PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o wklejenie fotografii z korpusu OM-D E-M10 Mark II

pale
29.07.17, 10:40
Witam,
Noszę się z zamiarem nabycia OM-D E-M10 Mark II z dwoma obiektywami: jasnej 25 i obiektywu makro (nie zdecydowałem jeszcze o ogniskowej)- do fotografowania kwiatów. Zwracam się do Państwa z prośbą o wklejenie fotografii, najlepiej nieobrobionych, zrobionych rzeczonym aparatem i obiektywami o których wspomniałem. Nie pogardzę również fotografiami zrobionymi z obiektywem dodawanym w zestawach 14-43.
Z góry serdecznie dziękuję.

z poważaniem,
Leszek

fret
29.07.17, 12:17
Z tym makro do kwiatów, to bym nie przesadzał...

And.N
29.07.17, 13:17
... Zwracam się do Państwa z prośbą o wklejenie fotografii, najlepiej nieobrobionych, zrobionych rzeczonym aparatem i obiektywami o których wspomniałem. Nie pogardzę również fotografiami zrobionymi z obiektywem dodawanym w zestawach 14-43.
Witam. Nieobrobione to musiałyby być najlepiej pliki RAW. Na tej stronie: klik (http://www.photographyblog.com/previews/olympus_om_d_e_m10_mark_ii_photos/) , masz przykładowe sample (JPG i RAW) z obiektywem 14-42 F3.5-5.6 EZ.

pale
29.07.17, 13:39
Dziękuję za odpowiedź.

Z tym makro do kwiatów, to bym nie przesadzał...

Mogę prosić o wyjaśnienie?

Witam. Nieobrobione to musiałyby być najlepiej pliki RAW. Na tej stronie: klik (http://www.photographyblog.com/previews/olympus_om_d_e_m10_mark_ii_photos/) , masz przykładowe sample (JPG i RAW) z obiektywem 14-42 F3.5-5.6 EZ.

Wielkie dzięki.

pale
30.07.17, 10:41
Problem sam się rozwiązał. Skorzystałem z promocji w Media 50 rat bez odsetek. Kupiłem korpus z 14-42 i obiektyw Panasonica 25.1,7. Mam małe obawy czy obiektyw z innego systemu nie będzie płatał figli, ale pokusa cenowa była zbyt silna.

Orientujecie się czy można podłączyć do tego korpusu obiektyw z E-420? Mam nienajlepszy makro zmiennoogniskowy i gdyby nie było z tym zachodu to bym się pobawił.

cissic
30.07.17, 11:44
4/3 spokojnie podepniesz przez adapter do m4/3. O skutecznym AF możesz zapomnieć, ale do makro spokojnie wystarczy manual

pale
30.07.17, 12:25
4/3 spokojnie podepniesz przez adapter do m4/3. O skutecznym AF możesz zapomnieć, ale do makro spokojnie wystarczy manual

Orientujesz się czy jest coś tańszego niż olkowy konwerter za 220zł? Mój obiektyw jest przynajmniej o połowę tańszy :)

cissic
30.07.17, 12:37
Są zamienniki, ale zdecydowałem się kupić org adapter bo trafiła mi się dobra cena.

Tu masz link do mojego wątku z zamiennikami:
https://forum.olympusclub.pl/threads/111435-Zamienniki-na-Micro-4-3

pale
30.07.17, 13:44
Myślałem, że te adaptery są tańsze. To jest dobre dla osób które mają drogie obiektywy z 4/3. W moim przypadku gra nie warta świeczki.
Dzięki za informację.

cissic
30.07.17, 15:12
Niestety Olek ma ceny skandaliczne jeśli chodzi o peryferia. Może być, że lepiej będzie Ci kupić jakąś stałkę na m42 + chińską przejściówkę na m4/3

pale
30.07.17, 18:12
Interesujące. Adapter 20zł, stałki m42 od podobnej ceny... Próbowałeś zabawy tymi starociami? Jeżeli problemem jest tylko brak komfortu w postaci AF to wchodzę w to.

Bodzip
31.07.17, 07:29
To było robione Heliosem

193020

pale
31.07.17, 08:04
Dzięki. Rewelacja. Mógłbym prosić o jeszcze kilka fotek?
Napisz, proszę, jak od strony kuchni wygląda zrobienie takiego zdjęcia: jak ostrzysz, jak ustalasz głębie itd...

Zerknąłem na allegro. Czy to jest Helios 44m?

DzejPi
31.07.17, 09:26
Do makro z zasadzie możesz zapomniec o AF. (praktycznie jest zbedny)

yamada
31.07.17, 10:16
Do makro z zasadzie możesz zapomniec o AF. (praktycznie jest zbedny)Nieprawda, wszystkie foty robię z autofokusem, zbędny jest jak szkła masz nieodpowiednie...

pale
2.08.17, 08:24
Dziękuję wszystkim za informację.
Trochę wypłukałem się z kasy, dlatego obecnie mogę kupić jedynie stary obiektyw M42. Obawiam się jedynie ręcznego ostrzenia. Na E420 próby ręcznego ostrzenia kończyły się porażką. Czy w EM-D 10 ostrzenie ręczne jest bardziej precyzyjne? Jak w ogóle ostrzyć ręcznie żeby mieć gwarancję ostrej fotografii? Podzielcie się, proszę, swoją wiedzą praktyczną w tej kwestii.

cissic
2.08.17, 13:15
Dziękuję wszystkim za informację.
Trochę wypłukałem się z kasy, dlatego obecnie mogę kupić jedynie stary obiektyw M42. Obawiam się jedynie ręcznego ostrzenia. Na E420 próby ręcznego ostrzenia kończyły się porażką. Czy w EM-D 10 ostrzenie ręczne jest bardziej precyzyjne? Jak w ogóle ostrzyć ręcznie żeby mieć gwarancję ostrej fotografii? Podzielcie się, proszę, swoją wiedzą praktyczną w tej kwestii.

Bo lustrzanki mają wizjer optyczny a te z serii 400 i 500 miały wyjątkowo je małe i ciemne. Przy makro lepiej będzie Ci ostrzyć na ekranie. Wyciągnij sobie w ustawieniach pod klawisz funkcyjny "powiększenie" i teraz masz dostępne opcje powiększenia obrazu x5/x7/x10. W przypadku obiektywów systemowych na MF Olek robi to automatycznie gdy ostrzysz pierścieniem

Bzyku
2.08.17, 13:22
Zrobione Heliosem i poczciwym E-510, ostrzone bez potwierdzenia ostrości (na oko :wink: ). EM-D 10 ma o dużo lepszy wyświetlacz, więc powinieneś dać radę.

193094

pale
3.08.17, 19:57
Dziękuję.
Od wczoraj bawię się OM-D 10. Faktycznie ostrzenie "na oko" jest dużo prostsze. Funkcja powiększenia fragmentu kadru działa również w wizjerze. Niestety idzie mi kiepsko. Nie wiem czy to wina słabego wzroku, czy zwyczajnie brak mi wprawy. Nie więcej niż 10% zdjęć kwiatów ostrzonych ręcznie miała akceptowalną ostrość. AF też jestem trochę zawiedziony. Drobne, białe kwiaty z małym kontrastem są nie do uchwycenia (przynajmniej przeze mnie) Stary 410 radził sobie w takich sytuacjach znacznie lepiej.

Bzyku,
Rewelacyjna fotografia.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Mam chyba uszkodzony aparat. Wyjąłem baterię w celu naładowania, po jakiś 6-7h włożyłem naładowaną i ku mojemu zaskoczeniu wszystkie ustawienia powróciły do fabrycznych...

cissic
3.08.17, 21:11
Jaki obiektyw? Wrzuć swoje strzały i zobaczymy co jest źle. Może być, że musisz przymknąć trochę przysłonę

pale
4.08.17, 10:05
Niestety skasowałem wszystkie nieostre. Dzisiaj wieczorem lub jutro rano zrobię kilka kolejnych zdjęć ostrzonych "na oko" i wrzucę. Korzystam z obiektywu Panasonic 50 1,7. Kitowego 14-42 jeszcze nie sprawdzałem.

Bodzip
4.08.17, 21:54
Kitowy 14-42 ma ostrzenie po kontraście. Na 100 % będą ostre. Ostrzenie manualne to nauka cierpliwości.

cissic
5.08.17, 10:59
Niestety nie, ale w tym linku co wklejałem chyba coś było. Aktualnie jestem na Mazurach i mam problem z netem. Jak wrócę wieczorem to zobaczę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

epicure
5.08.17, 14:49
Kitowy 14-42 ma ostrzenie po kontraście.

To nie obiektyw ma ostrzenie po kontraście, tylko aparat.

Bodzip
5.08.17, 15:44
To nie obiektyw ma ostrzenie po kontraście, tylko aparat.
Ja tam się sprzeczał nie będę. Tyle tylko, że pale odniesie wrażenie, że aparat z zapiętym Heliosem po kontraście będzie ostrzył.

pale
21.05.18, 22:47
Witam po długiej nieobecności.
Pomimo wielu prób nie posiadłem umiejętności ostrzenia manualnego. Nawet z przymkniętą przesłoną nie wychodzą idealne. Obawiam się, że wina leży po stronie mojego kiepskiego wzroku. Nie będę ryzykował z obiektywami manualnymi.
Ponieważ nie mam doświadczenia z innymi obiektywami niż panasonic 25 1.7, chciałbym prosić Państwa o radę. Zastanawiam się nad olkowym obiektywem 60 makro i zwykłym 45. 45 kusi dobrą ceną, ale nie wiem czy zda egzamin w fotografowaniu kwiatów. Sezon na kwiaty zacznie się za parę dni. Musze w miarę szybko zdecydować.
Będę bardzo wdzięczny za wklejenie nieskalowanych fotografii.

z góry serdecznie dziękuję.

epicure
22.05.18, 08:44
Bierz obiektyw makro.

helmuth
22.05.18, 09:17
Zastanawiam się nad olkowym obiektywem 60 makro i zwykłym 45. 45 kusi dobrą ceną, ale nie wiem czy zda egzamin w fotografowaniu kwiatów. Co chcesz fotografować? Całe kwiaty czy pręciki kwiatów?

Bodzip
22.05.18, 10:34
pale ustaw sobie focus peaking i możesz używać obiektywów manualnych

stpman
22.05.18, 10:55
@pale (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=47499) ustaw sobie focus peaking i możesz używać obiektywów manualnych

Właśnie to chciałem napisać. Przecież jest funkcja focus peaking, która świetnie działa i wyraźnie widać gdzie jest ostrość...

epicure
22.05.18, 10:58
Focus peaking nie działa świetnie. Zaznacza krawędzie też i tam, gdzie ostrości nie ma.

stpman
22.05.18, 11:13
Focus peaking nie działa świetnie. Zaznacza krawędzie też i tam, gdzie ostrości nie ma.

Ale jeśli ktoś ma problemy z manualnym ostrzeniem to focus peaking mu bardzo pomoże.

Bodzip
22.05.18, 11:55
Poniższe było ostrzone manualnie

201079

DzejPi
22.05.18, 12:24
Poniższe było ostrzone manualnie

201079
Ostro było! :grin:

pale
22.05.18, 21:58
Dziękuję za odpowiedzi.

Próbowałem ostrzyć ręcznie z powiększonym 4 krotnie kadrem i efekty były kiepskie. Dodam, że fotografuję ze statywu, wyłączam redukcję drgań i wyzwalam migawkę telefonem (zgodnie z Waszymi radami sprzed roku). Wiem, że fotografia sprzyja ludziom cierpliwym, ale mnie bierze cholera, kiedy po kilku/ kilkunastu minutach ustawiania aparatu i
czekania na ustanie wiatru, okazuje się, że chybiłem z ostrością. Dlatego w pełni świadomie rezygnuję z manualnych obiektywów.

Dzisiaj byłem w fotojokerze i dzięki uprzejmości ekspedientki mogłem sprawdzić dwa obiektywy: portretowy 45 i 30 macro. 45 odpada- ostrzenie z połowy metra- małe obiekty zajmują tylko fragment kadru; 30 wypadła rewelacyjnie, spokojnie można wypełnić kadr nawet drobnym kwiatem (zdołałem wypełnić kadr literą "o" na pokrywie obiektywu).
Zastanawiam się czy jest coś, czego jeszcze nie wiem, co mogłoby przemawiać przeciwko temu obiektywowi?