Zobacz pełną wersję : E520 - problem z ostrością... znowu?
fanatykstaroci
28.09.17, 20:47
Dzień dobry, dobry wieczór.
Mam wrażenie, że siada ostrość u mnie w Olympusie E520, do tego stopnia, że zaczyna mnie to drażnić.
Poniżej foto z przykładu..
Na jednym, ostrość na motocykl, na drugim ostrość na bramę. Dalej wycięte fragmenty i następnie zbliżenie 3x.
Pytanie, czy to normalne? Ja wiem, że sprzęt ma kilka lat, ale tak się chyba nie powinno dziać. Autofocus się "zużył"? A może coś się rozkalibrowało? Myślałem o czyszczeniu, ale chyba objawy byłyby inne.
194700194701194702
Witam. Pierwsze pytanie, dlaczego stabilizacja ustawiona w tryb I.S.2 ? Tego trybu używa się do tzw. panoramowania (jak tu (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-84865) przykładowo).
Z instrukcji I.S.2 : "Służy do przemieszczania aparatu w kierunku poziomym w celu uzyskania rozmytego tła. Poziomy stabilizator obrazu jest wyłączony i aktywny jest tylko pionowy stabilizator obrazu."
Przy tych zdjęciach powinno być wybrane I.S.1 Może to mieć wpływ, choć nie koniecznie, czasy zbyt długie nie były. Aby się przekonać czy winna była stabilizacja powtórz zdjęcia z I.S.1
Nie zaszkodzi też zrobić "test" z wyłączoną stabilizacją w ogóle i zdjęcia z statywu + samowyzwalacz.
Tryb AF miałeś: AF pojedyńczy + Manualne ustawienie ostrości. Doostrzasz ręcznie ?, jeśli nie, to bym wyłączył ten dodatek.
fanatykstaroci
28.09.17, 21:38
Dzięki za sugestie ze stabilizacją... na pewno spróbuję. Co do AF+MF.. czasami używam, bo AF potrafi zwariować czasem, zwłaszcza na gładkich obiektach lub w cieniu.
Dzięki za uwagi. Pocykam jutro z rana i dam info
Nie wykluczone, że coś w puszce, swoje lata ma. Trudno powiedzieć. Jak po tych pierwszych próbach nie będzie rezultatu to może zrób jeszcze ewentualnie testy BF/FF, coś jak tu (https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22275&sid=853f9a6b1f425de801792ab9996eb29c) np.
Poczytaj tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads/20413-Czy%C5%BCby-awaria-E-520
fanatykstaroci
30.09.17, 11:04
Pobawiłem się z innymi ustawieniami.. tutaj jeden przykład. Generalnie na zbliżeniach, czy to na podglądzie, czy na komputerze, nie widać większych różnic i nadal nie jestem zadowolony z jakości zdjęć, jeśli chodzi o ostrzenie, zwłaszcza na większych odległościach (czyt. ostrzenie w nieskończoność, tj na horyzont). Tutaj widać, że nie są ostrze ani drzewa w oddali, ani lampa, ani nawet napis na prawie pierwszym planie.
Choć nie ma na to reguły z tego co widzę. Jedynym wyjściem jest robienie kilku zdjęć i za każdym razem ustawianie na nowo AF. Trzeci przykład to pokazuje... (nie jest to pełne zdjęcie, a jedynie jego wycinek) ostrość nie jest idealna, ale wyraźnie lepsza. Więc to chyba nie problem ewentualnego brudu czy pyłków na matrycy czy czujniku AF?
Może duży kontrast sceny tu pomaga. Ale pojawia się za to inny problem - duże ziarno.
Może to mocno subiektywne, ale mam wrażenie, że kiedyś przy ISO400 nie było tego aż tak widać.
Obszary zacienione, na ISO400 wyglądają koszmarnie.
194723194724194725
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zrobiłem też test z tą kartką.
Poniżej jedno ze zdjęć. (mam ich kilka, w różnych ustawieniach, ale nie chcę zaśmiecać forum, w razie potrzeby wrzucę lub zrobię jeszcze jakieś).
Mam wrażenie, że widać tu tendencję do przestawiania AF bliżej aparatu.. to by tłumaczyło nieostre obiekty w oddali. Lecz te bliżej powinny wtedy zyskać na ostrości, a tego też nie obserwuję.
Starałem się zrobić ten 'test' według wskazówek ze stron.
194726
Zrobiłem też test z tą kartką.
Poniżej jedno ze zdjęć. (mam ich kilka, w różnych ustawieniach, ale nie chcę zaśmiecać forum, w razie potrzeby wrzucę lub zrobię jeszcze jakieś).
Mam wrażenie, że widać tu tendencję do przestawiania AF bliżej aparatu.. to by tłumaczyło nieostre obiekty w oddali. .../.../..
Starałem się zrobić ten 'test' według wskazówek ze stron.
194726
Widać, że aparat ustawia ostrość przed miejscem gdzie była ustawiana, czyli tzw. Front Focus.
... Lecz te bliżej powinny wtedy zyskać na ostrości, a tego też nie obserwuję. ...
Na kartce to widać, także na pierwszym zdjęciu widać znacznie lepszą ostrość na samym dole kadru, a raczej tam nie ustawiałeś ostrości. Nic poza tym polbrukiem (na pierwszym planie) nie znajduje się w płaszczyźnie ostrości, stąd wszystko pozostałe co jest dalej nie jest ostre. Tak uważam, ale mogę i się mylić:). Podejrzewam, że jakby przysłona była bardziej domknięta (a była w pełni otwarta) wówczas i dalsze obiekty w kadrze załapałyby się w głębi ostrości, ale to oczywiście nie jest rozwiązanie lub rozwiązanie połowiczne. Na forum kiedyś tam był już opisywany problem z Front Focusem w E-520 klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/16031-e-520-Problem-z-Fokusem-%21-Front-Focus)
Edit.
W trybie Live View nie powinno być tego problemu (to spostrzeżenia z tego linkowanego wątku) wówczas pomiar odbywa się na matrycy.
fanatykstaroci
3.10.17, 09:37
Edit.
W trybie Live View nie powinno być tego problemu (to spostrzeżenia z tego linkowanego wątku) wówczas pomiar odbywa się na matrycy.
Tak, też to zauważyłem, że łapie lepiej (nieznacznie, ale lepiej), o ile nie mam tego trybu co przez wizjer, czyli np. hybrydowy, albo ten pierwszy. Niemniej ostrzenie w tym trybie jest cholernie długie. W przypadku zdjęć statycznych, jak te przykłady, to ok, ale na jakieś eventy to już gorzej. Tak jak pisałem, sprawdza się też metoda: ostrzenie, pstryk, ostrzenie, pstryk... wtedy drugie wychodzi nieznacznie lepiej. Nawet bez zdjęcia pośredniego widać, że bez ruszania się, gdy ustawię ostrość na punkt, anuluje i ponownie wyostrzę, obraz się zmienia, tzn punkt ostrości, jakby za pierwszym razem się gubił.
Ale tak jak mówisz, to tylko połowiczne rozwiązania, a raczej próba łatania objawów :)
Dzięki za linka, poczytam, pokombinuję. Ostatecznie będę chyba musiał oddać do jakiegoś serwisu.
Kupiłem już sobie nowy sprzęt przez to, jednak chciałbym jeszcze też ożywić, bo z pewnością przyda jako zapas, lub druga opcja, z innym obiektywem pod ręką, lub na wycieczki typu kajaki czy coś :)
Przeczyść styki pomiędzy body a obiektywem bo może się zabrudziły i obiektyw nie działa poprawnie?
Spróbuj też wcześniej wykonać kilka zdjęć ze statywu z samowyzwalaczem - pomoże to wykluczyć ew problemy ze stabilizacją czy shutterlagiem typowym dla E-520.