PDA

Zobacz pełną wersję : Wypożyczalnia sprzętu fotograficznego w Warszawie

blondkarol
9.09.17, 14:30
Witam serdecznie,
Staram się znaleźć miejsce w Warszawie, w którym mógłbym okazjonlanie wypożyczać obiektwy.
Sądząc po ilości wyników w internecie jest ich tutaj całkiem sporo. Jest tylko jeden mały problem, gdyż każda z nich wymga wpłacenia kaucji. Zostawianie gdzieś kilku tysięcy złotych jest dla mnie wystarczająco odstraszające.
Stąd moje pytanie, czy znajdzie się takie miejsce w Warszawie, gdzie - po pierwsze - uniknę wpłacania kaucji i - po drugie - jest spory wybór szkieł do lustrzanek Olympusa?

Z góry dziękuję za odpowiedź:mrgreen:

fret
9.09.17, 17:07
Pachnie działalnością historyczno-dobroczynną, może Caritas?

Saboor
9.09.17, 17:14
No dobrze: szkoda Ci zostawić kilku tysięcy zastawu, a nie masz oporu brać sprzętu za tyle właśnie?
Najgorszy scenariusz dla wypożyczającego: znika klient i sprzęt, mniej drastyczny wywalisz się i zniszczysz,
co wtedy?

blondkarol
10.09.17, 14:39
Pachnie działalnością historyczno-dobroczynną, może Caritas?

Pytałem o konkretną pomoc, a nie o gminną filozofię. Jeśli nie masz nic wartościowego do dodania, to się nie wypowiadaj.
Nie wspomniałem o darmowych wypożyczalniach, tylko o takich, które pobierają opłatę za swoją usługę, lecz bez kaucji.

No dobrze: szkoda Ci zostawić kilku tysięcy zastawu, a nie masz oporu brać sprzętu za tyle właśnie?
Najgorszy scenariusz dla wypożyczającego: znika klient i sprzęt, mniej drastyczny wywalisz się i zniszczysz,
co wtedy?

Po pierwsze, żadna wypożyczalnia nie jest tak lekkomyślna, żeby nie ubezpieczyć swojego sprzętu, a po drugie - przy każdym takim wypożyczeniu spisuje się umowę o najem.
Poza tym, w innych krajach Europy, a także w Stanach istnieją wypożyczalnie bezkaucyjne i do tego wysyłkowe, co przecież zwiększa szansę na uszkodzenie sprzętu.

Saboor
10.09.17, 15:09
O takich w Warszawie nie słyszałem.

jkr
10.09.17, 16:20
blondkarol, u nas wypożyczalnia pewnie ma mniej kłopotów czy też od strony formalnej ułatwia sobie działalność właśnie pobierając kaucję.

epicure
11.09.17, 16:19
Napisz do Olympusa i dopytaj o możliwość wypożyczenia sprzętu. Jeśli zaproponujesz, że napiszesz jego recenzję i opublikujesz ją w necie, to pewnie użyczą Ci sprzęt za darmo, o ile będzie dostępny.

viruuss
11.09.17, 17:46
Poza tym, w innych krajach Europy, a także w Stanach istnieją wypożyczalnie bezkaucyjne i do tego wysyłkowe, co przecież zwiększa szansę na uszkodzenie sprzętu.
skoro wiesz o takiej możliwości może tam trzeba zapytać, kiedyś w ramach klubu była możliwość testowania sprzętu ale było to powiązane z pewnymi wymogami, jak widać nie ma nic za darmo :)

blondkarol
12.09.17, 16:25
Napisz do Olympusa i dopytaj o możliwość wypożyczenia sprzętu. Jeśli zaproponujesz, że napiszesz jego recenzję i opublikujesz ją w necie, to pewnie użyczą Ci sprzęt za darmo, o ile będzie dostępny.

Kurczę, interesująca propozycja. Ciekawe tylko, czy będą zainteresowani taką recenzją, bo autorytet w kwestiach sprzętowych to ze mnie żaden:-P, ale na pewno spróbuję.
Dzięki za fachową radę ;)

skoro wiesz o takiej możliwości może tam trzeba zapytać, kiedyś w ramach klubu była możliwość testowania sprzętu ale było to powiązane z pewnymi wymogami, jak widać nie ma nic za darmo :)

Na pewno rozważę!:grin:
Dzięki bardzo!

Krakman
12.09.17, 17:16
O takich w Warszawie nie słyszałem.
Bo Warszawa to zaścianek....:roll:
A poza tym (tu do pozostałych) niezbyt miło potraktowaliście grzecznie pytającego.... feee!

Jack
12.09.17, 17:51
[...]
Staram się znaleźć miejsce w Warszawie, w którym mógłbym okazjonlanie wypożyczać obiektwy.[...]
na przykład ProClub, Fotoforma, pewnie w Cyfrowych też by się dało

fret
12.09.17, 18:18
na przykład ProClub, Fotoforma, pewnie w Cyfrowych też by się dało

Jesteś przekonany, że maja tam spory wybór szkieł do lustrzanek Olka i wypożyczają je bez kaucji?

Jack
12.09.17, 21:28
Jesteś przekonany, że maja tam spory wybór szkieł do lustrzanek Olka i wypożyczają je bez kaucji?Lustrzanek? Nie wiem:roll:

blondkarol
14.09.17, 21:04
A poza tym (tu do pozostałych) niezbyt miło potraktowaliście grzecznie pytającego.... feee!

Niestety masz tutaj rację, ale na szczęście było też sporo wartosciowych komentarzy, za które serdecznie Wam dziękuję:mrgreen: