PDA

Zobacz pełną wersję : Padnięty PS-BLM1 czy ładowarka BCM2?

salvadhor
11.04.08, 13:57
Zakładam rzeczony akumulator (oryginalny) do rzeczonej ładowarki i... Dioda mruga na czerwono. Przy ładowaniu zwykle świeciła się na czerwono ciągłym światłem, na zielono po załadowaniu.

Założyłem innym akumulatorek i niby się ładuje - ale czy się naładuje?

Ktoś spotkał się z takim problemem? Padła ładowarka, czy tylko ten jeden aku?

ziemia01
11.04.08, 14:42
Sprawdź miernikiem czy naładował ci baterię i możesz sprawdzić prąd ładowania.

artur.telega
11.04.08, 15:24
Mam ten same objawy lecz na nie oryginalnym aku. ale do 200 fotek tylko wyciąga na przełomie tygodnia. Na oryginale ładuje tak jak powinno

matix21
11.04.08, 15:36
Jeśli dioda miga, to oznacza to jakiś błąd w ładowaniu. Przetrzyj styki, włóż/wyjmij kilka razy baterię, może ruszy.
Taki przypadek miałem tylko raz, kilka lat temu z baterią od C-5000. Wyjąłem i włożyłem baterię i ruszyło.

artur.telega
11.04.08, 15:53
W moim przypadku wyjmowanie i wkładanie nie pomaga, po włożeniu zaczyna lądować a po 2min znowu miga, ale nie reklamuje bo co można było się spodziewać za 30zł

skow
11.04.08, 19:17
Zakładam rzeczony akumulator (oryginalny) do rzeczonej ładowarki i... Dioda mruga na czerwono. Przy ładowaniu zwykle świeciła się na czerwono ciągłym światłem, na zielono po załadowaniu.

Założyłem innym akumulatorek i niby się ładuje - ale czy się naładuje?

Ktoś spotkał się z takim problemem? Padła ładowarka, czy tylko ten jeden aku?

Raczej padł akumulator.
1. Sprawdź czy ten akumulator sie grzeje.
2. Sprawdź rezystancję między stykiem "T" a minusem. Powinno byc ok. 10kOm.

przemur
11.04.08, 19:49
Raczej padł akumulator.
1. Sprawdź czy ten akumulator sie grzeje.
2. Sprawdź rezystancję między stykiem "T" a minusem. Powinno byc ok. 10kOm.

Możliwe że był rozładowany, a potem sam się jeszcze bardziej rozładował i ma napięcie mniejsze niż minimalne wymagane do ładowania...

salvadhor
11.04.08, 20:04
Faktycznie, wygląda to jednak (na szczęście) na problem z aku - zamiennik załadował się bez problemu.

No nic, spróbuję jakoś go reanimować, grunt, że nie strzeliła ładowarka :)

ziemia01
12.04.08, 00:23
zamiennik za trzy dychy :) to do wyrzucenia. Miałem taki dwa w spadku i ładowarka pokazywała, że pełny a tam nic prądu aparat się włączył i wyłączył. Stawiam na walnięty akumulator.

artur.telega
12.04.08, 08:33
Zamiennik za trzy dychy to do wyrzucenia- ale jak pada oryginał to na tym zamienniku nieraz dotrwam do końca imprezy, więc nie idzie do kosza przynajmniej do póki nie kupie innego. A jeśli chodzi o aku. Salvadhor to wydaje mi się że to aku.

KaarooL
12.04.08, 08:55
padło i tyle. mnie też kiedyś padło ogniwo i dioda ładowarki mrugała.

wywal to badziewie albo reklamuj. wielokrotnie przewijała się kwestia że zrytym ogniwem można uszkodzić aparat, tak więc zastanów się czy warto oszczędzać 70 zł żeby uwalić OLKA?