Zobacz pełną wersję : Padnięty PS-BLM1 czy ładowarka BCM2?
Zakładam rzeczony akumulator (oryginalny) do rzeczonej ładowarki i... Dioda mruga na czerwono. Przy ładowaniu zwykle świeciła się na czerwono ciągłym światłem, na zielono po załadowaniu.
Założyłem innym akumulatorek i niby się ładuje - ale czy się naładuje?
Ktoś spotkał się z takim problemem? Padła ładowarka, czy tylko ten jeden aku?
Sprawdź miernikiem czy naładował ci baterię i możesz sprawdzić prąd ładowania.
artur.telega
11.04.08, 15:24
Mam ten same objawy lecz na nie oryginalnym aku. ale do 200 fotek tylko wyciąga na przełomie tygodnia. Na oryginale ładuje tak jak powinno
Jeśli dioda miga, to oznacza to jakiś błąd w ładowaniu. Przetrzyj styki, włóż/wyjmij kilka razy baterię, może ruszy.
Taki przypadek miałem tylko raz, kilka lat temu z baterią od C-5000. Wyjąłem i włożyłem baterię i ruszyło.
artur.telega
11.04.08, 15:53
W moim przypadku wyjmowanie i wkładanie nie pomaga, po włożeniu zaczyna lądować a po 2min znowu miga, ale nie reklamuje bo co można było się spodziewać za 30zł
Zakładam rzeczony akumulator (oryginalny) do rzeczonej ładowarki i... Dioda mruga na czerwono. Przy ładowaniu zwykle świeciła się na czerwono ciągłym światłem, na zielono po załadowaniu.
Założyłem innym akumulatorek i niby się ładuje - ale czy się naładuje?
Ktoś spotkał się z takim problemem? Padła ładowarka, czy tylko ten jeden aku?
Raczej padł akumulator.
1. Sprawdź czy ten akumulator sie grzeje.
2. Sprawdź rezystancję między stykiem "T" a minusem. Powinno byc ok. 10kOm.
Raczej padł akumulator.
1. Sprawdź czy ten akumulator sie grzeje.
2. Sprawdź rezystancję między stykiem "T" a minusem. Powinno byc ok. 10kOm.
Możliwe że był rozładowany, a potem sam się jeszcze bardziej rozładował i ma napięcie mniejsze niż minimalne wymagane do ładowania...
Faktycznie, wygląda to jednak (na szczęście) na problem z aku - zamiennik załadował się bez problemu.
No nic, spróbuję jakoś go reanimować, grunt, że nie strzeliła ładowarka :)
zamiennik za trzy dychy :) to do wyrzucenia. Miałem taki dwa w spadku i ładowarka pokazywała, że pełny a tam nic prądu aparat się włączył i wyłączył. Stawiam na walnięty akumulator.
artur.telega
12.04.08, 08:33
Zamiennik za trzy dychy to do wyrzucenia- ale jak pada oryginał to na tym zamienniku nieraz dotrwam do końca imprezy, więc nie idzie do kosza przynajmniej do póki nie kupie innego. A jeśli chodzi o aku. Salvadhor to wydaje mi się że to aku.
padło i tyle. mnie też kiedyś padło ogniwo i dioda ładowarki mrugała.
wywal to badziewie albo reklamuj. wielokrotnie przewijała się kwestia że zrytym ogniwem można uszkodzić aparat, tak więc zastanów się czy warto oszczędzać 70 zł żeby uwalić OLKA?