Zobacz pełną wersję : Raynox DCR-250
madziuula83
15.04.08, 19:17
Witam wszystkich! :lol:Jestem tu świeżuteńka-dziś zarejestrowana, ale wasze forum śledzę od dawna.
Przejdę do pytania.
Od niedawna posiadam aparacik olympys sp-560 uz i już mam pewne zastrzeżenia. W trybie makro nie osiągam zadowalających rezultatów.
Śledziłam wasze posty na forum i wiem, że nie ma co się bawić w soczewki, więc zastanawiam się nad zakupem konwertera Raynox DCR-250, ale kompletnie nie wiem czy będzie pasował do mojego Olka?? Czy będę potrzebowała do jego zamontowania adaptera czy tulejki?
Jestem zielona w temacie więc wybaczcie...
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
mocowanie zaciskowe 52-67mm
Przekątna obiektywu zawiera się w tym przedziale? Jak tak, to bedzie pasował.
Jeżeli ten aparat (znam go tylko ze zdjęć) ma gwint do wkręcania filtrów, to Raynoxa da się zamontować. Raynoxa ma tak swój patent w postaci mocowania snap-on - wystają dwa guziki po przeciwnych stronach, które się ściska, przykłada się całość do gwinta, puszcza, zatrzaski łapią gwint i się trzyma :) Raynoxa 250 da się mocować na średnicach od 52mm do 67mm.
http://cyfrowe.pl/aparaty/olympus-cla-10-tulejka.html
Sprawdź - powinno pasować. Nie wiem jak w Twoim aparacie ,u mnie w kompakcie bez tulejki nie da rady
http://cyfrowe.pl/aparaty/olympus-cla-10-tulejka.html
Sprawdź - powinno pasować. Nie wiem jak w Twoim aparacie ,u mnie w kompakcie bez tulejki nie da rady
Po co tak drogo?
2x taniej: http://www.allegro.pl/item343028902_tulejki_olympus_sp_550_sp_560_wrocla w.html
Grizz ,Masz rację - poszedłem na łatwiznę
madziuula83
15.04.08, 19:43
Więc Raynox tylko i wyłącznie po zastosowaniu tulejki King? I wszystko będzie grało? Bo tulejka rzeczywiście będzie pasowała już zastanawiałam się nad jej zakupem aby zastosować filtr.
Ale z tego co wyczytałam to nie nadaję się ta tulejka do zdjęć z dużym zoomem prawda?
Więc Raynox tylko i wyłącznie po zastosowaniu tulejki King? I wszystko będzie grało? Bo tulejka rzeczywiście będzie pasowała już zastanawiałam się nad jej zakupem aby zastosować filtr.
Ale z tego co wyczytałam to nie nadaję się ta tulejka do zdjęć z dużym zoomem prawda?
Cześć
Od jakiej minimalnej odległości ostrzy Tobie funkcja Makro w aparacie ?
Raynox 250 to nie jest konwerter do jakiś super zbliżeń - w zasadzie bardziej stosuje się go do obiektywów/ aparatów bez funkcji makro - wtedy robi on za konwerter uzupełniając brak tej funkcji w aparacie.
Zacząłbym na Twoim miejscu od tej tulejki - skuteczna osłona dla obiektywu do tego dostajesz możliwość stosowania wszelkiego rodzaju filtrów. Nie wiem co masz na myśli - nie nadaje się do zdjęć z dużym zoomem - przeważnie taka tulejka robi winietowanie przy szerokich kątach - przy tele właśnie nie powinno być problemu - ale może się mylę ..
pzdr
madziuula83
16.04.08, 08:56
Przy funkcji makro minimalna odległość to 1 cm.
Czyli nic mi nie da zastosowanie konwertera rynox?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Znalazłam na forum taką wypowiedź(dotyczy aparatu Olympus sp-550 ):
Od niedawna posiadam ten aparat i próbowałem z tulejką King dedykowaną do niego. Jak dla mnie porażka. Tulejka jest dzielona na 2 części, z krótszą można używać filtrów tylko przy minimalnej ogniskowej, przy dokręconej drugiej części winieta jest prawie do połowy zoom-u.
Aparat który ja posiadam ma chyba taki sam obiekyw, więc obawiam się tej tulejki King!
POMOCY!:cry:
Cześć
to ja już nie wiem nic.. może inni są w temacie
Pzdr
madziuula83: Przy DCR-250 nie korzystasz z funkcji makro.
Może tutaj podzielę się swoim doświadczeniem:
Odległość obiektu od konwertera założonego na obiektyw (tulejki) to 11-12 cm. Podczas wykonywania zdjęć makro robisz tak: zakładasz konwerter, na ekranie widzisz ogromną winietę, ale nie przejmujesz sie tym, tylko zoom na max lub mniej, ale tak aby nie było widać winietowania. Ważna jest tu odległość od obiektu. Jeśli zakres ostrzenia obiektywu jest za mały - trzeba zbliżyć się, lub oddalić z aparatem. Dobrym rozwiązaniem jest tu zastosowanie szyny na statyw. Kiedyś używałem sanek Pentacona, teraz mam Manfrotto 454 (droższe, ale większa precyzja i wygoda).
Co do tulejki - jeśli w opisie jest Twój model aparatu to znaczy że będzie pasować. Chyba że sprzedawca niesolidny - to wtedy odsyłasz (ale takie przypadki są chyba marginalne).
Ja do SP-510 używałem tulejki King (jednoczęściowej), ale ten model ma zoom x10.
SP-550 (560) mają zoom znacznie większy, więc obiektyw wysuwa sie bardziej. Przy korzystaniu z max zooma trzeba użyć 2 części połączonych.
madziuula83
17.04.08, 15:28
Dziękuję Kris_1 za wyjaśnienie
Tylko teraz zastanawiam się nad sensem zakupu tego Raynoxa skoro nie używa się przy nim funkcji makro??
Myślałam, że używa się go razem z tą funkcją i efekty są podwójne:???:
Dziękuję Kris_1 za wyjaśnienie
Tylko teraz zastanawiam się nad sensem zakupu tego Raynoxa skoro nie używa się przy nim funkcji makro??
Myślałam, że używa się go razem z tą funkcją i efekty są podwójne:???:
Można powiedzieć, że Raynox skraca dystans podczas pracy z obiektywem tele (czyli na najdłuższej ogniskowej) - otrzymujemy wtedy powiększenie. To tak obrazowo i w ogromnym skrócie. Dlatego praca w macro nie ma sensu - im dłuża ogniskowa, tym większe zbliżenie przez Raynoxa (ale i zmniejsza się GO oraz dystans między szkłem a obiektem)
to magiczne "uniwersalne mocowanie typu snap-on" do mojego raynoxa się zagubiło, jako ze do zd50 (średnica 52mm) by mi sie przydało zamocować szukałem jakiejś tulejki/adaptera na allegro 43->52 ale nic nie znalazłem .. posiada ktoś wiedze bądz informacje o takiej tulejce gdzie i czy wogle można kupić ?