Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec do 3000 zł

Billadonudle
8.07.17, 00:48
Moi drodzy piszę z prośbą o pomoc.
Jestem amatorką ale myślę o tym, żeby pogłębiać wiedzę na temat fotografii i "iść w to".
Na chwiow obecna potrzebuję Waszej pomocy w wyborze sprzętu. Moj budżet to 3000(+/-).
Na początku myślałam o Nikonie D5300 lub Panasonicu fz300. Jednak gdy rozglądam sie po sklepach zakochalam sie sony a6000. Pomyślałam maly, wygodny z wymienna optyka daje spore możliwości. Jednakże zalezy mi na obracanym ekranie LCD. Nie lubię sterowania z telefon, a czasem nagrywam filmy więc potrzebuję owej możliwości ekranu. Potem myslalam : olympus m10 ii ale znów problem z lcd. Może Nikon 1 J5?
Szukam już 3 dzień aparatu z możliwościach alfy ale bez skutku zatem pytam Was! Bo kto inny mi doradzi i zaproponuje coś sensownego?
Zależy mi głównie na dynamice i ostrości , szybkim autofokusie i dobrych zdjęciach w nocy.
A w międzyczasie portrety, krajobrazy.
Planuje w przyszłości zakup obiektywów, statywu itp. Ale nie od razu Rzym zbudowano :)

fret
8.07.17, 07:02
... Jednak gdy rozglądam sie po sklepach zakochalam sie sony a6000. ...

Zacznij od najważniejszego: to ma być miłość, czy rozsądek? Do zakochiwania się idealny jest PEN E-PL8 stworzony z myślą o selfikach... A rozsądek, to jakaś lustrzanka C. Może być problem z selfikami, nie wiem na ile odchylają się tam ekrany, ale w sumie zabawa będzie o połowę tańsza.

szafir51
8.07.17, 07:34
Na innych systemach się nie za bardzo znam więc ciężko mi doradzić. A mikro4/3 - na popularnym portalu aukcyjnym są Panasoniki G6 z obiektywem 14-42 w cenie <1500 zł. To na tyle solidne aparaty, że Panasonic co jakiś czas daje na nie 5-letnią gwarancję. Nie bałbym się kupić używanego. Panasonikowy 14-42 to też solidny obiektyw, fajerwerków nie będzie ale zdjęcia zrobi.
Do tego na forumowej giełdzie dokupisz Panasonica 20/1.7 i portretowy 45/1.8. To solidny zestaw, który daje naprawdę spore możliwości.

W twoim budżecie można też kupić nowego Panasa G7 z 14-42. Dobre wideo, solidny grip, kręcony ekran.

Jeżeli chcesz "iść w to" to odradzałbym zakup aparatu bez wizjera.

fret
co do rozsądku i C to coraz mniej to się sprawdza, przynajmniej jeżeli chodzi o nowy sprzęt.

fret
8.07.17, 08:46
...
fret
co do rozsądku i C to coraz mniej to się sprawdza, przynajmniej jeżeli chodzi o nowy sprzęt.

Dla mnie ciągle się sprawdza. Po pierwsze nie zostaniesz z ręką w nocniku. C raczej nie wycofa się nagle z oferty, a jeśli kiedyś padnie, to chyba jako jedna z ostatnich firm foto. Po drugie mnóstwo używek na każdą kieszeń. Po kolejne największa oferta producentów niezależnych. Kilka świetnych i tanich szkieł. Portretowy raj za grosze: 50/1,8 , 85/1,8 , 200/2,8. Kultowa już rodzinka 70-200/4. Świetny i bezkonkurencyjny cenowo 11-18. Nowy 70-300 i kilka fajnych uniwersalnych zoomów.

Billadonudle
9.07.17, 16:37
Wzięłam pod uwagę g7 chociaż z wydaje mi się, ze ma dość wolny AF (oglądając testy na YT :) moze jeszcze jakieś propozycje? Nie musi być video 4k wolałabym lepsza jakość zdjęć

Roberto73
9.07.17, 17:41
No to wysuplaj więcej i kup gx8. Będzie i obracany jak chcesz lcd, szybki af i swietne filmy.

Iwo
10.07.17, 08:53
Wzięłam pod uwagę g7 chociaż z wydaje mi się, ze ma dość wolny AF (oglądając testy na YT :) moze jeszcze jakieś propozycje? Nie musi być video 4k wolałabym lepsza jakość zdjęć
G7 ma bardzo szybki af.
Ja bym rozważał om-d em10 v2 14-42
Gx80 12-32
G7 + 12-32

szafir51
10.07.17, 09:00
Z obracanym ekranem jest tylko G7 a moduł AF Panasonica do wolnych raczej nie należy. O to bym się nie martwił.

jkr
10.07.17, 09:19
Ten obracany ekranik to fajna rzecz.

viruuss
10.07.17, 17:41
Z obracanym ekranem jest tylko G7 a moduł AF Panasonica do wolnych raczej nie należy. O to bym się nie martwił.
+ gx8 :)