Zobacz pełną wersję : "[750] Problem OBIEKTYW"
Witajcie po dłuższej przerwie.
Mam problem z kropkami na obiektywie.
Wygląda to jak by mi na zewnętrznym szkle obsiadły muchy i "nasra..."
:evil:
Dziś pojechałem specjalnie do Media, gdzie kupowałem i mi obczyścili zewnętrzny obiektyw specjanym środkiem HAMMY. Efekt SUPER czysta ostatnia soczewka.
Niestety Palamka w środku (jakiś kuż) pozostał.
Niestety to nie koniec...
Jak wziąłem lupe i spojrzałem do środka, to tam jest pełno ledwo widocznych gołym okiem "syfów"
:(
Powiedzcie czy komuś się coś podbnego już przytrafiło????
Gdzie wysłać aparat??
Media mówi, źe do Warszawy do Euro Coloru. A moze coś bliżej 3-miasta jest??
DZięki i pozdrawiam
jeśli brudy dostały się do wnętrza obiektywu (?!) to tylko czyszczenie lub wymiana w serwisie i chyba najlepiej do w-wy. Kiedyś miałem przypadek z nowym C 2040 miał wewnątrz obiektywu kropkę od nowości i w serwisie wymienili cały obiektyw. Ale skąd te zanieczyszczenia? obiektyw raczej jest szczelnie zamknięty.
jeśli brudy dostały się do wnętrza obiektywu (?!) to tylko czyszczenie lub wymiana w serwisie i chyba najlepiej do w-wy. Kiedyś miałem przypadek z nowym C 2040 miał wewnątrz obiektywu kropkę od nowości i w serwisie wymienili cały obiektyw. Ale skąd te zanieczyszczenia? obiektyw raczej jest szczelnie zamknięty.
Właśnie to jest to !!!!!! SKĄD ????????
Jak pojechałem w Gdańsku do serwisu Olympusa (ale nie Euro Coloru) to się przestraszyli.
Tam w środku to pod lupą jest kasza na obiektywie.
Czyli jak ktoś montował to albo szczelnie go nie zmontował, albo od początku był źle wykonany i z jakimiś syfami w środku zamknięty.
Pozatym zauważ, że jeszcze sezon na takie jakieś zanieczyśzcznia jak piasek drobny się dopiero zaczyna, a ja aparat użytkuje od marca...
To skądz by się tam coś wzieło, skor mam go w futerale i zawsze trzymam z dala od złych warunków atmosferycznych??
W pon. wysyłam do Euro Coloru.
Zobaczymy co i jak jak już go dostaną.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie SKĄD... jakaś część w mechanizmie obiektywu np trybik zapewne z tworzywa... się poprostu sypie. Mam nadzieję że masz gwarancje?
Tak mam gwarancje !!!!!!
W pon na koszt Olympusa jedzie aparat do wawy...
Czy naprawde nikt się z czymś takim nie spotkał????
To aż jestem przerazony
Moze mi kase zwroca i doplace do 770 :)
Może to być niestety początek problemów bo do obiektywu nie ma prawa się nic dostać gdyż jest szczelny i nie każdy serwis go otworzy. Np. w Łodzi nie ma takiego serwisu ze specjalnym bezpyłowym stanowiskiem.
To jeżeli nie naprawią, go zażądam wymiany.... lub dopłace i poproszę o 770 :P :P
Pozdrawiam
W krótce się okaże...