (https://images81.fotosik.pl/910/b652aec89ac53c5c.jpg)
Po malej przeróbce, która zawsze taśmowo ładuje na wszystkie foty.
Original JPG 7,80 MB
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/a4f63b92c2fcf64fmed-1.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/910/a4f63b92c2fcf64f.jpg)
z ORF ... bagatela... 17,72 MB rozmiar na fotosik przekroczony, musi zostac takie
196323
Zawsze robiłem tylko JPG, nie bawiłem się w wielogodzinne zabawy suwakami. Mam swoje ustawienia, które praktycznie pasują do każdej fotki, rzadko coś zmieniam ;) Wiem, leniwie ale mam wtedy czasu na zrobienie więcej fotek niż siedzenie godzinami przed LR. Lubię też się tak pobawić, ale człek traci poczucie czasu i mija pare h ;)
Moje ustawienia z LR to:
Contrast +15
Clarity +15
Vibrance +25
Saturation +14
Sharpening +20
Radius 1,0
Detail +25
Reszta nie ruszona. Wszystko leci jak na taśmie, czasem coś lekko poprawię. Robiłem fotki w raw-ach wczoraj w Niemczech... bo co... amator sobie myśli że więcej ważą to więcej się z nich wyciśnie jak słabe światło ... a tu jak zwykle zaskoczenie :D
Cały czas też się zastanawiam czy nie dołączyć do czcigodnego grona i zrobić swój temat z fotami. Czekałem na nowego lapa który to wszystko ogarnie, to może teraz ;)
bądź uprzejmy wrzucić zdjęcia z EXIF- bo tu sa wycięte.
Po drugie- jeżeli interfejs w wersji 6.0 nie jest drastycznie inny od 5.7 - to w prawej kolumnie na samym dole będziesz miał presety "jak z puszki" czyli takie jak jpg w aparatcie wg ustawień Normal, Vivid, Muted Portrait.
Potraktuj je jako punkt wyjścia .
Po trzecie- fotki są większe? zrób sobie "export preset" - File->Export. Np taki
Twój ORF, mój jpeg zmniejszony. :cry:
PSE 12.
...wywołałem RAW. I tu wielkie zaskoczenie. Szumy tak spieprzyly sprawy, wypatrzyły kolory, że co to wogóle jest ?
Czemu fotki wywołane z raw nie dość że mają więcej piachu to zajmują jeszcze więcej. /.../
Moje ustawienia z LR to:
Contrast +15
Clarity +15
Vibrance +25
Saturation +14
Sharpening +20
Radius 1,0
Detail +25
Reszta nie ruszona.
Ale dziwisz się, że w RAW jest większy szum, skoro nawet nie ruszyłeś suwaka od odszumiania -> Noise Reduction -> Luminance ?
Fotki mogą zajmować tyle ile chcesz. W oknie eksportu można ustawić limit wagi dla eksportowanego pliku JPG (Limit File Size To: ) lub ustawiamy suwakiem Quality jakość.
Słabo znasz program LR i trzeba się podszkolić lub przejść na JPEG-i.
Taka uroda forum, że jak plik JPG waży więcej niż 6MB to zdjęcie jest kompresowane i EXIF automatycznie jest usuwany.
Co do eksportu, to jednak do Internetu zalecałbym profil sRGB.
Po drugie- jeżeli interfejs w wersji 6.0 nie jest drastycznie inny od 5.7 - to w prawej kolumnie na samym dole będziesz miał presety "jak z puszki" czyli takie jak jpg w aparatcie wg ustawień Normal, Vivid, Muted Portrait.
Potraktuj je jako punkt wyjścia .
Po trzecie- fotki są większe? zrób sobie "export preset" - File->Export. Np taki
1. Wrzucilem z bólem na fotosik, bo nic innego nie mogłem znaleźć tak na szybko. Ostatni raz coś do neta wrzucałem x lat temu ;) Sorry. Innego sposobu na pokazanie exif nie znalazłem.
2. Te ustawienia co mówisz. Camera Calibration.. naprawdę dużo dają. Na niektórych fotkach pokazały się rzeczy wcześniej wogóle niewidoczne gdy zmieniłem z Adobe std np. na --> Camera natural. Wogóle nie wiedziałem o tych opcjach. Jakie szczęście, bo teraz to daje xx więcej kombinacji przy przeróbkach fotek, czyli pare h więcej :D Naprawdę za każdym razem muszę to sprawdzać czy nie lepiej wypadnie w innym setupie ?
3. Co do exportu fotek mam pojechany jpg na 95%... może dlatego takie wielkie :D
Ale dziwisz się, że w RAW jest większy szum, skoro nawet nie ruszyłeś suwaka od odszumiania -> Noise Reduction -> Luminance ?
Fotki mogą zajmować tyle ile chcesz. W oknie eksportu można ustawić limit wagi (Limit File Size To: ) dla eksportowanego pliku JPG lub ustawiamy suwakiem Quality jakość.
Słabo znasz program LR i trzeba się podszkolić lub przejść na JPEG-i.
Taka uroda forum, że jak plik JPG waży więcej niż 6MB to zdjęcie jest kompresowane i EXIF automatycznie jest usuwany.
Co do eksportu, to jednak do Internetu zalecałbym profil sRGB.
Czyli przy RAW zawsze warto zobaczyć na usuwanie szumu. JPG pewnie odszumiany jest w puszce na dzień dobry.
Co do jpg na forum zrobiłem sobie juz preset na 6 MB, tak na przyszłość.
Co do exportu fotek mam pojechany jpg na 95%... może dlatego takie wielkie :D
Tak dlatego.
Czyli przy RAW zawsze warto zobaczyć na usuwanie szumu.
Jest to nawet konieczne, zwłaszcza jak iso większe.
JPG pewnie odszumiany jest w puszce na dzień dobry.
Zgadza się.
Co do jpg na forum zrobiłem sobie juz preset na 6 MB, tak na przyszłość.
Wówczas EXIF będzie zachowany.
Tak na przyszłość to nie ma potrzeby moim zdaniem wstawiać takich dużych zdjęć, chyba, że w celach testowych lub jak są jakieś "problemy" (jak tu:wink: )
Wystarczy dłuższy bok 1200 pix. z limitem do 1MB.
Moja wersja:). Skorygowałem też WB w LR, przyjąłem, że miseczka jest biała.
196329
No to teraz wiem jak powinno wygladac. Dzięki. Pokombinuje jeszcze z tymi ustawieniami. Mam troche teraz wolnego to siąść dziennie chwilę można.
No to teraz wiem jak powinno wygladac. Dzięki. Pokombinuje jeszcze z tymi ustawieniami. Presety, ustawienia, suwaczki i inne czary-mary niewiele pomogą jeśli zapominasz o podstawowej zależności: wysokie ISO- duże szumy czyli jak mówisz piach. Aparat wywołując jpg-a odszumia zdjęcie natomiast w rawie musisz to zrobić sam!
Nie musiałbyś kombinować z odszumianiem, gdybyś ustawił niskie ISO i wydłużył czas. Bałeś się, że Ci wazonik ucieknie?
Masz mało światła i nieruchomy obiekt- daj dłuższy czas!
1. Wrzucilem z bólem na fotosik, bo nic innego nie mogłem znaleźć tak na szybko. Ostatni raz coś do neta wrzucałem x lat temu ;) Sorry. Innego sposobu na pokazanie exif nie znalazłem.
Możesz wrzucic bezpośrednio na forum.
Presety, ustawienia, suwaczki i inne czary-mary niewiele pomogą jeśli zapominasz o podstawowej zależności: wysokie ISO- duże szumy czyli jak mówisz piach. Aparat wywołując jpg-a odszumia zdjęcie natomiast w rawie musisz to zrobić sam!
Nie musiałbyś kombinować z odszumianiem, gdybyś ustawił niskie ISO i wydłużył czas. Bałeś się, że Ci wazonik ucieknie?
Masz mało światła i nieruchomy obiekt- daj dłuższy czas!
Wazonik nie spier.... ;) To bylo tylko tak na probe po powrocie z wycieczki :D Będę coś kombinować, może na dniach zarzucę jakiś swój temat to będziecie się mogli tam wyżywać :D
/.../to będziecie się mogli tam wyżywać :D
Ostrzymy sobie sztuczne szczęki... :twisted:
To bylo tylko tak na probe po powrocie z wycieczki :D Czekaj, bo się pogubiłem!
Wróciłem do domu i wywołałem RAW.Z tego co napisałeś rozumiem, że wywołałeś rawy zrobione na wycieczce.
Dalej czytam, że
Dzisiaj w ramach testów zrobiłem foty też w JPG w domowych warunkach na ISO 3200 ...
Czy zdjęcia "w ramach testu" były robione z takim samym ISO jak na wycieczce?
Jeżeli tak, to podtrzymuję to co napisałem poprzednio, może oprócz uciekającego wazonika ;)
Jeżeli nie, to jaki sens miał ten test?
Czekaj, bo się pogubiłem!
Z tego co napisałeś rozumiem, że wywołałeś rawy zrobione na wycieczce.
Dalej czytam, że
Czy zdjęcia "w ramach testu" były robione z takim samym ISO jak na wycieczce?
Jeżeli tak, to podtrzymuję to co napisałem poprzednio, może oprócz uciekającego wazonika ;)
Jeżeli nie, to jaki sens miał ten test?
Może rzeczywiście troche namieszałem.
Byłem na wycieczce zrobiłem foty w RAW. Po powrocie zauważyłem że jest coś nie tak z fotami. Zrobiłem foty testowe "Wazonika" już w domu, w RAW i JPG. Test miał taki sens, czy ja popełniłem błąd przy obróbce fotek czy mam zwalony aparat. Opcja C - kupić lepszy aparat z lepszą matrycą, ale tego nie trzeba.
ISO to samo - 3200.
Chodziło już nawet nie o szum ale o przebarwienia jakie się pojawiły. Teraz wszystko jasne. Jest jeszcze ta opcja Camera Calibration, dzięki której właśnie te przebarwienia zniknęły.
Teraz wszystko jasne.No to dawaj zdjęcia- będziemy się wyżywać :D