Zobacz pełną wersję : Co zamiast OM-D E-M5 ?
Witam,
Przymierzam się do wymiany korpusu. E-M5 używam od 3-4 lat i nadszedł czas na zmiany. Głownie chodzi mi o szybszy auto fokus oraz szybszą reakcję na spust. Co w kwocie 3-4 tyś do stanę coś wyraźnie lepszego od E-M5?
Ze względu na szkła (25 1.8, 45 1.8, 12-50 ) to raczej w systemie.
Z uwagi na nową matrycę Pen F - wyraźna zmiana to dopiero E-M1 Mark II - lub czekać na E-M5 mark III ;-)
A jeśli brać pod uwagę zmianę systemu np na Fuji to co ewentualnie warte byłoby zakupu?
Odpowiednikiem stałek, które masz, będzie w Fuji XF 35 f/2 i 50 f/2. Oba droższe, niż w Olku. Z kolei odpowiednika 12-50 nie znajdziesz w ogóle. Najbardziej opłacalne będzie pozostanie w systemie.
szkła które masz to "raczej" nie majątek, jak zmieniać to moim zdaniem na sony, najlepiej FF, myślę że jest to najbardziej rozwojowy system, powolny jeżeli chodzi o szkła, ale cały czas do przodu
Jak masz forsę to bież Sony A7 II. Szkła tylko będą spore, ale to w końcu FF. Jeśli z forsą jest różnie to czekaj na nowszą matrycę w Olku
Przecież przejście na FF będzie go kosztowało kilkukrotnie drożej, niż sprzęt, którego używa aktualnie. Nijak to się ma do kwoty 3-4 tys. zł, jaką dysponuje.
Przecież przejście na FF będzie go kosztowało kilkukrotnie drożej, niż sprzęt, którego używa aktualnie. Nijak to się ma do kwoty 3-4 tys. zł, jaką dysponuje.
Racja nie zauważyłem tej kwoty. Zmiana systemu to bezsens
Jeśli chodzi o wybór Olka to głownie kierowałem się kompaktowością. Mały, nie rzucający się w oczy, dający ładny obrazek. Przy ewentualnej zmianie chciałbym aby gabaryty pozostały podobne, licząc na poprawę prędkości. FF nie jest priorytetem - mam Canona.
Poczekaj na E-M5 III. A może będzie miał czujniki fazowe na matrycy, które przyspieszą działanie AF.
Jeśli chodzi o wybór Olka to głownie kierowałem się kompaktowością...
No to po problemie. Pozostaje czekanie na marka z lepszym af.
Jeśli chodzi o wybór Olka to głownie kierowałem się kompaktowością. Mały, nie rzucający się w oczy, dający ładny obrazek. Przy ewentualnej zmianie chciałbym aby gabaryty pozostały podobne, licząc na poprawę prędkości. FF nie jest priorytetem - mam Canona.Nic nie zmieniaj w takim razie. E-M1 jest duży (jak na m43), a znowu inne modele nie wnoszą nic takiego żeby uzasadnić wydatek.
Poczekałbym na mały korpus z czujnikami fazowymi na matrycy. Albo kupił jakiś obiektyw ;-)
Nic nie zmieniaj w takim razie. E-M1 jest duży (jak na m43), a znowu inne modele nie wnoszą nic takiego żeby uzasadnić wydatek.
Poczekałbym na mały korpus z czujnikami fazowymi na matrycy. Albo kupił jakiś obiektyw ;-)
Wychodzi na to że trzeba poczekać. Nowy obiektyw na razie sobie daruję - 25mm u mnie jest jak przyspawane i nic więcej nie potrzeba.
Wychodzi na to że trzeba poczekać. Nowy obiektyw na razie sobie daruję - 25mm u mnie jest jak przyspawane i nic więcej nie potrzeba.
Zawsze możesz sobie kupić tego 25mm 1.2 Pro :-)
Zawsze możesz sobie kupić tego 25mm 1.2 Pro :-)
Standard w zupełności mi wystarcza ;)
Z ciekawości zapytam jaka jest realna cena sprzedaży tego mojego olkowego sprzętu : E-M5, 12-50, 85 1.8, 25 1.8 ?
popatrz na alledrogo po ile chodzą używki, czy lepiej będzie Ci sprzedać razem w zestawie, czy osobno.
Z ciekawości zapytam jaka jest realna cena sprzedaży tego mojego olkowego sprzętu : E-M5, 12-50, 85 1.8, 25 1.8 ?
Zobacz też ile ewentualnie musiałbyś dołożyć do zakupu nowego :-)
Realnie, jak w dobrym stanie i nie śpieszy ci się bardzo:
E-M5 - 1000-1200
12-50 - 600-800
75 1.8 - 2500-2700
25 1.8 - 1000-1200
czyli razem od 5100 do 5900, czyli średnio ~5500. Od tego musisz odjąć koszty prowizji gdybyś wystawiał na allegro.
Realnie, jak w dobrym stanie i nie śpieszy ci się bardzo:
E-M5 - 1000-1200
12-50 - 600-800
75 1.8 - 2500-2700
25 1.8 - 1000-1200
czyli razem od 5100 do 5900, czyli średnio ~5500. Od tego musisz odjąć koszty prowizji gdybyś wystawiał na allegro.
Z wcześniejszych postów wynika że kolega ma 45mm 1.8, a nie 75mm 1.8.
To dość mocna zmienia kwotę.
Inna sprawa że gdyby pójść w Sony to same 50mm 1.8 + 85mm 1.8 daje coś koło 4kpln za nowe szkła (o używane dość trudno póki co). Do tego korpus z sensownym AF to co najmniej A7R2 - może A7III będzie tańsza.
Zoom od 24mm to okolice 3kpln za używany 24-70/4.
Z wcześniejszych postów wynika że kolega ma 45mm 1.8, a nie 75mm 1.8.
To dość mocna zmienia kwotę.
Przepraszam oczywiście że 45mm 1.8 :oops:
Widzę że nie ma co kombinować ze sprzedażą całości.
Używany 45/1.8 to 800-900 zł. Generalnie ceny poszły w górę i jak ktoś kupił sprzęt jakiś czas temu to słabo teraz z przesiadką bez dokładania.
Czy wymiana Olka z obiektywami na Fuji X-E3 + XF 35mm 1.4 ( ogniskowa 50mm to 90% strzałów Olkiem ) to zauważalny krok w przód czy może tylko w bok?
Też tak powoli rozmyślam nad zmianą E-M5 ale jakoś nie widzę przekonującej alternatywy.
Doskwiera mi trochę wielkość 5tki, z obiektywem 12-40 robi się kawałek sprzętu co w turystyce troszkę przeszkadza. Wiem, też się sobie dziwię. Kilka lat temu E-M5 był mikrusem.
Póki co kupiłem właśnie szkiełko 35-100 Panasa (super lekki i mały zoom) i chce wymienić mZuiko EZ 14-42 na chyba ciut lepszego 12-32 Panasonica. Może uda się upolować z jakimś podrecznym, kompaktowym body GX. Zobaczę czy idę dobrą drogą.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Czy wymiana Olka z obiektywami na Fuji X-E3 + XF 35mm 1.4 ( ogniskowa 50mm to 90% strzałów Olkiem ) to zauważalny krok w przód czy może tylko w bok?
IMHO lepszym pomysłem będzie X-T1 + XF 35/2. Zestaw znacznie szybszy, podobny ergonomicznie do M5 (pozycja wizjera, odchylany lcd) i przy okazji cały uszczelniony.
IMHO lepszym pomysłem będzie X-T1 + XF 35/2. Zestaw znacznie szybszy...
Przemek, przecież X-E3 jest tak szybki, jak X-T2. Te same bebechy poza migawką. Jedyne co, to bufor mniejszy.
[edit]
Aaa, ok, piszesz o XF 35 f/2.
Przemek, przecież X-E3 jest tak szybki, jak X-T2. Te same bebechy poza migawką. Jedyne co, to bufor mniejszy.
[edit]
XF 35 f/2 jest szybszy od XF 35 f/1.4 ?
Jest... Z kolei X-E3 jest szybszy od X-T1. Trudno ocenić, czy X-T1 z XF 35 f/2 będzie szybszy, niż X-E3 z XF 35 f/1,4. Ja bym sobie nie dał ręki uciąć... ;)
Poczytałem trochę o Fuji X-E3 i chyba się skuszę na przesiadkę :) Jeśli uda się w całości przyzwoicie sprzedać to co mam Olkowe to zakupię E-X3 + 35 f/2. Oczywiście wiązało się to będzie z zaangażowaniem dodatkowych środków ale nie powinno być tragicznie ;)
Czemu X-E3 a nie X-T20? Są w tej samej cenie a T20 ma gibany ekran i wbudowaną lampę
[edit]
Jest... Z kolei X-E3 jest szybszy od X-T1. ...
Już nie chce mi się sprawdzać, o co chodzi z ta szybkością ? Taki obserwator z boku (jak ja) może się pogubić:)
Tu chodzi o puszkę czy obiektywy ? i w czym są ewentualnie szybsze (jeśli tak to o ile) od Olympusa/Panasonica (systemu mikro 4/3)...
Czemu X-E3 a nie X-T20? Są w tej samej cenie a T20 ma gibany ekran i wbudowaną lampę
Kształt korpusu bardziej mi podchodzi w X-E3, po za tym czytałem że wbudowana lampa w T20 nie powala. Musze jeszcze dokładnie obczaić obydwa korpusy przed zakupem. Na tą chwilę muszę ogarnąć sprzedaż Olkowego sprzętu.
Kształt korpusu bardziej mi podchodzi w X-E3, po za tym czytałem że wbudowana lampa w T20 nie powala. Musze jeszcze dokładnie obczaić obydwa korpusy przed zakupem. Na tą chwilę muszę ogarnąć sprzedaż Olkowego sprzętu.
Ruchomy ekran jest fajny, ale masz w E-M5 to sam wiesz czy używasz i na ile jest Ci potrzebny ;-)
Fuji jest fajne, ale mnie z kolei nie podchodzi X-E3, na szczęście jest wybór :-D
Dzisiaj miałem w rękach X-E2 dla przymiarki i to jest to :) - kształt body jak najbardziej mi odpowiada - celuję z zakupem w X-E3 :)
Całość mojego Olkowego sprzętu wylądowała w dziale giełda.