PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OMD E-M1 mark ii czy jednak lustro.

Groom
19.07.17, 17:07
Cześć wszystkim,
fotografią zainteresowałem się stosunkowo niedawno. Od 8 miesięcy pracuje z moim pierwszym bezlusterkowcem omd em10 m ii, zaczeło się niewinnie od fotografowania obuwia (zdjęcia produktowe).
Najwidoczniej komuś spodobał się mój styl i zostałem kilka razy doceniony przez różne magazyny. Dzięki temu zaczeły się odzywać do mnie przeróżne firmy z propozycjami pracy dla nich. Niestety czuje, że mój olek nie sprosta postawionego mi zadaniu i planuje zakupić nowy, bardziej profesjonalny sprzęt. Udało mi się odłożyć 10000 zł i to jest kwota, którą jestem gotowy przeznaczyć na nowy zestaw.
Bardzo przypadł mi do gustu system micro 4/3 dlatego mocno zastanawiam się nad najnowszą odsłoną od Olka czyli em1 m ii. Mam ciągłe wątpliwości czy m4/3 nada się do zdjęć komercyjnych, czy może jednak powinienem przerzucić się na lustro. Warto zaznaczyć, że w kolejnym roku wybieram się na dłuższą wyprawę, na której chciałbym podszkolić moje umiejętności w fotografii urbanistycznej. Przeczytałem mase artykułów, które tylko zamieszały mi bardziej w głowie - jedni mówią, że oly nadaje się do zdjęć profesjonalnych a inni, że nawet nie dobiega do luster.
Chętnie przeczytam opinie bardziej doświadczonych osób w tym temacie.

denver47
19.07.17, 17:59
OMD em1 mk2 niewiele zmieni co do jakości obrazka - takie moje odczucie - to jest bardziej karabin do sportu, a i tak w moim przekonaniu do DSLR mu jeszcze sporo brakuje,

ale...

ponieważ zajmujesz się foto produktową to ciśnie się na język tryb HIRES który mkII jak i PEN F oraz omd em5 mkII posiadają - do foto produktowej to jest idealna sprawa gdybyś trafił na klienta, który chce pliki wysokiej rozdzielczości.

Tony Northrup porównywał swego czasu pliki wyplute z hires z plikami D810 i olympus nie ma się czego powstydzić - znajdziesz tego typu recenzje na YT itp

Krótko - do foto produktowej bym nie zmieniał na omd1 mkII

Do hires brałym omd em5 mkII - obecnie jest na massdropie za 670 USD - jak masz kogoś w USA i Ci go może przywieźć to masz nowe body za 2,5k pln - 7,5k masz na rozwijanie swojich zdolności na warsztatach/ kursach - pomijam oczywisty fakt jak dobór lepszego szkła pod Twoje zastosowania

:)

Groom
19.07.17, 21:57
OMD em1 mk2 niewiele zmieni co do jakości obrazka - takie moje odczucie - to jest bardziej karabin do sportu, a i tak w moim przekonaniu do DSLR mu jeszcze sporo brakuje,

ale...

ponieważ zajmujesz się foto produktową to ciśnie się na język tryb HIRES który mkII jak i PEN F oraz omd em5 mkII posiadają - do foto produktowej to jest idealna sprawa gdybyś trafił na klienta, który chce pliki wysokiej rozdzielczości.

Tony Northrup porównywał swego czasu pliki wyplute z hires z plikami D810 i olympus nie ma się czego powstydzić - znajdziesz tego typu recenzje na YT itp

Krótko - do foto produktowej bym nie zmieniał na omd1 mkII

Do hires brałym omd em5 mkII - obecnie jest na massdropie za 670 USD - jak masz kogoś w USA i Ci go może przywieźć to masz nowe body za 2,5k pln - 7,5k masz na rozwijanie swojich zdolności na warsztatach/ kursach - pomijam oczywisty fakt jak dobór lepszego szkła pod Twoje zastosowania

:)
Bardzo dziękuje za odpowiedź, aktualnie jestem w USA i np omd 1 mark i kosztuje tutaj 550 - może to jest dobry wybór?
myśle też nad przerzuceniem się na lustro od canona..

MAF
19.07.17, 23:35
Bardzo dziękuje za odpowiedź, aktualnie jestem w USA i np omd 1 mark i kosztuje tutaj 550 - może to jest dobry wybór?
E-M1 w pierwszej wersji bym sobie darował.

epicure
20.07.17, 08:18

Nic Ci to nie da.

szafir51
20.07.17, 08:32
czuje, że mój olek nie sprosta postawionego mi zadaniu
Może napisz pokrótce na czym polega to zadanie i gdzie widzisz potencjalne problemy z dotychczasowym aparatem? Zmiana puszki to często najprostsze rozwiązanie ale nie zawsze najlepsze. Może okazać się, że lepiej będzie dokupić jakieś oświetlenie, lampę, obiektyw i nagle da się zrobić więcej starym aparatem niż nowym.
Jakimi obiektywami robisz teraz zdjęcia? Możesz pokazać jakiś przykład swoich prac?

Jeżeli chodzi o to, czy Olympus nadaje się do zdjęć profesjonalnych to zależy co myślimy pod pojęciem "profesjonalne". Dla mnie to takie, z których ktoś się utrzymuje. Czy się nadaje - nie wiem. Patrząc na zdjęcia Marcina Dobasa w National Geographic wydaje mi się, że się nadaje. Inna sprawa, czy się opłaca.

Groom
20.07.17, 08:51
Aktualnie korzystam ze stałki Panasonic 25mm 1.7
oto przykładowe zdjęcia do których chciałbym kiedyś dojść (wiem, że tutaj wchodzi w grę obróbka, ale chodzi mi o "przejrzystość" tych zdjęć)
Piotr Kaczor:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/07/5btrup-1.png
źródło (http://i67.tinypic.com/5btrup.png)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/07/2i0suaf-1.png
źródło (http://i65.tinypic.com/2i0suaf.png)
Petr Bambousek:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/07/a42y54-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/a42y54.jpg)

fret
20.07.17, 08:58
Obróbka. Na zdjęciach z butami nawet GO nie wygląda naturalnie.

szafir51
20.07.17, 09:14
Takie zdjęcie popełniłem kiedyś dla zabawy Olkiem 45/1.8
192701

Z pewnością przy pokazanych przez ciebie zdjęciach sprawdzi się większa matryca i płytsza głębia ostrości. Reszta jak fret napisał, obróbka.

schuttenbach
20.07.17, 09:47
Czego brakuje Twoim fotografiom z em-10? Brakuje Ci rozdzielczości? Za duże szumy?

Roberto73
20.07.17, 09:59
Jak to się człowiek może z rana łatwo podbudować ;)

fret
20.07.17, 12:32
Czego brakuje Twoim fotografiom z em-10? Brakuje Ci rozdzielczości? Za duże szumy?

Popatrz na załączone przykłady, wygląda na to, że GO może czasem być za dużo ;)

W sumie nie jest łatwo coś doradzić. Najłatwiej jest wtopić 10k w sprzęt i dalej narzekać, a tu nie tylko sprzęt się liczy, potrzebna jest jeszcze umiejętność obróbki (najprościej jest poszukać tutków na YT) i jeszcze trzeba trochę popracować nad światłem. Ja bym zaczął od używanego 45/1,8. Koniecznie używany, bo jak nie będzie fajny, to można sprzedać bez straty :) Później zdjęcia i obróbka. No i jeszcze szukanie dobrego światła. Dalsze inwestycje w sprzęt dopiero po opanowaniu światła i obróbki. Wtedy już sam będziesz wiedział, czego Ci ew. brakuje.

luc4s
20.07.17, 13:08
Jak chcesz mieć zdjęcia jak wyżej, zakup 40-150 PRO albo taniej 75 mm. Tyle w temacie. Zmiana puszki niewiele da.

fret
20.07.17, 13:49
Jak chcesz mieć zdjęcia jak wyżej, zakup 40-150 PRO albo taniej 75 mm. Tyle w temacie. ...

To już lepiej przejść na lustro Canona. Lepszy efekt za pół ceny. Poza tym perspektywa z przykładów nie sugeruje użycia przesadnie długiej ogniskowej.

denver47
20.07.17, 15:52
jakbyś chciał 45mm 1.8 to odezwij sie na PW :P