Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M10 Mark III
A co tu tak cicho? :)
193705
193706
193707
16 mpx i 4K...
To taki face lifting i ukłon dla filmujących?
Obudowa mocno mi przypomina MK II, może tylko wyraźniejsza jest część "gripowa" Pokrętła nadal takie co na folderze ładniej wyglądają niż na żywo. Może opis spotęguje moje zainteresowanie? Zobaczymy!
Cóż... wejdzie MKIII, spadną ceny MKII ;-)
Cóż... wejdzie MKIII, spadną ceny MKII ;-)Szkoda tylko, że ceny u nas spadają w tempie jak u innych rosną, zaś rosną w tempie spadających jak u innych.
Fisher7811
24.08.17, 09:37
Wiązałem niejakie nadzieje z tym korpusem, teraz myślę, że bardzo się zdziwię jeśli poza 4k coś zmienili...spotkałem się w sieci ze stwierdzeniem, że Olek będzie rzadziej pokazywał nowe puszki bo po prostu nie ma nic do pokazania ;)
Tylko dwa fn? Czy, któryś ze standardowych przycisków można przemapować?
A mi się podoba, bo ładny jest :)
Jak będzie się tym dało filmować w 4k i cena nie przekroczy 3 tysi to bierę ;) Szukam własnie małego aparatu do filmowania mającego 4K, który wykorzysta potencjał mojej szklarni. EM1II to jest przerost formy nad treścią na moje potrzeby.
Uff... właśnie zakupiłem E-M5 Mark II i już myślałem, że o jego następcy mowa :)
gx80? W kwesti rozmiaru.
Nie ma gniazda Mic.
Nuda jednym słowem. Czekam na gx9, ciekawe czy się doczekam.
Brak nowej matrycy to Imo duża niespodzianka. Mk2 będzie tańszy i to największa zaleta wprowadzenia nowego modelu.
mkII spaprali ergonomię w stosunku do mkI. W mkIII pozostała taka jak w poprzedniku, czyli samo zuo!
Jeśli dodadzą zdjęcia w trybie HiRes to będzie spory plus.
WyglÄ…d mi siÄ™ podoba. Taki klasyczny :)
Gdyby tylko wyświetlacz był na przegubie, a nie na zawiasach i z kółkiem wyboru (jak w E-PL6), a nie tylko z krzyżakiem, sprzedałbym krowę i teściową, a brałbym bez zastanowienia!
A co tu tak cicho? :)
193705
193706
193707
16 mpx i 4K...
góra urodziła mysz...
Matryca 16MPix - jak dla mnie wystarcza.
Szkoda że ciągle brak czujników fazowych na matrycy, ale to podejrzewam że jeśli wyjdą poza E-M1 to najpierw dostanie je E-M5.
Ciekawe jak stabilizacja i EVF.
stabilizacja 4EV a EVF 2.3Mpix. Ciekawe jak powiększenie w wizjerze, czy zwiększyli do rozmiarów z E-M1/E-M5II.
stabilizacja 4EV a EVF 2.3Mpix. Ciekawe jak powiększenie w wizjerze, czy zwiększyli do rozmiarów z E-M1/E-M5II.
Właśnie o powiększenie mi chodziło :-)
A przy okazji, Olympus wspiera podwójną stabilizację? Jak na przykład podłączyłbym 12-100 to jak to będzie działać?
799 ojro w kicie, czyli pewnie coś koło 3399 cebulionów.
659 € body, chyba kupię dla nagrywania filmików 4K, do wszystkich innych zastosowań EM1 mark I mi wystarcza.
Już oficjalnie:
https://www.optyczne.pl/11408-news-Olympus_OM-D_E-M10_Mark_III.html
Kurde, jak mi siÄ™ te Olki podobajÄ… :)
659 € body, chyba kupię dla nagrywania filmików 4K, do wszystkich innych zastosowań EM1 mark I mi wystarcza.
Do filmików lepszy będzie E-M10 MKIII czy jednak Panas?
to chyba będzie można stwierdzić dopiero po obejrzeniu kilku filmików z marka trzeciego. Patrząc na wideo z markI to od Olympusa trzymałbym się baaardzo daleko.
Pierwsze filmiki już można znaleźć na Youtubie.
jutubie powiadasz? tylko jaka ich przydatność, skoro jutub po swojemu rekompresuje?
W takim razie w ogóle można podważyć sens skupiania się na jakości wideo w aparatach, skoro i tak wszystkie klipy udostępnia się na Youtubie :) Na płyty nikt nie będzie tych filmów wypalał, do telewizji nie trafią, żadne kinowe produkcje też nie powstaną przy użyciu OM-D. Och, ciężki jest los "filmowca" ;)
epicure - przedstawiając sprawę w ten sposób można w zasadzie napisać cokolwiek, pytanie tylko po co?
Na wakacjach robiłem filmy E-M10, Ekenem H9 za 40$ i Galaxy S5. Potem zmontowałem to razem i fragmenty sfilmowane Olkiem są... hmm. No po prostu ddstają wyraźnie.
Na YT filmu z wakacji nie wrzucam, ma cieszyć oczy moje i najbliższych. W porównaniu do Panasa G3 nowszy Olek wypada znacznie gorzej.
Fisher7811
31.08.17, 12:16
Kurde, jak mi siÄ™ te Olki podobajÄ… :)
co racja to racja, zawsze możesz mieć taką opcję: Olek do oglądania i cieszenia oczu wyglądem, Fuji do robienia zdjęć ;)
Kolekcjonowanie bibelotów nie leży w mojej naturze. Wrzucę sobie Olka na tapetę na kompie - to powinno wystarczyć ;)
Wyjątkowo tu cicho jak na pierwsze dni po premierze nowego om-d, kiedyś to wrzało przed premierą i po jeszcze bardziej, no ale jak widać zmian jest za mało, a przynajmniej za mało na plus i bardzo rozczarowują te na minus - bo o ile się potwierdzi to co napisali na kilku portalach "Niestety, wygląda na to, że korpus jest w całości plastikowy — nie znajdziemy tu już elementów wykonanych z metalu czy aluminium, jak u poprzednika" to będzie dla wielu wielkie rozczarowanie. Moim zdaniem wykonanie pierwszej wersji e-m10 było najlepsze, wykonanie a szczególnie aluminiom w mkII już mi się tak nie podobało - piszę o wersji srebrnej, ale mkII miało istotne dla mnie ulepszenia, że zmieniłem na nowszy model. A jeśli mkIII ma plastik zamiast aluminium to dla mnie wielki minus - ale i tak liczę że ktoś coś niedokładnie przetłumaczył i nie dotyczy to zewnętrznych aluminiowych elementów, że są nadal z prawdziwego aluminium a nie pomalowane w takim kolorze, bo na pewno nie kupię z tego powodu :) Zawsze na srebrno malowany plastik się wyciera, bynajmniej mam takie skojarzenia i często obserwują narożniki przeróżnych urządzeń z zdartym srebrnym lakierem i przebijająca czernią czy dziwną szarością. A jak wielu i mi także się najbardziej podoba wersje srebrne wszelkich olympusów om :)
Takie tam spostrzeżenia pana Henia... fana olympusów m43 który liczył na nieco więcej zmian w mkIII, może kiedyś przeskoczę o półkę wyżej... jak E-m5mkII potanieje :)
Amatorskie lustrzanki E-Systemu były plastikowe (ponoć był to plastik zbrojony włóknem szklanym) i życzyłbym sobie takiej jakości wykonania w wielu dzisiejszych metalowych korpusach.
Panasa miałem plastikowego i tutaj podobnie. Kupiłem używany, sprzedałem po 2 latach i śladu użytkowania na nim nie było. Z pierwszym E-M10 nie jest już tak różowo.
Nie chodziło mi o typową wytrzymałość mechaniczną, a o jakość srebrnej powłoki jaką są pomalowane elementy narażone na wycieranie, elementy aluminium nawet jak zarysują się to tego praktycznie nie widać,a jak spod srebrnego elementu przebija czarny plastik to wygląda to tragicznie, no ale może faktycznie Olympus ma taką technologię że śladów nie będzie po kilku latach użytkowania.
Ale te metalowe elementy też są malowane i farba też się na nich przeciera.
Ja się dowiedziałem, że nie ma gniazda Mic i lipa, do filmowania to się nie nadaje.
Ale te metalowe elementy też są malowane i farba też się na nich przeciera.Jak materiał jest dobrze przygotowany do malowania to powłoki malarskie długo trzymają.
Ale te metalowe elementy też są malowane i farba też się na nich przeciera.
Na moich aparatach takie przetarcia i rysy są niezauważalne a mogę to powiedzieć na przykładnie 25 letniego analogowego Canon EOS 50e - sporo przeżył ale wygląda świetnie, aluminium dobrze maskuje wszelkie rysy, na e-m10 też śladów zużycia nie widać, no i wyciągnąłem z szafy olympusa c2020 z 2000 roku :) też ma aluminiowy korpus i mimo bardzo intensywnego użytkowania zarysowania są minimalne, ledwo widoczne na matalu, a na elementach pomalowanych na srebrno - pokrywie gniazd niestety zdarła się srebrna farba i wygląda to kiepsko.
Mało kto dziś używa aparatu 17 czy 25 lat, ale przy dalszej odsprzedaży nawet po 2-3 latach, srebrno pomalowane elementy z przetarciami będą jednak obniżały wartość.
Piszę z perspektywy posiadacza mkII i wcześniej mkI którego udało mi się dobrze sprzedać i na pewno miał na wpływ wygląd, aparat był jak nowy mimo sporego przebiegu, chętnie bym zamienił na mkIII ale matryca musiała by być znacząco lepsza... czy tak będzie, pokażą testy których będzie wysyp za kilka dni.
Jak materiał jest dobrze przygotowany do malowania to powłoki malarskie długo trzymają.
https://www.youtube.com/watch?v=t8lnCA8PHJM&pbjreload=10
Coś mi się wydaje że zrezygnowali też z gripa, bo w materiałach prasowych do obu e-m10 i e-m5 był pokazany grip, a do mkIII niema, a ECG-3 raczej nie będzie pasował.
Pewnie się pojawią gripy innych producentów.
Opublikowali test na dpreview (https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m10-mark-iii) - Video lepsze, ale o dziwo AF gorszy niż w poprzedniku, przynajmniej tyle rzuca się w oczy patrząc na posumowanie.
Zrobili też duże zmiany w menu. Uprościli je wyrzucając część ustawień.
Nie jestem pewien czy to zmiana w dobrym kierunku.
Sporo uprościli, menu, opcje stabilizacji, konfiguracje przycisków, sterowanie lampami, brak gripa...na plus lepszy af i nowszy procesor. Po pierwszych plotkach napaliłem się jak szczerbaty na suchary a teraz widzę, że mark II jest chyba atrakcyjniejszą opcją.
Sporo uprościli, menu, opcje stabilizacji, konfiguracje przycisków, sterowanie lampami, brak gripa...na plus lepszy af i nowszy procesor. Po pierwszych plotkach napaliłem się jak szczerbaty na suchary a teraz widzę, że mark II jest chyba atrakcyjniejszą opcją.
Co uprościli w stabilizacji i sterowaniu lampami ? chodzi o wyzwalanie bezprzewodowe lamp ? nie widzę w instrukcji opisu trybu RC ? przecież niemożliwe było by, że usunęli tę tak doskonałą funkcjonalność, dostępną od lat w chyba każdym zaawansowanym olympusie, nawet kompaktowym XZ-10 ?
instrukcja jest tu: http://download.aws.olympus.eu/consumer/manuals/cameras/E-M10_Mark_III_MANUAL_PL.pdf
Fisher7811
13.09.17, 07:13
Z tego co pisał Robin Wong to w najnowszym Olku nie ma już sterowania lampami, na co zresztą narzekał, co do stabilizacji to jest opcja włącz-wyłącz, w starszych były opcje wyboru stabilizacji tylko w pionie albo tylko w poziomie.
Z tego co pisał Robin Wong to w najnowszym Olku nie ma już sterowania lampami, na co zresztą narzekał, co do stabilizacji to jest opcja włącz-wyłącz, w starszych były opcje wyboru stabilizacji tylko w pionie albo tylko w poziomie.
Jeśli usunęli zaawansowane funkcje to widocznie E-M5II się za słabo sprzedawał.
Zresztą ja byłem najlepszym przykładem - kupiłem E-M10 zamiast E-M5 bo był znacznie tańszy, a ograniczenia nie były specjalnie uciążliwe. Tak czy siak nie podoba mi się takie okrojenie :-(
może takie okrojenie ma na celu to, żeby upgrade z E-M10 I/II szedł w kierunku E-M5 II a mark III będzie jako EL OM-D? Pozostaje jeszcze GX80, który wyrósł na silnego konkurenta E-M10.
Jeśli prawdziwe są plotki o odpuszczeniu PEN-ów, to uproszczony OM 10 wypełni po nich lukę i ma to sens. Będzie czytelny podział: 10 - amatorski, a 5 i 1 jak w Canonie, półprofi i profi :). Szkoda tylko, że cena 10 przy okazji nie spadła...
4k się pojawiło, teraz to ważniejsze w fotografii niż jakieś głupie wyzwalanie lamp RC :)
4k się pojawiło, teraz to ważniejsze w fotografii niż jakieś głupie wyzwalanie lamp RC :)
Może tak:
4k się pojawiło, teraz to ważniejsze w walce ze smartfonami niż jakieś głupie wyzwalanie lamp RC :)
:roll:
Producenci nie kastrują aparatów po to, żeby sprzęt uprościć. Gdyby chcieli, żeby początkujący użytkownicy nie czuli się onieśmieleni nadmiarem funkcji, to by zrobili dla nich jakiś prosty interfejs, a zaawansowane wodotryski pozostawili ukryte głębiej dla tych, którzy chcą i wiedzą jak z nich skorzystać. Takie rzeczy robi się po to, żeby zwiększyć cenę i/lub sprzedaż bardziej zaawansowanych modeli. Widocznie E-M10II za bardzo podgryzał sprzedaż przesadnie drogiego E-M5II i E-M1II.
Szkoda, bo ceniłem Olka za to, że do wszystkich swoich modeli, niezależnie od półki cenowej, wkładał zawsze ten sam zestaw funkcji, oczywiście za wyjątkiem kilku perełek dostępnych tylko w droższych modelach. Podstawowe rzeczy jednak zawsze były na miejscu. Teraz widzę, że pomysłów na dalszy rozwój zaczyna brakować, więc stosowane są takie nieładne sztuczki. Canonowska mentalność...
Ale konkretny producent, czyli Olek, musi czymś zatkać dziurę po PEN-ach, a widać, że nie chce mnożyć modeli.
To nawet logiczne, że nie po to kasuje PEN-y, żeby dokładać kolejny poziom OM. Powstanie fajny, czytelny system z wyraźnym zróżnicowaniem poziomów.
Fisher7811
13.09.17, 14:01
Może i dla firmy i jej zysków system jest fajny, dla użytkowników już mniej ale być może taka jest strategia polowania na jelenia, przepraszam użytkownika. Fakt, że dotychczas różnica między E-M5 a E-M10 wielka nie była w funkcjonalności, za to zauważalna w cenie. Teraz cenowo są bliżej a funkcjonalnością dalej...
Canon ma zdaje się serię czterocyfrową EL 1300D, trzycyfrową dla amatorów 200D i trochę poważniejszą 800D, dwucyfrową 80D (że o 77D niewiadomo-dla-kogo nie wspomnę), jednocyfrowe FF dla amatorów (6D), dla semi-pro (5d) dla reporterów (1D) oraz APSC 7D dla... profi cropowców?
Cały czas czekam aż mi Olek da jakiś rozsądny powód do upgrade mojego E-M10 I. I jakoś się doczekać nie mogę. Tą dwójkę może bym jeszcze przygarnął gdyby nie to, że gorzej leży mi w łapie.
...
Cały czas czekam aż mi Olek da jakiś rozsądny powód do upgrade mojego E-M10 I. ...
Powód pewnie będzie taki, jak w przypadku mojego 5DII: kiedyś po prostu padnie. Póki nie padnie, to moje potrzeby zaspokaja w 100% :)
A znamy cenę EM10III? Czekam na cennik na http://partner.olympus.pl/cennik/ ale doczekać się nie mogę.
luc4s
Ceneło podpowiada 3,1k za body, 3,4k za body + 14-42 IIR, 3,8k body z 14-42EZ i 4,3k za body + 14-42EZ+40-150. Bez szaleństw.
A znamy cenę EM10III? Czekam na cennik na http://partner.olympus.pl/cennik/ ale doczekać się nie mogę.
Hack it;)
http://partner.olympus.pl/img/Olympus_Cennik_SIERPIEN_2017.xlsx -> http://partner.olympus.pl/img/Olympus_Cennik_WRZESIEN_2017.xlsx
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
E-M10III czarny zawiera baterię i ładowarkę
3099
E-M10III srebrny zawiera baterię i ładowarkę
3099
E-M10III czarny + EZ-M1442 IIR czarny zawiera baterię i ładowarkę
3399
E-M10III srebrny + EZ-M1442 IIR srebrny zawiera baterię i ładowarkę
3399
E-M10III czarny + EZ-M1442EZ czarny zawiera baterię i ładowarkę
3799
E-M10III srebrny + EZ-M1442EZ srebrny zawiera baterię i ładowarkę
3799
E-M10III czarny + EZ-M1442EZ czarny + EZ-M4015 R czarny zawiera baterię i ładowarkę
4290
E-M10III srebrny + EZ-M1442EZ srebrny + EZ-M4015 R czarny zawiera baterię i ładowarkę
4290
Drogo... Jakoś mam wrażenie że body E-M10 MK II ( i MK I ) na starcie kosztowały 2599 zł. Inflacja?
Funkcje okroili, a do ceny dołożyli? :(
Wszystko drożeje. Konkurencja też. Wystarczy popatrzeć ile Sony liczy za A6300 i A6500, czy Fuji za X-T20.
Co nowszy model, to droższy od poprzednika.
Co nowszy model, to droższy od poprzednika.Inna sprawa że Sony do nowych modeli dołożyło raczej funkcji niż zabrało, nie wiem jak Fuji ale chyba też jest lepiej niż było...
Fisher7811
14.09.17, 11:23
I Sony i Fuji dodało trochę do nowszych puszek, zaczynając od nowszej matrycy, a Olek jest oryginalny i cenę podniósł a funkcjonalność okroił ;) no dodał te 4K, fakt. Ludzie i tak to kupią a i może poprawi się sprzedaż E-M5 skoro najnowszy E-M10 jest cenowo bliżej a funkcjonalnością dalej.
zaraz wypuszczą E-M5 III w takiej cenie, że nagle młodszy brat znów okaże się ciekawym wyborem. Ciężko porównywać ceny premierowe nowego E-M10 do obecnych cen drugiej piątki, która jest już chwilę na rynku.
Fisher7811
14.09.17, 13:57
Nie śledzę cen na bieżąco, ale czy E-M5 tak bardzo staniał od czasu premiery? mam wrażenie - być może mylne - że podatek od nowości u Olka trzyma się dość długo.
Nie śledzę cen na bieżąco, ale czy E-M5 tak bardzo staniał od czasu premiery? mam wrażenie - być może mylne - że podatek od nowości u Olka trzyma się dość długo.
W cyfrowe.pl E-M5II kosztuje 4100zł za body, a E-M10III 3100zł za body.
Wyjdzie E-M5III i będzie kosztować 6100 zł.
Gdyby miał gniazdo mic to bym kupił, ale tak to będzie Panas (trzeba się będzie nauczyć ichniejszego menu).
Cennikowo niewiele, bo startował z 4700 a teraz stoi chyba 4600, ale kupić można za 3900. Kwestia czy warto dołożyć te 8-9 stów.
Cennikowo niewiele, bo startował z 4700 a teraz stoi chyba 4600, ale kupić można za 3900. Kwestia czy warto dołożyć te 8-9 stów.Kwestia indywidualna. Ja przy kwotach rzędu 4000zł brałbym już pod uwagę także Fuji.
Fisher7811
14.09.17, 17:32
Ja akurat opcję Fuji rozważałem, zwłaszcza po ostatniej premierze Olka, ale cena korpusu to jedno, szklarni to drugie, pomijając już brak kilku kluczowych zalet Olka
Ja akurat opcję Fuji rozważałem, zwłaszcza po ostatniej premierze Olka, ale cena korpusu to jedno, szklarni to drugie, pomijając już brak kilku kluczowych zalet OlkaW Fuji brakuje stabilizacji matrycy przede wszystkim. O ile chyba wszystkie zoomy poza 16-55 2.8 są stabilizowane, to że stałkami już nie jest tak dobrze.
Szklarnia w Fuji jest dość kompletna, ceny do niskich nie należą. Szkła są też raczej większe.
Pobawilem się trochę dzisiaj w MM. Aparat spoko, menu trochę pozmieniali i miałem trochę problemy. Głównie zależało mi na przetestowaniu 4K i stabilizacji. 4k to tylko 25p, co trochę rozczarowuje, ale za to fHD i 60p daje radę. Stabilizacja działa całkiem sensownie. Żeby to maleństwo miało gniazdo mic....
Stałem się posiadaczem tego aparatu. Na razie po 3h zabawy stwierdzam:
+ pasują stare baterie BLS 1, które swego czasu Fotojoker wyprzedawał za bezcen. Miałem ich kilka, ale większość wyprzedałem i obecnie została mi jedna, której nie ładowałem 3 lata. Teraz po naładowaniu o dziwo działa.
+ układ rolek, wbudowany grip, sprawia, że się go fajnie trzyma
- plastik fantastik
- pokrętło włączania ma za duży skok
- nowy układ menu i dodatkowy przycisk do przełączania funkcji mi nie leży. żeby np. zrobić bracketing muszę zmienić na pokrętle zmiany trybów z A na AP.
Producenci nie kastrują aparatów po to, żeby sprzęt uprościć. Gdyby chcieli, żeby początkujący użytkownicy nie czuli się onieśmieleni nadmiarem funkcji, to by zrobili dla nich jakiś prosty interfejs, a zaawansowane wodotryski pozostawili ukryte głębiej dla tych, którzy chcą i wiedzą jak z nich skorzystać. Takie rzeczy robi się po to, żeby zwiększyć cenę i/lub sprzedaż bardziej zaawansowanych modeli. Widocznie E-M10II za bardzo podgryzał sprzedaż przesadnie drogiego E-M5II i E-M1II.
Szkoda, bo ceniłem Olka za to, że do wszystkich swoich modeli, niezależnie od półki cenowej, wkładał zawsze ten sam zestaw funkcji, oczywiście za wyjątkiem kilku perełek dostępnych tylko w droższych modelach. Podstawowe rzeczy jednak zawsze były na miejscu. Teraz widzę, że pomysłów na dalszy rozwój zaczyna brakować, więc stosowane są takie nieładne sztuczki. Canonowska mentalność...
Dokładnie.
Tu jest bardzo dogłębne porównanie możliwości obu aparatów:
https://mirrorlesscomparison.com/preview/olympus-omd-em10-ii-vs-omd-em10-iii/
Z mojego punktu widzenia (fotografia, prawie nie filmuję) to krok do przodu (nowy procesor i więcej punktow AF) i dwa kroki do tyłu w budowie i możliwościach konfiguracji.
Tak się spisuje EM10 III wraz z 12-40. Kręcone z ręki.
https://www.youtube.com/watch?v=RTXXvPZFRu8
Makromaniak
28.11.17, 01:40
szkoda że nie mogą trafić :-)
Hej ho! Hym. Prawie go kupiłam, ale właśnie poczytałam porównania i teraz nie wiem. Nie ma gniazda na wężyk. Za to może pracować w niższych temperaturach. Sądzicie, że warto go wziąć dla lepszego procesora? Czy jakość obrazu będzie tak wyraźnie lepsza niż w dwójce? Rozumiem, że matryca jest ta sama co w dwójce i stabilizacja też ta sama? Mój om1mkII jest cudny, ale potrzebuje drugie body do przerobienia na podczerwień i pomyślałam o dziesiątce... Znalazłam jeszcze Panasonica GX85, ale on jakiś taki zbyt kompaktowy się wydaje, nie wiem, czy jak mu doczepię Zuiko 12-40 f2.8 (to do M43) to mu ergonomia nie padnie na pysk i nie zrobi się z niego paczka fajek z wielką lufą :D Drugiej jedynki nie chcę, bo za droga, piatka też w sumie za droga, nie chcę wydać więcej niż 600 dolców, bo to będzie aparat używany stosunkowo rzadko, do konkretnych celów tylko. Co radzicie?
dziesiątce... Znalazłam jeszcze Panasonica GX85, ale on jakiś taki zbyt kompaktowy się wydaje, nie wiem, czy jak mu doczepię Zuiko 12-40 f2.8 (to do M43) to mu ergonomia nie padnie na pysk i nie zrobi się z niego paczka fajek z wielką lufą ?
http://camerasize.com/compact/#673.34,673.412,ha,t
Nie zrobi się. Mam pierwszy zestaw (z II wersją szkłą) i jest bardzo ok.
O, dzięki. On chyba jednak bardziej do filmowania lepszy, ja w ogóle nie filmuję aparatami. No, w każdym razie na mirorlesscomparison piszą, że do fotek lepszy Olek, a jak ktoś dużo filmuje to ten Panasonik. Na razie skłaniam się chyba ku OMD em-10 II, bo wychodzi na to, że fotki robi jak trójka i ma większą funkcjonalność. Ciekawe. No poczytam jeszcze a w międzyczasie poczekam na jakieś porady od Was :)
Jak nie masz co robić z kasą, to kup III. Jak to ma być body na podczerwień, to IMO pierwsza wersja wystarczy. Przecież w takim body nie wykorzystasz większość funkcjonalności, bo matryca na dzień dobry zostanie zmieniona. Miałem em10III w Meksyku, nie polubiliśmy się specjalnie. To takie nijakie body. Choć procesor ma szybki.
Używam 12-40 /2.8 z om10mkII ale z firmowym gripem.
Jest ok ale bez dodatkowego uchwytu nie poleciłbym. Można jeszcze chiński zamiennik gripa dokupić za parę groszy.
No i polecałbym jednak dwójkę, trójka jest cała z plastiku i okrojono ją z wielu ustawień.
Różnica w cenie pomiędzy dwójką a trójka jest na tyle niewielka, że nie ma o czym gadać i w pierwszym momencie chciałam wziąć trójkę, bo nowsza, lepszy procesor i tak dalej, ale po zagłębieniu się w szczegóły jednak zamówię dwójkę. Obrazek w zasadzie ten sam, bo to ta sama matryca a body zdaje się być solidniejsze i bardziej funkcjonalne. Matryca nie zostaje zmieniona przy konwersji, zdejmują jeden filtr i zakładają inny. Aparat jest przecież nadal w pełni funkcjonalny, tylko rejestruje inne fale. Dzięki Ramzes, wezmę go z gripem, ja bez gripów żyć nie umiem ;)
M10Ii tylko z gripem. Bez gripa to lepiej gx80 lub M10Iii.
Takiej niespodzianki nikt się nie spodziewał - olmypus w nowym firmware dodał funkcję RC - więc jeśli dobrze rozumem: tryb bezprzewodowego wyzwalania lamp, taki jak był w większości ( o ile nie wszystkich ) ich wcześniejszych puszkach :)
http://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/
Ver.1.1
(May.10 2018 )
Corrected issue of autofocus (AF) function not operating correctly when using the "H-ES200" and "H-ES50200" interchangeable lens produced by Panasonic.
RC mode has been added.
Chyba zacznę się jednak zastanawiać nad kupnem mkIII :)
I tak wciąż bardziej opłacalny jest MkII.
Chyba, że w kolejnej aktualizacji oprogramowania dodadzą metalową obudowę ;)
Jutro mam dostać E-M10 III do testów :)
Akurat dzisiaj odwiedziłem MM i mieli na wystawie OM-D E-M10MkIII w srebrem wersji więc sobie go trochę "pomacałem".
Niestety, ale czuć że ten aparat jest bardziej plastikowy. Czuć to zarówno po obudowie jak i po przyciskach, ramce ekranu, nawet pokrętła jakieś takie delikatniejsze mi się wydają...
Widać generalnie spory regres w stosunku do MkII, a cena wyższa... Quo Vadis Olympus?
Akurat dzisiaj odwiedziłem MM i mieli na wystawie OM-D E-M10MkIII w srebrem wersji więc sobie go trochę "pomacałem".
Niestety, ale czuć że ten aparat jest bardziej plastikowy. Czuć to zarówno po obudowie jak i po przyciskach, ramce ekranu, nawet pokrętła jakieś takie delikatniejsze mi się wydają...
Widać generalnie spory regres w stosunku do MkII, a cena wyższa... Quo Vadis Olympus?
Na pola elizejskie. :shock::cry:
Wie ktoś jak uruchomić edycję RAWa w puszce? Wchodzę w podgląd zdjęcia, klikam OK, wybieram edycję RAW, a tam mi się wyświetlają takie bzdety:
207295
Co wybrać, żeby móc rozjaśnić cienie itp.?
Obawiam się, że ta edycja RAW działa na innej zasadzie, niż w wywoływarkach. Z instrukcji:
207296
Być może aby rozjaśnić cienie trzeba by to zrobić na krzywych (bo chyba ustawienia w aparacie E-M10 III takie coś mają) i później w tym oknie kliknąć na "Obecne". Tylko podejrzewam, że na bieżąco nie będzie podglądu, a dopiero po zapisie nowej kopii JPG będzie można zobaczyć efekt. To takie moje przypuszczenia.
Gdzieś słyszałem, że Mark III to kastrat... no i chyba się to potwierdza...
Edit
W E-M5 Mark I jest podobnie, więc Olek wraca do sprawdzonych rozwiązań :-P
Ja pierdykam, kaszana... W innych modelach też tak to wyglądało? Coś mi się kojarzy, że w PENie F normalnie sobie zmieniałem parametry przy edycji RAWów, ale może coś mi się pomyliło.
I przy okazji jeszcze jedna kwestia: czy braketing ekspozycji dostępny jest wyłącznie w trybie auto w pozycji AP na kółku trybów?
Ja pierdykam, kaszana... W innych modelach też tak to wyglądało? Coś mi się kojarzy, że w PENie F normalnie sobie zmieniałem parametry przy edycji RAWów, ale może coś mi się pomyliło.
Nie, np. E-M10 Mark I można edytować ORFy wg własnego uznania.
I przy okazji jeszcze jedna kwestia: czy braketing ekspozycji dostępny jest wyłącznie w trybie auto w pozycji AP na kółku trybów?
Kastrat? :-P
Już bym zrozumiał, gdyby jakąś funkcję z niego wycięli, ale żeby upośledzić ją do tego stopnia, aby była bezużyteczna, to już naprawdę perfidne zagranie.
W sumie jedyne co III ma lepsze niż II to grip. Jest trochę wygodniejszy.
Kurde...!!! Jaki jest sens wypuszczania nowszej wersji danego modelu, który w większości aspektów jest gorszy niż poprzednik? No po co ja się pytam...
Kurde...!!! Jaki jest sens wypuszczania nowszej wersji danego modelu, który w większości aspektów jest gorszy niż poprzednik? No po co ja się pytam...
Cięcie kosztów, Likwidacja części modeli.???
I produkowanie równolegle II za mniejsze pieniądze... Z lepszych i droższych materiałów...
Za głupi na to jestem ;)
Jest parcie na 4K, więc trzeba było je dać. Pewnie wymagało to droższych bardziej wydajnych podzespołów. Na czymś trzeba było sobie odbić te koszty.
Co do samego aparatu, to bardzo mi się podoba mimo kilku nadmiernych cięć budżetowych. AF-S działa chyba nieco szybciej i skuteczniej przy słabym świetle, co mnie zaskoczyło, bo nie sądziłem, że będzie sobie radził aż tak dobrze. Zawsze Fuji, mimo ogólnie wolniejszego AF, w takich warunkach pracował lepiej (przypuszczałem, że to dzięki detekcji fazy), ale tym razem Olek narobił straty. Wizjer też jest lepszej jakości, kolory bardziej żywe, więcej szczegółów w detalach i cieniach.
Ale to ciecie w opcjach jest denerwujące. Ciekawee czy panasonic też zacznie :/ bo na razie to, ze nawet w tanich puchach daje multuum opcji jest super sprawą.
OM-D em10 I i II ma CPU TruePic VII,
OM-D em10 III ma CPU TruePic VIII, więc powinien mieć ciut szybszy AF, przetwarzanie zdjęć i menu.
Nie wiecie gdzie ustawić w tej puszce by zmieniać ogniskową obiektywu Panacke jakimś kółkiem czy cuś. Czy da się w ogóle, czy tylko ręcznie pierścieniem na obiektywie? Kurcze myślałem że tylko Sony ma tak pokićkane menu, a tu Olkowe też trudno ogarnąć. Chyba z godzinę szukałem gdzie się Rawa ustawia.
Na pewno da się sterować zoomem przez aplikację.
Recenzja "dziesiątki", gdy kogoś interesowało:
http://www.epicure.pl/olympus-e-m10-iii/
Polecam, dziękuję, pozdrawiam :)
KrzysztofTG
27.09.19, 20:03
Tak się zastanawiam czy myślał ktoś kiedyś o podmiance oprogramowania w EM 10 na to z EM 5 lub 1? Nie wiem czy to wg możliwe, ale znając działania producentów sprzętów elektronicznych może można by więcej "wyciągnąć" z EM10 dwójki lub trójki ?
Tak siÄ™ zastanawiam czy myÅ›laÅ‚ ktoÅ› kiedyÅ› o podmiance oprogramowania w EM 10 na to z EM 5 lub 1? Nie wiem czy to wg możliwe, ale znajÄ…c dziaÅ‚ania producentów sprzÄ™tów elektronicznych może można by wiÄ™cej "wyciÄ…gnąć" z EM10 dwójki lub trójki í ½í¸Ž
możesz być tym pierwszym :)
Tak się zastanawiam czy myślał ktoś kiedyś o podmiance oprogramowania w EM 10 na to z EM 5 lub 1? Nie wiem czy to wg możliwe, ale znając działania producentów sprzętów elektronicznych może można by więcej "wyciągnąć" z EM10 dwójki lub trójki ?
możesz być tym pierwszym :)
Po prawie roku używania dopiero dzisiaj zauważyłem że stabilizacja ma opcję wpisania ogniskowej. Pytanie - jaką wartość wpisać? Bo mam podpiętą 20 i teraz nie wiem czy ma być 20 czy 40 w przeliczeniu na pełną klatkę? Wydaje mi się że 40, ale może tylko mi się wydaje...
Po prawie roku używania dopiero dzisiaj zauważyłem że stabilizacja ma opcję wpisania ogniskowej. Pytanie - jaką wartość wpisać? ... . Ogniskową wpisujesz tylko wtedy , gdy korzystasz z manualnych obiektywów bez komunikacji z korpusem . Normalnie to puszka sama rozpoznaje co tam masz podpięte i niczego nie musisz ustawiać .
Po prawie roku używania dopiero dzisiaj zauważyłem że stabilizacja ma opcję wpisania ogniskowej. Pytanie - jaką wartość wpisać? Bo mam podpiętą 20 i teraz nie wiem czy ma być 20 czy 40 w przeliczeniu na pełną klatkę? Wydaje mi się że 40, ale może tylko mi się wydaje...
We wszystkich znanych mi rozwiązaniach w przypadku konieczności wpisania ogniskowej (a jak już napisał Zelik76 aparat prosi o wpisanie ogniskowej po podłączeniu manualnego obiektywu) wpisuje się rzeczywistą wartość ogniskowej. (czyli w Twoim przypadku 20mm).
We wszystkich znanych mi rozwiązaniach w przypadku konieczności wpisania ogniskowej (a jak już napisał Zelik76 aparat prosi o wpisanie ogniskowej po podłączeniu manualnego obiektywu) wpisuje się rzeczywistą wartość ogniskowej. (czyli w Twoim przypadku 20mm). ... Aparat nie prosi o wpisanie, tylko Zelik76 znalazł taką funkcję w menu :wink: ... ma podpiętą 20 tkę Panasonica , więc nie musi niczego wpisywać . Racja , że w przypadku manuali wpisuje się ogniskowa właściwą konkretnego obiektywu a nie ekwiwalent.
Panowie zrozumiałem :-) ... w Ciebie nie wątpię , ale wlezie na forum np. mój pożal się boże najmłodszy zięciunio , czegoś nie doczyta i będzie potem wraz ze zmianą ogniskowej w kicie, szperał w menu dostosowując stabilizację za każdym razem :mrgreen:
Dodam jeszcze, że Panas G9 przy każdym włączeniu aparatu z podpiętym manualem woła, "że jest ustawiona taka a taka ogniskowa, czy zmienić ? "
Olek nie ma tej funkcji i czasem zapominam :oops:
... w Ciebie nie wątpię , ale wlezie na forum np. mój pożal się boże najmłodszy zięciunio , czegoś nie doczyta i będzie potem wraz ze zmianą ogniskowej w kicie, szperał w menu dostosowując stabilizację za każdym razem :mrgreen:
No i bardzo dobrze, nie będzie miał czasu na myślenie o panienkach i innych głupotach :D
Tak czy siak stabilizacja zdaje egzamin. Nie brałem tego czynnika za najważniejszy przy zakupie, chodziło mi raczej o wagę ale teraz doceniam ten bajer jak nie wiem co :-P. Szkoda że tak późno, bo dużo wcześniej miałem dylemat przy zakupie A7 i wybrałem wersję 1 uznając że nie ma sensu dopłacać do 2. Teraz wiem co straciłem.
Dodam jeszcze, że Panas G9 przy każdym włączeniu aparatu z podpiętym manualem woła, "że jest ustawiona taka a taka ogniskowa, czy zmienić ? "
Wygląda na to że Panasy tak mają, bo i mój GX80 też tak robi. :)
EPL-5 zaczyna mi szwankowac a mam jeszcze do tego dobre obiektywy 75/1.8 i 12/2.0 wiec nie chce ostatecznie rezygnowac z tego systemu.
W Olkach pojawila sie elektroniczna migawka do 1/16000 s ale z tego co czytalem jest to dostepne jedynie w trybie cichym.
Jak to jest w praktyce i na ile mozna korzystac recznie z takiej migawki.
Jezeli ustawie prace puszki w trybie A to czy bede mogl korzystac z elektronicznej migawki ?
Czy sa w roznych puszkach te same ograniczenia w korzystaniu z elektronicznej migawki ?
Tryb cichy to właśnie elektroniczna migawka. Szczerze ? - ja prawie cały czas na niej jadę. Jedyne ograniczenie to lampa błyskowa. Nie włączysz flesha przy elektronicznej migawce. Poza tym nie ma problemu. A, i coś jeszcze wyczytałem, że jakieś artefakty mogą się pojawić przy fotografowaniu w pomieszczeniach ze świetlówkami. Ja wprawdzie nic takiego nie zauważyłem, ale piszę co wiem.
Nie polecam korzystania z migawki elektronicznej w sztucznym oświetleniu ani w fotografowania obiektów poruszających się w poprzek kadru.
Niestety w Olku migawka elektroniczna nie włącza się automatycznie tylko wtedy, gdy migawce mechanicznej mechanicznej zabraknie zakresu. Trzeba ją uruchamiać ręcznie. A w E-M10 III w ogóle nie da się jej wyłączyć w dowolnym trybie, a jedynie w trybie Cichym, który jest niczym innym, jak Auto z elektroniczną migawką.
Nie polecam korzystania z migawki elektronicznej w sztucznym oświetleniu ani w fotografowania obiektów poruszających się w poprzek kadru.
Niestety w Olku migawka elektroniczna nie włącza się automatycznie tylko wtedy, gdy migawce mechanicznej mechanicznej zabraknie zakresu. Trzeba ją uruchamiać ręcznie. A w E-M10 III w ogóle nie da się jej wyłączyć w dowolnym trybie, a jedynie w trybie Cichym, który jest niczym innym, jak Auto z elektroniczną migawką.
Cos dzisiaj jestem rozkojarzony.
Jak w trybie A dla wersji OMD E-M10 III wypadnie dla f.1.8 czas 1/10000s to odpali sie migawka elektroniczna ? Czy musze recznie ustawic aby odpalila czy to sie dzieje automatycznie ze odpala zawsze w wesji III ?
Czy OMD-EM10 II a III ten algorytm inaczej dziala ?
W M10-II nie odpali, trzeba ręcznie przestawić. Ja sobie w M10 i G9 ustawiłem zmianę pod guzik funkcyjny i jednym kliknięciem mam to lub to.
W M10-II nie odpali, trzeba ręcznie przestawić. Ja sobie w M10 i G9 ustawiłem zmianę pod guzik funkcyjny i jednym kliknięciem mam to lub to.
Najwazniejsze aby dla trybu połautomatycznego odpalic migawke elektroniczna dla fot bardziej statycznych dla f.1.8
Z drugiej strony chce aby dla ruchomych scen dla f.1.8 nie odpalał migawki elektronicznej.
Jezeli tak nie da sie... to bedzie KLOPS.
Jak w trybie A dla wersji OMD E-M10 III wypadnie dla f.1.8 czas 1/10000s to odpali sie migawka elektroniczna ? Czy musze recznie ustawic aby odpalila czy to sie dzieje automatycznie ze odpala zawsze w wesji III ?
Nie odpali się. W trybie A nawet nie odpalisz jej ręcznie.
Dziwne... ja mam na stałe ustawiony tryb A i migawkę elektroniczną. Ustawiłem sobie kółkiem wybieraka - tym dolnym od samowyzwalacza na zdj. pojedyncze z el. migawką i jadę tak cały czas. Str. 66 instrukcji obsługi.
Na tej stronie nie ma nic o migawce elektronicznej.
Na tej stronie nie ma nic o migawce elektronicznej.
Pierwsza gwiazdka pod tabelką: Pozycje oznaczone symbolem (romb) używają elektronicznej migawki do kontrolowania małej ilości rozmycia zdjęć spowodowanej działaniem migawki.
Ale to nie jest elektroniczna migawka, tylko elektroniczna pierwsza kurtyna. Mechaniczna migawka wtedy też pracuje, tyle że na drugą kurtynę.
Ale to nie jest elektroniczna migawka, tylko elektroniczna pierwsza kurtyna. Mechaniczna migawka wtedy też pracuje, tyle że na drugą kurtynę.
Pisze jak byk elektroniczna migawka więc sądziłem że to to, a się okazuje że to zupełnie coś innego albo ja to źle zrozumiałem.
To nie pierwszy raz, kiedy instrukcja zawiera nieprecyzyjne zapisy. Po części jest to elektroniczna migawka, a raczej półelektroniczna, bo pierwsza sekwencja pracy migawki mechanicznej zostaje zastąpiona migawką elektroniczną, ale nie eliminuje ona hałasu (po migawka mechaniczna i tak musi wykonać drugą sekwencję) ani nie pozwala na skrócenie czasu ekspozycji ponad maksymalną szybkość migawki mechanicznej.
Czy ktoś mógłby zerknąć, czy E-M10 III ma możliwość regulacji krzywej także w półtonach, czy tylko w światłach i cieniach? Już nie pamiętam, jak to było...
Takie dwa szybkie pytania, może i banalne, ale nie mogę tego znaleźć :grin:
Jak zmienić kierunek obrotu ogniskowej w 14-42 EZ?
Jak grupowo kasować zdjęcia podczas przeglądania, w sensie zaznaczyć kilka miniaturek i je do kosza..?
Takie dwa szybkie pytania, może i banalne, ale nie mogę tego znaleźć :grin:
Jak zmienić kierunek obrotu ogniskowej w 14-42 EZ?
Jak grupowo kasować zdjęcia podczas przeglądania, w sensie zaznaczyć kilka miniaturek i je do kosza..?
1. nie da się zmieniać kierunku obrotu pierścienia przy zmianie ogniskowej - generalnie (w E-M10 Mk III też), jednak w wielu innych modelach można zmieniać kierunek obrotu pierścienia manualnego nastawiania ostrości w obiektywach bez mechaniki,
2. zaznaczasz miniaturki guzikiem Record i naciskasz Kosz. Jeżeli po zaznaczeniu miniaturek wyjdziesz z podglądu, zaznaczenie zniknie i trzeba je powtórzyć.
Edit: jak masz dużo do wyrzucenia i mało do pozostawienia, to możesz przyciskiem Fn2 założyć "Kluczyk" na zdjęcie i z menu Ustawień karty uruchomić "Kasuj wszystko" (tylko nie pomyl się i nie zrób "Formatowanie"!)
Czy ktoś mógłby zerknąć, czy E-M10 III ma możliwość regulacji krzywej także w półtonach, czy tylko w światłach i cieniach? Już nie pamiętam, jak to było...Tak, ma też regulację jasności półtonów. Jak się wejdzie w regulację świateł i cieni, to przyciskiem INFO przełącza się krzywą na półtony.
Dzięki Jack
Wiem, że da się programować pierścień ostrości w Olkach i myślałem, że w obiektywach EZ też się tak da z tym od zoomowania.