PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki naleśnik w zastępstwie KITa 14-42 ?

Luc
22.07.17, 16:48
Witam,

Noszę się z zakupem obiektywu typu naleśnik do mojego E-PL7. W tej chwili mam kita 14-42 EZ, który zły nie jest ale troszkę za ciemny i ostrość nie powala :)

Chcę kupić obiektyw równie kompaktowy ale zarazem dość uniwersalny. Aparat zawsze będę miał przy sobie więc musi być jak najmniejszy. Opcji jest niewiele....

Panasonic 14mm f/2.5
Panasonic 20mm f/1.7
Olympus 17mm 2.8

Wszystkie oczywiście naleśniki. Cenowo podobnie.

Najbardziej odpowiadał by mi 14mm... ale 20-stka jaśniejsza :) A może jeszcze coś innego?

apz
22.07.17, 17:29
A Panasonic 12-32?
I Lumix 15/1,7?

Luc
22.07.17, 18:43
Powiem tak. Panasonic 12-32 jest w drodze do mnie. Będę testował na dniach ale zastanawiam się czy będzie sporo lepszy od obecnego naleśnika. Na plus jest 12mm na którym mi zależy.

Lumix 15mm piękna sprawa ale po pierwsze trochę za drogi po drugie jednak troszkę grubszy od pozostałych choć nadal kompaktowy. Na pewno kiedyś u mnie zawita :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

apz
22.07.17, 18:54
Powiem tak. Panasonic 12-32 jest w drodze do mnie. Będę testował na dniach ale zastanawiam się czy będzie sporo lepszy od obecnego naleśnika. Na plus jest 12mm na którym mi zależy.

Lumix 15mm piękna sprawa ale po pierwsze trochę za drogi po drugie jednak troszkę grubszy od pozostałych choć nadal kompaktowy. Na pewno kiedyś u mnie zawita :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Miałem te stałki wszystkie, 14 nie lubię za spore zberacje, plusem jest jej wielkośc,
20 maly, nie każdy lubi 40mm,
17 ma swoich zwolenników i niezadowolonych, poprzestałem na 15.

Luc
22.07.17, 19:33
A ten kiciak Panasa? Pasował by mi bardzo jako obiektyw typu 'general purposes' Martwi mnie tam brak pierścienia do manual focus. Często fotografuję burze czy inne sytuację wymagające ręcznego ustawienia ostrości a z tego wiem to korpus Olympusa nie daje możliwości manualnego ustawiania ostrości z poziomu aparatu. W Panasonikach podobno się da.

Ale 15mm kusi...

Mike017
23.07.17, 00:08
miałem podobny dylemat jak TY i po wielu namysłach , przeczytanych testach i porad na forum wybrałem do swojego e-pl7 12-32 panasonica jako obiektyw turystyczno-uniwersalny, poza tym 20/1.7 panasonica i 45/1.8 olka dla bardzie wymagających zdjęć.

apz
23.07.17, 08:25
A ten kiciak Panasa? Pasował by mi bardzo jako obiektyw typu 'general purposes' Martwi mnie tam brak pierścienia do manual focus. Często fotografuję burze czy inne sytuację wymagające ręcznego ustawienia ostrości a z tego wiem to korpus Olympusa nie daje możliwości manualnego ustawiania ostrości z poziomu aparatu. W Panasonikach podobno się da.

Ale 15mm kusi...

JAk nie ma?
Sprawdziłem z moim E-M5 mark II - jest przełacznik AF-MF na obiektywie, działa.
I jest doostrzanie po naciśnięciu migawki do połowy i poruszeniu pierścienia ostrzenia. To drugie wymaga odpowiedniego właczenia w menu.

bergercs
23.07.17, 09:15
JAk nie ma?
...poruszeniu pierścienia ostrzenia. To drugie wymaga odpowiedniego właczenia w menu.

Włączenie funkcji w menu spowoduje domontowanie pierścienia do obiektywu? :-)

And.N
23.07.17, 10:05
Włączenie funkcji w menu spowoduje domontowanie pierścienia do obiektywu? :-)
Rozmawiacie o dwu różnych obiektywach:), apz miał na myśli zapewne 15/1.7 panasonika

apz
23.07.17, 11:52
Rozmawiacie o dwu różnych obiektywach:), apz miał na myśli zapewne 15/1.7 panasonika

Potwierdzam.

bergercs
23.07.17, 13:45
No ale problem z brakiem pierścienia dotyczy 12-32i to o nim Luc pisał "kiciak".

Roberto73
23.07.17, 18:06
a na cholerę mi w takim kicie manualne ostrzenie

Roberto73
23.07.17, 19:33
Czasami człowiek szuka problemu tam gdzie go nie ma, albo ulega niepotrzebnie przyzwyczajeniom

apz
23.07.17, 19:38
a na cholerę mi w takim kicie manualne ostrzenie

Tobie może na nic, na szczęście się różnimy w szczegółach....

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

A ty jesteś LUC? To normalne na tym forum, że zamiast pomagać autorowi w rozwiązaniu jego "problemu" większość udzielających się odpowiada nie na temat??

A może Ty jesteś LUC-em?
To miejsce jest do wolnej dyskusji i wyrażenia swoich poglądów lub wniosków z doświadczeń,
Twoja wypowiedź jest nazbyt ostra. I też nie na temat... A jak forum Ci nie spasowało poszukaj dla siebie innego ogródeczka może.