PDA

Zobacz pełną wersję : em-10 problemy z AF

jareks
3.06.17, 11:08
Cześć,
To mój pierwszy post na forum więc na początek chciał bym się przywitać.
Kilka dni temu kupiłem aparat OLYMPUS E-M10 Mark II + 14-42mm EZ.
Aparat bardzo mi się podoba (a raczej podobał bo od wczoraj mam z nim problemy).
Wczoraj bawiłem się różnymi trybami focus: S-AF, C-AF, MF, S-AF MF.
Po przełączeniu w tryb S-AF MF stwierdziłem, że tryb pracuje dziwnie.
Gdy zmieniałem focus manualnie i próbowałem potem wykonać zdjęcie włączał się AF i efekt był taki, że wszystko było totalnie rozmyte.
Nic - stwierdziłem, że pewnie nie umiem używać tego trybu i spróbuje później.
Wróciłem do trybu S-AF...i nagle ten tryb również przestał działać poprawnie.
Wcześniej wszystko było ok - teraz 90% zdjęć jest nieostra.
Nie ma znaczenia czy jest włączona detekcja twarzy czy nie.
To samo jest gdy próbuje złapać focus przez ekran dotykowy czy przyciskami.
Focus łapie się na moment i później się gubi.
Jedyne co działa teraz poprawnie to tryb MF.
Już kilka razy resetowałem ustawienia w aparacie, odpinałem obiektyw - nic nie pomaga.
Nie wiem co robić w takiej sytuacji - jeśli coś się popsuło to mam i gwarancję i dalej mam ok. tydzień na zwrot towaru (zamawiałem przez internet).
Infolinia Olympus dzisiaj jest nieczynna niestety.

Czy ktoś miał taki problem jak ja?

yac
3.06.17, 11:43
Reset do ustawień fabrycznych i zacznij od początku.
Musiałeś coś poprzestawiać i się pogubiłeś.

jareks
3.06.17, 11:51
W menu jest opcja 'Reset/Moje ust'. Kilka razy robiłem Kasuj - Pełne.
Nie pomogło (widać, że ustawienia się zresetowały na domyślne ale dalej aparat nie łapie AF).
Może jest jakaś inne metoda resetowania?

yac
3.06.17, 12:01
Czasem nie kontaktują styki - odkręć i zakręć z powrotem obiektyw

jareks
3.06.17, 12:25
Odkręcałem już obiektyw i nic to nie dało

yac
3.06.17, 12:35
Idź do sklepu gdzie kupiłeś lub spotkaj się z kimś z Twojej okolicy kto też ma olka, może będzie łatwiej.
Podłącz inny obiektyw i sprawdź.

jareks
3.06.17, 15:51
Byłem w MediaMarkt w którym odbierałem aparat.
Po przełożeniu obiektywu z innego olka wszystko działało super.
Na moim naleśniku AF łapał z raz na 10 zdjęć - w szczególności było kiepsko gdy robiłem zdjęcie z dosyć bliska (po za mną 2 osoby ze sklepu próbowały robić zdjęcia i mówili, że jest coś zdecydowanie nie tak).
Czyli wygląda na to, że wysypał się obiektyw po 5 dniach używania (i to niezbyt intensywnego).
Aparat zwróciłem i teraz czekam aż mi sklep zrobi przelew.
No i zastanawiam się co robić...bo jeśli mam być szczery zawiodłem się i nie wiem czy zdecyduje się znowu na olka :cry:

viruuss
3.06.17, 18:45
........No i zastanawiam się co robić...bo jeśli mam być szczery zawiodłem się i nie wiem czy zdecyduje się znowu na olka :cry:
tak, tak - przy takiej ilości produkowanego sprzętu sadzisz , że to nie jest "normalne" ? druga sprawa czy w MM kupiłeś "nowy" zestaw czy lekko używany ?

jareks
3.06.17, 19:37
tak, tak - przy takiej ilości produkowanego sprzętu sadzisz , że to nie jest "normalne" ? druga sprawa czy w MM kupiłeś "nowy" zestaw czy lekko używany ?

Jak coś kupuję to oczekuję, że będzie to działać i nie popsuje się po 5 dniach - uważasz, że wymagam za dużo?
Rozumiem, że wpadki się zdarzają każdemu producentowi - mimo wszystko jestem po prostu wkurzony...Ty byś nie był?
Aparat był nowy.

epicure
3.06.17, 20:55
Ten obiektyw jest do d... Kup innego kita.

apz
3.06.17, 21:03
Już oddał do sklepu, czeka na kasę...

viruuss
4.06.17, 11:24
Jak coś kupuję to oczekuję, że będzie to działać i nie popsuje się po 5 dniach - uważasz, że wymagam za dużo?
Rozumiem, że wpadki się zdarzają każdemu producentowi - mimo wszystko jestem po prostu wkurzony...Ty byś nie był?
Aparat był nowy.
rozumiem wkurzenie ale połączone z racjonalnym myśleniem

jareks
4.06.17, 16:36
rozumiem wkurzenie ale połączone z racjonalnym myśleniem
Nie za bardzo rozumiem co napisałem takiego co by sugerowało, że nie myślę racjonalnie.
Uważam wręcz, że zachowałem się najbardziej racjonalnie jak tylko mogłem - najpierw poprosiłem o radę tutaj.
Później oddałem aparat - gdybym zwlekał musiał bym się męczyć z serwisem.
Teraz mogę kupić aparat 2 raz, a na co się zdecyduje to już inna kwestia.
Co do moich "wygórowanych" wymagań odnośnie sprzętu który kupuje (czyli sprzęt ma przynajmniej działać) - swojego zdania nie zmienię (Ty masz prawo do swojego).
Nie zamierzam dalej z Tobą dyskutować bo wybacz - szkoda mi na to czasu.
Temat jest już chyba zamknięty.

viruuss
4.06.17, 17:18
" No i zastanawiam się co robić...bo jeśli mam być szczery zawiodłem się i nie wiem czy zdecyduje się znowu na olka "
tylko mocno uważaj z zakupem, co jakiś czas czołowi producenci zaliczają mocniejszą wpadkę / prześledź net/, możesz się zawieść na wszystkich i co wtedy zrobisz ? pozostanie tylko nieśmiertelny zenit :)