Zobacz pełną wersję : Problem ze zdjęciami
Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów.Nie wiem czy w dobrym dziale forum się znalazłam, lecz potrzebuję porady lub pomocy.Posiadam od 3 lat aparat Olympus FE 4000 i do tej pory wszystko było dobrze.W zeszłym tygodniu poszłam robić zdjęcia,pogoda piękna,fotki same się robiły :-).I tu zaczyna się problem.Fotki są na karcie pamięci.Aparat foto odtwarza fotki ,natomiast ani laptop ani telefon ich nie widzi.Po podłączeniu aparatu do laptopa pojawiły się jakieś zdjęcia ,ale nie te ostatnie.1/3 zdjęć była widoczna reszta "nie można odczytać "(tak mi odpisał laptop)Ściągnęłam program do odzyskiwania danych i nic.Jestem załamana ,bo 3 godziny pstrykania wzięły w łeb.Może to problem z kartą pamięci(2 GB).Pomóżcie,żebym ponownie nie zrobiła tego samego.Dziękuję z góry za pomoc i Pozdrawiam
Bardzo niedawno był tu poruszany podobny problem.
Bardzo niedawno był tu poruszany podobny problem.
owszem, jest tutaj--> https://forum.olympusclub.pl/threads/113762-zdjęcia-mi-wyparowały
ale nie wiem, czy pomoże :roll:
Ściągnęłam program do odzyskiwania danych i nic.Czy aparat widzi jeszcze te zdjęcia?
Po podłączeniu aparatu do laptopa pojawiły się jakieś zdjęcia ,ale nie te ostatnie.1/3 zdjęć była widoczna reszta "nie można odczytać "(tak mi odpisał laptop).Jeżeli aparat widzi zdjęcia, spróbuj kartę wyjąć z aparatu i włożyć do czytnika.
Może to wina kabelka?
Jeżeli potrafisz te zdjęcia skopiować na dysk laptopa a na laptopie pojawiły się ikony których on nie potrafi odczytać to może zdjęcia masz robione w RAW-ach.
Dzięki za podpowiedź i pomoc.To działam.Pozdrawiam.Jak się uda to coś tam prześlę.
Dzięki tyrkand za podpowiedź.Zdjęcia nie były w RAW-ach tylko tak jakby były usunięte i uszkodzone.Nie wiem o co chodziło.znalazłam program Digital Image Recovery do odzyskiwania plików z kart sd. "Digital Image Recovery obsługuje następujące nośniki: Flash Card, SmartMedia, SONY Memory Stick, IBM Micro Drive, Multimedia Card, Secure Digital Card i CD. Aplikacja odzyskuje zarówno pliki graficzne (JPEG, TIFF, PNG, GIF, BMP, Canon CRW) jak i pliki video w formatach (AVI, MOV, WAV).Narzędzie niezbędne dla każdego posiadacza aparatu cyfrowego. Jeśli przypadkowo usuniesz zdjęcie dzięki tej aplikacji nie będzie tragedii (pod warunkiem, że nowe zdjęcia nie były zapisywane na karcie)."-dobreprogramy.pl.Program jest darmowy195282 Pozdrawiam
Dzięki tyrkand za podpowiedź.Zdjęcia nie były w RAW-ach tylko tak jakby były usunięte i uszkodzone.Nie wiem o co chodziło.znalazłam program Digital Image Recovery do odzyskiwania plików z kart sd. "Digital Image Recovery obsługuje następujące nośniki: Flash Card, SmartMedia, SONY Memory Stick, IBM Micro Drive, Multimedia Card, Secure Digital Card i CD. Aplikacja odzyskuje zarówno pliki graficzne (JPEG, TIFF, PNG, GIF, BMP, Canon CRW) jak i pliki video w formatach (AVI, MOV, WAV).Narzędzie niezbędne dla każdego posiadacza aparatu cyfrowego. Jeśli przypadkowo usuniesz zdjęcie dzięki tej aplikacji nie będzie tragedii (pod warunkiem, że nowe zdjęcia nie były zapisywane na karcie)."-dobreprogramy.pl.Program jest darmowy195282 PozdrawiamMaggy, czy Ty przypadkiem nie jesteś spamerka ? Ludzie się starają, s Ty nam tu reklujesz znamy program i portal który lubi rozsiewać wirusy.
Maggy, czy Ty przypadkiem nie jesteś spamerka ? ...
Nie wierzę w przypadki... :cool: