Zobacz pełną wersję : Olympus Zuiko 8-19 F4.0-5.6 w parze z Olympus MMF-1
Szanowni,
Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Generalnie potrzebuję szerokiego szkła (UWA), 12-32 które obecnie posiadam czasem jest za wąskie.
Na OLY 7-14/2.8 mnie nie stać podobnie jak na Panasa 7-14/4. Dodatkowo w obu tych przypadkach nie ma opcji użycia okrągłego filtra Polar/ND
Zastanawiam się nad zakupem Olympusa Zuiko 8-19 F4.0-5.6 z systemu 4/3 i podłączeniu go przez przejściówkę MMF-1 do mojego EM-10 mark II - według recenzji jest lepszy od swojego odpowiednika w m4/3
Czy ktokolwiek z was miał doświadczenie z takim zestawem? Jestem ciekaw pracy AF w tym obiektywie a wyczytałem gdzieś, że jest "zoptymalizowany" pod kątem detekcji kontrastu więc w teorii AF powinien działać ok.
Będę wdzięczny za pomoc
W obiektywie szerokokątnym wolny AF - bo on będzie woolnyy - jest mniej odczuwalny.
Natomiast gabaryt takiego zestawu z przejściówką będzie już spory
(ten obiektyw to 9-18 /4-5.6)
Druga kwestia- produkcja tych obiektywów została zakończona juz jakiś czas temu, sztuka bedzie miała kilka lat.
Próbowałbym kupić jednak mZD 9-18 z drugiej ręki.
W obiektywie szerokokątnym wolny AF - bo on będzie woolnyy - jest mniej odczuwalny.
Natomiast gabaryt takiego zestawu z przejściówką będzie już spory
(ten obiektyw to 9-18 /4-5.6)
Druga kwestia- produkcja tych obiektywów została zakończona juz jakiś czas temu, sztuka bedzie miała kilka lat.
Próbowałbym kupić jednak mZD 9-18 z drugiej ręki.
ZD 9-18 + MMF-1 to waga około 360 g
mZD9-18 waży 155
Wagowo różnicy wielkiej nie ma, a kupić używany mZD 9-18 w cenie około 1,500 graniczy z cudem
Mam możliwość zakupu egzemplarza praktycznie nie używanego. bardzo mnie interesowała kwestia AF, wolny to wolny ale najważniejsze że jest.
Do statycznych zdjęć landszaftów i architektury powinien wystarczyć.
Makromaniak
23.10.17, 15:28
Ja bym jednak wolał dopłacić do mzuiko. ze dwa lata temu kupiłem używany za 1600 a przecież ilość używek była wtedy mniejsza......Gabaryty tego obiektywu sa genialne, po złożeniu jest wielkości standardowego kita. Przez wiele lat używałem do minolty zoom 17-35 i często nie załapywał mi się do torby właśnie z uwagi na ciężar i rozmiary....
miałem ZD9-18 + adapter do GX7, sprzedałem i kupiłem samyanga 7,5/3,5 - teraz jestem zadowolony :) szkło małe, ostrzenie z FP nie jest problemem dzieje sie to szybciej niż AF w ZD9-18+ adapter na dodatek szkło lepsze optycznie , cenowo mozna sie zmieścić w 800 zł
Używam zestawu ZD9-18+ MMF3+EM1. Obiektyw kupiłem z tego co pamiętam za 1100 zyla. Też miałem dylemat przed zakupem - kupić nowy m4/3 czy kupić 9-18 z dużego systemu. Wygrała opcja druga - tym bardziej że mam jeszcze E-30 (sporadycznie używany). Zestaw sprawuje się bardzo dobrze - problem stanowi tylko adapter. Wybrałem zamiennik Fotga i czasami przy przepinaniu obiektywów korpus nie rozpoznaje obiektywu:evil:. Bywa to baaardzo irytujące.
Zdjęcia z tego zestawu znajdziesz w moim wątku, np. https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177884&d=1468006101 i kilka następnych.
Jeżeli masz możliwość zakupu w atrakcyjnej cenie, to moim zdaniem warto. Pamiętaj tylko że obiektywy z dużego 4/3 coraz trudniej sprzedać.
Używam zestawu ZD9-18+ MMF3+EM1. Obiektyw kupiłem z tego co pamiętam za 1100 zyla. Też miałem dylemat przed zakupem - kupić nowy m4/3 czy kupić 9-18 z dużego systemu. Wygrała opcja druga - tym bardziej że mam jeszcze E-30 (sporadycznie używany). Zestaw sprawuje się bardzo dobrze - problem stanowi tylko adapter. Wybrałem zamiennik Fotga i czasami przy przepinaniu obiektywów korpus nie rozpoznaje obiektywu:evil:. Bywa to baaardzo irytujące.
Zdjęcia z tego zestawu znajdziesz w moim wątku, np. https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177884&d=1468006101 i kilka następnych.
Jeżeli masz możliwość zakupu w atrakcyjnej cenie, to moim zdaniem warto. Pamiętaj tylko że obiektywy z dużego 4/3 coraz trudniej sprzedać.
tylko AF em1 ze szkłami z duzego systemu to inna bajka :)
Co do adaptera to na pewno chciałbym użyć MMF-1.
Tutaj serdecznie dziękuję użytkownikowi sikor za opinie, nigdzie nie mogłem znaleźć info jak ten obiektyw sprawuje się na M4/3
miałem ZD9-18 + adapter do GX7, sprzedałem i kupiłem samyanga 7,5/3,5 - teraz jestem zadowolony :) szkło małe, ostrzenie z FP nie jest problemem dzieje sie to szybciej niż AF w ZD9-18+ adapter na dodatek szkło lepsze optycznie , cenowo mozna sie zmieścić w 800 zł
Bardziej skłaniam się ku obiektywowi typu zoom niż ku stałce. Zależy mi na tym pokryciu ogniskowych, dodatkowo zamierzam w przyszłości zakupić Oly 12-40. Myślę, że da mi to swobodę i wygodę operowania dwoma szkłami o sporym użytecznym zakresie.
Generalnie nadal mam niezłą zagwozdkę, z jednej strony kusi cena, z drugiej kwestia późniejszej odsprzedaży nieco zniechęca.
Mam i używam zd 9-18 z m4/3. Został mi z dużego systemu.
Af jest irytujaco wolny (a należę do cierpliwych w tej kwestii) z em5. Na tyle, że w większości przypadków używam MF. Zestaw jest duzy, ale bez przesady.
Ostatnio często używam go do filmowania.
Jednakże mogąc mieć małego 9-18 za 300 zł więcej to raczej bym się nie zastanawiał.
A jeżeli planujesz 12-40 w niedalekiej przyszłości to zdecydowanie bardziej przekonywujacy jest polecany wyżej samy 7,5mm
Mam i używam zd 9-18 z m4/3. Został mi z dużego systemu.
Af jest irytujaco wolny (a należę do cierpliwych w tej kwestii) z em5. Na tyle, że w większości przypadków używam MF. Zestaw jest duzy, ale bez przesady.
Ostatnio często używam go do filmowania.
Jednakże mogąc mieć małego 9-18 za 300 zł więcej to raczej bym się nie zastanawiał.
A jeżeli planujesz 12-40 w niedalekiej przyszłości to zdecydowanie bardziej przekonywujacy jest polecany wyżej samy 7,5mm
Generalnie potrzebuję "szeroko" ale rektalinearnie. Obiektywy typu fish-eye nie wchodzą w grę - a takim jest samyang 7,5mm
Problem jest także ze znalezieniem mZD 9-18 w cenie oscylującej w granicach 1600 PLN. Duże ZD 9-18 mogę dostać z przejściówką za 1300 PLN
Podsumowując, chętnie dołożę te 300 - tyle, że nigdzie nie widzę ofert w tej cenie.
Fisza mozna korygować, ale wiadomo, że to nie do końca to samo.
Zależy na ile Ci sie spieszy. Jeżeli nie potrzebujesz szkła na zaraz to na Twoim miejscu bym poczekał.
tu masz
http://www.ebay.pl/itm/OLYMPUS-M-ZUIKO-9-18mm-F4-5-6-MICRO-4-3rds-LENS-FREE-POSTAGE-/292304376304?hash=item440eb2d1f0:g:CHMAAOSwdW9Z7kA b
i są jeszcze dwie licytacje
tylko AF em1 ze szkłami z duzego systemu to inna bajka :)
Tak, EM1 ma czujniki fazowe do współpracy z obiektywami z dużego 4/3.
Skoro jest rozważany ZD9-18 lub używka mZD9-18 to rozumiem że ma być budżetowo. Jest jeszcze Panasonic Leica 8-18, ale cenowo to nie będzie budżetowo :?:.
Tak, EM1 ma czujniki fazowe do współpracy z obiektywami z dużego 4/3.
Skoro jest rozważany ZD9-18 lub używka mZD9-18 to rozumiem że ma być budżetowo. Jest jeszcze Panasonic Leica 8-18, ale cenowo to nie będzie budżetowo :?:.
toś pojechał z grubej rury teraz ;)
Obiektyw MZD 9-18 który mam nie był używany za często i nie miał wypadku ale się rozchwierutał, stracił ostrość poza centrum kadru i pojechał do serwisu.
Bardzo mobilne szło ale też niestety bardzo delikatne. Czasami można okazyjnie trafić Lumix 7-14.
Masz na naszej giełdzie niezłą cenę na mZD
Uprzedziliście mnie. Grzybun nie masz się nad czym zastanawiać
Masz na naszej giełdzie niezłą cenę na mZD
Śliczne dzięki za info - postaram się jak najszybciej skontaktować ze sprzedającym.