Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lekki, mały statyw

Breslauczyk
2.08.17, 14:13
Mam pytanie o statyw.
Szukam na wakacyjny wyjazd ( daleko, parno, wysoko, plecak, namiot, karimata, jak najlżej, jak najmniej aby było jak najwięcej) statyw pod sprzęt jak w stopce.
Mam na stanie statyw pod poprzedni system. Duży, ciężki, stabilny – super, ale nie nadający się na taką eskapadę.
Szukając czegoś małego i lekkiego znalazłem: Camrock TA30 i POLAROID T-57.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z w/w?
Może jakieś inne propozycje?

epicure
2.08.17, 14:42
Kilka dni temu zamówiłem coś takiego:

http://www.benro.com/Products.aspx?cid=208&pid=209&nid=395

Nie wiem, jak się sprawdzi, ale parę filmików na jutubie można znaleźć i zapowiada się obiecująco. Czekam na dostawę i będę testował. Nic mniejszego o rozsądnych wymiarach po rozłożeniu nie udało mi się znaleźć, a przekopałem pół Internetu ;)

Niestety w Polsce, nie wiedzieć czemu, nie da się tego statywu nigdzie kupić - musiałem zamówić z Aliexpressu. Klonem tego statywu jest MeFoto Bacpacker Air, który jest droższy (w zestawie ma pilot bluetooth do smartfonów) i również niedostępny u nas.

miloszek
6.08.17, 18:20
Trzy miesiące temu miałem podobny dylemat. Różnica polegała jedynie na tym, że miał to być jednocześnie mój pierwszy statyw. Po długim procesie (wizyty w sklepach, telefon, godziny spędzone przed komputerem) ostatecznie zdecydowałem się na Triopo M130. Jest lekki i mały po złożeniu. Bez problemu pokonałem z nim też bramki na lotnisku (czyt. nikt się nie przyczepił, że może posłużyć za broń). Używam go z E-M10II i 40-150.

strOOs
7.08.17, 23:17
Jak mały?

Sigma ma teraz promocje na akcesoria Cullman, ja kupiłem BARDZO mały model MAGNESIT COPTER CB2.7 i trzyma bardzo fajnie. Maja też kilka niedużo większych modeli.

Hrr
8.08.17, 00:30
SIRUI T-005
Od paru lat posiadam wersję Alu. Używam dużo, po świecie wożę i z zakupu bardzo jestem zadowolony.

Breslauczyk
12.08.17, 10:58
Koledzy, dziękuję za propozycje.
Wybór padł na Velbona z serii EX - 146 cm wersja robocza, waga:786g, idealny do pakowania i noszenia.
A jak się sprawdzi?, zobaczymy po powrocie :-)