PDA

Zobacz pełną wersję : doswietlenie tła

larex
16.04.08, 00:51
Witam!

Mam problem z doswietlaniem tła, robiłem kilkanaście prób z róznymi utawieniami i mam wrażenie że aparat robi tak jak chce.

Posiadam Olympusa E-500 i lampę metza 44.

Bardzo proszę o szczegółową instrukcje

Z góry dziękuję

dobas
16.04.08, 00:54
Ale opisz problem... to pustynia ? studio ? jaskinia ? tor wyścigowy ? fotografia podwodna ?

i przeczytaj to jak chcesz pracować z lampą http://www.foto.jasiu.pl

pozdrawiam
dobas

larex
16.04.08, 01:01
czasem zdjęcia pozowane, ale nie zawsze
wiec za długi czas nie wchodzi w grę
poza tym mam wrażenie że lampa zmiejsza intesywność i ostatecznie wychodzi bardzo podobnie

rodia
16.04.08, 01:06
wrzuć jakieś foto i opisz dokladnie problem bo narazie rozumiemy tylko tyle "wychodzą mi brzydkie zdjęcia".

dobas
16.04.08, 03:10
ja nawet rozumiem mniej

na przykład " poza tym mam wrażenie że lampa zmiejsza intesywność i ostatecznie wychodzi bardzo podobnie "

to dla mnie nie pojęte...

larex - oczekujesz aż ludzie poświęcą Ci swój czas i będą coś doradzać - więc też poświęć swój i sformułuj pytanie tak aby było zrozumiałe :)

pozdrawiam
dobas

Plumek
16.04.08, 05:24
Podbij ISO.

salvadhor
16.04.08, 06:43
Z tak sformułowanego pytania niewiele wynika - ale np. czym masz zasilaną lampę? Jak zwykłe paluszki (baterie, nie aku) to może tu tkwić przyczyna słabszych i mocniejszych. Mi na zwykłych bateriach nie udało się nawet dobrze lampy przetestować, i padły. Na aku zdjęcia walone seryjnie doświetlane są niemal równomiernie.

Poza tym, jaki tryb ustawiasz na lampie, spróbuj ze zwykłym TTL'em, nic nie kombinuj z innymi ustawieniami na początek. A w aparacie co ustawiasz? (głównie ustawienia dot. lampy i jej trybu, itp).

lessie
16.04.08, 06:48
Co to znaczy dla Ciebie doświetlanie tła?
Masz za ciemne tło względem pierwszego planu na fotkach? Czy w ogól fotki są za ciemne? Czy chodzi Ci o oświetlenie "tła studyjnego" ?
Pytasz ale nie precyzujesz pytania...

Jesli chodzi o to pierwsze ( a tego się tylko domyslam ) to mozesz poprawić sytuację kilkoma drogami: otworzyć bardziej przysłonę, wydłużyć czas naświetlania, podnieść wartość ISO lub kombinacje powyższych czynności. Wszystko zależy od fotografowanej sceny i efektu jaki chcesz osiągnąć.

ziemia01
16.04.08, 08:50
"walisz" lampą na wprost czy odbijasz (ściana, dyfuzor, lumix) ?

rocco
17.04.08, 08:49
Mnie się wydaje, że autor wątku po prostu nie bierze pod uwagę specyfiki oswietlania lampą błyskową i ograniczeń z niej wynikających.
Lampa, mierząc oświetlenie TTL dobiera siłę błysku do oświetlenia glównego motywu., doświetlenie tała zależy od odległości, liczby przewodniej lampy, zastosowanych ustawień itd, itp.
Myślę, że dokładne zapoznanie się z poradami zalinkowanymi przez Dobasa pozwoli "załapać" o co w tym wszystkim chodzi.
Reszta to praktyka :)

dzemski
17.04.08, 08:55
Wojtku, autor nie bierze pod uwagę specyfiki samego światła. Każdy wie, że ono ginie (ma mniejszą moc) wraz z oddalaniem się od źródła. Im większa moc światła, tym większa odległość oświetlona dostatecznie dobrze. LP44 to nie jest specjalnie wiele, w pomieszczeniach duzych rozmiarów (kościoły, sale gimnastyczne itp) niewiele się tym oświetli.

rocco
17.04.08, 09:05
Dokładnie o tym myślalem, moze niezbyt precycyjnie to napisałem.
Chodzi o tło i trzeba zrozumieć że siła światła maleje proporcjonalnie do kwadratu odległości więc tło to bardzo szerokie pojęcie inaczej bedzie z siedzącymi pd scianą pokoju a inaczej z portretem w plenerze.
Myślę, ze rozlegly tyemat i "dokładnych imstrukcji", o ktore prosił autor raczej nie da się tu napisac ad hoc.
Dlatego też polecam zalinkowany wątek, ćwiczenia, sprawdzenie efektów i wyciąganie wniosków.

PS
Dzisiaj to i tak jest fajnie, jest exif, kiedyś przy nauce bez notatnika się nie obyło ;)

larex
17.04.08, 17:44
Zdjęcia znajdziecie na mojej stronie (te agencyjne):
www.rafal-lapinski.prv.pl (http://www.rafal-lapinski.prv.pl)

Mówiąc o oświetleniu tła, mam na mysli tło które jest metr - dwa od osoby fotografującej.
Normalnie bez lampy to bym dał większe iso i dłuższy czas, ale z tą lampą jakos to nie wychodzi.
Nawet lampa wbudowana już jest lepsza, bo bez problemu mogę doswietlić tło.

[proszę na przyszłość stawiać kropki i przecinki - Mysikrólik]