Zobacz pełną wersję : Czy do wizjera E-M10-II da się podłaczyć muszlę powiększającą?
Witam!
Pytanie jak w temacie. Rozważam aktualnie wymianę posiadanego E-M5 na E-M10-II lub E-M5-II. E-M10-II ma wizjer o takiej samej rozdzielczości jak E-M5-II, natomiast mniejsze powiększenia (1.23x podczas gdy E-M5 1.48x). Do lustrzanek można dokupić muszle oczne z wbudowaną soczewką powiększającą obraz o ok. 1.17x (np. Nikon DK-21M lub Pentax O-ME53). Używałem z dobrym efektem takich muszli z lustrzankami Pentaxa. Zastanawiam się, czy nie miałoby sensu podłączenie takiej muszli do E-M10-II. Wiem, że nie działałby wtedy sensor wykrywający zbliżenie oka do wizjera, ale i tak ten sensor wyłączam, więc by mi to nie przeszkadzało. Bardziej się obawiam jakiejś niekompatybilności mechanicznej uniemożliwiającej założenie muszli. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z używaniem muszli powiększającej z E-M10-II?
Pogooglałem trochę i niestety niewiele znalazłem.
Podobno muszla Olympusa ME-1 pasuje do E-M5 (nie wiem jak do innych modeli). "Pasuje" oznacza w tym przypadku chyba, że "trochę ciężko wchodzi" ;) Jak to zwykle bywa niektórzy z tego rozwiązania są zadowoleni, inni mniej. Typowe problemy to podobno:
- dystorsja poduszkowa
- trzeba przyłożyć oko bardzo blisko do wizjera, żeby obraz był ostry (pomimo stosowania korekcji dioptrii)
- nie działa czujnik zbliżeniowy bo jest zasłonięty (co już wymieniłeś)
- jeśli używasz okularów, sam brzeg kadru podobno ciężko zobaczyć
Więcej szczegółów tutaj: https://www.dpreview.com/forums/thread/3474095 i tutaj: http://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?threadid=125503
Swoją drogą ja jakiś czas temu przesiadłem się z E-M5 na E-M5 II głównie właśnie dla nowego wizjera i na różnica pomiędzy nimi jest naprawdę ogromna. Teraz już bym do niczego z mniejszym wizjerem chyba nie wrócił.
Marek mnie natchnął - pomysł przedni.
Więc sprawa wygląda tak po 24 lipca jestem umówiony w firmę, która naprawia optykę (różnego rodzaju), tam postaram się dobrać soczewkę do układu optycznego, właściciel firmy powiedział że ma dużo pojedynczych soczewek jak i zespołów w gabarytach około fi 10. Jednak wątpi że uda się dobrać soczewkę, jednak uważam że spróbuję u niego coś dobrać.
Jeżeli uda się coś znaleźć zaprzęgnę do roboty drukarkę 3D i wizjer się wykona.
Może się uda.... trzymajcie kciuki.
Dzięki za odpowiedź!
Przejrzałem oba wątki z Twoich linków i chyba trzeba będzie jednak samodzielnie sprawdzić. O ile wiem, rozdzielczość i powiększenie wizjera E-M5-II są identyczne jak wizjera VF-4 - akurat mam ten wizjer (i będę go nadal używał do makrofotografii z EP-L5). Ponieważ zależy mi na funkcji Focus Bracketing rozważam zmianę E-M5 na E-M10-II lub E-M5-II. Głównymi argumentami za E-M5-II są lepszy wizjer i lepsza stabilizacja (rozdzielczość E-M10-II mi wystarczy, na uszczelnieniach mi w zastosowaniach które przewiduję mi nie zależy, sposób odchylania ekranu nawet bardziej mi odpowiada w E-M10-II, za E-M10-II przemawia też wbudowana lampa) i gdyby muszla powiększająca zapewniła mi zbliżoną jakość wizjera dopłacanie do E-M5-II chyba nie miałoby sensu.
Witam,
Troszkę to trwało, jednak udało mi się dziś wybrać i poszukać soczewki, kurcze przypasowałem chyba ze sto.
Swoją drogą firma w której byłem naprawia lornetki, teleskopy i inny sprzęt optyczny. Wyglądało tam jak w warsztacie zegarmistrzowskim mojego dziadka. Fajnie że takie miejsca istnieją jeszcze :D
Wracając do tematu, już pełny załamania w końcu trafiłem na grupę soczewek, jak się dowiedziałem to jest element obracający obraz z lornetki używanej przez wojsko.
Na razie na szybko zamieszczam zdjęcia z wizjera. Troszkę nieostro bo trzymałem wszystko w rękach. Ale widać ile powiększa obraz.
193373193374193375
Jednak za kolorowo być nie może - problem soczewki są grube i średnica za duża - ale ponoć można u optyka zeszlifować.
Następny etap będzie zrobienie muszli próbnej z tą soczewką i dobranie średnicy soczewki.
Później szlifowanie soczewki i wykonanie finalnej muszli.
OK drążę temat dalej.....
Dziś przysiadłem do programu coś nagryzdałem, potem godzina męczenia drukarki i coś wyszło.
Kolejnym etapem będzie sprawdzenie średnicy minimalnej soczewki, wizyta u optyka i zmniejszenie średnicy, oraz nowa obudowa...
Wg mnie powiększenie około 10-15% nie jest źle, trzeba już okiem latać po ekranie aby ogarnąć całość.
196127196128196129196130196131
Ciekawe, po założeniu soczewki widać brak karty. :shock: :mrgreen:
A czy lupa powiększająca od dużego systemu przypadkiem nie pasowałaby ???
Witam,
Ciekawe, po założeniu soczewki widać brak karty. :shock: :mrgreen:
A czy lupa powiększająca od dużego systemu przypadkiem nie pasowałaby ???
Nie wiem nie mam lupy od dużego zestawu.
Sezon pomału się zbliża, prace trwają.
W tzw międzyczasie po kilku PW z wyszomirem zakupiłęm na Aliiexpress takie coś:
https://www.aliexpress.com/item/1-51X-Fixed-Focus-Viewfinder-Eyepiece-Eyecup-Magnifier-for-Canon-Nikon-Sony-Pentax-Olympus-Fujifilm-Samsung/32810972435.html
Wszystko super gdyby nie to że nie ma mocowania do Olka....
Kasa nie duża ryzyko małe zamówiłem, kolega akurat był w Chinach to odebrał po 3 tyg miałem to u siebie.
Przyszło ładnie w pudełeczku wszytko OK.
Trzeba było to jakoś przymocować do Olka.
Chwila przy kompie i 40 minut męczenia drukarki i powstało takie coś:
198392
Lekka obróbka szlifiereczką ręczną i udało się dość porządnie wkręcić w to tą soczewkę.
198391
Nawet pasuje na aparat.
198390
Minus który jest to nie da się odchylić wyświetlacza z tą soczewką.
Poniżej porównanie zdjęć
1. Bez żadnej soczewki
198389
2. Dobrana soczewka przeze mnie
198388
3. Chiński zakup - tu już widać nie dużą ale jednak winietę
198387
Chyba się pokuszę o zeszlifowanie soczewki którą dostałem (ze wstępnych założeń wynika że dam radę ją zeszlifować do poziomu takie abym mógł odchylić wyświetlacz.)
Za jakiś czas wrócę z rezultatami
Pozdrawiam
P.S. Muszle z EM5II pasują do EM10II
Witam,
Dziś chińską lupkę podpiłem do OMD 10 mk II - mocowanie pasuje wciąż jest winieta ale dużo mniejsza jest tez nieznaczny spadek jakości (ostrości).
Poniżej kiepskiej jakości ale fotki ale pokazują powiększenie, wg mnie da się z tym pracować całkiem komfortowo.
198552198553
Lepiej to działa z EM10II jak z EM5II - mniejsza winieta i da się odchylić wizjer.
Mam nadzieję że kolega wyszomir przetestuje całość i wyrazi swoją opinię niedługo.
Na pewno przetestuję, ale przedtem stosowna lupka musi do mnie z Chin dotrzeć. Na razie czekam i kuruję się z grypy która mnie dopadła - na szczęście dość łagodna, więc w łóżku już nie leżę.
Dostałem dzisiaj tę chińska lupkę i chińskie zamienniki muszli ocznej EP-15. Obraz z lupką w wizjerze jest duży (porównywalny z tym, co mam w Panasonicu GX-8) ale jednak winietowanie trochę przeszkadza, niezbyt komfortowa jest też konieczność bardzo dokładnego przyciskania oka do lupki. Pewnie czasami będę z tej lupki korzystał, szukam jednak wygodniejszego rozwiązania. Udało mi się wczoraj okazyjnie kupić muszlę powiększającą Nikon DK-21M o powiększeniu 1.17x. Kiedyś używałem takiej z lustrzanką cyfrową Pentaxa i sprawdzała się dość dobrze. Oczywiście mocowanie do Olympusa nie będzie pasowało, ale spróbuję wymontować z niej układ optyczny i wkleić w chiński zamiennik muszli EP-15 (kupiłem w sumie 3 sztuki tych zamienników, więc będę miał na czym eksperymentować). Zobaczymy, jak taka kombinacja się sprawdzi.
Jak kolega to zrobi to ja jestem chętny zakupić jedną sztukę do celów prywatnych. Wiec kibicuję :)
dodam ze interesowało mnie ostatnio te rozwiazanie
https://www.ebay.pl/itm/391570540137?ul_noapp=true
I Chińczyk mi odpisał że występuje opóznienie w obrazie użył słowa l"ittle"
Jak kolega to zrobi to ja jestem chętny zakupić jedną sztukę do celów prywatnych. Wiec kibicuję :smile:
dodam ze interesowało mnie ostatnio te rozwiazanie
https://www.ebay.pl/itm/391570540137?ul_noapp=true
I Chińczyk mi odpisał że występuje opóznienie w obrazie użył słowa l"ittle"
I faktycznie opóźnienie wielkie nie będzie. Da się je nawet wyliczyć - przy założeniu, że droga światła w tym wizjerze kątowym to ok. 10cm, wprowadzi on opóźnienie ok. 300 ps (pikosekund) :-)
Odkręciłem mocowanie od muszli DK-11M, podpiłowałem zamiennik EP-15, skleiłem i wyszło coś takiego:
202268
202269
Sorry za kurz na soczewce - zobaczyłem go dopiero po zrobieniu zdjęcia:-)
Po założeniu na aparat trochę się to telepie (jakość chińskiego zamiennika z twardego plastiku) i wygląda tak:
202270
Obraz w wizjerze jest wyraźnie większy niż bez niego, ostrość bez zarzutu, po dokładnym przyłożeniu oka nie ma winietowania, odsunięcie wizjera dalej od ekranika powoduje, że to dokładne przykładanie oka jest całkiem wygodne, ale z kolei mniej wygodnie wkłada się aparat do torby i trochę przeszkadza przy patrzeniu na ekranik LCD od góry:
202271
Oczywiście trzeba też wyłączyć czujnik oka i przełączać obraz między wizjerem i ekranikiem przyciskiem.
I faktycznie opóźnienie wielkie nie będzie. Da się je nawet wyliczyć - przy założeniu, że droga światła w tym wizjerze kątowym to ok. 10cm, wprowadzi on opóźnienie ok. 300 ps (pikosekund) :-)
Odkręciłem mocowanie od muszli DK-11M, podpiłowałem zamiennik EP-15, skleiłem i wyszło coś takiego:
202268
202269
Sorry za kurz na soczewce - zobaczyłem go dopiero po zrobieniu zdjęcia:-)
Po założeniu na aparat trochę się to telepie (jakość chińskiego zamiennika z twardego plastiku) i wygląda tak:
202270
Obraz w wizjerze jest wyraźnie większy niż bez niego, ostrość bez zarzutu, po dokładnym przyłożeniu oka nie ma winietowania, odsunięcie wizjera dalej od ekranika powoduje, że to dokładne przykładanie oka jest całkiem wygodne, ale z kolei mniej wygodnie wkłada się aparat do torby i trochę przeszkadza przy patrzeniu na ekranik LCD od góry:
202271
Oczywiście trzeba też wyłączyć czujnik oka i przełączać obraz między wizjerem i ekranikiem przyciskiem.
Wielki szacunek do osoby która wykonuje projekty racjonalizatorskie
Na pw zapraszam chętnie kupie
Na pw zapraszam chętnie kupie
Ale ja nie mam zamiaru tej lupki sprzedawać. Kup gdzieś tanio muszlę powiększającą do Nikona DK-21M (omyłkowo nazwałem ją wczoraj DK-11M - niestety nie mogę już dziś tego wyedytować), chiński zamiennik EP-15 i sam złóż - to naprawdę proste. A jeżeli bywasz w Łodzi - możemy się umówić, żebyś sobie moją przymierzył i sam ocenił czy warto.