PDA

Zobacz pełną wersję : ON1 Photo RAW 2018

And.N
23.10.17, 20:46
Pojawił się nowy program z aspiracjami aby przełamać "monopol" firmy Adobe i bardzo dobrze:). Zainstalowałem wersję próbną, 30 dniową i troszkę się przyglądnę programowi. Interfejs przyjazny (jak na pierwsze zetknięcie z programem), znaczy intuicyjny, podobny do Lightrooma. Na początek sprawdziłem jak program radzi sobie z szumem na jednolitej powierzchni. Za testowy RAW posłużył mi plik autorstwa A56 z popRAWki 8/2017. Po znacznym podniesieniu ekspozycji i rozjaśnieniu zdjęcia, tego szumu pojawiło się trochę. W obu programach ustawiłem podgląd 1:1 i operowałem suwakami w sekcji Detail.

Porównanie to zrzuty ekranu podglądu 1:1 fragmentu zdjęcia (jakiego - to wkleiłem z programów nawigator). Wkleiłem też ustawienia suwaków odszumiania Luminancji i Chrominancji (szum monochromatyczny i kolorowy). Wyostrzanie dałem na zero w obu programach. Zdjęcia można jeszcze powiększyć (klikamy do oporu) i jest to wskazane, wówczas będzie ten podgląd 1:1

Lightroom

195326

ON1 Photo RAW
195327

Jak widać Lightroom poradził sobie zdecydowanie lepiej, zwłaszcza z szumem kolorowym, którego sporo zostało w zdjęciu z ON1 pomimo ustawienia suwaka na wartość max. 100. W LR podniosłem z wartości domyślnej 25 na 40, choć i przy wartości 25 tego szumu kolorowego było znacznie mniej. Spodziewałem się lepszego wyniku po ON1, jednak to program płatny i można wymagać. W miarę wolnego czasu przyjrzę się jeszcze jak program radzi sobie z odzyskiwaniem miejsc przepalonych (czy na granicy przepalenia). Z odszumianiem tam gdzie istotne jest też zachowanie szczegółów. Może aberracje chromatyczne, a może coś podpowiecie na co zwrócić uwagę.

yac
23.10.17, 21:08
Fatalnie to wygląda, przynajmniej na tym przykładzie.
Czyli trzeba szukać dalej ;)

henry1
23.10.17, 21:10
Wyślij do ON1 ten przykład i zapytaj czy w wersji finalnej zostanie to poprawione.

epicure
23.10.17, 21:19
Chyba w LR4 wszedł zupełnie nowy silnik Adobe, w którym nastąpiła rewolucja jeśli chodzi o odszumianie - wszystkie aparaty zyskały nagle matryce nowsze o dwie generacje :) I jak do tej pory nikt tego silnika jeszcze nie pobił, nawet Adobe nie wprowadziło w nim żadnych zmian.

And.N
23.10.17, 21:31
Fatalnie to wygląda, przynajmniej na tym przykładzie.
Czyli trzeba szukać dalej https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif
Fakt, nie wygląda to najlepiej, ale trzeba też wziąć pod uwagę, że to podgląd 1:1. Po zmniejszeniu zdjęcia do internetu już nie będzie to tak widoczne, a jak jeszcze będą jakieś szczegóły (nie jednolita faktura schodów) to ten szum całkiem "zginie". Co nie zmienia faktu, że tego nie powinno być. Może też to jedyny mankamencik, a zalety przewyższą. Nie jestem negatywnie nastawiony do programu i nie szukam na siłę w czym gorszy.

fret
23.10.17, 21:57
Mógłbyś dołożyć DXO do porównania? Jak patrzę na efekty z ON1, to mi się zespół Bee Gees przypomniał... https://www.youtube.com/watch?v=MSVTOMkJdqs

And.N
23.10.17, 23:31
Mógłbyś dołożyć DXO do porównania? ...
Mogę, nie ma problemu. Nawet sprawdzałem w DxO, wyszło podobnie jak w LR. Fotkę z krótkim opisem wstawię jutro.

dzemski
24.10.17, 08:37
a tak poradził sobie C1 w wersji 10.1

195332

And.N
24.10.17, 18:29
Muszę uaktualnić informacje na temat jeszcze odszumiania w ON1 na jednolitej powierzchni i tego szumu kolorowego. Dopiero zaznajamiam się z programem:).
Otóż w ON1 Photo RAW 2018 oprócz panelu Develop w którym mamy takie zakładki:

195336

mamy jeszcze panel Effects, gdzie znajdują się dodatkowe filtry:

195338

Między innymi znajduje się filtr o nazwie Noise Reduction. Można więc wprowadzić dodatkowe odszumianie co też uczyniłem.

W Effects/Add Filter/Noise Reduction powtórzyłem wartość 100 dla szumu kolorowego:

195339

Uzyskany rezultat jest już do przyjęcia (klikamy aby powiększyć):
195340

Na plus to, że możemy wybrać (Aplly to: ) gdzie ta redukcja szumu ma nastąpić (tu powyżej wybrane dla całego zdjęcia). Można wybrać, światła, cienie, tony pośrednie lub wybrane kolory (6 do wyboru).

Jeszcze rezultat odszumiania w DxO OpticsPro 11 ( domyślne ustawienia suwaków ).
195341

fret
24.10.17, 19:10
Dzięki za DxO. LR jednak wygrywa.

schuttenbach
24.10.17, 21:49
A w DxO to odszumianie PRIME czy zwykłe?

And.N
24.10.17, 22:22
A w DxO to odszumianie PRIME czy zwykłe?
Odszumianie zwykłe. To wersja DxO Optics Pro 11 Essential (do pobrania za darmo do końca listopada (http://www.dxo.com/us/practicalphotography)), gdzie PRIME jest nieaktywne.

And.N
25.10.17, 17:39
Drugie porównanie odszumiania, tym razem zwracałem też uwagę aby w miarę możliwości zachować szczegóły. Plik z mojego aparatu G5 na ekstremalnym ISO 6400:). W ON1 zastosowałem "dwustopniowe" odszumianie (w panelu Develop i Effects), podobnie jak to opisywałem wcześniej w poście #9. Celem było zminimalizowanie szumu kolorowego.
W celu porównania, klikamy do oporu na zdjęciu aby uzyskać pełen rozmiar. Dobrze otworzyć sobie porównywane zdjęcia w dwu zakładkach przeglądarki, lub po powiększeniu zapisać sobie na dysku. Pierwsze dwa zdjęcia są w pełnej rozdzielczości wyeksportowane bezpośrednio z programów LR i ON1. Następne dwa także bezpośrednio z wywoływarek, ale z zmniejszonym bokiem do 1200 pix.

pełna rozdzielczość
LR4:195456 ON1:195457

zmniejszone
LR4:195458 ON1:195459

Co mnie nieco zdziwiło, po wyeksportowaniu zdjęcia z ON1 w pełnej rozdzielczości, na niebie i budynkach pojawiło się sporo świecących/gorących pikseli. Podczas podglądu 1:1 na ekranie monitora naliczyłem ich tylko kilka. Nie wiem co jest tego powodem..., może jakiś mój błąd... W obu programach operowałem tylko suwakami od redukcji szumu i wyostrzania. Wyostrzanie bardzo delikatne. Na zmniejszonym zdjęciu z ON1 do 1200 pix, już tych świecących pikseli nie widać.
Moim zdaniem jeśli chodzi o odszumianie, to LR sprawuje się wyraźnie lepiej od ON1.

PS.
Spodziewałem sie po zapowiedziach trochę szybszej pracy programu. Eksport do JPG trwa znacznie dłużej niż w LR4. Przesuwanie zdjęcia przy podglądzie 1:1 odbywa się takimi skokami (w LR4 płynnie). Tu pewnie wina mojego już nieco leciwego komputera i bardzo możliwe, że LR6 działałby u mnie także znacznie wolniej.

fret
25.10.17, 18:03
Różnica kolosalna. ON1 nawet dołożył w niektórych miejscach wrażenie poruszenia fotki gratis (np. ulica). Na podstawie tego porównania można też chyba powiedzieć, że różnice w jakości matrycami mogą w praktyce być różnicami w jakości ich oprogramowania :)

piaseczek
25.10.17, 20:54
Odszumianie zwykłe. To wersja DxO Optics Pro 11 Essential (do pobrania za darmo do końca listopada (http://www.dxo.com/us/practicalphotography)), gdzie PRIME jest nieaktywne.

Dzięki za linka, szkoda że PRIME nie dali;)

henry1
27.10.17, 16:01
ON1 wypuścił wersję ON1 Photo Raw 2018 - beta 3.

And.N
27.10.17, 16:43
ON1 wypuścił wersję ON1 Photo Raw 2018 - beta 3.

Z tłumaczenia google w Beta 3 poprawiono:

Oto niektóre z największych poprawek i poprawek w ON1 Photo RAW 2018 Beta 3 (12.0.0.3979). Pełne informacje o wersji można znaleźć tutaj (https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&sp=nmt4&u=https://on1help.zendesk.com/hc/en-us/articles/115001800631&usg=ALkJrhjVGC1kh3fI33t0EBV6spOR0mUIGA) .

Ulepszone wyrównanie, deghosting i odwzorowanie tonów HDR.
Ulepszony odczyt EV w HDR

Zmniejszone zużycie pamięci w panoramie
Ulepszone wyrównanie panoramy i wykorzystanie jak największej liczby zdjęć

Dodano tryb szybkiego podglądu - nadal pracujemy nad tym, ale zwiększy się szybkość, zwłaszcza na niskich kartach graficznych. Możesz włączyć tę opcję w preferencjach.
Ulepszony Perfect Brush, teraz maluje mniej kolorów niż farba. Kontrola przejścia ma również większy zakres i jest zorientowana prawidłowo
Udoskonalone drukowanie danych wyjściowych przy użyciu koloru zarządzanego przez drukarkę zamiast profilu drukarki
Naprawiono błąd z macOS 10.9
Dodaj wsparcie dla Fujifilm X-E3, Sony Cyber ​​shot DSC RX10 IV i Olympus E-M10 III

Zwiększono rozmiar ikon w narzędziu - dobrze i zderzaki, aby łatwiej było je zobaczyć
Mnóstwo innych poprawek błędów i usprawnień wydajnościowych

O odszumianiu (zwłaszcza szumu kolorowego) się nie chwlą, więc pewnie na razie bez zmian, czyli nie najlepiej. Moja opinia poparta przykładami nie jest odosobniona (poszperałem trochę w internecie). Program się rozwija i pewnie to też kiedyś poprawią.

And.N
29.10.17, 13:12
Zaktualizowałem ON1 Photo RAW 2018 do Beta 3. Wbrew zapowiedziom nie mogę potwierdzić o zwiększeniu ikon. Są takie jak były: ikony z prawej ułożone w pionie (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=195336&d=1508862019). Mniejsza o to.

Przyjrzałem sie jak w programie działa przygaszenie świateł, coś co często używam, może nazbyt często:). Posłużyłem się RAW-em z ostatniej popRAWki autorstwa RafS.

Plik na domyślnych ustawieniach w LR wygląda tak:
195601

Po użyciu suwaka Highlights wartość -100 w LR:
195602

Podobny zabieg w ON1 - Highlights wartość -100 efekt:
195603

Tak jeszcze do porównania dołączę efekt z DxO OpticsPro 11 Essential - Highlights wartość -100 efekt:
195604

Oceniłbym, że w ON1 Photo RAW przygaszenie świateł działa dobrze, a najważniejsze, że selektywnie i wpływ na inne tony jest pomijalny podobnie jak w LR. Zakres tego przygaszenia jest nieco mniejszy niż w LR, ale i tu można posiłkować się dodatkowymi filtrami w panelu Effects, jak np. Dynamiczny kontrast czy HDR Look (wpływając tylko na światła).
Co do DxO jak dla mnie suwak Highlights działa mało selektywnie przyciemniając całe zdjęcie.

henry1
7.11.17, 01:20
Jest już BETA 4.