Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [E-PM2 od środka] Demontaż migawki - może ktoś pomoże?

Luc
19.07.17, 19:38
Witam wszystkich,

Nie znalazłem tutaj a forum działu stricte technicznego wiec gdyby coś to proszę admina o przeniesienie postu.

Mam E-PM2 z zaciętą migawką (szkoda wyrzucać). Próbuje ją zdemontować bo a "nóż" da się to odblokować zanim kupie nowy moduł (są na aliexpress) no ale problem jest z demontażem...

Doszedłem do momentu jak na zdjęciu. Wykręciłem jedną śrubę z powiększonym łebkiem (zaznaczone na czerwono), która trzymała krawędzią obudowę migawki - ale co dalej? Nie jestem w stanie tego ruszyć choć widać że jej prawa strona którą trzymała śruba już lekko się odgina. Obawiam się że będę musiał zdemontować całą elektronikę o opróżnić korpus całkowicie ale może ktoś próbował lub wie jak wyciągnąć cały mechanizm migawki?

192694

szafir51
19.07.17, 21:19
może to ci pomoże: click (https://www.ifixit.com/Guide/Disassembling+Olympus+Pen+E-PL7/55425)

Luc
19.07.17, 22:08
No właśnie gdyby to był mój PL7 (na szczęscie ma sie dobrze) to by nie było problemu. Kilka rzeczy jest podobnych ale to zupełnie inne aparaty. W PL7 matryca z migawką jest jako całość. Tutaj matryce już ściągłem i zostaje migawka. Spróbuje rozebrać całość elektroniki zeby wyciągnąć tą metalową ramke która jest dookoła aparatu.

Może się komuś przyda bo np w E-PL5 jest ta sama migawka a podobno się lubiły zacinać.

szafir51
19.07.17, 22:15
rób zdjęcia i wstaw do wątka, może komuś się kiedyś przyda