Zobacz pełną wersję : Adaptery np do szkieł canona z przeniesieniem elektroniki
Od jakiegoś czasu borykam sie z tematem długiego tele (ptaki i zwierzyna płocha)Uzywam aktualnie gx80 i 100-300II panasonica
Tyłka to to nie urywa i zastanawiam sie właśnie nad opcjami podpinania jakiś szkieł od canona (400mm 5,6)
Troche poczytałem i widzę że generalnie w tym temacie króluje metabones.Cena niestety też do najmniejszych nie nalezy.Może ktoś z was używa jakiejś alternatywy i jest w stanie coś polecić?
Od jakiegoś czasu borykam sie z tematem długiego tele (ptaki i zwierzyna płocha)Uzywam aktualnie gx80 i 100-300II panasonica
Tyłka to to nie urywa i zastanawiam sie właśnie nad opcjami podpinania jakiś szkieł od canona (400mm 5,6)
Troche poczytałem i widzę że generalnie w tym temacie króluje metabones.Cena niestety też do najmniejszych nie nalezy.Może ktoś z was używa jakiejś alternatywy i jest w stanie coś polecić?
tyłka nie urywa z powodu ..... ? za mała ogniskowa? za ciemny ?
Ogniskowa to jeszcze pół biedy ale własności optyczne już nie zachwycają o pracy pod światło to już nie mówię.Na początek jest w miarę dobrym obiektywem ale po jakimś czasie jego niedoskonałości dają się we znaki.
mam wersję pierwszą tego obiektywu i jakoś daję radę, może wrzuć zdjęcia ? jak chcesz mieć bardzo dobrze to mZD 300/4 , moim zdaniem nie ma innego wyboru :(
300/4 to fajny obiektyw ale poza moim zasięgiem. Dlatego pytałem o adaptery ale widzę że raczej nikt ich nie używa.No nic pomyślę nad dodatkowym body z większego systemu albo o tym co jak widzę najważniejsze czyli o doskonaleniu umiejętności.
To ja może odgrzeję temat.
Minęło już sporo czasu i na rynku pojawiła się konkurencja dla Metabones - Kipon, Viltrox, ...
Ja trochę zmienię pytanie:
Czy wybrać adapter do obiketywów Canona czy Nikona? Który system jest "lepszy" pod względem rynku używanych szkieł?
Jest jeszcze Commlite -->> https://www.euro.com.pl/pierscienie-posrednie-i-adaptery/commlite-adapter-bagnetowy-sony-e-canon-ef-i-ef-s.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIo9-5_OfD4QIV1wQZCh3nxwtSEAEYASACEgIX2fD_BwE&gclsrc=aw.ds