Zobacz pełną wersję : Olympus OMD E-M1 mark ii czy jednak lustro.
Cześć wszystkim,
fotografią zainteresowałem się stosunkowo niedawno. Od 8 miesięcy pracuje z moim pierwszym bezlusterkowcem omd em10 m ii, zaczeło się niewinnie od fotografowania obuwia (zdjęcia produktowe).
Najwidoczniej komuś spodobał się mój styl i zostałem kilka razy doceniony przez różne magazyny. Dzięki temu zaczeły się odzywać do mnie przeróżne firmy z propozycjami pracy dla nich. Niestety czuje, że mój olek nie sprosta postawionego mi zadaniu i planuje zakupić nowy, bardziej profesjonalny sprzęt. Udało mi się odłożyć 10000 zł i to jest kwota, którą jestem gotowy przeznaczyć na nowy zestaw.
Bardzo przypadł mi do gustu system micro 4/3 dlatego mocno zastanawiam się nad najnowszą odsłoną od Olka czyli em1 m ii. Mam ciągłe wątpliwości czy m4/3 nada się do zdjęć komercyjnych, czy może jednak powinienem przerzucić się na lustro. Warto zaznaczyć, że w kolejnym roku wybieram się na dłuższą wyprawę, na której chciałbym podszkolić moje umiejętności w fotografii urbanistycznej. Przeczytałem mase artykułów, które tylko zamieszały mi bardziej w głowie - jedni mówią, że oly nadaje się do zdjęć profesjonalnych a inni, że nawet nie dobiega do luster.
Chętnie przeczytam opinie bardziej doświadczonych osób w tym temacie.
OMD em1 mk2 niewiele zmieni co do jakości obrazka - takie moje odczucie - to jest bardziej karabin do sportu, a i tak w moim przekonaniu do DSLR mu jeszcze sporo brakuje,
ale...
ponieważ zajmujesz się foto produktową to ciśnie się na język tryb HIRES który mkII jak i PEN F oraz omd em5 mkII posiadają - do foto produktowej to jest idealna sprawa gdybyś trafił na klienta, który chce pliki wysokiej rozdzielczości.
Tony Northrup porównywał swego czasu pliki wyplute z hires z plikami D810 i olympus nie ma się czego powstydzić - znajdziesz tego typu recenzje na YT itp
Krótko - do foto produktowej bym nie zmieniał na omd1 mkII
Do hires brałym omd em5 mkII - obecnie jest na massdropie za 670 USD - jak masz kogoś w USA i Ci go może przywieźć to masz nowe body za 2,5k pln - 7,5k masz na rozwijanie swojich zdolności na warsztatach/ kursach - pomijam oczywisty fakt jak dobór lepszego szkła pod Twoje zastosowania
:)
OMD em1 mk2 niewiele zmieni co do jakości obrazka - takie moje odczucie - to jest bardziej karabin do sportu, a i tak w moim przekonaniu do DSLR mu jeszcze sporo brakuje,
ale...
ponieważ zajmujesz się foto produktową to ciśnie się na język tryb HIRES który mkII jak i PEN F oraz omd em5 mkII posiadają - do foto produktowej to jest idealna sprawa gdybyś trafił na klienta, który chce pliki wysokiej rozdzielczości.
Tony Northrup porównywał swego czasu pliki wyplute z hires z plikami D810 i olympus nie ma się czego powstydzić - znajdziesz tego typu recenzje na YT itp
Krótko - do foto produktowej bym nie zmieniał na omd1 mkII
Do hires brałym omd em5 mkII - obecnie jest na massdropie za 670 USD - jak masz kogoś w USA i Ci go może przywieźć to masz nowe body za 2,5k pln - 7,5k masz na rozwijanie swojich zdolności na warsztatach/ kursach - pomijam oczywisty fakt jak dobór lepszego szkła pod Twoje zastosowania
:)
Bardzo dziękuje za odpowiedź, aktualnie jestem w USA i np omd 1 mark i kosztuje tutaj 550 - może to jest dobry wybór?
myśle też nad przerzuceniem się na lustro od canona..
Bardzo dziękuje za odpowiedź, aktualnie jestem w USA i np omd 1 mark i kosztuje tutaj 550 - może to jest dobry wybór?
E-M1 w pierwszej wersji bym sobie darował.
Nic Ci to nie da.
czuje, że mój olek nie sprosta postawionego mi zadaniu
Może napisz pokrótce na czym polega to zadanie i gdzie widzisz potencjalne problemy z dotychczasowym aparatem? Zmiana puszki to często najprostsze rozwiązanie ale nie zawsze najlepsze. Może okazać się, że lepiej będzie dokupić jakieś oświetlenie, lampę, obiektyw i nagle da się zrobić więcej starym aparatem niż nowym.
Jakimi obiektywami robisz teraz zdjęcia? Możesz pokazać jakiś przykład swoich prac?
Jeżeli chodzi o to, czy Olympus nadaje się do zdjęć profesjonalnych to zależy co myślimy pod pojęciem "profesjonalne". Dla mnie to takie, z których ktoś się utrzymuje. Czy się nadaje - nie wiem. Patrząc na zdjęcia Marcina Dobasa w National Geographic wydaje mi się, że się nadaje. Inna sprawa, czy się opłaca.
Aktualnie korzystam ze stałki Panasonic 25mm 1.7
oto przykładowe zdjęcia do których chciałbym kiedyś dojść (wiem, że tutaj wchodzi w grę obróbka, ale chodzi mi o "przejrzystość" tych zdjęć)
Piotr Kaczor:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/07/5btrup-1.png
źródło (http://i67.tinypic.com/5btrup.png)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/07/2i0suaf-1.png
źródło (http://i65.tinypic.com/2i0suaf.png)
Petr Bambousek:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/07/a42y54-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/a42y54.jpg)
Obróbka. Na zdjęciach z butami nawet GO nie wygląda naturalnie.
Takie zdjęcie popełniłem kiedyś dla zabawy Olkiem 45/1.8
192701
Z pewnością przy pokazanych przez ciebie zdjęciach sprawdzi się większa matryca i płytsza głębia ostrości. Reszta jak fret napisał, obróbka.
schuttenbach
20.07.17, 09:47
Czego brakuje Twoim fotografiom z em-10? Brakuje Ci rozdzielczości? Za duże szumy?
Jak to się człowiek może z rana łatwo podbudować ;)
Czego brakuje Twoim fotografiom z em-10? Brakuje Ci rozdzielczości? Za duże szumy?
Popatrz na załączone przykłady, wygląda na to, że GO może czasem być za dużo ;)
W sumie nie jest łatwo coś doradzić. Najłatwiej jest wtopić 10k w sprzęt i dalej narzekać, a tu nie tylko sprzęt się liczy, potrzebna jest jeszcze umiejętność obróbki (najprościej jest poszukać tutków na YT) i jeszcze trzeba trochę popracować nad światłem. Ja bym zaczął od używanego 45/1,8. Koniecznie używany, bo jak nie będzie fajny, to można sprzedać bez straty :) Później zdjęcia i obróbka. No i jeszcze szukanie dobrego światła. Dalsze inwestycje w sprzęt dopiero po opanowaniu światła i obróbki. Wtedy już sam będziesz wiedział, czego Ci ew. brakuje.
Jak chcesz mieć zdjęcia jak wyżej, zakup 40-150 PRO albo taniej 75 mm. Tyle w temacie. Zmiana puszki niewiele da.
Jak chcesz mieć zdjęcia jak wyżej, zakup 40-150 PRO albo taniej 75 mm. Tyle w temacie. ...
To już lepiej przejść na lustro Canona. Lepszy efekt za pół ceny. Poza tym perspektywa z przykładów nie sugeruje użycia przesadnie długiej ogniskowej.
jakbyś chciał 45mm 1.8 to odezwij sie na PW :P